Autor Wątek: 4x2 4x4  (Przeczytany 70676 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline toniemasz

• Początkujący
Odp: 4x2 4x4
« Odpowiedź #120 dnia: 03 Lutego 2021, 11:13:11 »

Offline tilf

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #121 dnia: 03 Lutego 2021, 11:13:35 »
Cytat: anyone w Dzisiaj o 10:35:03
czegoś dowodzi
W pełni się zgadzam.

Panowie, czego ten test dowodzi, no ale konkretnie?
Zrozumcie ze przekazanie 100% napędu na jedno koło które ma jako taki kontakt z podłożem nie oznacza że samochód jest lepszy w terenie od tego który takiej sztuczki nie robi.
Teren to nie rolki. W ternie nigdy nie masz tak że kola kręcą się swobodnie bez oporu jak na rolkach. Jeśli do takiej sytuacji już doszło to oznacza że się zawiesiłeś się.
Wówczas nawet gdybyś to jedno koło przyspawał do podłoża to i tak nic nie da. Tak wiem, wiem ale przecież rolki...  Więc ja już kończę bo z miarodajnym testem na rolkach nie wygram.
PS.
Trzy koła na lodzie i już nie ruszysz
A jak masz 4 koła na lodzie to ruszysz?
"Nie dyskutuj z debilem! Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem."

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #122 dnia: 03 Lutego 2021, 11:26:41 »
Ruszysz, tylko piaskiem / ziemią trzeba podsypać ;)

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #123 dnia: 03 Lutego 2021, 11:40:15 »
i dalej jak dzieci w piaskownicy - czyja lopatka jest lepsza ....

a moj ojciec ma Gaz'a 69 z polowy poprzedniego wieku - nie ma podgrzewanych siedzen, wieje dziurami przez plandeke w zimie, norm emisji to chyba nie ma dla niego, ma tylko 3 biegi ale ma reduktor, blokade mechanizmu roznicowego, duzy przeswit i w terenie radzi sobie swietnie ...testu na rolkach nie robilem ale pewnie z trzech rolek zjedzie bez problemu ... a moze i nawet z czterech  :grin: :grin: :grin: :grin:
Pozdrawiam

PS. Nie mam polskich znakow na klawiaturze
Toyota RAV 4 Hybrid (5.gen - XA5)
http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/1070196.html

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #124 dnia: 03 Lutego 2021, 11:43:27 »
No i mamy "piaskownicę"

Wysłane z mojego J23 przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #125 dnia: 03 Lutego 2021, 11:45:58 »
Cytat: Kiełek w Dzisiaj o 10:54:21

Sytuacja trzech kół wiszących w powietrzu

Trzy koła na rolkach, to nie trzy koła na lodzie. Na rolkach od początku masz zero przyczepności, na lodzie jakąś masz. Jak masz szklankę, to na czterech też nie ruszysz, czy ześliźniesz się ze wzniesienia.
Test jest bez sensu do porównywania napędów.

Test łosia został zrobiony, ale...Czy oddzielnie dla FWD, AWD i AWD Hybryda?
« Ostatnia zmiana: 03 Lutego 2021, 11:48:08 wysłana przez Kiełek »

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #126 dnia: 03 Lutego 2021, 12:38:24 »
Cytat: Kiełek w Dzisiaj o 10:54:21

Sytuacja trzech kół wiszących w powietrzu

Trzy koła na rolkach, to nie trzy koła na lodzie. Na rolkach od początku masz zero przyczepności, na lodzie jakąś masz. Jak masz szklankę, to na czterech też nie ruszysz, czy ześliźniesz się ze wzniesienia.
Test jest bez sensu do porównywania napędów.

Test łosia został zrobiony, ale...Czy oddzielnie dla FWD, AWD i AWD Hybryda?

to wszysko bez sensu bo co to dowodzi....wiadomo ze im wiecej kol napedzanych w pojezdzie to zawsze lepiej ..
ale umiejetnosci tez bardzo sie przydaja - w dzisiejszych czasach juz elektronika stara sie coraz wiecej pomagac i bledy ludzkie korygowac - czasem jej to wychodzi lepiej czasem gorzej

A tak odbiegajac od tematu...widzialem kiedys na youtube film gdzies nakrecony w USA - skrzyzowanie w kstzalcie litery "T" i kompletna szklanka na drodze do tego droga od dolu prowadzaca do skrzyzowania lekko z gorki....99 % kierowcow tylko na wduszonym hamulcu pakowalo sie i tak w zaspe za skrzyzowaniem (czy suv, czy polciezarowki) bo na lodzie to nawet niewiele juz ABS pomogl... a tu trafil sie jeden ktory przejechal bez problemu....bo potrafil jezdzic .... i w swojej Hondzie CIVIC zamiast gazu to hamulca uzyl i pojechal tam gdzie chcial i z zaspa sie nie przywital...

Pozdrawiam

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #127 dnia: 03 Lutego 2021, 13:21:17 »

czegoś dowodzi

W pełni się zgadzam.

Tak, że jest bez sensu.
Podobnie jak postawienie na słońcu dwóch aut - czarnego i białego: dowiedzie, że czarny nagrzeje się szybciej.
Mogą też podpalić oba auta i sprawdzić, który spali się szybciej. Określą który jest bardziej łatwopalny.
Sytuacja trzech kół wiszących w powietrzu jest nierealna w warunkach przewidzianych do użytkowania.
Niech zrobią test zachowania w zakręcie, test łosia, hamowania, etc.

wspominałem, że mówimy tu o pewnego rodzaju teście syntetycznym...
mogą i testować na słońcu i pod wodą - o ile warunki są identyczne dla wszystkich testowanych to taki test czegoś dowodzi; np tego, że lepiej sobie dany samochód radzi na rolkach; i może sytuacja jest nierealna, ale dowodzi, że w pewnych warunkach dany napęd może się spisywał lepiej; nie jest łatwo zrobić dobry test, gdzie nic nie wpływa na przebieg testu, ale wystarczy zobaczyć jak od lat forester radził sobie na rolkach a jak inne suvy z dołączanym napędem - wtedy różnica między napędami była większa i łatwo było zauważyć także w prawdziwym życiu, że foster ogarnia off-road lepiej

mi tam nie przeszkadza, że moja rav4 nie zjedzie z 3 rolek, ale nie popadajmy w skrajności i nie udawajmy, że wyniki powiedzmy "eksperymentu" na rolkach nic nam nie mówią, bo tym tropem stwierdzimy, że jeśli postawimy FWD i AWD na dwóch rolkach z przodu i ten pierwszy nie zjedzie to to w sumie jeszcze niczego nie dowodzi...

czegoś dowodzi
W pełni się zgadzam.

Panowie, czego ten test dowodzi, no ale konkretnie?

tego, że w pewnych warunkach jeden napęd jest lepszy od drugiego, prawda?
czy jednak mówimy, że wiatr zawiał i dlatego jeden samochód radzi sobie z rolkami a inny nie?

nie rozumiem tego ataku na rolki, test jak test - nie jest idealny, ale daje wyniki, które można porównać

myślę, że jak opracujecie lepszy, powtarzalny i miarodajny test 4x4, to youtubie pewnie miliony wyświetleń będą i kupa kasy, więc do dzieła Panowie
chętnie zobaczę lepsze testy napędów 4x4

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #128 dnia: 03 Lutego 2021, 14:18:01 »
Faktycznie, właśnie wyjrzałem za okno a tam na drodze same rolki, a gdzie tylko ich nie ma, tam niezmierzone połacie lodu o zerowej przyczepności.
A jakby na rolki wstawić działo samobieżne? Albo koparkę?

Rolki są dobre na hamownię albo do testowania hamulców, gdzie zerowy opór (w odpowiednim czasie) jest wymagany.

Metodologia testu bez sensu. Ktoś chciał sobie zaistnieć w Internecie. A dla Kowalskiego o zerowym pojęciu o samochodach ten test jest odpowiedzią na wszystkie wysiłki projektantów, inżynierów i całej tej hołoty, która nie potrafi zrobić auta, co z trzech rolek nie zjedzie...

Nic sensownego ten test nie mierzy.
« Ostatnia zmiana: 03 Lutego 2021, 14:20:23 wysłana przez Kiełek »

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #129 dnia: 03 Lutego 2021, 14:29:29 »
Ciekawe jak ten wypadł na rolkach?

Albo ten

Sytuacje, na które trzeba być gotowym w każdej chwili...

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #130 dnia: 03 Lutego 2021, 14:38:58 »
Dajcie już na luz z tymi łyżkami, twu, rolkami

Wysłane z mojego J23 przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #131 dnia: 03 Lutego 2021, 17:57:51 »
Faktycznie, właśnie wyjrzałem za okno a tam na drodze same rolki, a gdzie tylko ich nie ma, tam niezmierzone połacie lodu o zerowej przyczepności.
A jakby na rolki wstawić działo samobieżne? Albo koparkę?

Rolki są dobre na hamownię albo do testowania hamulców, gdzie zerowy opór (w odpowiednim czasie) jest wymagany.

Metodologia testu bez sensu. Ktoś chciał sobie zaistnieć w Internecie. A dla Kowalskiego o zerowym pojęciu o samochodach ten test jest odpowiedzią na wszystkie wysiłki projektantów, inżynierów i całej tej hołoty, która nie potrafi zrobić auta, co z trzech rolek nie zjedzie...

Nic sensownego ten test nie mierzy.

test na rolkach ma więcej sensu niż cała ta Twoja wypowiedź
te dziesiątki firm, które robią benchmarki do komórek, procesorów, kart graficznych powinno zamknąć interes, w końcu na forum eksperci poradzili, że testy syntetyczne nie mają sensu; alternatywy brak

przykro to czytać, serio

można dać tu plonka?
« Ostatnia zmiana: 03 Lutego 2021, 17:59:40 wysłana przez anyone »

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #132 dnia: 03 Lutego 2021, 19:52:46 »
test na rolkach ma więcej sensu niż cała ta Twoja wypowiedź
te dziesiątki firm, które robią benchmarki do komórek, procesorów, kart graficznych powinno zamknąć interes, w końcu na forum eksperci poradzili, że testy syntetyczne nie mają sensu;
a ja sie z tym nie zgodze - o ile w przypadku np. kart graficznych dla graczy wynik testu pokazuje szybkosc karty i to ma realny wplyw na to co widzisz i czujesz w postacii FPS przy kazdym uruchomieniu gry - to test na rolkach jest jaki jest i co ? Moje auto nie zjedzie z rolek a juz 15 tys przejechalem bez niespodzianek i sie zastanawiam jakie przelozenie na realia ma taki test?
« Ostatnia zmiana: 03 Lutego 2021, 19:54:42 wysłana przez strzmiele »
Pozdrawiam

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #133 dnia: 04 Lutego 2021, 11:27:21 »
Sorry, od nastu lat pracuję w R&D... Od paswki do aktywki, przez miedź do światła. Coś tam o metodologii testowania i dopuszczania produktów do go live jednak wiem.
Test jest bez sensu, nigdy bym nie podpisał raportu z takim testem. Równie dobrze mógłbym sprawdzać jak łącze pracuje w lagu w funkcji temperatury otoczenia.

Offline us21

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #134 dnia: 04 Lutego 2021, 18:01:43 »
Takie pytanko. Czym różni się tryb jazdy Normal od trybu jazdy Snow lub sand&Mud w Rav4 2019 2.0 pod kątem napędu na 4 koła?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl