Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794859 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #3015 dnia: 09 Stycznia 2024, 10:35:19 »
Zle kojarzysz. Schowek na okulary jest.

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
« Odpowiedź #3016 dnia: 09 Stycznia 2024, 10:43:57 »
Zamówienie poszło w ubiegły czwartek, być jeszcze da się uzupełnić o ten dach. Dlatego podpytuję. W ostatnich dwóch autach miałem panoramę, w każdym po 6 lat, także znam zady i walety (co prawda nie w Toyocie, tylko VAG). Trzeba dbać o drożność odpływów i regularnie smarować mechanizmy. Czasem przejeżdżając po brukowanej drodze z otwartym dachem dobiegały trzaski tak 3 latach użytkowania. Jak auto nowe, roczne czy nawet 2 letnie, to cisza. Później różnie. Znając te ograniczenia świadomie nie zamówiłem go tym razem w RAV, żeby mieć "święty spokój". Naszły mnie jednak wątpliwości, że być możesz jednak szkoda i mając jeszcze taką możliwość próbować to domówić.  Dlatego interesuje mnie, czy oprócz tego typu bolączek, w Toyocie (w tym RAV) może wyjść - albo inaczej czy zdarzyły się jakieś przypadki dodatkowych problemów oprócz powyższych? Nie wiem - z elektryką, z mechanizmami albo z coś jeszcze innego jak pękające szkło czy ramki wokół okna dachowego (np w Arteonach) itp. Jeśli u nikogo nic się nie dzieje, to może spróbuję zmodyfikować zamówienie.
« Ostatnia zmiana: 09 Stycznia 2024, 10:50:02 wysłana przez KriSSo »
Pozdrawiam,

Offline Gregoriuss

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 PHEV
« Odpowiedź #3017 dnia: 09 Stycznia 2024, 11:35:16 »
U mnie w PHEV 2023 schowka na okulary nie ma.

Offline don_pazurro

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3018 dnia: 09 Stycznia 2024, 12:39:01 »

potwierdzam, jest

@KriSSo, zapewniam Cię z perspektywy 3 szklanych dachów w Toyocie.  No dwóch, bo w Auris był nie otwierany. Nic nie trzeba robic przy tym dachu. Ja często odsuwam, bo lubię - więc jest regularnie używany. Żadne skrzypienie czy woda czy koniecznść dbania o niego w jakiś specjalny sposób. Nie wiem, może ASO coś robiło w ramach serwisu, ale ngdy nie byo to wyszczególnione w czynnościach serwisowych. Nie wiem czy tal łatwo zmodyfikujesz zamówienie, może sie czas dostawy zmienić, ale próbuj.
« Ostatnia zmiana: 09 Stycznia 2024, 12:45:28 wysłana przez don_pazurro »
Toyota RAV4 Hybrid 2WD, 2023 r., Executive+Skyview

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #3019 dnia: 09 Stycznia 2024, 13:21:55 »
Nie odsuwany, to nadal "szklany"  ;)   więc dobrze pisałeś.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Enki

• Prawie Toyot
  • Samochód:: RAV4 S AWDi
« Odpowiedź #3020 dnia: 09 Stycznia 2024, 14:04:24 »
Czy jest coś w stylu "home" w systemie multimedialnym który umożliwiałby mi wyjście z Android Auto do głównego menu ??

W samym AA na ekranie z ikonami aplikacji pierwszą "aplikacją" powinno być "Wróć do Toyota".

Dzięki faktycznie działa  :cheesy:. Jeszcze jedno pytanie - czy pendrive np. z muzyką musi być sformatowany w jakiś sposób ?? Mam sprawdzonego SanDiska Mini 64GB z muzyka i wogóle mi go nie widzi.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #3021 dnia: 09 Stycznia 2024, 14:06:01 »
FAT32
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Bushi

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #3022 dnia: 09 Stycznia 2024, 14:22:13 »
Do 32GB - większych nie widzi, nawet jak sformatujesz FAT32, jak słusznie napisał Colin.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #3023 dnia: 09 Stycznia 2024, 15:10:21 »
W 2022 EXE schowka na okulary nie ma. Co do samego dachu, na razie nie trzeszczy, nie skrzypi, nie przecieka, nie zatyka się i wszystko działa bez zarzutu. Ale to jeszcze nadal mniej niż 2 lata użytkowania.

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #3024 dnia: 09 Stycznia 2024, 16:14:45 »
Czyli wynika z tego że w 2.0 EXE jest a w hybrydzie w EXE nie ma.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #3025 dnia: 09 Stycznia 2024, 16:45:46 »
Czy jest coś w stylu "home" w systemie multimedialnym który umożliwiałby mi wyjście z Android Auto do głównego menu ??
Tak, jest taki kafelek z logo toyoty jak przejdziesz sobie na widoczność wszystkich aplikacji. Jak w niego klikniesz to wróci do multimediów bazowych. Później po kliknięciu w ikonę AA na powrót wrócisz do AA.

O przepraszam, coś mi zamuliło forum i nie widziałem, że już odpowiedź jest.
« Ostatnia zmiana: 09 Stycznia 2024, 16:50:28 wysłana przez kenny »

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #3026 dnia: 09 Stycznia 2024, 16:56:59 »
Musisz zamiast tego, jak już tę listę sobie ustalisz wrócić niejako wyżej

Dzięki! W życiu bym nie wpadł na to, że tam da się kliknąć "wstecz".

Co do widgetów (Toyota nazywa to widżetami) to chodzi mi o to, co przed chwilą ładnie obfotografowałem, ale nie wkleję zdjęć bo nie umiem.
Więc musisz je sobie wyobrazić :-)
W instrukcji to jest pkt. G na stronie 55 i pkt J na stronie 56.
Jak pójdziesz z instrukcją dalej- czyli dolna połowa 56 i lewą stroną 57, gdzie jest opis typu 3 zegarów (dwie tarcze) to tego już nie ma.
Ustaw sobie będąc w samochodzie układ 1 lub dwa (bez zegara lub z jednym centralnym) - od razu wyskoczy Ci okno z możliwością włączenia/wyłączenia tego. Jak ustawisz typ 3 (dwa zegary) - nie wyskoczy.
No to jest widżetami tu nazwane ale jak masz dwa zegary to te same rzeczy jak spalanie czy informacje o tym co w audio mogą być wyświetlane w tych pozycjach podpisanych na podwójnych zegarach jako "B" i masz 3 różne ekrany jak na fotce którą wysłałem na poprzedniej stronie forum, więc jak nie chcesz oglądać spalania to sobie możesz przestawić na inny ekran i zamiast tego mieć info który napęd pracuje itd. To już wedle uznania :) ale faktycznie pewnie te widżety jakotakie mogą być dodatkowo wyświetlane na pojedynczym zegarze, nawet nie wiedziałem o tym.

Offline remi1858

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #3027 dnia: 14 Stycznia 2024, 13:28:13 »
Dzień dobry. Czy ktoś z posiadaczy pakietu Sky View mogły się podzielić opinią - czy ta panorama jest warta grzechu? Zalety są oczywiste, kwestia raczej potencjalnych problemów - zablokowane odpływy, uszkodzenia mechanizmu otwierania, hałas podczas jazdy (np trzeszczenie dachu) itd? Wiadomo, póki nowe, działa super. Po 3-4 latach coś niepokojącego się pojawia? Czy nie ma się czego obawiać? Przypadku VAG'a całość stanowi jeden element. W RAV4 jest widzę belka pośrednia, pomiędzy przednią i tylną szybą panoramy, może ten element pozwala zachować większą sztywność całości konstrukcji i uniknąć problemów pojawiających się w grupie VAG - trzaski w czasie jazdy po nierównościach z otwartym dachem itd...

Jaka jest Wasza opinia?

mogę tylko polecić. To mój 3 szklany dach, po Corolli i Auris. Po 4 latach użytkowania w każdym z tych aut zero problemów. Bierz, nie pożałujesz.

A ja odradzam. Nie korzystałem zbyt często. Taki niepotrzebny gadżet, ale to kwestia indywidualna.

Poza ty, ze bylo tez glosniej (a Rav4 jest strasznie glosna przy predkosciach powyzej 120) to mialem 3 krotnie wymieniany dach z powodu jego trzeszczenia.

Trzeszczenie bylo powodem sprzedazy auta przed 2 miesiacami. Aby nie robic nikomu problemow to sprzedalem auto do ASO.

Rav4 produkcja 2019. Kupiony w 2020. Wersja Selection.

Z moich obserwacji wynika, ze trzeszczy jakis plastik podatny na zmiane temperatury w podsufitce od strony pasazera, okolice silniczka od dachu. Poddalem sie w koncu.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #3028 dnia: 14 Stycznia 2024, 15:03:10 »
Tak, jest informacja techniczna na trzaski i stuki z dachu. Widać nie ogarnęli...
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
« Odpowiedź #3029 dnia: 14 Stycznia 2024, 16:14:24 »
A ja odradzam. Nie korzystałem zbyt często. Taki niepotrzebny gadżet.

Poza ty, ze bylo tez glosniej (a Rav4 jest strasznie glosna przy predkosciach powyzej 120) to mialem 3 krotnie wymieniany dach z powodu jego trzeszczenia.

Trzeszczenie bylo powodem sprzedazy auta przed 2 miesiacami. Aby nie robic nikomu problemow to sprzedalem auto do ASO.

Rav4 produkcja 2019. Kupiony w 2020. Wersja Selection.

Z moich obserwacji wynika, ze trzeszczy jakis plastik podatny na zmiane temperatury w podsufitce od strony pasazera, okolice silniczka od dachu. Poddalem sie w koncu.
Kurczę. A wczoraj dołożyłem te dach. Niech to szlag. Czyli pierwszy wybór zawsze jest najlepszy. Niepotrzebne kombinacje. Jak będzie do bani to będę miał za swoje .
Pozdrawiam,

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl