Autor Wątek: Śruby zabezpieczające do kół  (Przeczytany 13192 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pireus

• Gość
Odp: Śruby zabezpieczające do kół
« Odpowiedź #15 dnia: 10 Czerwca 2020, 23:29:53 »
Tylko nawet oznaczenie felg vinem nic nie da jak policja nie zacznie łapać złodzieji i tych co sprzedają trefny sprzęt prawda?
Dokładnie, każdy sprzedający powinien mieć kwit poświadczający pochodzenie części, a tak złodziejstwo i paserstwo kwitnie.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #16 dnia: 11 Czerwca 2020, 22:22:17 »
Podstawa w tym temacie to ,zewnętrzne zabezpieczenie śruby i wzór wewnętrzny . Owszem igiełkowe uniwersalne nasadki są ,ale te są tylko do  śrub z wzorem zewnętrznym gołym , do wzorów wewnętrznych nie ma nasadek igiełkowych . No a większa podstawa to nie kupować globalnie dostępnego produktu , bo jest za każdym rogiem ,a jeśli tak to i klucze do niego też już są za każdym rogiem w sprzedaży . A ci co wędzą mają zestawy kluczy do globalnych wyrobów , bo statystycznie na nie częściej trafią . Nikt nie tworzy kluczy do niszowych produktów bo chętnych nie będzie ,a wszystko za sprawą statystyki .

Te z ASO to też produkty ,które wszędzie są dostępne . Typowe chinole tym bardziej ,a i z jakością na bakier mają te świecące chromem prawnie zabronionym ,są robione na zimno w automacie . Porządne śruby robione metodą odkuwania ,to i słoń nie zerwie .  Metoda ta to odcisk klucza w rozgrzanym metalu i obróbka samej główki i gwintu.

Ja znalazłem takiego producenta u nas , pojechałem zobaczyłem jak produkują ,pogadałem i kupiłem w powłoce cyna , a ta nie rdzewieje tak szybko . Metoda dorobienia klucza po czasie ,u tego producenta zabezpieczona jest szczelnie . Nikt postronny ,tylko z foto śruby nie dostanie nowego klucza . To też jest kolejne za takimi produktami .

Poczytajcie tego producenta informacje wszystkie ,a olśni was wnet .

http://www.firma-krolak.com.pl

http://www.firma-krolak.com.pl/site_media/uploads/template/filmy-pomiary-twardosci-krolak.html

http://www.firma-krolak.com.pl/site_media/uploads/template/filmy-pomiary-twardosci-krolak.html

Mogę za tymi niszowymi śrubami wymienić ileś punktów za .

« Ostatnia zmiana: 11 Czerwca 2020, 22:24:33 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Barrek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 15 Czerwca 2020, 09:38:01 »
Poczytajcie tego producenta informacje wszystkie ,a olśni was wnet .
No wygląda przekonująco... Mam tylko pytanie techniczne: jakie są parametry standardowych nakrętek do felg w AURISIE? Bo jest z czego wybierać...

Gwinty metryczne: średnica i skok gwintu
15x12 M10x1.25
15x12 M12x1.25
15x12 M12x1.5
15x12 M14x1.5
15x12 M14x2.0
15x12 M16x1.5

Gwinty niemetryczne: średnica i skok gwintu
15x12 7/16-20 UNF
15x12 1/2-20 UNF
15x12 9/16-18 UNF

Rozmiar klucza (sześciokąt):
15x12 17 mm
15x12 19 mm
15x12 21 mm
15x12 22 mm
15x12 24 mm
15x12 27 mm
15x12 30 mm
15x12 32 mm
15x12 33 mm

Rodzaje łbów:
15x12 Kula ( sfera ) ?23mm R12
15x12 Kula ( sfera ) ?26mm R14
15x12 Płaski
15x12 Płaska podkładka o średnicy ?30mm
15x12 Stożek 60° monolityczny o średnicy od ?23mm-?28mm
15x12 Stożek 60° o średnicy ?20mm, nakrętki na reduktor typu Torx/Imbus
15x12 Stożek 60° obrotowy
15x12 Stożek 60° pływający
15x12 Stożek 60° z prowadzeniem
Auris II TS 2013 1,6 benzyna + LPG

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #18 dnia: 15 Czerwca 2020, 23:41:14 »
Po przeczytaniu wszystkiego z informacji w tej firmie , robi się jaśniej i nie jedna osoba stwierdzi ,że miała klapki na oczach . Takie klapki które nam przykleja UE , czyli odbiorców a nie twórców ,którzy kupują wyroby z Chin przeładowane w UE i opatrzone naklejkami jakiegoś europejskiego niby producenta . A wtedy okaże się ,że nie wszystko co gładkie i świecące to złoto ,które zabezpiecza ale tylko w sumieniu , fizycznie nie do końca . Czasem lepiej fizycznie zabezpiecza coś, co ma własności potwierdzone ,a nie ładny i estetyczny do granic wygląd . Firmy globalne mają mniej wersji kluczy czy kombinacji ,a jedynie piszą inaczej .

Wystarczy na portalach pozadawać głębsze pytania a odpowiedzi nie zobaczymy , tymczasem syn właściciela odpowiada zawsze i to aż nadto rzeczowo jak dla laika . Więc kolego Barrek ,zadaj pytanie i odpowiedź dostaniesz .

Ja kupiłem tam jeden zestaw i nie żałuje , jeśli bym kupował coś jeszcze to tylko tam . Byłem z felgą ,przymierzyłem , wybrałem typ ,sprawdzona była przy mnie twardość tych śrub ,musiałem tylko poczekać na wersję w powłoce cyna . Bo w niszowej firmie trzeba uzbierać ilość sztuk do galwanizera , by był sens jechać i nie przepłacać .

Widziałem śruby , ich stan po iluś tam latach na firmowym aucie , lekko ruszył je tylko czas .

Jest to firma rodzinna i produkują od dawna z pokolenia na pokolenie , jeszcze kiedyś robili śruby do polonezów jak nic takiego w Polsce nie występowało . 

Za tą firmą przemawia :

0. Cena jest podobna i nie wygórowana w porównaniu do globalnych wyrobów . Jednocześnie trzeba pamiętać ,że globalne wyroby ,ich cena jest po drodze przebijana ileś razy . A wtedy trzeba sobie zadać pytanie , czy te globalne wyroby za pierwotną cenę mogą mieć dobrą i potwierdzoną jakość . Fizycznie jest to raczej nie realne , by za takie ceny ,towar był wytwarzany z dobrego materiału i najlepszymi metodami .Ja dałem na początku 2019 roku bodaj 135PLN za komplet w wersji wewnętrznego zabezpieczenia .
1. Wspieramy wytwórcę i myśl techniczną w firmie rodzinnej Polskiej z tradycjami .
2. Można jechać i wszystko zobaczyć ,sprawdzić ,wybrać i obejrzeć .
3. Towar niszowy , wyjątkowy ,statystycznie dla wędkarza nie do dopasowania .
4. Potwierdzona lepsza metoda wykonania i twardość .
5. Produkt globalny ,robiony masowo , w automacie ,powielany na potęgę w iluś wersjach na cały świat nie jest już zabezpieczeniem . To tak jakby produkt regionalny , był robiony masowo , wtedy straci on swoje regionalne walory , na rzecz masowego procesu .
6. Zabezpieczenia/procedura w przypadku chęci/potrzeby kolejnego klucza . Ja kupiłem od razu dwa klucze .
7. Głębokość w śrubie i długość klucza (wersja wewnętrzna ) jest sporo dłuższa od globalnych wyrobów .
8 . Przy zachowaniu zasad firmy , ze śrubami nic się nie stanie . Natomiast wszelakie opisy auto problemów z globalnymi zabezpieczeniami wynikają z ich wykonania , technologi ,materiału i rozwiązań ,które nie idą w stronę zabezpieczenia a tylko w stronę ekonomii .
9. Nikt nie będzie podrabiał/dorabiał walizki z kluczami niszowej firmy , bo nabywców nie znajdzie i zbankrutuje .

Na koniec taka ogólna prawda , jeżeli coś może mieć każdy , to kupi to ten co dorobi walizkę z kluczami , a dalej statystyka i potrzeba rynku wymusi chęć zakupu zestawu kluczy globalisty przez wędkarzy . Choć może być i tak ,że te same małe łapki co robią śruby , od razu robią i walizki z kompletem kluczy do tych śrub , bo jedno i drugie w globaliźmie znajdzie nabywcę i da się na tym i tamtym zarobić . 

Ja kupiłem klucz krzyżak w OBI składany , nie tani bo 80 coś PLN ,ale składa się i po rozłożeniu pewnie blokuje . No i dokręcanie czy odkręcanie to bajka w porównaniu do fajkowych . Krzyżakowym łatwiej się odkręca i dokręca , wiem bo mam klucz dynamometryczny . W porównaniu do fajkowych , jak ze 120Nm -130Nm odkręcam krzyżakiem to jakby śruby nie były dokręcone ,a do fajkowego rury używałem . No i felgi się krzyżakiem nie uszkodzi .

Wystarczy pamiętać , nie przesadzać z siłą  dokręcania Nm , odkręcać można pneumatem ,ale lepiej nie . Pewnie trzymać klucz w śrubie i nigdy nie dokręcać pneumatem . Czasem problemy wynikają z tego , że gdzieś odkręcają czy dokręcają ( mechanik , wulkanizator) pistoletem ustawionym na ful opcje . A dalej taki pan stwierdza , słabe te zabezpieczenia ,pół biedy jak będą z tej firmy , bo wytrzymają pewnie , ale te globalne to tylko strzelą gdzieś i problem gotowy .   

Śruby z tej firmy w wersji wzoru wewnętrznego mają główkę okrągłą i do tego jest jeszcze w około ruchoma tulejka zabezpieczona . Więc żaden igiełkowy klucz tego nie pokona , bo aby igiełki weszły we wzór wewnętrzny , to musi obwód takiej nasadki wejść na cały łeb śruby . Nie ma takich igiełkowych w których igły wychodzą do przodu , zawsze coś musi wejść w obudowę takiej nasadki i wcisnąć igły . A siła igiełek polega na wzajemnym wsparciu ,a dalej wsparciu o główną obudowę .   
« Ostatnia zmiana: 16 Czerwca 2020, 00:18:25 wysłana przez Rademenes »

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #19 dnia: 16 Czerwca 2020, 01:15:45 »
Mój auris ma też te śruby zabezpieczające z aso i nie wyglada to jakoś unikalnie. Wydaje mi się że jak ktoś też ma taki zestaw to końcówka będzie pasować. Prawda to?

Serwisy a właściwie centrale zamawiają mniej kombinacji niż jest dostępnych , czy trafi na taki sam zestaw ,oczywiście statystycznie na pewno ,bo we wszystkich ASO to samo jest .

Dodam jeszcze ,że w śrubach z wewnętrznym wzorem od firmy Królak ,na życzenie mogą być zamontowane małe magnesy neodymowe ,dla łatwiejszego wcelowania klucza we wzór , oraz pewnego trzymania się klucza ze śrubą .
« Ostatnia zmiana: 16 Czerwca 2020, 01:53:26 wysłana przez Rademenes »

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #20 dnia: 16 Czerwca 2020, 01:41:52 »
McGard
Sprawdź głębokość wzoru ,te z firmy Królak mają 7mm , no i grubość ścianki klucza McGard mała a te od Królak to prawie pełne . Jest tylko w środku wałek prowadzący .

Złodzieje kradnący koła mają klucz uniwersalny

Raczej walizkę z kompletem kluczy , ale takich kompletów kluczy do śrub z firmy Królak nie znajdziesz .

Ci którzy ostatnio to robią  śmieją się z takich zabezpieczeń. Oni to robią na skalę hurtową.

Bo to wina pseudo zabezpieczenia przez powszechnie dostępny towar .

Czy mechanicznie da się odkręcić , jeśli w otworze felgi na śrubę jest tak spasowane ,że wejdzie tylko nos komara ,a wzór jest wewnętrzny ,łeb śruby głęboko , to niech spróbują odkręcić . Zapieczona błyskotka słabej jakości = problem , odpowiednia jakość i nie ma problemu . Gra tu też rolę budowa klucza , cienka firanka ze stali owszem może skapitulować . Kompletne wypełnienie klucza w śrubie da radę .

Ja tam wolę tak dobrać by się nie dało odkręcić , co z tego że mi coś zadzwoni jak będę daleko w kolejce może . A jak cegły podstawiają ,to aż tak wysoko auta nie windują ,może 1cm nad poziom .

Myślę, że koła zdejmują te na które mają chętnego a nie te bez śruby zabezpieczającej

Im nowsze i ładniejsze felgi ,tym bardziej pomyślą ,że na coś takiego zawsze klient się znajdzie . Co innego firmowy standard ,tani jest i szkoda fatygi .

Lepiej by nie dali rady zdjąć , niż jak szuka się wiatru w polu , czas też jest istotny a jeździć trzeba . Kto ma czas odstawić auto na długi czas .

Dokładnie, każdy sprzedający powinien mieć kwit poświadczający pochodzenie części, a tak złodziejstwo i paserstwo kwitnie.
Takie przepisy już są , dzięki temu handelki z giełd przeniosły się do internetu , opłacalność płacenia miejscowego na giełdach też miała w tym swoją rolę . No a kto tam sprawdza tych w necie , raczej nikt .
« Ostatnia zmiana: 16 Czerwca 2020, 01:46:34 wysłana przez Rademenes »

Offline Barrek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 16 Czerwca 2020, 10:54:38 »
Rademenes, nie musisz mnie przekonywać do tej firmy. :-) Już drugi dzień z mini piszę i  - jak mówisz - same profesjonalne porady i informacje. Jak tylko w końcu ustalę czego tak naprawdę potrzebuję, to na pewno od nich kupię.  :grin: A to wcale nie jest takie łatwe jak się okazuje...
Niestety nie mogę podjechać do nich z felgą bo to jakieś 400 km ode mnie

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #22 dnia: 18 Czerwca 2020, 03:07:14 »
Do tej firmy nie trzeba przekonywać , jeśli tylko ktoś poczyta na ich stronie informacje to sam się przekona . Moje kolejne info jest uzupełnieniem wiedzy dla tych ,którzy jeszcze nie wzięli się za czytanie tam ,oraz dla upartych . Jednocześnie wylałem prawie do końca swoją wiedzę nabytą .Ciężko jest ludzi przekonać do dobrego oczywistego , jeśli przez lata większość była utrzymywana w nieświadomości . Oraz ciężko jest zmienić u kogoś poglądy , kto od lat kupuje cuda świecące z kraju wirusa . Czasem się nie da od nich czegoś nie kupić , to stanowi większość . Ale jak tylko jest możliwość , kupić pewny ,prawdziwie zabezpieczający produkt Polskiej niszowej firmy ,to trzeba . Oczywiście wszystkich się nie uda przekonać , lata robienia z Polaków biernych odbiorców globalnej tandety ,zrobiły swoje . Czasem są takie segmenty rynkowe , w których polityka globalna tworzy śmieszne wrażenie doskonałości . Po prostu trzeba otworzyć umysł i pomyśleć , niektórzy z otwartymi oczami mają ciężko zobaczyć takie różnice .

Mi z ustaleniami co chcę ,co mam i co bym chciał też się zeszło ,a potem stwierdziłem muszę tam pojechać . Po takich informacjach ta odległość jakoś bardzo zmalała i straciła na znaczeniu .No ja mam bliżej niż Ty ,ale wycieczką to też można nazwać było ,a byłem w niedzielę . Na miejscu byłem chyba 3 godziny i wychodzić mi się nie chciało ,a czas zleciał jak z bicza . To co innego niż na portalach z pośrednikami ,którzy tak naprawdę nie wiedzą co sprzedają i nie chce im się odpowiadać ,inna sprawa że wtedy wychodzi ich niewiedza i kiepskość towaru jakim handlują. Natomiast z firmy Królak odpowiedź jest zawsze , aż do czasu finalnej i wyczerpującej informacji .

Firma Królak ma też sklep na allegro ( M_TECH ) popatrzcie na opinie i od kiedy tam mają sklep . 

Kolego Barrek , pomyśl jeszcze czy nie warto podjechać tam , możesz sporo zaoszczędzić czasu , biorąc pod uwagę techniczne informacje w emailach . Co innego pisać ,a co innego jechać i po przymierzać różne rozwiązania . Wiem to z doświadczenia ,mimo info pisanego , postanowiłem jechać i sprawdzić jak to będzie wyglądać ,np. ile miejsca będzie w około łba śruby pomiędzy fi otworu felgi , które śruby na ile będą wystawać z felgi , jak wygląda spasowanie śrub/stożka a otwór w feldze patrząc od tyłu felgi .  Felga ma to do siebie ,że w wymiarach nie jest prosta jak stół .

Uwaga ,teraz zaprzeczenie globalnego kapitalizmu , tej firmie reklama światowa nie jest potrzebna , ba taka reklama może zniszczyć unikatowość firmy i jej rozwiązań .  Ekspansja i nadmierna obecność wszędzie, niszowym firmom szkodzi . A jednocześnie istnienie takich firm dowodzi ,że można inaczej ,można lepiej , nie zawsze dobrze jest oddawać wszystko do produkcji w małe łapki z kraju totalitarnego .

Jak już wybierzesz to co chcesz , to opisz to jakoś , przecierasz szlaki dla Aurisowców . Chodzi o techniczne ,czy wymiarowe sprawy . Sam może się skuszę wtedy ,na zakup kompletu do swego Aurisa .

Czekamy na relacje , powodzenia .
« Ostatnia zmiana: 18 Czerwca 2020, 03:11:32 wysłana przez Rademenes »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 18 Czerwca 2020, 07:52:28 »
To nie wystarczy podać VIN samochodu żeby kupić odpowiednie śruby? :o

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 2.0 GR
« Odpowiedź #24 dnia: 18 Czerwca 2020, 20:02:35 »
To nie wystarczy podać VIN samochodu żeby kupić odpowiednie śruby?
A skąd oni będą wiedzieć czy chcesz śruby do oryginalnych felg stalowych czy np. opcjonalnych alusów?

pireus

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 18 Czerwca 2020, 20:17:48 »
A skąd oni będą wiedzieć czy chcesz śruby do oryginalnych felg stalowych czy np. opcjonalnych alusów?
Zawsze można przecież napisać. To troche łatwiejsze niz tam jechać,. Szczerze mówiąc jeżeli zakup prawidłowych śrub wymaga takiej podróży to jak dla mnie trochę słabo to wygląda.
« Ostatnia zmiana: 18 Czerwca 2020, 20:20:19 wysłana przez pireus »

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #26 dnia: 19 Czerwca 2020, 00:10:29 »
To nie ASO by po VIN kupować , różne są felgi ,różne potrzeby i wymagania ,oraz możliwości i rodzaje śrub . Nie mówimy tu o standardzie i odpowiednikach czy zamiennikach . To są wybory połączone ,czyli technicznie co podejdzie i to jak chcemy by było , wyglądało .

Oczywiście można pisać , ale same techniczne dane i ich wyobrażenie może być u każdego różne ,wedle pojęcia technicznego . Oczywiście firma odpowiada do bólu ,zakup śrub prawidłowych nie wymaga przymiarek czy wycieczki . Zdajemy się na wiedzę firmy i swoje wyobrażenie . Ja tylko pisałem ,że fizycznie jest 100 x lepiej to zobaczyć niż wyobrażać sobie opis . Jak dla mnie może to być oszczędność czasu ,pisania i zastanawiania się ,kontra realna przymiarka . Pisząc wybierzemy to , a będąc może okazać się ,że jest jeszcze inna opcja która wizualnie nam pasi bardziej .

Co nie znaczy ,że nakazuję jechać . Przykład ,ja zastanawiałem się ile wystawać nad felgę będą te ze wzorem zewnętrznym ( są wyższe od tych z wewnętrznym ) ,oraz ile miejsca zostanie w około śruby z wzorem wewnętrznym w otworze felgi . Felga nie ma otworów na śruby równych u góry jak rura ,tylko część odśrodkowa jest wyższa a część zewnętrzna ma zjazd niżej . Nie jest to takie proste do zwymiarowania . Ja jestem zadowolony ,że pojechałem ,oczywiście każdy zrobi jak uważa .   

Wszystko zależy od przypadku ,naszej technicznej wiedzy wedle wyobrażenia , oczekiwań  . Czasem ktoś będzie musiał pisać mało ,a czasem dużo ,jednak fizyczności to nie zastąpi ,to też jest przewaga tej firmy nad portalowymi świecidełkami, których nie obejrzymy przed zakupem .

« Ostatnia zmiana: 19 Czerwca 2020, 00:15:35 wysłana przez Rademenes »

Offline Barrek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 19 Czerwca 2020, 15:06:30 »
Wszystko zależy od przypadku ,naszej technicznej wiedzy wedle wyobrażenia , oczekiwań  . Czasem ktoś będzie musiał pisać mało ,a czasem dużo ,jednak fizyczności to nie zastąpi ,to też jest przewaga tej firmy nad portalowymi świecidełkami, których nie obejrzymy przed zakupem .
Zgadzam się w całej rozciągłości. Osobiście kupiłem samochód z felgami fabrycznymi montowanymi płaskimi nakrętkami, natomiast okazało że nowe felgi wymagają nakrętek stożkowych. Wymieniłem z firmą Królak kilkanaście maili i oprócz nowej wiedzy jaką nabyłem pan właściciel nie mógł mi w 100% zagwarantować ze nakrętki jakich potrzebuję to właśnie stożki. Żeby mieć pewność, wsadziłem nową felgę do bagażnika i zawiozłem do warsztatu "od kół" w mojej okolicy. A nawet dwóch. W po organoleptycznym zbadaniu felgi panowie stwierdzili ze potrzebuję nakrętek stożkowych. Zanabyłem.
« Ostatnia zmiana: 19 Czerwca 2020, 15:09:02 wysłana przez Barrek »

Offline Barrek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 19 Czerwca 2020, 15:07:18 »
To nie wystarczy podać VIN samochodu żeby kupić odpowiednie śruby?
No niestety nie... Zanim nie kupiłem nowych felg też myślałem ze to takie proste :D

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 2.0 GR
« Odpowiedź #29 dnia: 19 Czerwca 2020, 19:18:43 »
Ale kombinujecie... Wykręcamy jedną śrubę/nakrętkę, robimy zdjęcia z każdej niezbędnej strony, dorzucamy wymiary w programie graficznym, wysyłamy mailem i czekamy na propozycje. Można też po dogadaniu się z firmą wysłać do nich śrubę/nakrętkę i czekać, aż odeślą z kompletem śrub/nakrętek zabezpieczających. Nadmieniam, że bez jednej śruby/nakrętki można jeździć.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl