Autor Wątek: 4x2 4x4  (Przeczytany 70697 razy)

Offline Misz

• Toyot Leżący
  • *
Odp: 4x2 4x4
« Odpowiedź #90 dnia: 01 Lutego 2021, 17:33:48 »
RAV4 to nasz pierwszy samochód z napędem 4x4. Wersja hybrydowa więc to namiastka a nie prawdziwy 4x4 (cokolwiek to znaczy), ale dla nas w zupełności wystarczy. Podoba mi się określenie "funkcjonalny 4x4".
W ostatnich tygodniach specjalnie przedstawiam sobie ekran między zegarami na pracę układu AWD i widzę, jak często załącza się tylny silnik elektryczny. Praktycznie każde ruszenie przy mokrej drodze, przy skręcie, trochę bardziej dynamiczne przyspieszenie...
Jeszcze nie testowałem w górach, ale pewnie też da sobie radę.

Offline Baca90

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #91 dnia: 01 Lutego 2021, 18:10:34 »
nie prawdziwy 4x4

Myślę, że spokojnie dorównałby CRV gdyby nie gówniany soft. Co to za problem przyhamować 3 koła żeby zjechać z 3 rolek? Mam nadzieję, że Toyota wypuści poprawki albo ktoś z zewnątrz to ogarnie. Peugeot 3008 ma chyba tak samo realizowany napęd AWD i zjechał bez problemu.

Offline Misz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #92 dnia: 01 Lutego 2021, 19:37:01 »
Ja nie mam najmniejszego problemu z "nieprawdziwością" 4x4 w hybrydzie. Nawet jestem zadowolony z takiej formy rozwiązania napędu. Mamy w bliskiej rodzinie benzynowe 4x4 XC40 i tam spalanie w mieście to 11-12l teraz. A u nas 6.3-6.4. Mechaniczny tylny napęd to dodatkowy opór, który jednak musi przełożyć się na trochę wyższe spalanie. A w naszej hybrydzie mam wrażenie że nie ma to większego wpływu na spalanie...
A na YT widziałem co ludzie robią z Rav4 w terenie i pokazane możliwości z naddatkiem przekraczają to moje potrzeby  :laugh:

Offline SanderG

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #93 dnia: 01 Lutego 2021, 19:56:42 »
nie prawdziwy 4x4

Myślę, że spokojnie dorównałby CRV gdyby nie gówniany soft. Co to za problem przyhamować 3 koła żeby zjechać z 3 rolek? Mam nadzieję, że Toyota wypuści poprawki albo ktoś z zewnątrz to ogarnie. Peugeot 3008 ma chyba tak samo realizowany napęd AWD i zjechał bez problemu.

Etam, po drogach się jeździ, a nie na rolkach  :grin:

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #94 dnia: 01 Lutego 2021, 20:16:17 »
nie prawdziwy 4x4

nie do końca tylko soft - jeszcze ważne jest jaki moment może "system" przenieść na dane koło; tu maksymalny moment jest ograniczony przez maksymalny moment tylnego silnika (w uproszczeniu, nie chce mi się szukać czy układ da radę przekazać 100% momentu na jedno koło), który nie jest zbyt wielki

Offline thomas25

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #95 dnia: 01 Lutego 2021, 20:33:40 »
W ostatnich tygodniach specjalnie przedstawiam sobie ekran między zegarami na pracę układu AWD i widzę, jak często załącza się tylny silnik elektryczny. Praktycznie każde ruszenie przy mokrej drodze, przy skręcie, trochę bardziej dynamiczne przyspieszenie...
Tak, bardzo często jest załączany tył, ale trochę brakuje mi opcji, żeby jednak można było na go na stałe włączyć.
Testowałem w górach już dobrych kilkanaście razy i właściwie nie mam zastrzeżeń. Jedynie trzeba uważać, bo o ile rozpędza się super, to jednak hamuje tak samo jak wersja 4x2 i kilka razy ciężko się zdziwiłem stanem nawierzchni dojeżdżając do zakrętu.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #96 dnia: 01 Lutego 2021, 20:35:54 »
Tak, bardzo często jest załączany tył, ale trochę brakuje mi opcji, żeby jednak można było na go na stałe włączyć.
Testowałem w górach już dobrych kilkanaście razy i właściwie nie mam zastrzeżeń. Jedynie trzeba uważać, bo o ile rozpędza się super, to jednak hamuje tak samo jak wersja 4x2 i kilka razy ciężko się zdziwiłem stanem nawierzchni dojeżdżając do zakrętu.
No ale masz trial, zawsze coś  :good: (to robi przecież za elektroniczną szperę)
« Ostatnia zmiana: 01 Lutego 2021, 20:37:51 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Baca90

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #97 dnia: 01 Lutego 2021, 20:45:28 »
elektroniczną szperę
No właśnie nie do końca, nie zjedzie z 3 rolek. Jestem pewien, że te 52KM na jednym tylnym kole dałyby radę ruszyć auto

Offline tilf

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #98 dnia: 01 Lutego 2021, 23:36:55 »
elektroniczną szperę
No właśnie nie do końca, nie zjedzie z 3 rolek. Jestem pewien, że te 52KM na jednym tylnym kole dałyby radę ruszyć auto
A gdyby zjechała z tych trzech rolek to co wtedy?
Idealne auto w teren, lepsza niż klasyczne sztywne 4x4 na mostach z reduktorem bo że pół elektryk itd.? Wyluzujcie. To jest Sport Utility Vehicle. Przecież te auta poza śniegiem i lodem w Zakopanem, na szutrze jak jedziesz na działkę lub polnej drodze jak chcesz do sadu na wsi dojechać to terenu nie zobaczą. A nawet gdyby zobaczyły to ich kierowcy nawet mając tą całą elektronikę na pokładzie nie mają bladego pojęcia jak atakować błoto z koleinami, jak najechać na poprzeczną przeszkodę, albo co robić w kopnym piachu że o trawersie nie wspomnę. I nie żebym był jakimś specem w tej materii. Poprostu testy na rolkach o niczym nie świadczą. Chyba ze ktoś widział akcje w terenie w której mając przyczepność tylko na jednym kole wygrzebiesz się z pozycji 0 (stoisz i tyle bo to właśnie symulują rolki).
« Ostatnia zmiana: 01 Lutego 2021, 23:42:05 wysłana przez tilf »
"Nie dyskutuj z debilem! Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem."

Offline Baca90

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #99 dnia: 02 Lutego 2021, 07:39:42 »
co wtedy?

Wtedy napęd byłby sprawniejszy :) wiele suvów daje radę, a Toyota niestety najsłabiej wypada. Wiadomo, że jest niebo lepiej niż ośka, ale mogłoby być lepiej, chociażby na poziomie CRV. Zastanawiam się co kierowało japońcami, że ten tryb Trail nie jest taki do końca Trail. Mam okazję czasami jeździć Cherokee, wiadomo, że nigdy ten napęd nie dorówna reduktorowi z blokadami.

Offline tilf

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #100 dnia: 02 Lutego 2021, 08:09:42 »
Wtedy napęd byłby sprawniejszy
Dobrze, ale nadal nie wiem w czym ta sprawność miała by się przejawiać?
Na jednym kole to można motocyklem jeździć lub rowerem jak ktoś umie w takiej pozycji jeszcze pedałować.
Uwierz że takie testy o niczym nie świadczą. Jeżeli naprawdę chcesz weryfikować sprawność napędu to potrzebujesz odpowiednio przygotowany teren, za sterem tego samego testera i wówczas masz szansę zobaczyć co auto potrafi. Test na rolkach to takie czary mary dla ludzi co wydaje im się że w terenie na jednym kole pojadą. Tak z innej beczki. Mam znajomego który miał kolejno leasingowane XC90, X6 a teraz Mercedesa GL. Z tego co mi opowiadał to w BMW gdzie X drive może 100% napędu przenieść na 1 koło miał lekkiego pietra jak zapuszczał się do lasu lub na swoje wiejskie włości bo w jego ocenie auto grzęzło w terenie chociaż SUV i 4x4.  niejako efektem ubocznym tego napędu było jak to określił "zjadanie opon". Skutek taki  że w tym modelu najwięcej razy inwestował w nowe gumy. GL'a za to nie może się nachwalić że komfort, że w lesie i na błocie idzie jak burza. A czy wiesz jaka jest różnica pomiędzy tymi autami? Mianowicie taka że X drive elektronicznie przekazuje napęd na to koło/oś które/a ma przyczepność, a 4Matic w GL przenosi  stały moment obrotowy z przewagą tylnej osi.
Tyle w tym temacie.
« Ostatnia zmiana: 02 Lutego 2021, 08:13:11 wysłana przez tilf »
"Nie dyskutuj z debilem! Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem."

Offline Baca90

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #101 dnia: 02 Lutego 2021, 08:22:31 »
4Matic
Ale nie napisałeś czym te napędy się różnią, jak są realizowane. Może masa X6 robiła swoje, to chyba ciężkie auto. Nie trudno wyobrazić sobie sytuację gdzie stoi się metr od drogi i 3 koła w błocie. Mam zamiar sprawdzić takie sytuacje gdy tylko odbiorę swój egzemplarz

Offline thomas25

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #102 dnia: 02 Lutego 2021, 08:44:09 »
Gdzieś na Youtube widziałem jak Rosjanie testowali RAV4 w błocie (ale nie pamiętam, czy AWD-i czy AWD) i jakoś tam sobie radziło.
Ja w każdym razie nie odważyłbym się tam wjechać, a oni nawet wyjechali ;)

Offline tilf

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #103 dnia: 02 Lutego 2021, 09:09:05 »
Ale nie napisałeś czym te napędy się różnią, jak są realizowane.
Wpisz w wyszukiwarkę 4Matic i X-Drive i masz wszystko co chcesz wiedzieć.
Może masa X6 robiła swoje, to chyba ciężkie auto.
To nie to. BMW jest dużo, dużo lżejsze.
3 koła w błocie
Wybacz ale co to ma być za test? Chcesz się sprawdzić jedź na piaskownię - niczego nie urwiesz i zobacz czy Ty (a nie auto) dasz radę.

Offline Baca90

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #104 dnia: 02 Lutego 2021, 09:26:08 »
4Matic i X-Drive

Jest dużo wersji tych napędów, nie mam zamiaru szukać i googlać kiedy spokojnie możesz to napisać jednym zdaniem.

Ty (a nie auto)

A czemu ja? Jakie zdolności to niby mam mieć żeby wyjechać stojąc na piasku? Właśnie w takich sytuacjach w jakich głównie stawiane na są suvy (wyjechanie z błota, piasku, śliska nawierzchnia) liczy się skuteczność napędu a nie zdolności kierowcy. Nikt nie będzie jeździł suvem jak terenówką i może jeszcze woził trapy. Kończę tą dyskusje bo do niczego nie prowadzi

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl