Autor Wątek: 4x2 4x4  (Przeczytany 70605 razy)

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: 4x2 4x4
« Odpowiedź #60 dnia: 18 Stycznia 2021, 19:49:26 »
Pewnie jednak szansa, że szybciej się rozladuje, to jednak jest. Przecież energię skądś ten silniczek przy tylnej osi musi pobierać. Chyba, że różne są bateryjki w FWD i AWD

trzeba (..) gwałtownie zahamować
AWD pomaga?

Offline shalalos

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #61 dnia: 18 Stycznia 2021, 21:18:48 »
Pewnie jednak szansa, że szybciej się rozladuje, to jednak jest. Przecież energię skądś ten silniczek przy tylnej osi musi pobierać. Chyba, że różne są bateryjki w FWD i AWD

trzeba (..) gwałtownie zahamować
AWD pomaga?

Przecież przy i-AWD masz osobny silnik elektryczny na tył, a osobny na przód...

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #62 dnia: 18 Stycznia 2021, 21:46:15 »
I? To pomaga w gwałtownym hamowaniu?

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #63 dnia: 18 Stycznia 2021, 22:14:08 »

raczej mała szansa - pewnie pomijalna. 4x4 ma 222 KM a 4x2 ma 218KM, czyli tak na logikę jak tył się odpala to zapewne silnik elektryczny przedni redukuje moc, bo raczej dodatkowy 54-konny silnik dałby trochę więcej niż 4KM do całego systemu (pewnie jakieś 20KM), więc skoro jeden zmniejsza zużycie prądu kiedy odpala się drugi to raczej bateria jakoś szybciej się nie rozładowuje...
w 4x4 nie chodzi o to, żeby każde koło kręciło na maksa i żeby rozładować baterię najszybciej jak się da, tylko żeby kręciło to koło gdzie ma to największy sens...

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #64 dnia: 18 Stycznia 2021, 22:50:45 »
Tył zapewne zawsze może dać 54KM. To pojedyńczy silniczek elektryczny, bez żadnych "udziwnień". Tam nie ma przekladni planetarnej, silnika spalinowego i elektrycznych. Nie będzie więc jakiegoś sumowania mocy, aby wyliczać "systemową". Pewnie ograniczony zostanie "przedni" zespół napędowy. Ale czy elektryczny silnik czy spalinowy? I zapewne szansa szybszego rozładowania będzie mała, ale czy pomijalna, tego nie wiem. Zapewne teoria o częstszych cyklach ładowania/rozładowania skądś się wzięła. A że w Toyocie nie słyszeli? Co znaczy w Toyocie? Prezes, projektanci czy ASO? Jeżeli to ci ostatni, to niektórzy również nie słyszeli, że trzeba w większości nowych silników lać 0W20 albo że AA/CP będzie dostępny w ASO po wymianie mikrofonu.

Offline Baca90

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #65 dnia: 19 Stycznia 2021, 08:06:12 »
Ale teoria. Z tego co wiem silnik spalinowy może wytworzyć prąd przez generator gdy jest taka potrzeba i zasilić nim silnik z tyłu z pominięciem baterii.

Trochę bez sensu dla mnie jest połączenie nadwozia suv z napędem fwd. To już lepiej kupić kombi, może jakieś podniesione.

Offline pirad

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #66 dnia: 19 Stycznia 2021, 08:10:03 »
Dotychczas miałem pare zastrzeżeń do ravki ale po testach 4x4 w śniegu muszę stwierdzić jest WSPANIAŁY .
Wcze$niej miałem crv 4x4 ale tutaj jest znacznie lepiej.
Dobre zimówki i rav 4x4 i może padać do marca.

Offline thomas25

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #67 dnia: 19 Stycznia 2021, 09:29:12 »
Z tym AWD to trzeba uważać, bo samochód rozpędza się jakby w ogóle nie było śniegu, ale droga hamowania jest normalna, czyli wydłużona ;)
Ze względu na to "odcięcie" kierowcy od rzeczywistego stanu nawierzchni ja bardzo często patrzę na ten ekran, gdzie pokazane są napędzane aktualnie koła. Dzięki temu mam jakieś pojęcie o tym, z czym mam do czynienia pod spodem.

Offline wicher13

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #68 dnia: 19 Stycznia 2021, 09:43:24 »
Ale teoria. Z tego co wiem silnik spalinowy może wytworzyć prąd przez generator gdy jest taka potrzeba i zasilić nim silnik z tyłu z pominięciem baterii.

Trochę bez sensu dla mnie jest połączenie nadwozia suv z napędem fwd. To już lepiej kupić kombi, może jakieś podniesione.

Dla mnie bez sensu jest traktowanie rav4 jako samochodu terenowego. Proponuje przeczytać definicje słowa SUV  :good:

Offline Baca90

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #69 dnia: 19 Stycznia 2021, 09:53:55 »
definicje

Jeszcze gorzej :D suv fwd łączy wady samochodu osobowego (słaba trakcja na śliskim przez brak awd) z wadami auta terenowego (duże opory powietrza, słabsze prowadzenie). Z AWD jest trochę jak z automatem. Nikt nie potrzebuje i każdy uważa za fanaberię, ale jak się pojeździ trochę nie można bez tego żyć. Akurat Rav4 jest całkiem dzielne terenowo.
« Ostatnia zmiana: 19 Stycznia 2021, 10:03:30 wysłana przez Baca90 »

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #70 dnia: 19 Stycznia 2021, 09:54:09 »

Dla mnie bez sensu jest traktowanie rav4 jako samochodu terenowego. Proponuje przeczytać definicje słowa SUV  :good:
Az przeczytalem : SUV (skrót od ang. Sport Utility Vehicle) ? rodzaj samochodu, który łączy cechy samochodu osobowego i terenowego.

Oczywiscie ze RAV4 to nie terenowka ale nikt nie odbiera mu wlasciwosci jezdnych. SUV to rowniez Land Cruiser czy Range Rover.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #71 dnia: 19 Stycznia 2021, 10:04:46 »
Że tak się zapytam, a kto tu twierdził, że to terenówka?
Mam samochód o podwyższonym prześwicie, z świetnym napędem, do tego wygodny i przestronny. Jego właściwości "terenowe" przewyższają o wiele to, czego ja potrzebuję, ale z całą pewnością "patrol" to nie jest :) I całe szczęście
Ile on zniesie to i tak się w głowie nie mieści, co pokazują filmy na YT z Rosji.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #72 dnia: 19 Stycznia 2021, 10:05:01 »
Zgadzam się z Baca90. Ja nie brałem w ogóle pod uwagę zakupu "SUVa" z napędem na jedną oś, bo jest dokładnie tak jak napisał - duża buda z ograniczoną trakcją. A SUV piszę w cudzysłowie, bo uważam, że auta typu RAV4/Tiguan/CRV to taka klasa C/D podwyższona. SUV to dla mnie jest Dodge Durango czy Ford Explorer.

Natomiast wracając do tematu większego zużycia baterii przez napęd AWD, to nie mogę znaleźć żadnej informacji na ten temat. Sądzę, że japoński inżynier dobrze to przemyślał zanim Toyota zamontowała ten system w aucie, ale jeżeli ktoś zechce się podzielić fachową wiedzą (a nie "na logikę"), to bardzo proszę.

Offline Baca90

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #73 dnia: 19 Stycznia 2021, 10:32:25 »
Wiadomo, co kto woli ;) takie jest tylko moje zdanie. Myślę, że znajdą się ludzie którzy zamiast możliwości wyjechania z głębokiego śniegu wolą mieć grzaną szybę i czarne felgi.

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #74 dnia: 19 Stycznia 2021, 11:58:57 »
Zapewne teoria o częstszych cyklach ładowania/rozładowania skądś się wzięła.

istnieje też teoria, że jak nie prześlesz danego maila 5 innym osobom to ktoś umrze... to że jest jakaś teoria nie znaczy, że ma jakieś podstawy (w sumie to chyba na tym etapie to byłaby i tak tylko teza a nie teoria)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl