Autor Wątek: Awaria systemu hybrydowego  (Przeczytany 67213 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Awaria systemu hybrydowego
« Odpowiedź #90 dnia: 08 Sierpnia 2020, 15:41:56 »
Mam pytanie.Czy ktoś z was miał do czynienia z takim filtrem na wlot powietrza do baterii ?Dołączam filmik na którym widać sposób montażu ,ponoć to do priusa ale widać że do aurisa też pasuje.Na filmie 8:11 min.Zamówiłem w serwisie ,koszt 30 zł.

https://www.youtube.com/watch?v=dFKaStmF_nI

Po co ten filtr? Przeciez zaraz za plastikiem jest drugi filtr i jest to rozbieralne i rabialne w 10min? Wedlug mnie tylko ogranicza sie ponownie przeplyw powietrza i podgrzewa sie baterie.

Offline lewis36

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.8h TS
« Odpowiedź #91 dnia: 08 Sierpnia 2020, 15:57:42 »
Raczej za bardzo nie ogranicza to przepływu powietrza,jest dużo większa jak ta wewnątrz , a czyszczenie zajmuje parę sekund.Nic nie potrzeba rozbierać ,część przecież oryginalna tylko że do Priusa.
lewy

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #92 dnia: 08 Sierpnia 2020, 16:48:31 »
..a nie jest tak ze srodkowy filtr i tak sie zabrudzi? Ten dodatkowy ma mniejszy rozmiar oczek? Jest tak to jestem sklonny sie zgodzic z Wami i go zamowic.

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #93 dnia: 08 Sierpnia 2020, 19:16:08 »
Ktoś już może oglądał?? https://www.youtube.com/watch?v=2MLuhEEjtVE

Offline falsto1

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #94 dnia: 08 Sierpnia 2020, 19:19:23 »
Bateria wymieniona na ta z ogniwami minimum 2017r.
Cena 3500 z dojazdem

http://hybrid-hero.pl/

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Ile trwala wymiana? Auto zachowuje sie poprawnie? Dlugo sie laduja paski baterii jak w nowym aucie?
Wymiana lacznie z 20 minut.  Laduje się tak samo jak w aucie z przebiegiem 16kk z zeszłego roku które mam obok.  Odbiega jakies 10% od nowej.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #95 dnia: 08 Sierpnia 2020, 20:19:34 »
Ktoś już może oglądał?? https://www.youtube.com/watch?v=2MLuhEEjtVE

Tak obejrzalem caly film kilka dni temu. Mozliwe ze trafil na moduly uszkodzone nieodwracalnie stad cykle d-c nic nie daly. Ale ladowarka tez mogla troche zaklamac sprawe. Na koncu zabraklo balansowania modulow i zamiany srodkowych na zewnetrzne.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #96 dnia: 09 Sierpnia 2020, 13:36:30 »
Nareszcie ktoś pokazał wprost, że uszkodzony moduł takim pozostanie i żadne cuda tu nie pomogą a jedynie wymiana. Obejrzałem tylko początek bo szkoda 40 minut życia na oglądanie całości.

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #97 dnia: 09 Sierpnia 2020, 15:36:23 »
Nareszcie ktoś pokazał wprost, że uszkodzony moduł takim pozostanie i żadne cuda tu nie pomogą a jedynie wymiana. Obejrzałem tylko początek bo szkoda 40 minut życia na oglądanie całości.
tylko to ze akurat moduły sie uszkodzily nieodwracalnie nie oznacza ze nie da się ich odratować w innej baterii. Nie zawsze problem z modułem to nieodwracalne uszkodzenie....autor testu z yt nie probowal tez ich testowac na innych ladowarkach albo pod znanym obciazeniem i zbierac logi z pradu i napiecia i obliczycbz tego dokladnie pojemnosci. Z tego co pamietam padly te ze srodka.

A tak swoja droga - wymiana modulu samemu na nowy uzywany to 100zl wiec jak padnie 10 to ok 1000zl. Remont dwumasy i sprzegla w dieslu to zabawa rzedu 3k pln wzwyz. Jak ktos ma zaciecie to modul sam wymieni pod blokiem a dwumasy i sprzegla to juz nie za bardzo :) jak dla mnie kolejna zaleta hybrydy.

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #98 dnia: 09 Sierpnia 2020, 17:14:26 »
A tak swoja droga - wymiana modulu samemu na nowy uzywany to 100zl wiec jak padnie 10 to ok 1000zl. Remont dwumasy i sprzegla w dieslu to zabawa rzedu 3k pln wzwyz. Jak ktos ma zaciecie to modul sam wymieni pod blokiem a dwumasy i sprzegla to juz nie za bardzo  jak dla mnie kolejna zaleta hybrydy.
Za te 3k pln przywrócisz w 100% sprawność sprzęgła/dwumasy w dieslu, ale wykładając 1k na naprawę baterii trakcyjnej przywrócisz jej tylko 20% sprawności. Obejrzyj dokładnie film z linku, mechanik o tym wspomina.
Więc nie wiem czy to takie fajne, wywalać górę pieniędzy aby mieć 100% sprawną baterię trakcyjną. 20% sprawności to raczej lipa trochę, takie załatwienie sprawy "na chwilę".

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #99 dnia: 09 Sierpnia 2020, 18:10:22 »
A tak swoja droga - wymiana modulu samemu na nowy uzywany to 100zl wiec jak padnie 10 to ok 1000zl. Remont dwumasy i sprzegla w dieslu to zabawa rzedu 3k pln wzwyz. Jak ktos ma zaciecie to modul sam wymieni pod blokiem a dwumasy i sprzegla to juz nie za bardzo  jak dla mnie kolejna zaleta hybrydy.
Za te 3k pln przywrócisz w 100% sprawność sprzęgła/dwumasy w dieslu, ale wykładając 1k na naprawę baterii trakcyjnej przywrócisz jej tylko 20% sprawności. Obejrzyj dokładnie film z linku, mechanik o tym wspomina.
Więc nie wiem czy to takie fajne, wywalać górę pieniędzy aby mieć 100% sprawną baterię trakcyjną. 20% sprawności to raczej lipa trochę, takie załatwienie sprawy "na chwilę".

Zapominasz ze dwumasa i sprzeglo znowu padnie za 100...150k km i znowu wywalasz kase.
A znasz przypadek taxi z Wiednia ktora jest Priusem 2 generacji i robi juz ponad 1mln kilometrow bez wymiany baterii? Ktp powoedzial ze reszta modulow sie dalej popsuje? Lexus z filmu ma ponad 10 lat
Na jakiej podstawie podajesz 20 procent? W filmie yt lexus po naprawie przejezdza ponad 1km wiec w czym problem ? Bateria trakcyjna w toyocie jest na bufor. To nie bateria tesli. Robicie troche problem tam gdzie go nie ma. Ten mechanik z yt to dobrze napisales-mechanik a nie elektronik albo specjalista od ogniw. Hybryda zdaje sie wczesniej nie jechal nawet....
Najpierw kupujecie hybryde a potem sie dziwicie ze bateria pewnego dnia moze  pogorszyc swoje parametry i ze trzeba bedzie wywalic na nowa...lexus z yt nie ma 3 lata tylko grubo ponad 10lat! Nic nie jest wieczne a i tak szacunek dla inzynierow toyoty ze ogniwa nimh tyle wytrzymuja.

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #100 dnia: 09 Sierpnia 2020, 19:47:11 »
Mechanik z YT naprawił baterię za 1k stosując używane kilkuletnie ogniwa. Wątek o awarii systemu hybrydowego tyczy się samochodu dużo młodszego i autor nie zrobił 1 mln km i to świadczy o tym, jak dobrej jakości były ogniwa sprzed ponad 10 lat. Ok zgodzę się z tym, że dwumasa padnie za 100 czy 150k km ale czy w ciągu roku lub dwóch zrobisz tyle hybrydą? Raczej marne szanse, a właśnie na rok lub dwa wystarcza taka "naprawa" ogniw.
Na jakiej podstawie 20%? Mechanik mówi, że na nowej baterii taki lexus jest w stanie pokonać 8km a po zastosowaniu używanych dziesięciu ogniw robi 1 km na silniku elektrycznym. Najpierw obejrzyj cały materiał a później się wypowiadaj.

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #101 dnia: 09 Sierpnia 2020, 20:27:49 »
Mechanik z YT naprawił baterię za 1k stosując używane kilkuletnie ogniwa. Wątek o awarii systemu hybrydowego tyczy się samochodu dużo młodszego i autor nie zrobił 1 mln km i to świadczy o tym, jak dobrej jakości były ogniwa sprzed ponad 10 lat. Ok zgodzę się z tym, że dwumasa padnie za 100 czy 150k km ale czy w ciągu roku lub dwóch zrobisz tyle hybrydą? Raczej marne szanse, a właśnie na rok lub dwa wystarcza taka "naprawa" ogniw.
Na jakiej podstawie 20%? Mechanik mówi, że na nowej baterii taki lexus jest w stanie pokonać 8km a po zastosowaniu używanych dziesięciu ogniw robi 1 km na silniku elektrycznym. Najpierw obejrzyj cały materiał a później się wypowiadaj.

Ogniwa sa coraz bardziej udoskonalane a nie odwrotnie. Teraz wchodza ogniwa li-ion jak w prius plus bez efektu leniwej baterii jak to jest w ni-mh co wlasnie wymusza w procesie regeneracji wyladowanie celi do 0,9...1v i naladowanie z powrotem do full aby przypomniec celi jej prawdziwa pojemnosc. Ni-cd mialy za to duzy efekt pamieciowy. Komputer nie wyladuje nigdy cel do 1v kazda, bo bateria pracuje w tzw jednym cyklu ladowania.
Toyota skupuje stare auta i bada pod katem awaryjnosci. Volvo np jezdzi na miejsca wypadkow swoich aut i sprawdza zakres zniszczen. 

Jesli hybryda jest nadmiernie eksploatowana, filtr wentylatora baterii zatkany, stoi na sloncu, ktos zostawil wyladowana baterie na dlugo itp to nie dziwmy sie ze bateria szybciej sie konczy....jednemu wytrzyma 1mln km a drugiemu 250k km. Jak dbasz to tak masz-cudow nie ma. Jak masz hybryde od nowosci to masz wieksza pewnosc co znosilo auto.
Jak porownasz sobie budowe np. inwertera priusa 2g i aurisa hsd to zobaczysz wielki postep technologiczny celem zwiekszenia niezawodnosci i zywotnosci-tak samo z ogniwami.

Proponuje kupic czolg i jezdzic 100lat to sie nie zepsuje ale wtedy bedziecie niezadowoleni ze spalania :)

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #102 dnia: 09 Sierpnia 2020, 20:56:19 »

Ogniwa sa coraz bardziej udoskonalane a nie odwrotnie. Teraz wchodza ogniwa li-ion jak w prius plus bez efektu leniwej baterii jak to jest w ni-mh co wlasnie wymusza w procesie regeneracji wyladowanie celi do 0,9...1v i naladowanie z powrotem do full aby przypomniec celi jej prawdziwa pojemnosc. Ni-cd mialy za to duzy efekt pamieciowy. Komputer nie wyladuje nigdy cel do 1v kazda, bo bateria pracuje w tzw jednym cyklu ladowania.
Toyota skupuje stare auta i bada pod katem awaryjnosci. Volvo np jezdzi na miejsca wypadkow swoich aut i sprawdza zakres zniszczen. 

Jesli hybryda jest nadmiernie eksploatowana, filtr wentylatora baterii zatkany, stoi na sloncu, ktos zostawil wyladowana baterie na dlugo itp to nie dziwmy sie ze bateria szybciej sie konczy....jednemu wytrzyma 1mln km a drugiemu 250k km. Jak dbasz to tak masz-cudow nie ma. Jak masz hybryde od nowosci to masz wieksza pewnosc co znosilo auto.
Jak porownasz sobie budowe np. inwertera priusa 2g i aurisa hsd to zobaczysz wielki postep technologiczny celem zwiekszenia niezawodnosci i zywotnosci-tak samo z ogniwami.

Proponuje kupic czolg i jezdzic 100lat to sie nie zepsuje ale wtedy bedziecie niezadowoleni ze spalania :)
Li-ion jest stosowane od lat w różnych urządzeniach, np. w rowerach elektrycznych. W takim rowerze z ogniwami li-ion (bo takie się obecnie stosuje) musisz balansować cele co rok, ponieważ BMS nie jest w stanie utrzymać takiego samego napięcia we wszystkich celach (pojemność pakietu li-lion jest dostosowywana przez BMS do najsłabszej celi i z czasem całkowita pojemność maleje). Napięcie na celach spada ze względu na reakcje chemiczne ogniw (starzenie się) i tego nie unikniesz. Obecnie nie ma technologii idealnej, bezawaryjnej i niewymagającej obsługi.
Im więcej ktoś jeździ, tym częściej BMS jest w stanie balansować pakiet, i tym dłużej zachowa swoją sprawność, ale nic nie powstrzyma starzenia się ogniw - stąd 1 mln km we wspomnianym przez ciebie aurisie z Wiednia, który w kilka lat zrobił taki przebieg.  Nie mówiąc już o tym, że dawniej ogniwa były lepiej wykonane ale mniej pojemne. Obecnym aurisem także można zrobić 1 mln km ale nie na przestrzeni 7 lat.
« Ostatnia zmiana: 09 Sierpnia 2020, 21:09:14 wysłana przez Gawith »

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #103 dnia: 09 Sierpnia 2020, 21:35:36 »
...dlatego dziwi mnie Wasze marudzenie ze nie widzi sie Wam wydawac tyle kasy na nowy akumulator a regeneracja nie jest idealna...kazde rozwiazanie ma swoje wady i zalety. Jak ktos kupuje hybryde to powinien wiedziec co robi i ze silniki elektryczne nie chodza na powietrze tylko jest kosztowna bateria ktora moze sie kiedys skonczyc. Wystarczy czasem nieswiadomy blad i juz tracimy 50k km zycia baterii. Niedawno ogloszono akcje serwisowa dla hsd i warto updateowac soft- caly czas robione sa udoskonalenia aby zwiekszyc zywotnosc i niezawodnosc.

A jak dziala BMS to wiem bo stosuje je w bateriach li-ion jako zamienniki do baterii ni-mh w roombach irobot. BMSy tez konstruuje sam wiec wiem o co chodzi.
Li-ion stosuje sie od dawna w priusie plus oraz wiekszosci nowych hybryd toyoty bo waza mniej i szybciej sie laduja. Wieksza pojemnosc z tej samej objetosci. Co do zywotnosci czas pokaze.

Offline obwd-crash

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #104 dnia: 17 Sierpnia 2020, 12:48:17 »
Mam pytanie.Czy ktoś z was miał do czynienia z takim filtrem na wlot powietrza do baterii ?Dołączam filmik na którym widać sposób montażu ,ponoć to do priusa ale widać że do aurisa też pasuje.Na filmie 8:11 min.Zamówiłem w serwisie ,koszt 30 zł.

https://www.youtube.com/watch?v=dFKaStmF_nI

Pasuje to też do Auris II z 2013 ?

<taniec> Kratka kupiona i założona, pasuje też do Auris II z 2013 (przedlift) ;-) <taniec>
Auris II HSD 2013 Prestige

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl