Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794586 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #795 dnia: 22 Stycznia 2021, 07:35:03 »
1. Wyłącz kluczyk przed myjnią, dzięki temu czujniki w klamce/na klamce nie będą reagować.
2. Jeździć, nie martwić się spalaniem :). A jest zimno to EV rzadziej działa.

Offline MariuszP.

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #796 dnia: 22 Stycznia 2021, 07:38:32 »
1. Wyłącz kluczyk przed myjnią, dzięki temu czujniki w klamce/na klamce nie będą reagować.
2. Jeździć, nie martwić się spalaniem :). A jest zimno to EV rzadziej działa.
Dziękuję Ci pięknie.
1. Nie wiedziałem, że da się :) można prosić o podpowiedź jak wyłączyć?
2. Samo spalanie mnie nie martwi raczej reakcja silnika :)
Pozdrawiam.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #797 dnia: 22 Stycznia 2021, 07:41:56 »
1. Chyba (bo robię to mechanicznie, a kluczyka nie mam przy sobie), zamknięcie auta trzymasz na kluczyku i naciskasz 2x otwarcie. Puszczasz zamknięcie, kluczyk kilka razy zamiga i od tego czasu nie ma bezkluczykowego dostępu do auta, dopóki nie naciśniesz jakiegoś przycisku na pilocie.

2. U mnie chwilowe przy niskiej prędkości w kółko wędruje do 30l/100km, bo jak się jeździ z pedałem w podłodze to tak bywa :). W ciepłe dni było tak samo.

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
« Odpowiedź #798 dnia: 22 Stycznia 2021, 08:07:34 »
Czy ktoś z Was spotkał się z podobnymi obserwacjami:
1. Podczas mycia myjką ciśnieniową "wariuje" centralny zamek. Otwiera się i zamyka?
2. Dziwne zachowanie hybrydy: podczas przejścia z trybu EV na spalinowy chwilowe spalanie wędruje na 30l/100km i później spada do około 15 mimo, że jadę z prędkością około 40 km/h.
To drugie zachowanie zaobserwowałem podczas mroźnych dni. Wcześniej wydawało mi się, że pracował normalnie.
Pozdrawiam.

ad1. ano bo jak lecisz myjką po klamke - to muska czujnik i zamyka/otwiera drzwi  :cool: wtedy tez najlepiej lusterka zablokowac - by sie nie skladaly - to domyjesz dokladnie.

ad2.  NIE (moze przez to, ze mam auto awsze na noc w garażu gdzie mam + 18) ai rzadko rano gdzies jade w obecnych czasach

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #799 dnia: 22 Stycznia 2021, 09:24:47 »
2. Samo spalanie mnie nie martwi raczej reakcja silnika
W zwykłym benzyniaku też są takie skoki spalania gdy przełączysz widok na spalanie chwilowe.
Ja garażuję w nieogrzewanej wiacie (ma to też plusy, np. zmniejsza korozję), z rana ruszam na zimnym (zwykle pozwalam mu pochodzić bez jazdy kilkadziesiąt sekund) przejeżdżając krótką trasę ok 2.5 km gdzie spalanie wychodzi 15..18 l/100km.
Po około 40..50 min (w tym czasie niestety już silnik wystygnie) jadę dalej trasę ok 6 km, gdzie spalanie spada do 8..9 l/100km.
Zdarza mi się czasem pokonać tę samą krótka trasę 2,5 km w odwrotna stronę po krótkim postoju, wtedy spalanie spada do 5,1..6 l/100km.
Już przestałem się przejmować tymi skokami spalania. Czekam na wiosnę;)
A swoją drogą trochę się naczytałem, a i posty kolegi Krismana odnośnie benzyny w oleju mi dały do myślenia i staram się co kilka dni przejechać trochę dłuższą trasę.
Bo te krótkie trasy źle wpływają na silniki (tak w dieslach jak i w benzynie).
Trzeba by ewentualnie częściej olej zmieniać niż producenta zaleca.

Offline MariuszP.

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #800 dnia: 22 Stycznia 2021, 10:34:51 »

ad1. ano bo jak lecisz myjką po klamke - to muska czujnik i zamyka/otwiera drzwi  :cool: wtedy tez najlepiej lusterka zablokowac - by sie nie skladaly - to domyjesz dokladnie.
Wyłączyłem to przynajmniej na zimę żeby nie męczyć silniczków.

Offline Maver27

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #801 dnia: 22 Stycznia 2021, 11:22:41 »
Witam, i coś wiadomo w temacie?  Ku mojemu zdziwieniu dzisiaj z rana dotknęła mnie ta sama przypadłość. Wczoraj do końca wszystko działało.

Problem rozwiązany. Okazało się ze przy montażu haka obniżyli całą wiązkę do anteny. Została poprowadzona pod belką haka. Cała była w błocie i się utworzyły zimne luty (niebieski nalot na stykach) Przeczyściłem oraz podniosłem złączkę  nad hak za fartuchem z blachy. Dzięki za naprowadzenie... :)

Offline piotrek404

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #802 dnia: 22 Stycznia 2021, 11:48:58 »
Mam taki problem: łączę się przez Android Auto i zazwyczaj słucham muzy przez Spotify. Na ekranie Home powinienem mieć aktualnie odtwarzane utwory i często tak jest, ale czasami pojawiają się napisy "nieznany" i nie działa przełączanie utworów na kierownicy. Jak wejdę wtedy w "media" to pod przyciskiem "teraz odtwarzane" jest właśnie "nieznany, nieznany", a jak nacisnę na dole na "android auto" to włącza się aplikacja Spotify. Co robię źle?

Z góry przepraszam, że cytuję sam siebie i ponawiam pytanie, ale moja rozterka wpadła w wir innej rozmowy i chyba została pominięta :) Chyba, że - co gorsza - tylko ja mam ten problem?

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #803 dnia: 22 Stycznia 2021, 16:00:26 »
Executive za 180k ale to juz ze Skyview (patrze wlasnie na cennik,to 179 .. no i moze by coś jeszcze zeszli z ceny albo dodatek jakiś)

ok,Sorento moze ma tam inne bajery (Prestige Line - to wyświetlanie na ekranie przy wrzuceniu 'kierunku' i np hamowanie z automatu jak cos ci wyjedzie przy cofaniu)

goły exe 21 4x4 to 181 600 z eko bonusem, nie wiem gdzie widziałeś taki za 180k ze skyview

hamowanie ma tez rav4
prawy dolny róg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

to tak dla porządku wyprzedażowa cena sorento prestige to 204K
to co podałem to porównanie nowych samochodów z 2021 - zatem jeśli porównujemy wyprzedażowe modele do wyprzedażowych albo nowe do nowych to ponad 30k różnicy jest między tymi wersjami...

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #804 dnia: 22 Stycznia 2021, 16:38:54 »

goły exe 21 4x4 to 181 600 z eko bonusem, nie wiem gdzie widziałeś taki za 180k ze skyview

hamowanie ma tez rav4

to co podałem to porównanie nowych samochodów z 2021 - zatem jeśli porównujemy wyprzedażowe modele do wyprzedażowych albo nowe do nowych to ponad 30k różnicy jest między tymi wersjami...

no nie do konca ... bo napisałeś ''goły exe 21'' wiec co to znaczy..? modelowo wszystkie samochody z produkcji od 07/08.20 - to są MY21

ja we wrzesniu 2020 zamawialem juz MY21 i to nie byla Wyprzedaż .. i od razu mialem ponad 22k mniej niz w katalogu..
tak czy siak nikt ci dzis nie sprzeda drozej skoro sa nizsze ceny..no chya,ze sie uprzez - bo bedziesz chcial miec na papierze rok produkcji:2021..
« Ostatnia zmiana: 22 Stycznia 2021, 16:46:11 wysłana przez crystian09 »

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #805 dnia: 22 Stycznia 2021, 19:28:10 »

hamowanie ma tez rav4

no nie do konca ... bo napisałeś ''goły exe 21'' wiec co to znaczy..? modelowo wszystkie samochody z produkcji od 07/08.20 - to są MY21

ja we wrzesniu 2020 zamawialem juz MY21 i to nie byla Wyprzedaż .. i od razu mialem ponad 22k mniej niz w katalogu..
tak czy siak nikt ci dzis nie sprzeda drozej skoro sa nizsze ceny..no chya,ze sie uprzez - bo bedziesz chcial miec na papierze rok produkcji:2021..

...ale rocznikowo są 2020. Sorry, ale pisanie teraz o katalogu wyprzedażowym, gdzie już mało co zostało do wyboru jest bez sensu, ale przyjmijmy, że właśnie chciałem napisać o tych 3 exe na krzyż do wyboru, które są z 2020, ale MY21 a nie po prostu z 2021

wyprzedaż zaczęła się we wrześniu, wiem bo wtedy stwierdziłem, że idę do salonu, więc jeśli byłeś we wrześniu to była wyprzedaż - bez względu na to co Ci sprzedawca ściemniał

poza tym pisałeś, że starcie miałeś 22k mniej - jeśli uwzględniasz eko bonus (+ był tam jeszcze bonus wyprzedażowy) to wszystko jest w cenniku i nie wiem co to ma do rzeczy; jeśli pójdę do citroena, który pisze w katalogu, że samochód kosztuje 200k a każdemu daje 20% rabatu to czego ma to dowodzić?
nie rozumiem też o co Ci chodzi z tym sprzedawaniem drożej - rocznik 2020 exe goły (bez liczenia lakieru itd) 171 900, 2021 kosztuje 181 600; czyli tak jak napisałem - ok 30k różnicy między sorento prestige i wg mnie to już spora różnica, więc zatrzymałbym się na XL; nie do końca rozumiem co chcesz przekazać pisząc o kupowanie samochodów drożej...

Offline kenzo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #806 dnia: 22 Stycznia 2021, 21:02:25 »
Exec 2021 4x4 to 195.900... średnio atrakcyjna cena moim zdaniem. Ale to już każdy sam decyduje jak wydaje swoje pieniądze. Jeden dealer zaczyna z przesadzoną ceną i daje rabat 20%. Inny daje 20% mimo całkiem sensownie skrojonego cennika, żeby w końcu sprzedać. A jeszcze inny nie daje wcale, a i tak sprzedaje masę samochodów ;)

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #807 dnia: 23 Stycznia 2021, 06:30:20 »
Mam taki problem: łączę się przez Android Auto i zazwyczaj słucham muzy przez Spotify. Na ekranie Home powinienem mieć aktualnie odtwarzane utwory i często tak jest, ale czasami pojawiają się napisy "nieznany" i nie działa przełączanie utworów na kierownicy. Jak wejdę wtedy w "media" to pod przyciskiem "teraz odtwarzane" jest właśnie "nieznany, nieznany", a jak nacisnę na dole na "android auto" to włącza się aplikacja Spotify. Co robię źle?

zmień na Apple Car

działa bez zacinki i wyrzucania  'nieznany' / z kierownicy tez działa.
moze reset tel Ci pomoże

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #808 dnia: 23 Stycznia 2021, 10:44:20 »
Exec 2021 4x4 to 195.900... średnio atrakcyjna cena moim zdaniem. Ale to już każdy sam decyduje jak wydaje swoje pieniądze. Jeden dealer zaczyna z przesadzoną ceną i daje rabat 20%. Inny daje 20% mimo całkiem sensownie skrojonego cennika, żeby w końcu sprzedać. A jeszcze inny nie daje wcale, a i tak sprzedaje masę samochodów ;)

odejmij jeszcze 7,3% za eko bonus - to jest startowa cena

Offline piotko

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #809 dnia: 23 Stycznia 2021, 12:29:07 »
Witam Was wszystkich. Czytam forum od jakiegoś czasu, ale nigdy nie zabierałem głosu bo nie miałem nic sensownego do napisania. Niestety moją RAV 4 dopadł dziwny problem, a mianowicie, błąd przy wyświetlaniu lampek położenia drążka zmiany biegów. Dodam, że dzieje się to tylko przy zimnym silniku, pojawiło się gdy spadły temperatury, występuje ostatnio zawsze rano. Samochód garażowany, ale w tzw. blaszaku, czyli wilgotno i zimno jest (auto normalnie pracuje, jeździ, tylko żle świecą te kontrolki). Po około 3 min, gdy samochód się nagrzeje, gdy zrobi się cieplej w środku, wraca wszystko do normy. Z rzeczy, które mogłyby mieć wpływ na tą sytuację, to w wcześniej dokładane były czujniki parkowania z przodu. Oczywiście samochód jest na gwarancji i już jestem po pierwszej wizycie w serwisie, ale problem ciężki do zdiagnozowania na miejscu, bo wiadomo w czasie jazdy silnik pracował, teraz temperatura na zewnątrz ok 6 stopni i po 3 godzinach stania i czekania aż się wychłodzi, w tym wypadku "niestety" w serwisie ten problem nie wystąpił.
Wszystko mam nagrane i pokazałem Panom jak to wyglada i już jestem umówiony na pozostawienie samochodu na całą noc, żeby ewentualnie mogli zdiagnozować to rano.
Moje pytanie, czy może ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem?
Wklejam link do filmików, na których wszystko doskonale widać: https://www.icloud.com/sharedalbum/pl-pl/#B0uG4VTwGGuUtAL
Pozdrawiam

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl