Po przeczytaniu wszystkiego z informacji w tej firmie , robi się jaśniej i nie jedna osoba stwierdzi ,że miała klapki na oczach . Takie klapki które nam przykleja UE , czyli odbiorców a nie twórców ,którzy kupują wyroby z Chin przeładowane w UE i opatrzone naklejkami jakiegoś europejskiego niby producenta . A wtedy okaże się ,że nie wszystko co gładkie i świecące to złoto ,które zabezpiecza ale tylko w sumieniu , fizycznie nie do końca . Czasem lepiej fizycznie zabezpiecza coś, co ma własności potwierdzone ,a nie ładny i estetyczny do granic wygląd . Firmy globalne mają mniej wersji kluczy czy kombinacji ,a jedynie piszą inaczej .
Wystarczy na portalach pozadawać głębsze pytania a odpowiedzi nie zobaczymy , tymczasem syn właściciela odpowiada zawsze i to aż nadto rzeczowo jak dla laika . Więc kolego Barrek ,zadaj pytanie i odpowiedź dostaniesz .
Ja kupiłem tam jeden zestaw i nie żałuje , jeśli bym kupował coś jeszcze to tylko tam . Byłem z felgą ,przymierzyłem , wybrałem typ ,sprawdzona była przy mnie twardość tych śrub ,musiałem tylko poczekać na wersję w powłoce cyna . Bo w niszowej firmie trzeba uzbierać ilość sztuk do galwanizera , by był sens jechać i nie przepłacać .
Widziałem śruby , ich stan po iluś tam latach na firmowym aucie , lekko ruszył je tylko czas .
Jest to firma rodzinna i produkują od dawna z pokolenia na pokolenie , jeszcze kiedyś robili śruby do polonezów jak nic takiego w Polsce nie występowało .
Za tą firmą przemawia :
0. Cena jest podobna i nie wygórowana w porównaniu do globalnych wyrobów . Jednocześnie trzeba pamiętać ,że globalne wyroby ,ich cena jest po drodze przebijana ileś razy . A wtedy trzeba sobie zadać pytanie , czy te globalne wyroby za pierwotną cenę mogą mieć dobrą i potwierdzoną jakość . Fizycznie jest to raczej nie realne , by za takie ceny ,towar był wytwarzany z dobrego materiału i najlepszymi metodami .Ja dałem na początku 2019 roku bodaj 135PLN za komplet w wersji wewnętrznego zabezpieczenia .
1. Wspieramy wytwórcę i myśl techniczną w firmie rodzinnej Polskiej z tradycjami .
2. Można jechać i wszystko zobaczyć ,sprawdzić ,wybrać i obejrzeć .
3. Towar niszowy , wyjątkowy ,statystycznie dla wędkarza nie do dopasowania .
4. Potwierdzona lepsza metoda wykonania i twardość .
5. Produkt globalny ,robiony masowo , w automacie ,powielany na potęgę w iluś wersjach na cały świat nie jest już zabezpieczeniem . To tak jakby produkt regionalny , był robiony masowo , wtedy straci on swoje regionalne walory , na rzecz masowego procesu .
6. Zabezpieczenia/procedura w przypadku chęci/potrzeby kolejnego klucza . Ja kupiłem od razu dwa klucze .
7. Głębokość w śrubie i długość klucza (wersja wewnętrzna ) jest sporo dłuższa od globalnych wyrobów .
8 . Przy zachowaniu zasad firmy , ze śrubami nic się nie stanie . Natomiast wszelakie opisy auto problemów z globalnymi zabezpieczeniami wynikają z ich wykonania , technologi ,materiału i rozwiązań ,które nie idą w stronę zabezpieczenia a tylko w stronę ekonomii .
9. Nikt nie będzie podrabiał/dorabiał walizki z kluczami niszowej firmy , bo nabywców nie znajdzie i zbankrutuje .
Na koniec taka ogólna prawda , jeżeli coś może mieć każdy , to kupi to ten co dorobi walizkę z kluczami , a dalej statystyka i potrzeba rynku wymusi chęć zakupu zestawu kluczy globalisty przez wędkarzy . Choć może być i tak ,że te same małe łapki co robią śruby , od razu robią i walizki z kompletem kluczy do tych śrub , bo jedno i drugie w globaliźmie znajdzie nabywcę i da się na tym i tamtym zarobić .
Ja kupiłem klucz krzyżak w OBI składany , nie tani bo 80 coś PLN ,ale składa się i po rozłożeniu pewnie blokuje . No i dokręcanie czy odkręcanie to bajka w porównaniu do fajkowych . Krzyżakowym łatwiej się odkręca i dokręca , wiem bo mam klucz dynamometryczny . W porównaniu do fajkowych , jak ze 120Nm -130Nm odkręcam krzyżakiem to jakby śruby nie były dokręcone ,a do fajkowego rury używałem . No i felgi się krzyżakiem nie uszkodzi .
Wystarczy pamiętać , nie przesadzać z siłą dokręcania Nm , odkręcać można pneumatem ,ale lepiej nie . Pewnie trzymać klucz w śrubie i nigdy nie dokręcać pneumatem . Czasem problemy wynikają z tego , że gdzieś odkręcają czy dokręcają ( mechanik , wulkanizator) pistoletem ustawionym na ful opcje . A dalej taki pan stwierdza , słabe te zabezpieczenia ,pół biedy jak będą z tej firmy , bo wytrzymają pewnie , ale te globalne to tylko strzelą gdzieś i problem gotowy .
Śruby z tej firmy w wersji wzoru wewnętrznego mają główkę okrągłą i do tego jest jeszcze w około ruchoma tulejka zabezpieczona . Więc żaden igiełkowy klucz tego nie pokona , bo aby igiełki weszły we wzór wewnętrzny , to musi obwód takiej nasadki wejść na cały łeb śruby . Nie ma takich igiełkowych w których igły wychodzą do przodu , zawsze coś musi wejść w obudowę takiej nasadki i wcisnąć igły . A siła igiełek polega na wzajemnym wsparciu ,a dalej wsparciu o główną obudowę .