Autor Wątek: Wyciszenie rav4 2019  (Przeczytany 80057 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline adasiek231

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4 V gen
Odp: Wyciszenie rav4 2019
« Odpowiedź #240 dnia: 17 Stycznia 2025, 20:00:00 »
Czesc wszystkim, we wtorek dołączę do grona posiadaczy RAV4. Auto jest używane (rocznik 2021), z programu Pewne Auto i będzie autem rodzinnym, którym planuję długo jeździć. W związku z tym, chciałbym zadbać o komfort podróży/wyciszenie. @Bartek79 - za nic nie mogę przesłac PW, możesz się do mnie odezwac?
Ja na początek zacząłbym od oklejenia nadkoli, tu poczujemy największa różnicę - najlepiej robić samemu zaoszczędza się kupę kasy. Sam ogarnąłem sporą część wyciszenia i gdybym teraz miał świeżą Rav4 wyklejałbym po kolei elementy i testował bo nie ma potrzeby wszystkiego. Dochodzi ciężar niby nie wielki ale jednak, ja lubię ostro przyspieszyć i po dołożeniu wygłuszenia auto straciło na mocy nawet mniej jeżdżę na elektryku bo gdy lekko depnę odrazu załącza się spalinówka ;/ U mnie spalanie obecnie zima prawie 9l ale ja pedału gazu nie całuję. Mieszkam w m. Zielonki przy Krakowie zapraszam do kontaktu, mogę przewieźć, pokazać co zrobiłem, doradzić :) Mam zamontowany gaz więc mam w nosie oszczędności ..... ;)
« Ostatnia zmiana: 17 Stycznia 2025, 20:06:15 wysłana przez adasiek231 »

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #241 dnia: 17 Stycznia 2025, 20:01:01 »
Czesc wszystkim, we wtorek dołączę do grona posiadaczy RAV4. Auto jest używane (rocznik 2021), z programu Pewne Auto i będzie autem rodzinnym, którym planuję długo jeździć. W związku z tym, chciałbym zadbać o komfort podróży/wyciszenie. @Bartek79 - za nic nie mogę przesłac PW, możesz się do mnie odezwac?
Poszło  PW

Wysłane z mojego SM-S928B przy użyciu Tapatalka

Offline bazant

• Prawie Toyot
  • Samochód:: RAV4 '21
« Odpowiedź #242 dnia: 17 Stycznia 2025, 20:11:15 »
Ja na początek zacząłbym od oklejenia nadkoli, tu poczujemy największa różnicę - najlepiej robić samemu zaoszczędza się kupę kasy. Sam ogarnąłem sporą część wyciszenia i gdybym teraz miał świeżą Rav4 wyklejałbym po kolei elementy i testował bo nie ma potrzeby wszystkiego. Dochodzi ciężar niby nie wielki ale jednak, ja lubię ostro przyspieszyć i po dołożeniu wygłuszenia auto straciło na mocy nawet mniej jeżdżę na elektryku bo gdy lekko depnę odrazu załącza się spalinówka ;/ U mnie spalanie obecnie zima prawie 9l ale ja pedału gazu nie całuję. Mieszkam w m. Zielonki przy Krakowie zapraszam do kontaktu, mogę przewieźć, pokazać co zrobiłem, doradzić :) Mam zamontowany gaz więc mam w nosie oszczędności ..... ;)

Dzięki! Jestem z Wrocławia, dlatego chciałem skontaktować się z @Bartek79, któremu dziękuję za kontakt. Jestem tylko po jazdach testowych, i jakkolwiek jestem zachwycony całokształtem RAV4, tak wygłuszenie można poprawić.

Offline zbyszko61

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #243 dnia: 03 Kwietnia 2025, 14:33:08 »
Poszło  PW

Wysłane z mojego SM-S928B przy użyciu Tapatalka

@Bartek79 wysłałem PW nie wiem czy dojdzie. Jesli nie masz bardzo proszę o wiadomość do mnie  :)
Bo na uśmiech zawsze mnie stać :)

Offline Wolverine73

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #244 dnia: 09 Kwietnia 2025, 09:39:35 »
Poleci ktoś sprawdzoną firmę od wygłuszania w rejonie od Koszalina do Trójmiasta włącznie?

Offline mati8201

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Skoda
« Odpowiedź #245 dnia: 23 Maja 2025, 20:31:04 »
Ile kosztuje wyciszenie nadkoli ?. Czy jest jakiś filmik lub poradnik jak to zrobić samemu ?
Czy ktoś w okolicach Tarnowa Krakowa Rzeszowa wykonuje takie cuda?

Offline mati8201

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Skoda
« Odpowiedź #246 dnia: 25 Maja 2025, 16:14:57 »
Jednak chyba wezmę się za wygłuszenie sam. Zacznę od bagażnika i tylnych nadkoli od wewnątrz.
Pytanie jak będzie najbardziej optymalnie.
Warstwa butylu 2,5 mm
a Na butyl pianka 9mm Bitmat.

W kolejnym etapie jak pierwszy sie uda i bedzie efekt to tylne nadkola od zewnatrz.

Wszelkie sugestie mile widziane

Offline miszkoo

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: XA5
« Odpowiedź #247 dnia: 26 Maja 2025, 08:06:29 »
Jednak chyba wezmę się za wygłuszenie sam.

polecam, to naprawdę nie jest skomplikowane a daje dużo fanu i satysfakcji.
ja kleiłem 2,5 mm butyl + pianka 6 mm z bitmat i efekt jest odczuwalny -> bagażnik, klapa bagażnika, drzwi, słupki i wszystko wewnątrz. a na deser audio focall :)

Offline melonk

• Prawie Toyot
  • Samochód:: rav4
« Odpowiedź #248 dnia: 26 Maja 2025, 12:33:21 »
Ja robiłem sam mieszkam w okolicy Tarnowa mogę zaprezentować jak to wygląda.
Jednak chyba wezmę się za wygłuszenie sam. Zacznę od bagażnika i tylnych nadkoli od wewnątrz.
Pytanie jak będzie najbardziej optymalnie.
Warstwa butylu 2,5 mm
a Na butyl pianka 9mm Bitmat.

W kolejnym etapie jak pierwszy sie uda i bedzie efekt to tylne nadkola od zewnatrz.

Wszelkie sugestie mile widziane

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
« Odpowiedź #249 dnia: 14 Lipca 2025, 11:23:40 »
Ja sukcesywnie wyciszyłem juz chyba wszystko  :laugh:
Oczywiście nie ja bo bym nie umiał ale dzięki koledze z forum @Bartek79
Na koniec poszła podłoga i klapa bagażnika
Drzwi, nadkola, dach, bagażnik już zrobił mi wcześniej

Bardzo polecam kolegę Bartka, ekstra dokładny i sumienny, a do tego zna każdy szczegół naszych RAV4-ek
Choć jak wspominał u mnie w pluginie było sporo więcej kabli, złączek, ładowarka itd

« Ostatnia zmiana: 14 Lipca 2025, 11:32:13 wysłana przez SNCF »

Offline zbyl31

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 phev
« Odpowiedź #250 dnia: 14 Lipca 2025, 13:09:43 »
Ja sukcesywnie wyciszyłem juz chyba wszystko  :laugh:
Oczywiście nie ja bo bym nie umiał ale dzięki koledze z forum @Bartek79

I jak odczuwalnie masz ciszej ? zadowolony jesteś z efektu. I ile czasu pojazd musi pozostać w warsztacie ?

RAV4 PHEV

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #251 dnia: 14 Lipca 2025, 13:31:25 »
Jestem bardzo zadowolony, głównie jeżdżę sam i lubię jakość muzyki, jak jadę z kimś to nie ma potrzeby podnoszenia głosu by się dobrze rozumieć, a teraz wentylacja zaczęła być dla mnie głośna hehe

Tym razem 3 dni we dwójkę robili wiem.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #252 dnia: 14 Lipca 2025, 13:45:49 »
W systemie audio coś zmieniałeś?

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #253 dnia: 14 Lipca 2025, 13:53:00 »
Zmieniłem 6 głośników na Focal, ale to wyciszenie sprawiło że jazda jest mniej męcząca.
« Ostatnia zmiana: 14 Lipca 2025, 13:57:57 wysłana przez SNCF »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #254 dnia: 14 Lipca 2025, 14:09:50 »
Rozważ dołożenie wzmacniacza z procesorem DSP.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl