Autor Wątek: Awaria systemu hybrydowego  (Przeczytany 67163 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Awaria systemu hybrydowego
« Odpowiedź #120 dnia: 26 Kwietnia 2021, 10:28:37 »
Dzięki Panowie za odpowiedź. Można by i sprawdzić w serwisie, ale nie w każdym mieście jest serwis, wiec jazda na ev wydaje mi się najlepszym i najpewniejszym rozwiązaniem, tylko myślałem że auto przejedzie chociaż z kilometr lub półtora, a nie kilkaset metrów.

Jezeli ruszasz od 0km/h na elektryku to przejedziesz do 1km przy dobrej i naładowanej baterii, jak bedziesz juz jechał na silniku spalinowym i wjedziesz w spokojne miasto to oczywiście całe miasto zrobisz na elektryku nie przekraczając stale połowy skali eco1. Może to byc i kilka km. Warto zauważyć że moment obrotowy już jest odpowiedni przy 1/3 skali eco1 i nie ma co drenować baterii trzymając wskazówke na końcu pola eco1. Baterii starczy na o wiele krócej i prąd jest bardzo duży wtedy.

Odnosnie testu baterii w aso to ja po auto jechałem w sobotę 400km i aso bylo zamknięte w sobotę ;) skończyło się na jeździe testowej i zajechaniu na stację diagnostyczną gdzie za 50zł porządnie przetrzepali auto włącznie że mogłem wejść w tunel i obejrzej auto od spodu....
Największym problemem była płatność :D musiałem założyć wcześniej na chwilę konto w banku co miał sprzedający i przelew zajął 10min bo był w obrębie jednego banku. Wygodnie i bezpiecznie.

Offline Jarek.

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #121 dnia: 26 Kwietnia 2021, 19:00:39 »
Czyli ogólnie jeżeli przejedzie co najmniej kilometr to aku będzie okey. Nie boję się naprawy akumulatora bo z tego co się dowiedziałem nie jest to ciężka sprawa i wystarczy wymienić niesprawne ogniwa (bardzo mocno upraszczając), ale wiadomo że na początek nie chcę od razu ładować kasy w naprawę baterii. Mam nadzieję że to jest jedyny element który ewentualnie trzeba będzie naprawić, bo właśnie auriskę chcę kupić ze względu na jej bezawaryjność, a nie np. ze względu na wygląd, bo tutaj szału nie ma, bynajmniej dla mnie.

Offline Jarek.

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #122 dnia: 26 Kwietnia 2021, 19:26:52 »
Cytuj (zaznaczone)
Odnosnie testu baterii w aso to ja po auto jechałem w sobotę 400km i aso bylo zamknięte w sobotę ;)
, czyli tak jak wcześniej pisałem raczej nie ma się co nastawiać na aso a na własną wiedzę w zakresie hybrydy.

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #123 dnia: 26 Kwietnia 2021, 22:06:33 »
Kiedyś pewien mechanik mi radził, że bardzo ważne jest gdy się szuka hybrydy, żeby auto nie miało tzw dzwona. Chodzi o system hybrydowy który jest wrażliwy na większe wstrząsy. 

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #124 dnia: 27 Kwietnia 2021, 09:36:31 »
Kiedyś pewien mechanik mi radził, że bardzo ważne jest gdy się szuka hybrydy, żeby auto nie miało tzw dzwona. Chodzi o system hybrydowy który jest wrażliwy na większe wstrząsy.

To dotyczy tak samo każdego auta.  Gwałtowne przeciążenie nie pozostaje bez wpływu na wszelkie elementy ciasno spasowane, łożyska, układy zębate, tłoki, uszczelnienia. 

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #125 dnia: 27 Kwietnia 2021, 20:10:53 »
Ktoś mi mówił o tym P&G że rozpędzamy się max do czerwonego pola a później minimalnie na obrotach silnik spalinowy trzymamy tak? Bo jak tak robię to hybrid asistans jakoś nic dobrego nie pokazuje

Offline obwd-crash

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #126 dnia: 27 Kwietnia 2021, 20:51:45 »
Ktoś mi mówił o tym P&G że rozpędzamy się max do czerwonego pola a później minimalnie na obrotach silnik spalinowy trzymamy tak? Bo jak tak robię to hybrid asistans jakoś nic dobrego nie pokazuje
Rozpędzamy się z użyciem silnika spalinowego, potem dbamy by wskazówka była na granicy Charge i Eco, najlepiej na styku Charge.
Najlepiej widać to poniżej 70km/h, bo włączać się może wskaźnik EV, co pokazuje iż silnik spalinowy na pewno się wyłączył. Najlepiej operować pedałem gazu, tak by na wskaźniku nie było przepływu energii. Przy takiej prędkości opór powietrza nie jest na tyle duży by szybko spowalniał auto. Gdy prędkość nieznacznie spadnie, można przyspieszyć do poniżej 70km/h, utrzymując wskazówkę w polu Eco - wówczas przyspieszamy na elektrycznym silniku, lub gdy nie daje się rady przyspieszyć (np. niewidoczne wzniesienie) to wchodzimy na pole Power i przyspieszamy spalinowym.
I tak w kółko, aż ktoś za Tobą się wkurzy ;-)
Auris II HSD 2013 Prestige

Offline Tenkitten

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #127 dnia: 27 Kwietnia 2021, 21:16:01 »
Silnik zimny: jedziemy normalnie, bo i tak to niczego nie zmieni.
Silnik ciepły: przyspieszamy do dozwolonej jak najszybciej i potem noga z gazu na jaśniejsze ECO i spalanie spada.
Mój rekord to 3,2 l/100 na ciepłym z tego 3 km 50 km/h i 6 80 km/h i jakiś 1 km na 30 km/h.

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #128 dnia: 28 Kwietnia 2021, 15:19:23 »
Silnik zimny: jedziemy normalnie, bo i tak to niczego nie zmieni.
Silnik ciepły: przyspieszamy do dozwolonej jak najszybciej i potem noga z gazu na jaśniejsze ECO i spalanie spada.
Mój rekord to 3,2 l/100 na ciepłym z tego 3 km 50 km/h i 6 80 km/h i jakiś 1 km na 30 km/h.

To co opisujesz to jazda na elektryku czyli używanie baterii. P&G to pulse i szybowanie czyli glide na 0 przepływie mocy czyli bez zużywania energii z baterii lub jej ładowania bez spaliny oczywiście i ma najlepszą sprawność ale wymaga dłuższych odcinków drogi i wprawy.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #129 dnia: 01 Maja 2021, 20:18:00 »
Dobrze że hybryda w gazie to nie muszę i w sumie chyba by mi się nie chciało. Za 36 litrów gazu robię średnio 650km a bagażnik i kanapa zawalona narzędziami. Więc myślę że jest ok

Offline Kudel

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #130 dnia: 13 Czerwca 2021, 21:09:32 »
witam wszystkich
Jaką aplikację do monitorowania baterii i układu hybrydowego polecacie?

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #131 dnia: 14 Czerwca 2021, 05:46:25 »
Dr Prius albo hybrid asistans

Offline Kudel

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #132 dnia: 14 Czerwca 2021, 07:55:54 »
dzięki, a jaki adpter / interfejs?

Offline Stivo