Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794775 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #2010 dnia: 24 Sierpnia 2022, 08:44:11 »
O ile dobrze pamiętam 55l to pojemność zbiornika, czyli weszło więcej niż ma pojemności

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Pewnie wlazło w przewód doprowadzający ;)
WhatsApp Image 2022-08-24 at 01.19.30.jpeg
W tych przewodach, w zależności od auta, mieści się od 3-4 nawet do 10l paliwa. W fordach s maxach i Galaxy, które miały baki 70l można bez problemu zatankować ok 80l.

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2011 dnia: 24 Sierpnia 2022, 11:27:46 »
Tankując Octavię pod korek do rur wchodzi 11l paliwa. W RAV4 znacznie mniej, ale jak pamietam to ze 2 litry można dolać

Offline Baracuda

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2012 dnia: 24 Sierpnia 2022, 12:48:25 »
Ryzykowałeś trochę, zaraz by zgasł :). A lejąc po korek mamy jeszcze pewnie z 0,5-1l lekko w rurze.
Wiem ale nie było to moją intencją. te 70 km już po komunikacie zatankuj pokonałem z dusza na ramieniu.
Pod korek nie leje. Do pierwszego odbicia i koniec.

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #2013 dnia: 25 Sierpnia 2022, 15:01:38 »
Czy fotel elektryczny ma więcej regulacji niż ręczny. Jakoś nie mogę znaleźć wygodnej pozycji i myślę o wymianie na taki z elektryczną regulacją. Ktoś coś?

Wysłane z mojego Pixel 5 przy użyciu Tapatalka

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #2014 dnia: 25 Sierpnia 2022, 15:09:01 »
Czy fotel elektryczny ma więcej regulacji niż ręczny. Jakoś nie mogę znaleźć wygodnej pozycji i myślę o wymianie na taki z elektryczną regulacją. Ktoś coś?
Elektryczny ma regulację siedziska góra-dół oraz "kołyskę", czyli możesz unieść sam przód siedziska, bądź sam tył(zmienić kąt pochylenia). Oczywiście regulacja całego fotela przód-tył, regulacja oparcia(kąt pochylenia) oraz regulacja części lędźwiowej oparcia kierowcy. Pasażer nie ma regulacji części lędźwiowej.

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2015 dnia: 25 Sierpnia 2022, 15:35:46 »
Dziękuję, no i teraz pytanie czy C+S jest instalacja zasilająca?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2016 dnia: 25 Sierpnia 2022, 17:02:15 »
O ile dobrze pamiętam,  to dwie osoby przekładały zestaw foteli z powodzeniem i  chyba w tym duecie był @doświadczony.
Powinieneś znaleźć to w "nasze modyfikacje" bodajże.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline doswiadczony

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2017 dnia: 25 Sierpnia 2022, 19:41:25 »
Dziękuję, no i teraz pytanie czy C+S jest instalacja zasilająca?

Krisman ma rację, wątek Nasze modyfikację, ok. czerwiec 2020.
Niestety wiązka nie jest kompletna, dla zwykłego elektrycznego fotela trzeba doprowadzić jedynie +12V.

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2018 dnia: 25 Sierpnia 2022, 19:44:43 »
Znalazłem, dzięki

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #2019 dnia: 28 Sierpnia 2022, 10:30:36 »
Słuchajcie - rav4 to moje pierwsze auto z aktywnym tempomatem (wcześniej miałem zwykły) i o ile uważam,.że wynalazek jest genialny, to mam zastrzeżenia do jego działania... Sytuacje, w których algorytm działa po prostu źle:
1. Wlokę się za kimś na lewym pasie, w końcu on zjeżdża, a ravka zaczyna przyspieszać dopiero w momencie jak on już cały zjedzie z pasa
2. Jadę lewym pasem i ktoś wjeżdża stosunkowo blisko przede mną -ravka hamuje nawet jak tamten ma podobną prędkość, tylko po to by za chwilę ostro przyspieszać jak odległość między naszymi autami się zwiększy (nie mam tu oczywiście na myśli sytuacji, gdy ktoś chamsko wjeżdża mi zaraz przed maskę - po prostu odległość jest mniejsza, niż chciałby algorytm toyoty)
3. (Najgorsze) jadę lewym pasem za autem 100km/h z tempomatem ustawionym na 150. W pewnym momencie ten przede mną zjeżdża i robi się przede mną przestrzeń powiedzmy 200m. Ravka zaczyna przyspieszać i przyspiesza tak długo, aż odległość do tego przede mną zacznie jej odpowiadać. I teraz nieważne, że np przede mną jest korek, auta hamują, a ja widzę, że odległość bardzo szybko się zmniejsza - auto i tak przyspiesza, bo jest za daleko, a później hamowanie w zasadzie awaryjne...

O ile w sytuacjach 1 i 2 można wspomóc algorytmy dodając trochę gazu, to sytuacja 3 wymaga użycia hamulca, czyli wyłączenia tempomatu:-|

Powiedzcie mi: w innych autach tempomaty aktywne też działają tak kulawo, czy to toyota tak dala ciała ze swoimi algorytmami?

EDIT: i jeszcze jedno pytanie związane z tempomatem: czy u was też jest tak, że często nie wyłącza silnika benzynowego pomimo, że wskazówka mocy jest już sporo poniżej poziomu Eco? Czasem z premedytacją dodaje trochę gazu, żeby skoczyła w górę i wtedy przy opadaniu najczęściej przechodzi na EV
« Ostatnia zmiana: 28 Sierpnia 2022, 10:32:50 wysłana przez firek »

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2020 dnia: 28 Sierpnia 2022, 11:45:57 »
Powiedzcie mi: w innych autach tempomaty aktywne też działają tak kulawo, czy to toyota tak dala ciała ze swoimi algorytmami?
Tak, bo to że względu na ograniczenia radaru.
Poza tym, dlaczego chciałbyś przyspieszać, dopóki auto przed tobą, w pełni nie opuści pasa?
Większość aut ma opcje ustawienia czułości /prędkości, ale z reguły wczesniejsze hamowanie oznacza też wolneisjze przyśpieszanie

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2021 dnia: 28 Sierpnia 2022, 14:11:13 »
To nie są ograniczenia radaru jako czujnika, a ograniczenia algorytmu, który bierze pod uwagę jedynie odległość do poprzedzającego auta, a nie różni e prędkości ( żyli jak się ta odległość zmienia)
Cytuj (zaznaczone)
Poza tym, dlaczego chciałbyś przyspieszać, dopóki auto przed tobą, w pełni nie opuści pasa?
No be jaj... Auto jedzie 30-50 metrów przede mną, widzę, że zjeżdża, to czemu mam nie przyspieszać? Nie wyobrażam sobie jeżdżenia inaczej (bez tempomatu)

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2022 dnia: 28 Sierpnia 2022, 16:02:00 »
A tu spalanie wg aplikacji z ostatniego wyjazdu z rodziną na tygodniowy urlop...nie ma co narzekać na spalanie ...załadowany bagażnik i na haku 3 rowery...

Gesendet von meinem Pixel 4a mit Tapatalk

Pozdrawiam

PS. Nie mam polskich znakow na klawiaturze
Toyota RAV 4 Hybrid (5.gen - XA5)
http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/1070196.html

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2023 dnia: 28 Sierpnia 2022, 16:03:32 »
To nie są ograniczenia radaru jako czujnika, a ograniczenia algorytmu, który bierze pod uwagę jedynie odległość do poprzedzającego auta, a nie różni e prędkości ( żyli jak się ta odległość zmienia)
Cytuj (zaznaczone)
No be jaj... Auto jedzie 30-50 metrów przede mną, widzę, że zjeżdża, to czemu mam nie przyspieszać? Nie wyobrażam sobie jeżdżenia inaczej (bez tempomatu)
Po pierwsze radary w samochodach mają szeroką wiązkę, więc on nie wie, czy na pasie przed tobą jest auto, rower, motocykl, czy pół auta, bo jedzie środkiem.
Poza tym, tempomat jest robiony pod obowiązujące przepisy.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2024 dnia: 28 Sierpnia 2022, 16:43:00 »
Po pierwsze radary w samochodach mają szeroką wiązkę, więc on nie wie, czy na pasie przed tobą jest auto, rower, motocykl, czy pół auta, bo jedzie środkiem.
Poza tym, tempomat jest robiony pod obowiązujące przepisy.
Oczywiście, że wie. Toyota ma systemy zapobiegające potrąceniem, które odróżniają człowieka (w tym rowerzystę) od zwierzęcia.

Co do przepisów to nie rozumiem... Czy według ciebie zachowanie tempomatu z sytuacji nr. 3 jest takie, a nie inne że względu na przepisy i nie powinno się go zmieniać?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl