Autor Wątek: Stan Oleju ponad maximum  (Przeczytany 221362 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dzidek8989

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Stan Oleju ponad maximum
« Odpowiedź #45 dnia: 06 Stycznia 2021, 20:57:30 »
Jak u was sytuacja z tym olejem? Ja mam 1500 na liczniku i stan jakiś 1 cm poniżej maksa

Offline Rafal88

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #46 dnia: 21 Stycznia 2021, 10:05:34 »
TS z 2.0, przebieg 15k km.
Sprawdziłem u siebie... stan oleju na bagnecie to 1cm ponad maksymalną wartość i potwierdzam zapach benzyny. Wczoraj byłem w ASO i spędziłem tam ok. 3h ponieważ serwis konsultował się z centralą co z tym zrobić. Finalnie pobrano 0,5l oleju i ma być on wysłany na badania do centrali oraz przeprowadzono ze mną wywiad (ile osób jeździ, jaka temp. wewnątrz ustawiona, stosunek jazdy miasto/trasa itp.), dodatkowo ASO wymieniło filtr i olej na swój koszt.
Mam kontrolować poziom oleju i czekać na dalsze informacje.
Toyota Corolla TS 2.0 Comfort+Style+Tech

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #47 dnia: 21 Stycznia 2021, 11:36:43 »
TS z 2.0, przebieg 15k km.
Sprawdziłem u siebie... stan oleju na bagnecie to 1cm ponad maksymalną wartość i potwierdzam zapach benzyny. Wczoraj byłem w ASO i spędziłem tam ok. 3h ponieważ serwis konsultował się z centralą co z tym zrobić. Finalnie pobrano 0,5l oleju i ma być on wysłany na badania do centrali oraz przeprowadzono ze mną wywiad (ile osób jeździ, jaka temp. wewnątrz ustawiona, stosunek jazdy miasto/trasa itp.), dodatkowo ASO wymieniło filtr i olej na swój koszt.
Mam kontrolować poziom oleju i czekać na dalsze informacje.

Koniecznie napisz ,co będzie dalej ,jaką ASO da odpowiedź
RAV4 2.5 hybrid

Offline majestic0000

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #48 dnia: 21 Stycznia 2021, 19:54:27 »
Ja w grudniu przy około 13500km przebiegu miałem wymianę oleju w Aso. Wczoraj patrzę a tam około 1,5cm ponad maksymalny poziom z wyraźnym zapachem benzyny na bagnecie.
W sobotę mam termin w ASO (Gorzów Wlkp.) więc zobaczymy co poradzą.
Oczywiście dam info
pzdr
Corolla 2020 TS 2.0HSD Comfort + Style + Tech
silver diamond

Offline dzidek8989

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #49 dnia: 26 Stycznia 2021, 21:16:40 »
Ma ktoś jakieś nowości z przybywającym olejem? U mnie przy przebiegu 1700 k było poniżej max a 500 km pozniej juz 1 cm ponad. Pojechałem do ASO to zrobili standardowo jak u innych. Odessali i odesłali mówiąc że to normalne jak się jezdzi krótkie odcinki. Od tamtej pory każda trasę robię po autostradzie i co kilka dni sprawdzam stan. Jak znów przybędzie to prosto do ASO i zobaczy co dalej.

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #50 dnia: 26 Stycznia 2021, 21:35:53 »
jak robiłem przegląd po 15.000 km to wlali mi tylko 4 l oleju . bo tyle im dałem (motul 0w-16). Jak postoi całą noc to jest ok 1 mm ponad max. Jak zjeżdżam do domu to jest ponad max 3-4 mm, i dalej czuć benzynę. Prawdę mówiąc zgłupiałem już. Wychodzi na to ze ten silnik sam produkuje olej.

Myślę że trzeba wlewać przy wymianie poniżej 4 litrów powiedzmy około +- 3,8 l oleju ( a nie jak serwis leje wg. norm) żeby trzymał stan na bagnecie max lub lekko poniżej . Innej możliwości nie widzę.
« Ostatnia zmiana: 26 Stycznia 2021, 21:45:45 wysłana przez Amper »

Offline phantom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #51 dnia: 27 Stycznia 2021, 00:39:09 »
Prawdę mówiąc zgłupiałem już. Wychodzi na to ze ten silnik sam produkuje olej.
:D Szczerze to rozbawiło mnie to co napisałeś :D  Najwidoczniej. Nie no kurde Toyota musi coś z tym zrobić (centrala i szefostwo najwyżej) no, bo spójrzmy prawdzie w oczy - jest jakiś problem prawdopodobnie z przedostawaniem się paliwa do oleju. I oni powinni to ogarnąć w aktualnie produkowanej serii jak i już wyprodukowanych rozesłać akcje serwisową do ASO i to ogarnąć tylko pewnie najpierw muszą zbadać temat i ustalić tego przyczynę - co obstawiam i mam nadzieję jest właśnie teraz robione. Powiem szczerze, że nie spodziewałem się takiego obrotu sprawy - niby to ryzyko chorób wieku dziecięcego przy nowych jednostkach, jak wchodzi nowy model itd.. no istnieje takie niebezpieczeństwo, że kupując model który już jest na rynku 2-3 lata dopiero się dowiemy o jego wadach ale tego się nie spodziewałem.

Olej wymieniłem jakoś po tysiącu z kawałkiem. Teraz mam prawie 8tysięcy i sprawdziłem ten poziom - można powiedzieć mam na MAXa.  Zobaczę bliżej 15tysięcy czy będzie powyżej maxa :D i dam znać
Wiele się wydarzyło od tamtego czasu, ale tak jak napisałem tak zrobiłem. Jakiś czas temu walnęło mi 15k i przed oddaniem na przegląd sprawdziłem oczywiście sobie z rana poziom oleju miarką przed oddaniem na serwis. Poziom był równo maks. Olej może leciutko pachniał benzyną, ale leciutko i nie było ponad MAX a równo MAX.  Więc wydaje mi się, że problem oleju tyczy się głównie jednostki 2.0 , bo ja mam 1.8 i jest okej. Kolor oleju był tylko trochę lekko ciemniejszy niż nowego. Wydaje mi się, że nieźle. Podsumowując olej wymieniłem, gdy auto miało 1k przebiegu wlałem oryginalny Toyotowski 0W16 i przejechałem na nim kilkanaście tysięcy, bez żadnych dolewek ani odsysania czy ingerencji i przy 15k przed samym przeglądem sprawdziłem sobie jego stan i był równiutko MAX. Przyznam, że jest to dosyć okej - na tym oleju ileś tysięcy zrobiłem po autostradach w upały po południowej Europie jak i zimie w górach jak i kilka tysięcy po mieście w stolicy :)

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #52 dnia: 27 Stycznia 2021, 16:28:20 »
Koledzy, proszę tę wiadomość potraktować  trochę jako fejk albo sensacje.

Dziś wiozłem klienta który wrócił do Polski po 34 latach pobytu w USA. Pracował on w serwisie Toyoty a potem Lexusa.

Nie wdając się w szczegóły na temat który z nim poruszyłem tzn. olej ponad max stwierdził on ze w silnikach Toyoty / Lexusa  jest specyficzne sprawdzanie oleju.

Wg. niego prawidłowy odczyt stanu oleju w silnikach Toyoty i Lexusa ( to podobno ich patent) - jest wtedy gdy włożymy bagnet NIE do końca na tzw "zatrzask" ale do miejsca w którym cześć metalowa (bagnetu) styka się z pogrubionym żółtym plastikiem. włożenie na zatrzask daje nie komplety i przekłamany wyższy odczyt +  rozbryzgany olej na bagnecie.

Powiem szczerze oniemiałem trochę tą teoria , bo przecież pokolenia kierowców i mechaników były "uczone inaczej".

Dziś zrobiłem odczyt wg. jego wskazówek . czytelny odczyt bez rozbryzgów i Olej jest minimalnie poniżej MAX
« Ostatnia zmiana: 27 Stycznia 2021, 16:35:41 wysłana przez Amper »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #53 dnia: 27 Stycznia 2021, 16:35:51 »
Nie zmienia to faktu, że niektóre osoby mają centymetr ponad stan, więc i tak zostaje sporo
Dlatego wcześniej pisałem,  że prawidłowe wskazanie to 5-10 min. Po wyłączeniu silnika, bo np  po nocy może być zawyżone, toyota w instrukcji wskazuje czas kiedy dokonać pomiaru.

« Ostatnia zmiana: 27 Stycznia 2021, 16:41:13 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #54 dnia: 27 Stycznia 2021, 16:44:37 »
Bo "serwis Polskiej Toyoty leje jak napisano na fabrycznym silniku byle się faktura zgadzała" 4,2 litra wchodzi po odsysaniu albo płukaniu silnika. Mi wlali 4 l oleju bo tyle im dałem i jest w normie.

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #55 dnia: 27 Stycznia 2021, 16:50:09 »
Nie zmienia to faktu, że niektóre osoby mają centymetr ponad stan.

niech spróbują metody która podałem

Offline andrzejek-k68

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #56 dnia: 27 Stycznia 2021, 20:27:18 »
Ale jakie ma to znaczenie, że trzeba inaczej mierzyć?Skoro poziom oleju {bez względu na metodę} jest inny po nalaniu oleju i inny po jakimś przebiegu { większy tzn.  że wzrasta} co świadczy, że jego poziom rośnie z powodu rozcieńczania paliwem.
A to nie jest dobra nowina, cokolwiek  i ktokolwiek by twierdził inaczej.

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #57 dnia: 27 Stycznia 2021, 20:43:50 »
badając poziom oleju jak pisałem On nie rośnie. Badając poziom tradycyjnie - dociskając na zatrzask , rośnie i do tego za każdym razem inaczej (rozprysk na bagnecie) . Trochę nie rozumiem Kolegi co miał na myśli.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #58 dnia: 27 Stycznia 2021, 21:58:41 »
Olej rośnie bez względu na metodę, choć nie wszystkim (zależy dużo od stylu jazdy) ASO już nie jednej osobie "spuszczało" nadmiar do analizy.

Wysłane z mojego J23 przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #59 dnia: 27 Stycznia 2021, 22:51:27 »
Nie chce się wymądrzać . Ale ASO bada olej tradycyjnie "pełny wcisk" bagnetu.  Do tej pory ASO pomimo analizy jest głuchonieme i nie dało nikomu żadnej wiążącej odpowiedzi - umią tylko wyssać olej i każą czekać na ekspertyzę. Jedyna rzecz co mnie zastanawia to zapach paliwa w oleju. Ten facet co go wiozłem coś sugerował ze bezpośredni wtrysk tak ma. Ale ok koniec dywagacji i wróżenia.
« Ostatnia zmiana: 27 Stycznia 2021, 22:54:24 wysłana przez Amper »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl