Autor Wątek: Olej - auris 1.6 132  (Przeczytany 27270 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Olej - auris 1.6 132
« Odpowiedź #45 dnia: 21 Grudnia 2020, 06:08:46 »
Brawo Ty

Wysłane z mojego -J23 przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #46 dnia: 21 Grudnia 2020, 11:47:48 »
Dalej brniesz w swoje i nie chcesz nic zrozumieć.
Czy ja gdzieś napisałem że w silnikach toyoty nie ma paliwa w oleju?
Napisalem że nie ma z tym problemu - dopiszę ze chodzi o cywilne benzynowe silniki toyoty bo zaraz się doczepisz i znajdziesz jakis który ma.
Naucz się interpretować wyniki to pogadamy.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #47 dnia: 22 Grudnia 2020, 01:13:56 »
"Jednak użycie oleju o większej lepkości niż zalecany, nie niesie za sobą katastrofalnych skutków"

Nadal źle cytujesz , lub celowo zmieniasz  :wallbash:. Prawidłowo jest tak .

W związku z tym, bezpieczniej jest stosować wyższą klasę niż rekomenduje to producent silnika, ale nie warto używać olejów rzadszych niż zalecane."

Autor pisze o klasie + manual i nigdzie nie widać 5W40 . Więc ty pisząc o przypadku awarii po W40 , nie możesz porównywać tego ze stosowaniem zamiast 0W20 /5W30  <zalamka>.

Nie nie , to ty wolisz swoje analizy na "nosa" , tylko wiesz nosem takich ilości PB w oleju nie wyczujesz .Ja ci coś udowodniłem , a ty nadal na nosa ,K9 to ty nie jesteś byś miał aż takiego nosa do wywąchiwania .

Napisałeś tak :

Napisałem "autor mówi bardzo ogólnie a my tu mówimy o silnikach toyoty."
Ale oczywiście najlepiej wyjąć cos z kontekstu nie wiedząc które silniki mają paliwo w oleju a które nie maja z tym problemu.

Podsumowując twoje wywody , tak wychodzi :

autor mówi bardzo ogólnie =  nie wiedząc które silniki mają paliwo w oleju.
a my tu mówimy o silnikach toyoty =  które nie maja z tym problemu.

Człowieku nie wstawiłeś tu takich danych raczej nigdy i nadal bagatelizujesz to co podałem . Z tobą nie da się rozmawiać , mimo dowodów na paliwo w oleju w Toyocie , nadal jak sparty prawisz swoje . Ślepy by zrozumiał  :cool:.

Czy ja gdzieś napisałem że w silnikach toyoty nie ma paliwa w oleju?
Poniekąd tak , bo racji stwierdzenia pana z Bizol też nie potwierdziłeś . Tylko ty jakoś teraz się wybielasz , niby wedle ciebie , nie wszystkie silniki mogą mieć PB w oleju ,a zaraz twierdzisz że nie zarzekasz się że w Toyotach nie ma . Jakoś to myląco ogarniasz i okrężnie potwierdzasz stwierdzenie pana z Bizol  <taniec>.

Toyoty to w większości auta miejskie , silniki i oleje mają ciężkie warunki , u mnie dokładnie takie są . Więc jeśli większość Toyot lata po miastach i ma miejskie warunki w prawie całości , to rozcieńczenie paliwem będzie występować jak u mnie . Tym bardziej jeśli ja mam 50kkm a inni więcej i dużo więcej .

Napisalem że nie ma z tym problemu - dopiszę ze chodzi o cywilne benzynowe silniki toyoty bo zaraz się doczepisz i znajdziesz jakis który ma.

A moja Toyota to nie cywilne auto , wedle ciebie ja jestem wojskowy czy co i nie ubieraj mnie we flotę , bo floty w rok 8kkm nie latają . Wedle ciebie w Toyotach może być PB w oleju ,ale Toyoty nie mają z tym problemu . Czy to aż nadto się nie wyklucza ?
Tym bardziej, jeśli analiza w typowych dla tych aut warunkach to potwierdza .
Działasz niczym totalna , wszystko na nie i nigdy cacy . Zawsze jest źle i nigdy idealnie . :song:

Co do interpretacji ,nie trafiłeś , o ile tu uważasz się za wyjadacza ,to tam gdzie interpretacje i komentarze powstały nie istniejesz .
Celowo zaczekałem na komentarze nie moje , bo wiedziałem że celowo zagrasz na moje .
Więc wyjaśniam ci , to co jest tu interpretacją analizy , jest streszczeniem wpisów innych z tematycznego forum .
No i jak wypadłeś ,cieniutko  :o.
Wasze upierdliwe spinanie się na 0W20 , niestety już jest nieaktualne po mojej analizie .Te silniki pojadą na prawie wszystkim ,a więc spinanie się na zalecenia z samego dołu ,jest bardzo bliskie temu o co strikte może chodzić producentowi .

A teraz do wszystkich .

Różnice pomiędzy 0W20 i 5W30 we wszystkim są statystyczne , sami zdecydujcie czy wolicie tyci różnice jak spalanie nie do wyłapania , czy lepszą ochronę . Osobiście wolę po czasie ,latem mieć coś bliskiego 5W20 niż 0W10 . Normy eco mnie nie interesują i cele w tym producenta . Zimy jakie mamy to widać , czy w tych warunkach 5W30 krzywdę w starty robi , no u mnie tego nie widać . Czy mamy aż takie mrozy , by 0W20 było konieczne . Oczywiście niezdecydowani mogą poszukać 0W30 z pogranicza norm . A ja widzę takie rozwiązanie , by olej 5W30 wymieniać np. w kwietniu . Czemu ,bo latem będzie 5W30 ,a na zimę zrobi się 5W20 .

Osądźcie też sami , czy pan z Bizol miał rację , że paliwo w każdym silniku jakoś rozcieńcza olej , a ilość zależy od konstrukcji i warunków . Jeśli warunki miasto , to paliwo nie ma jak odparować . Jeśli warunki trasa , to już ma się kiedy zredukować .
Jak widzicie kolega w tej materii kluczy i dziwne że z ogółu wyjmuje Toyoty , po to by po czasie zwracać je do ogółu ,a zaraz twierdzić że cywilne nie mają z tym problemu . No i początkowo to były Toyoty ,a teraz są tylko cywilne Toyoty .Heloo kolego na forach są strikte cywilne auta , floty nie bawią się w fora .
« Ostatnia zmiana: 22 Grudnia 2020, 01:29:12 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #48 dnia: 22 Grudnia 2020, 08:35:35 »
Różnice pomiędzy 0W20 i 5W30 we wszystkim są statystyczne , sami zdecydujcie czy wolicie tyci różnice jak spalanie nie do wyłapania , czy lepszą ochronę . Osobiście wolę po czasie ,latem mieć coś bliskiego 5W20 niż 0W10 . Normy eco mnie nie interesują i cele w tym producenta . Zimy jakie mamy to widać , czy w tych warunkach 5W30 krzywdę w starty robi , no u mnie tego nie widać . Czy mamy aż takie mrozy , by 0W20 było konieczne . Oczywiście niezdecydowani mogą poszukać 0W30 z pogranicza norm . A ja widzę takie rozwiązanie , by olej 5W30 wymieniać np. w kwietniu . Czemu ,bo latem będzie 5W30 ,a na zimę zrobi się 5W20 .
Bardzo mnie ta wypowiedź przekonała. Będę tak postępował. :good: Pogrubienie w cytacie moje.
« Ostatnia zmiana: 22 Grudnia 2020, 08:55:21 wysłana przez josef »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #49 dnia: 22 Grudnia 2020, 12:34:35 »
Bardzo mnie ta wypowiedź przekonała. Będę tak postępował. :good: Pogrubienie w cytacie moje.
Ja bym jeszcze przed zalaniem wstawił do piekarnika na trzy zdrowaśki ;-)

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #50 dnia: 22 Grudnia 2020, 13:25:18 »
A co to są zdrowaśki?  To coś może ma związek z religią katolicką? :grin:

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #51 dnia: 22 Grudnia 2020, 13:58:28 »
A co to są zdrowaśki?  To coś może ma związek z religią katolicką? :grin:
To taka staropolska jednostka pomiaru czasu, opisana w literaturze :-)

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #52 dnia: 22 Grudnia 2020, 14:49:17 »
Rademenes - ty nic nie rozumiesz - przeciez twoje badania potwierdzają to co mówiłem - że w toyocie nie ma problemu z paliwem w oleju - jak sam widzisz (choć pewnie zaprzeczysz) mimo prawie 100% po mieście jesteś poniżej nawet najbardziej restrykcyjnych norm.
Ponadto jeśli zalecany olej to 0w20 to myślisz że producent zaleca jazdę tylko na nowym oleju nie mając świadomości że olej się starzeje/ zużywa/miesza

Więc ty pisząc o przypadku awarii po W40
Dalej nie rozróżniasz takich podstaw jak klasy lepkościowie - doucz się.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #53 dnia: 22 Grudnia 2020, 14:50:08 »
Umniejszanie faktom , to staropolski błąd samozwańczej szlachty , która zaprzedała duszę i pozwoliła na to co się stało .

Każdy sobie sam wyciągnie wnioski , a panowie wyjadacze niech zbadają swe smarowidła i może się o czymś oczywistym dowiedzą .
Fakty nie równe mitom i zawężonym poleceniom do zera . No takie jest życie ,a warunki dla Toyot są w 3/4 identiko .
Żaden silnik konstrukcyjnie nie jest tak doskonały, by nie doleciało coś tam PB do oleju .
Kluczem są odpowiednie interwały i normalny olej .
że w toyocie nie ma problemu z paliwem w oleju
To ty nie rozumiesz , że w każdym silniku paliwo leci do oleju . Oczywiście w jednych mniej w innych więcej . Styl i warunki , konstrukcja sprzyja . To co można zrobić to widać , odpowiednie interwały i nie koniecznie zalecenie .
Dalej nie rozróżniasz takich podstaw jak klasy lepkościowie - doucz się.
To ty się doucz , nikt tu nie mówi o stosowaniu oleju poza dopuszczonymi . A psioczenie przez taki przykład na wyższe lepkości to nieporozumienie .
« Ostatnia zmiana: 22 Grudnia 2020, 14:55:23 wysłana przez Rademenes »

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #54 dnia: 09 Lutego 2021, 02:57:47 »
Informacja dla tych co namawiają tylko na 0W20.

Dowiedziałem się w DE, że bankowo zawsze do mojego Aurisa lali 5W30, czyli 7 interwałów bo ja dalej stosuje 5W30. Czemu nie 8, bo być może pierwszy interwał na fabrycznym oleju to było 0W20, tak przypuszczam. Dalej zawsze było w ASO lane 5W30.

Pisałem do nich, dlaczego skoro w manualu pisze 5W30 na rok/raz i dalej powrót na 0W20 powinien być.

No i proszę oto jak odpowiedzieli, widać jak oni się trzymają zaleceń, oraz jak podchodzą do dopuszczeń. Być może lepiej im się opłacało lać 5W30, nie wiadomo tego, ale widać pewną swobodę i brak rygoru trzymania się 0W20. Dlatego panowie nie silcie się, bo oczko wyżej od zaleceń to nie katastrofa, silnik nie wybuchnie. 

" Używany przez nas olej 5W30 jest zdecydowanie przeznaczony dla Toyoty. Z tego powodu nie było i nie ma powodu, aby wracać do innej specyfikacji."

« Ostatnia zmiana: 09 Lutego 2021, 03:05:09 wysłana przez Rademenes »

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #55 dnia: 09 Lutego 2021, 18:35:36 »
" Używany przez nas olej 5W30 jest zdecydowanie przeznaczony dla Toyoty. Z tego powodu nie było i nie ma powodu, aby wracać do innej specyfikacji."

Mnie też to mówili w ASO na przeglądach, ale instrukcja mówi nieco inaczej, a ja lubię 3mać się instrukcji. Instrukcja powinna uciąć te wszystkie powyższe rozważania. W swoim kilkudziesięcioletnim doświadczeniu z autami i nie tylko z autami, nie spotkałem się z sytuacją, żeby jakakolwiek instrukcja mijała się z prawdą, dlatego wszelkie dywagacje na ten temat są bez sensu.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #56 dnia: 09 Lutego 2021, 18:54:19 »

Mnie też to mówili w ASO na przeglądach, ale instrukcja mówi nieco inaczej, a ja lubię 3mać się instrukcji. Instrukcja powinna uciąć te wszystkie powyższe rozważania. W swoim kilkudziesięcioletnim doświadczeniu z autami i nie tylko z autami, nie spotkałem się z sytuacją, żeby jakakolwiek instrukcja mijała się z prawdą, dlatego wszelkie dywagacje na ten temat są bez sensu.

To jest jak kłócenie się z japońskimi inżynierami konstruktorami że zły olej dobrali do silnika i twoim zdaniem powinien być inny.  :grin:
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #57 dnia: 09 Lutego 2021, 20:29:25 »
To jest jak kłócenie się z japońskimi inżynierami konstruktorami że zły olej dobrali do silnika i twoim zdaniem powinien być inny. 

Idealnie to ująłeś  :good:
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #58 dnia: 10 Lutego 2021, 03:37:15 »
Wszystko fajnie, tylko poza konstruktorami są jeszcze normy eco. A w tym momencie dokładnie nie wiadomo, co bardziej skłania producenta do zalecenia. A jak widać wachlarz dopuszczeń jest bogaty.  Jeśli jesteście pewni manuala, to przyznajcie że w ASO to zawsze kierują się interesem klienta. Manual trzeba brać pod uwagę, ale czasem producent bardziej ryzykuje naszym mieniem niż nam się wydaje. Przykład wszelkie LL. Pewne to jest jedno, obojętnie co w manualu, to na 99% silnik wytrzyma do gwarancji, tylko co dalej. Oczywiście jak ktoś ma same nowe auta, to to oleje, ale większość ma starsze auta.

Równie dobrze ASO w DE mogli lać 10W40 TGMO i odpisać jest TGMO i zdecydowanie przeznaczony dla Toyoty.

Oczywiście Toyota ma najdłuższe doświadczenie w stosowaniu 0W20 ( stosują od chyba 2000 któregoś roku), ale tak jak widać w życiu i w ASO jest różnie. O ile w Toyotach jest to jakoś potwierdzone, to obecnie czasem coś inni producenci zmieniają w zaleceniach i w markach gdzie nie było 0W, teraz się to pojawia w dobieraczkach. Pytanie ile w tym na siłę pchania 0W dla eco , a ile potwierdzonej zmiany zastosowania. Piszę np. o Nissanie gdzie w danym modelu dołem było 5W30, a teraz pojawia się 0W30.

Oczywiście każdy ma wolny wybór. A w wyborach dużą rolę odgrywają warunki. Ja osobiście przy spadku lepkości wolę 5W20, niż 0W10. 
Klimat też odgrywa rolę, o ile teraz jest tendencja prawdziwej zimy, to jednak to wyjątek i reguła temp. jest na + z brakiem zim tradycyjnych.

To wszystko powoduje, iż pisanie ( tylko 0W20 ) jest śmieszne i ograniczone. 

« Ostatnia zmiana: 10 Lutego 2021, 03:42:18 wysłana przez Rademenes »

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #59 dnia: 10 Lutego 2021, 12:23:00 »
Wszystko fajnie, tylko poza konstruktorami są jeszcze normy eco. A w tym momencie dokładnie nie wiadomo, co bardziej skłania producenta do zalecenia. A jak widać wachlarz dopuszczeń jest bogaty.  Jeśli jesteście pewni manuala, to przyznajcie że w ASO to zawsze kierują się interesem klienta. Manual trzeba brać pod uwagę, ale czasem producent bardziej ryzykuje naszym mieniem niż nam się wydaje. ........

A słyszałeś o jakimś przypadku że komuś się silnik zatarł albo coś bo jeździł na oleju 0W20 ? Cała europa jeździ na 0W20. Nawet w klimacie upalnym na południu Włoch i Hiszpanii także jeżdżą na 0W20 także w ruchu autostradowym i nic nie słyszałem żeby ktoś podnosił temat problemów z silnikiem przez zastosowanie oleju 0W20 w silniku do takiego oleju przystosowanym.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl