Autor Wątek: Klekot w silniku - regulacja zaworów (F)  (Przeczytany 66000 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline piasek101

• Toyot Chodzacy
Odp: Klekot w silniku - regulacja zaworów (F)
« Odpowiedź #75 dnia: 29 Listopada 2009, 18:36:38 »
Tak - wystarczy poluzować śrubę (niektórzy zalecają przekręcić wałem na poluźnionej - ze dwa trzy obroty) i dokręcić - sprężyna ma ustalić naciąg.
Operację przeprowadzać co ok 10-15kkm.

Co do klekotu - poszukaj wątków o kasatorze luzów (to bym obstawiał, co nie oznacza, że to pewniak) ; np tu :
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=18039.0

bastiansd

• Gość
« Odpowiedź #76 dnia: 29 Listopada 2009, 19:13:51 »
czytałem co dałeś mi link.jeszcze pytanie.muszę obrócić wałem te dwa razy,czy to niekonieczne,a jeśli konieczne to jak nim obrócić??

Offline adpre

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #77 dnia: 29 Listopada 2009, 19:48:12 »
czytałem co dałeś mi link.jeszcze pytanie.muszę obrócić wałem te dwa razy,czy to niekonieczne,a jeśli konieczne to jak nim obrócić??

jak obrocisz na pewno nie zaszkodzi.

jak obracac walem?
kola skrecone na max w prawa strone. plastikowa oslona z prawej strony silnika, masz w niej taka plastikowa zakladke, wyciagasz ja palcami, lub za pomoca srubokreta. i masz widok na kolo pasowe, tj na srube od kola pasowego. klucz nasadka 17 lub 19 nie pamietam;p i ze dwie lub trzy dlugie przedluzki zebys mogl dojsc nasadka do sruby i swobodnie krecic walem. to nie wymaga kanalu :-)

a jak masz kanal...
mozesz sobie odkrecic oslone i dojsc kluczem oczkowym gietym, w jezyku warsztatowym przez niektorych nazywanym ruskim kluczem;]

aha, obracaj zgodnie walem zgodnie z obrotami silnika :-P
Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej – szaleniec.
(George Carlin)

Piłeś -  nie jedź!
Nie jedziesz - wypij.

Offline piasek101

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #78 dnia: 29 Listopada 2009, 20:16:47 »
Albo (co do kręcenia wałem) - wykręcasz świece; podnosisz na podnośniku 1 koło (przednie); wrzucasz 5-tkę; kręcisz kołem zgodnie z kierunkiem jazdy na wprost.

Jeśli będziesz używał klucza nasadowego (patrz poprzedni post) to obstawiam 22.

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #79 dnia: 30 Listopada 2009, 03:03:45 »
Klekotanie silnika nie ma związku z prędkością tylko z obrotami.
Jeżeli coś Ci hałasuje powyżej pewnej prędkości to czep się skrzyni, półosiek, kół i takich tam okolic, a silnik zostaw w spokoju.
Bez komentarza.
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

gryzonn

• Gość
« Odpowiedź #80 dnia: 13 Lutego 2010, 16:04:42 »
Witam ostatnio i u mnie coś zaczęło klekotać a wiec silnik 3sfe  obecnie jest  zamontowany gaz . Jak auto pracuje na benzynie to jest ok a gdy się przełączy na gaz to zaczyna klekotać gdy silnik sie rozgrzeje to klekocze ale juz bardzooo cichutko . Czy i mnie juz czeka regulacja zaworów ?? Dodam ze auto ma niecałe 150 tys 

Offline szymon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #81 dnia: 08 Lipca 2010, 15:15:49 »
witam
dziś kontrolowałem zawory i na jednym z wydechowych jest luz 0.2 (dolna norma o,25). Stąd pytanie do doświadczonych forumowiczów - czy jest konieczność regulacji czy dać sobie spokój?

Offline piasek101

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #82 dnia: 08 Lipca 2010, 18:43:36 »
Bym regulował - może da się podmienić płytki bez kupowania, a nawet jak jedną kupisz to chyba nie problem.

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #83 dnia: 12 Lipca 2010, 23:33:10 »
Nie chcę nikogo martwić,ale nie zawsze klekotanie pochodzi od nadmiernych luzów zaworowych.Przytarty tłok potrafi podobnie klekotać.

Offline vvti

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #84 dnia: 15 Lipca 2010, 18:32:18 »
Witam wszystkich. A u mnie pojawiło sie klekotanie na wolnych obrotach po nagrzaniu silnika :-( Jest dość ciche, no ale słychać je i jak sie dotkine prawego haka od silnika do czuć uderzenia w rytm tego cichego stukania, a na lewym haku nie. Dałem Cari do mechaniora, rozebrał pomierzył i stwierdził,że wszystkie 16 sztk do regulacji :-( ale problem w tym,że nigdzie nie dostał płytek i powiedział "szukaj se pan płytek" Szukałem i nic z tego, najgorsze,że w środe mam jechać na wakejszon a tu Cari w proszku :-( Namierzyłem jeszcze sklep KAPITAN w Katowicach i tam gościu ma mi dać znać jutro czy dadzą załatwić. Jak nie to powiem by ją złożyli i pojadę na wakacje z tykającym silnikiem. Potrzebuję płytek 27mm gdzie 5sztk 2,8mm; 9 sztk 3,2mm i 2 sztk 3,0mm Chciałem was zapytac czym grozi jazda z za dużymi luzami (poza tykaniem na wolnych obrotach) i czy jak mi rozebrali Cari i tylko pomierzyli to po złożeniou sopowrotem nic sie nie zmieni i będę mógł jechać na wakacje? A i czy po przejechaniu na wakacjach 1,5k km trzeba będzie jeszcze raz mierzyć luzy przed doborem płytek czy mam zamówić teraz płytki i bedą dobre po moim wyjeżdzie ? Jeśli ktoś wie gdzzie możnna by je dostać to prosiłbym pomoc. Ja szukałem po sklepach w Sosnowcy,Dąbrowie Górniczej, Będzinie, w Toyota Konsek w Sosnowcy ( 40zł sztk :-O i na zamówienie za 2-3tyg) i nic. A wogóle to mogłyby sie wszystkie 16 zaworów rozregulować na raz, bo w zeszłym roku prosiłem o skontrolowanie przy okazji wizyty w serwisie i mechanik stwierdził że jest ok i sa w granicach normy, no ale może tylko tak powiedział bez pomiaru echhh... :-|

Offline piasek101

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #85 dnia: 15 Lipca 2010, 22:06:49 »
Za duże luzy - to w zasadzie tylko słabsze osiągi - silnikowi nic poważnego nie grozi, jeśli teraz chodził ,,równo"(co prawda nie podałeś jakie masz, grubość płytek to nie luzy).

Przez rok wszystkie 16 sztuk uciekło, nie jest to niemożliwe ale trochę dziwne.

Offline vvti

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #86 dnia: 16 Lipca 2010, 18:26:40 »
No i zrezygnowałem z regulacji ponieważ  płytek nie udało mi się zdobyć, a muszę jechać na wakacje. Co prawda płytki sa na zamówienie za 17zł/sztk ale nie zdążę tego zrobić. Mam pytanie czy 300zł za rozebranie silnika, pomierzenie luzów i złożenie to normalna cena? Bo wydaje mi sie to lekko naciągnięte. Macie do polecenia jakiegoś mechanika, któremu można bez stresu oddać Cari do regulacji zaworów w okolicy Dąbrowy Górniczej/ Będzina /Sosnowca by nic nie spaćkał i nie zawołał kosmicznej ceny? W końcu mimo,że moje autko jest warte 5tys to jest w super stanie jak na 16lat i dla mnie warta jest o wieleee wiecej :-)   
« Ostatnia zmiana: 16 Lipca 2010, 18:28:17 wysłana przez vvti »

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #87 dnia: 16 Lipca 2010, 19:15:58 »
Ja w ASO za pomierzenie zapłaciłem 183 zl :grin:

Offline adpre

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #88 dnia: 17 Lipca 2010, 08:45:55 »
zdjecie pokrywy
rozpiecie rozrzadu
pomiar
wyjecie walkow
wymiana plytek,"dopasowanie"
poskladanie

troche roboty jest, wiec te 300zl to nie tak strasznie :-P
Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej – szaleniec.
(George Carlin)

Piłeś -  nie jedź!
Nie jedziesz - wypij.

Offline szymon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #89 dnia: 20 Lipca 2010, 19:21:18 »
No i wyregulowane ale chyba gość zeszlifował płytki za bardzo i pojawił się klekot. Na gorącym silniku było 0,4 na wydechu,to na zimnym pewnie z 0,45 (jutro zmierzę na zimnym). Zostawić czy reklamować? Poza tym zauważyłem, że na gazie słychać wystrzały w tłumiku przy spadku obrotów - czy luz zaworowy może mieć na to wpływ? czy to tylko kwestia regulacji lpg
« Ostatnia zmiana: 20 Lipca 2010, 19:44:09 wysłana przez szymon »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl