"Jednak użycie oleju o większej lepkości niż zalecany, nie niesie za sobą katastrofalnych skutków"
Nadal źle cytujesz , lub celowo zmieniasz

. Prawidłowo jest tak .
W związku z tym, bezpieczniej jest stosować wyższą klasę niż rekomenduje to producent silnika, ale nie warto używać olejów rzadszych niż zalecane."
Autor pisze o klasie + manual i nigdzie nie widać 5W40 . Więc ty pisząc o przypadku awarii po W40 , nie możesz porównywać tego ze stosowaniem zamiast 0W20 /5W30

.
Nie nie , to ty wolisz swoje analizy na "nosa" , tylko wiesz nosem takich ilości PB w oleju nie wyczujesz .Ja ci coś udowodniłem , a ty nadal na nosa ,K9 to ty nie jesteś byś miał aż takiego nosa do wywąchiwania .
Napisałeś tak :
Napisałem "autor mówi bardzo ogólnie a my tu mówimy o silnikach toyoty."
Ale oczywiście najlepiej wyjąć cos z kontekstu nie wiedząc które silniki mają paliwo w oleju a które nie maja z tym problemu.
Podsumowując twoje wywody , tak wychodzi :
autor mówi bardzo ogólnie = nie wiedząc które silniki mają paliwo w oleju.
a my tu mówimy o silnikach toyoty = które nie maja z tym problemu.
Człowieku nie wstawiłeś tu takich danych raczej nigdy i nadal bagatelizujesz to co podałem . Z tobą nie da się rozmawiać , mimo dowodów na paliwo w oleju w Toyocie , nadal jak sparty prawisz swoje . Ślepy by zrozumiał

.
Czy ja gdzieś napisałem że w silnikach toyoty nie ma paliwa w oleju?
Poniekąd tak , bo racji stwierdzenia pana z Bizol też nie potwierdziłeś . Tylko ty jakoś teraz się wybielasz , niby wedle ciebie , nie wszystkie silniki mogą mieć PB w oleju ,a zaraz twierdzisz że nie zarzekasz się że w Toyotach nie ma . Jakoś to myląco ogarniasz i okrężnie potwierdzasz stwierdzenie pana z Bizol

.
Toyoty to w większości auta miejskie , silniki i oleje mają ciężkie warunki , u mnie dokładnie takie są . Więc jeśli większość Toyot lata po miastach i ma miejskie warunki w prawie całości , to rozcieńczenie paliwem będzie występować jak u mnie . Tym bardziej jeśli ja mam 50kkm a inni więcej i dużo więcej .
Napisalem że nie ma z tym problemu - dopiszę ze chodzi o cywilne benzynowe silniki toyoty bo zaraz się doczepisz i znajdziesz jakis który ma.
A moja Toyota to nie cywilne auto , wedle ciebie ja jestem wojskowy czy co i nie ubieraj mnie we flotę , bo floty w rok 8kkm nie latają . Wedle ciebie w Toyotach może być PB w oleju ,ale Toyoty nie mają z tym problemu . Czy to aż nadto się nie wyklucza ?
Tym bardziej, jeśli analiza w typowych dla tych aut warunkach to potwierdza .
Działasz niczym totalna , wszystko na nie i nigdy cacy . Zawsze jest źle i nigdy idealnie .

Co do interpretacji ,nie trafiłeś , o ile tu uważasz się za wyjadacza ,to tam gdzie interpretacje i komentarze powstały nie istniejesz .
Celowo zaczekałem na komentarze nie moje , bo wiedziałem że celowo zagrasz na moje .
Więc wyjaśniam ci , to co jest tu interpretacją analizy , jest streszczeniem wpisów innych z tematycznego forum .
No i jak wypadłeś ,cieniutko

.
Wasze upierdliwe spinanie się na 0W20 , niestety już jest nieaktualne po mojej analizie .Te silniki pojadą na prawie wszystkim ,a więc spinanie się na zalecenia z samego dołu ,jest bardzo bliskie temu o co strikte może chodzić producentowi .
A teraz do wszystkich .
Różnice pomiędzy 0W20 i 5W30 we wszystkim są statystyczne , sami zdecydujcie czy wolicie tyci różnice jak spalanie nie do wyłapania , czy lepszą ochronę . Osobiście wolę po czasie ,latem mieć coś bliskiego 5W20 niż 0W10 . Normy eco mnie nie interesują i cele w tym producenta . Zimy jakie mamy to widać , czy w tych warunkach 5W30 krzywdę w starty robi , no u mnie tego nie widać . Czy mamy aż takie mrozy , by 0W20 było konieczne . Oczywiście niezdecydowani mogą poszukać 0W30 z pogranicza norm . A ja widzę takie rozwiązanie , by olej 5W30 wymieniać np. w kwietniu . Czemu ,bo latem będzie 5W30 ,a na zimę zrobi się 5W20 .
Osądźcie też sami , czy pan z Bizol miał rację , że paliwo w każdym silniku jakoś rozcieńcza olej , a ilość zależy od konstrukcji i warunków . Jeśli warunki miasto , to paliwo nie ma jak odparować . Jeśli warunki trasa , to już ma się kiedy zredukować .
Jak widzicie kolega w tej materii kluczy i dziwne że z ogółu wyjmuje Toyoty , po to by po czasie zwracać je do ogółu ,a zaraz twierdzić że cywilne nie mają z tym problemu . No i początkowo to były Toyoty ,a teraz są tylko cywilne Toyoty .Heloo kolego na forach są strikte cywilne auta , floty nie bawią się w fora .