Autor Wątek: 4x2 4x4  (Przeczytany 70634 razy)

Offline marmanik

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CR-V Hybrid
Odp: 4x2 4x4
« Odpowiedź #270 dnia: 15 Lutego 2021, 19:20:05 »
Nie widzę tu też testu jak zachowuje się opona letnia vs zimowa na mokrej nawierzchni ( warstwa solanki) w warunkach poniżej zera to wtedy uwierzę w sens wymiany opon ,a z tego co wiem to opona zimowa jest raczej do d? na wodę  i  tak samo jak zimowka jak i letnia na lód .
Polecam więc zaopatrzyć się w Bridgestone Blizzak LM005 - jedyne opony zimowe, które w oznaczeniu przyczepności na mokrej nawierzchni uzyskały wynik A.
Powinny Ci zagwarantować podobną jazdą na mokrej nawierzchni z solanką itp. co letnie oraz dużo lepsze ogólne trzymanie w warunkach zimowych.
W samym śniegu nie są najlepsze, ale z tego co widzę po takich drogach raczej się nie poruszasz ;)

Offline us21

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #271 dnia: 15 Lutego 2021, 19:34:13 »
Polecam więc zaopatrzyć się w Bridgestone Blizzak LM005 - jedyne opony zimowe, które w oznaczeniu przyczepności na mokrej nawierzchni uzyskały wynik A.
Powinny Ci zagwarantować podobną jazdą na mokrej nawierzchni z solanką itp. co letnie oraz dużo lepsze ogólne trzymanie w warunkach zimowych.
W samym śniegu nie są najlepsze, ale z tego co widzę po takich drogach raczej się nie poruszasz ;)

To może kolejny kij w mrowisko ;-)
Co będzie lepsze na obecne warunki?
wielosezonowa
https://www.oponeo.pl/dane-opony/bridgestone-weather-control-a005-evo-225-60-r18-100-h#326408942
czy zimowa
https://www.oponeo.pl/dane-opony/imperial-snowdragon-uhp-225-60-r18-104-v-xl#333704301
https://www.oponeo.pl/dane-opony/fortuna-winter-suv-2-225-60-r18-104-v-xl#333594304
czy może letnia
https://www.oponeo.pl/dane-opony/goodyear-efficientgrip-suv-225-60-r18-100-h-fp#333959545

« Ostatnia zmiana: 15 Lutego 2021, 19:38:26 wysłana przez us21 »

Offline marmanik

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CR-V Hybrid
« Odpowiedź #272 dnia: 15 Lutego 2021, 19:38:04 »
To może kolejny kij w mrowisko ;-)
Co będzie lepsze na obecne warunki?
wielosezonowa
https://www.oponeo.pl/dane-opony/bridgestone-weather-control-a005-evo-225-60-r18-100-h#326408942
czy zimowa
https://www.oponeo.pl/dane-opony/fortuna-winter-suv-2-225-60-r18-104-v-xl#333594304
czy może letnia
https://www.oponeo.pl/dane-opony/goodyear-efficientgrip-suv-225-60-r18-100-h-fp#333959545

Ja nie odpowiem, ale dla mnie od zawsze lato = opony letnie, zima = drugi komplet felg z oponami zimowymi.
Wg mnie nie warto bawić się w półśrodki. Jak widać po obecnym sezonie zimowym prawdziwe zimy mogą jednak do nas jeszcze zawitać nie jeden raz w przyszłości...

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #273 dnia: 15 Lutego 2021, 19:39:42 »
Dlaczego nie wymieniłem ?  bo nie widzę sensu wymiany ( zaraz gumiarze i ich  rodziny mnie zaatakują).
Fakt jak jest śnieg to przydałyby się zimówki , ale na letnich też sobie radzę bez większych problemów. Na odśnieżonych i na ogół mokrych drogach wolę jechać na letnich ,a na lodzie czy zimowa czy letnia nie ma znaczenia i tak się leci jak się zrobi głupotę

Podobne podejście mają we Włoszech: wypożyczasz zimą auto na letnich oponach a do bagażnika wrzucają ci łańcuchy. Jak będzie śnieg na drodze, to masz sobie założyć. Polecam sprawdzać, czy dali właściwy rozmiar jak się odbiera auto, bo z tym różnie bywa  :wallbash:

Od ponad 20 lat używam zimowych opon i jak dla mnie robią one różnicę. Czuć wyraźnie, że mieszanka gumy jest lepiej dostosowana do niższych temperatur (szczególnie jak zrobię późną wymianę na zimę gdy już temperatury koło zera). Jeżeli ktoś uważa, że nie potrzebuje to ma takie prawo, choć w niektórych krajach za to dostanie mandat (jeśli się nie mylę: Niemcy, Austria, Czechy, Słowacja i inne). Nie uważam też tego za najrozsądniejszy wybór.
Teraz też zauważam zalety napędu 4x4 (Rav4 to nasz pierwszy taki samochód - wcześniej same przednionapędowe). Nie jest on obowiązkowy, ale na pewno ułatwia życie. Pytanie czy wart wydania aż 10K zł? Dla jednych tak, dla innych nie. Każdy ma inny budżet i potrzeby...

Oczywiście ani zimowe opony, ani napęd 4x4 nie zastąpią zdrowego rozsądku kierowcy. Jak ktoś nie myśli, to najlepsza opona, najlepszy napęd i wszystkie systemy wspomagania, mu mogą nie pomóc. Rozsądek i doświadczenie to podstawa.

ps. sorka za post pod postem
To nie mój cytat!
Ja zawsze mam 2 komplety kół, jak i kozaki na zimę a sandały (obowiązkowo z białą skarpetą) na lato

Wysłane z mojego j23 przy użyciu Tapatalka
De
« Ostatnia zmiana: 15 Lutego 2021, 19:55:26 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline us21

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #274 dnia: 15 Lutego 2021, 19:41:25 »
Pytam z ciekawości, bo zimą zawsze mam w jednym samochodzie letnie, a w drugim zimowe i jedyny problem to przekładanie fotelika dla dzieciaka zależnie od stanu dróg.

Offline sleepy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #275 dnia: 15 Lutego 2021, 19:44:34 »
Jeżdżę na letnich oponach i przy umiejętnym operowaniu gazem, sprzęgłem przy wyłączonej kontroli trakcji jestem w stanie poradzić sobie z wyjazdem z zaśnieżonego parkingu i jazdą po śniegu.
Co prawda przejechałem tak łącznie ponad 2 mln km, ale przyznaję, takich umiejętności nie mam - chyba jestem mało zdolnym kierowcą i czytam ten tekst z niedowierzaniem i tak sobie myślę, że to chyba pewnego rodzaju napuszczanie jednych na drugich - mamy już co prawda jednego takiego mistrza w kraju, ale cóż naśladowcy próbują też swoich sił.
Nie pamiętam też abym miał 10 pkt - może ze dwa za cały ten przebieg. Życzę Koledze aby nikogo na drodze nie zabił, tyle i aż tyle.

Offline us21

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #276 dnia: 15 Lutego 2021, 19:52:14 »
Co prawda przejechałem tak łącznie ponad 2 mln km, ale przyznaję, takich umiejętności nie mam - chyba jestem mało zdolnym kierowcą i czytam ten tekst z niedowierzaniem i tak sobie myślę, że to chyba pewnego rodzaju napuszczanie jednych na drugich - mamy już co prawda jednego takiego mistrza w kraju, ale cóż naśladowcy próbują też swoich sił.
Nie pamiętam też abym miał 10 pkt - może ze dwa za cały ten przebieg. Życzę Koledze aby nikogo na drodze nie zabił, tyle i aż tyle.

Naprawdę nie wyjedziesz z zaśnieżonego parkingu na letnich? Nie dasz rady na nich jechać po śniegu?
Ja dziś dokonałem takiego "cudu" bez problemu i nie myślałem, że to coś nadzwyczajnego.

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #277 dnia: 15 Lutego 2021, 20:00:25 »
Naprawdę nie wyjedziesz z zaśnieżonego parkingu na letnich? Nie dasz rady na nich jechać po śniegu?
Ja dziś dokonałem takiego "cudu" bez problemu i nie myślałem, że to coś nadzwyczajnego.
I co, utwierdziło Cię to w przekonaniu, że opony zimowe są dla frajerów, czy ta wypowiedź miała jakiś głębszy sens...?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #278 dnia: 15 Lutego 2021, 20:03:34 »
Wszystko zależy od tego jaki śnieg, co pod spodem (np. Lód) kąt natarcia, górka czy z górki, a może płasko... Reasumując różne są warunki w różnych MIEJSCACH, tylko po co się męczyć, narażać, ryzykować ze wyjedziemy gdzieś a nie będzie jak wrzucić. Czy te opony, które nas trzymają z jezdnia płaszczyzną kartki A4  są aż tak niewiarygodnie drogie?
Ludzie, obudźcie się!!!

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 15 Lutego 2021, 20:05:49 wysłana przez Krisman »

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #279 dnia: 15 Lutego 2021, 20:57:32 »
Ja czuję się bezpieczniej jadąc w zimie po mokrej nawierzchni na autostradzie 160...180 na oponach letnich....
gdzie tak jezdzisz? Jak w PL to lamiesz przepisy przekraczajac predkosc, a jak w DE to tez, bo tam w zimie jest obowiazek miec zimowe opony....wiec chwalisz sie, ze jestes piratem drogowym czy tylko ludzi tu podpuszczasz liczac ze beda komentowac?

Marna prowokacja...proponuje ignorowac takie wpisy i nie dolewac oliwy ...
Pozdrawiam

PS. Nie mam polskich znakow na klawiaturze
Toyota RAV 4 Hybrid (5.gen - XA5)
http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/1070196.html

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #280 dnia: 15 Lutego 2021, 21:42:09 »
Przerażenie mnie ogarnia.
Jak można się chwalić, że się jeździ na letnich...

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Offline Maniek49

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #281 dnia: 15 Lutego 2021, 21:53:43 »
kolego można wiedzieć jaki masz wielosezon ja mam Quatrac 5 i jestem zadowolony. W drugim aucie mam zimówki i gorzej się spisują niż te w ravce.
« Ostatnia zmiana: 15 Lutego 2021, 21:55:41 wysłana przez Maniek49 »

Offline UPX

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #282 dnia: 15 Lutego 2021, 22:02:58 »
Gdzie jeżdżę ?:
Ostatnio A1 i S8 do Wrocka potem A4 Zabrze i z powrotem A1 do końca do domku
Tak przyznaję łamię przepisy na autostradach i S-kach ale nie tylko - zdarza się na dwupasmówkach w mieście
Punkty mam za przekroczenia prędkości głownie od tajniaków (fotopstrykacze mam opanowane)
Teraz mam 16 i trochę na 2 m-c muszę "odpuścić" aby nie załapać więcej niż 8

Co do opon zimowych niech każdy jeździ na czym chce i dopóki w Polsce nie będzie obowiązku niech tak zostanie.
Nie namawiam nikogo do jeżdżenia na letnich w zimie ale też nie chce by określano mnie jako nieodpowiedzialnego - potencjalnego mordercę bo jeżdżę na letnich, a co do wypadków to jakby zależało to tylko od opon to byłbym pierwszy u gumiarzy

A ten Kolega co przejechał 2 mln km i nie potrafi na letnich oponach wyjechać z zaśnieżonego parkingu wyrazy głębokiego współczucia
Uważaj Kolego bo kiedyś zima Ciebie zaskoczy np. w listopadzie i będziesz stał bidoku na tym parkingu na letnich oponach do wiosny albo czekał aż śnieg się stopi.

Na tym kończę udział w dyskusji w tym wątku.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #283 dnia: 15 Lutego 2021, 22:19:03 »
ale też nie chce by określano mnie jako nieodpowiedzialnego - potencjalnego mordercę bo jeżdżę na letnich
Pamiętaj, "jak Cię widzą tak Cię piszą" Sam mocno na taki wizerunek  pracujesz swoimi "wpisami"

Offline rydz124

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #284 dnia: 15 Lutego 2021, 22:30:01 »
Na tym kończę udział w dyskusji w tym wątku.

To akutat najmądrzejszy fragment z Twoich wypowiedzi.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl