Autor Wątek: Kupno zimowych opon  (Przeczytany 65201 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
Odp: Kupno zimowych opon
« Odpowiedź #150 dnia: 05 Września 2023, 15:39:24 »
Moim zdaniem kraj produkcji, czegokolwiek dla klienta który kupuje produkt brandowany  logo globalnego producenta, nie ma znaczenia.
Przekladnie ectv w Polsce, sedany corolli w Turcji, TS i hb w Anglii itd...
To produkty które przechodzą przez wewnetrzne procedury kontroli jakości.
Reasumujac Nokian straciłby wizerunkowo gdyby opony RU odbiegały jakoscią od założonego standardu.
Pozatym na oponeo ma całkiem dobre opinie od uzytkowników końcowych i nikt nie wytyka że są made in RU

Malo tego możesz sobie skorzystać z ...
https://www.nokiantyres.pl/nasza-obietnica-twoje-zadowolenie/dodatkowa-gwarancja-nokian-tyres/

Edit. W rosji nokian opon nie produkuje

https://www.swiatopon.info/artykuly/nokian-tyres-bez-produkcji-w-rosji,75575#
« Ostatnia zmiana: 05 Września 2023, 15:50:17 wysłana przez shark_ »
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #151 dnia: 05 Września 2023, 16:37:45 »
Spoko. Wgl sie nie stresuję tymi oponami. Zwłaszcza że juz jeżdżę na nich i problemow nie zanotowałem. Trochę zaczepnie spytałem o tą "prawdopodbnie nagorszą jakość" bo dla mnie takie stwierdzenia znaczą dokkładnie nic. Przy oponach dyskusyjne jest juz samo twierdzenie ktore są lepsze czy gorsze ale to się jeszcze w miarę dobrze zmierzyć jakimiś solidnymi testami, to samo auto ten sam test, ten sam rozmiar itd. Natomiast jestem ciekaw na czym ma polegać ta jakość. Zwlaszcza jeśli mowimy o sprzęcie markowym, a nie jakimś chińskim odlewie marki "chingzonging" oczywiście.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #152 dnia: 05 Września 2023, 17:04:06 »
Szczerze to bliżej mi do fińskich zimówek nokiana  zimowych opon, niż producenta opon z sygnatura winter z kraju o klimacie śródziemno morskim.
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #153 dnia: 05 Września 2023, 17:14:55 »
Zależy co kto uważa. Z klasycznych opon to wolałbym Conti. Na codzień jeżdżę na Yokohamach…
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V MY22
« Odpowiedź #154 dnia: 05 Września 2023, 19:54:43 »
Moje nokiany są ruskie. Może chcieli wypchnąć bo kupiłem 225 a dostałem 235 :cheesy:
Selection FWD Skyview. Odebrany po 9 mies. 3 tyg.

Offline A112

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 Exe AWD
« Odpowiedź #155 dnia: 05 Września 2023, 21:19:28 »

Ja już rozeznałem rynek i biorę pod uwagę Continental 870p lub Michelin Pilot 5 Sport. Za Continental przemawia, że są to najlepsze opony zimowe, zaś za Michelin poziom głośności 68 decybeli

Też rozważam głównie te dwa modele, czy 71db z Continental 870p nie będą zbyt głośne?

Jeśli jesteś audiofilem, który "slyszy" złocone wtyczki do kabli glosnikowych, to może zauważysz różnicę :grin:

3 decybele to 2 razy głośniej. Nie trzeba być audiofilem żeby usłyszeć różnicę,  tylko trzeba mieć choć raz w życiu porządne opony. Wtedy czuć,  że warto zapłacić za komfort

Offline A112

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 Exe AWD
« Odpowiedź #156 dnia: 05 Września 2023, 21:22:50 »
Moim zdaniem kraj produkcji, czegokolwiek dla klienta który kupuje produkt brandowany  logo globalnego producenta, nie ma znaczenia.
Przekladnie ectv w Polsce, sedany corolli w Turcji, TS i hb w Anglii itd...
To produkty które przechodzą przez wewnetrzne procedury kontroli jakości.
Reasumujac Nokian straciłby wizerunkowo gdyby opony RU odbiegały jakoscią od założonego standardu.
Pozatym na oponeo ma całkiem dobre opinie od uzytkowników końcowych i nikt nie wytyka że są made in RU

Malo tego możesz sobie skorzystać z ...
https://www.nokiantyres.pl/nasza-obietnica-twoje-zadowolenie/dodatkowa-gwarancja-nokian-tyres/

Edit. W rosji nokian opon nie produkuje

https://www.swiatopon.info/artykuly/nokian-tyres-bez-produkcji-w-rosji,75575#

Nokian miał bardzo nowoczesną fabrykę w RU i w czasach kiedy kupowałem nokiany to właśnie z RU były najbardziej polecane

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #157 dnia: 05 Września 2023, 21:29:24 »
Spoko. Wgl sie nie stresuję tymi oponami. Zwłaszcza że juz jeżdżę na nich i problemow nie zanotowałem. Trochę zaczepnie spytałem o tą "prawdopodbnie nagorszą jakość" bo dla mnie takie stwierdzenia znaczą dokkładnie nic. Przy oponach dyskusyjne jest juz samo twierdzenie ktore są lepsze czy gorsze ale to się jeszcze w miarę dobrze zmierzyć jakimiś solidnymi testami, to samo auto ten sam test, ten sam rozmiar itd. Natomiast jestem ciekaw na czym ma polegać ta jakość. Zwlaszcza jeśli mowimy o sprzęcie markowym, a nie jakimś chińskim odlewie marki "chingzonging" oczywiście.
To może Ci naświetle trochę więcej. Nokiany z RU miały dwa podstawowe problemy.
1) mieszanki, po 3 latach wyglądały jak miałby 15lat. Czyli popękane przy podstawach lamelek.

2) wariacje czyli nie można ich skutecznie wyważyć na wyważarce drogowej. Pół biedy jak pójdzie tylko w odgłos (decybele) gorzej jak dołączy do tego drżenie auta.

Nie jest to odosobniony przypadek bo w tamtym roku miałem styczność z kilkoma kompletami tak samo wyglądającymi a w tym roku ostatni komplet sprawdziłem i niestety to samo.

kupowałem nokiany to właśnie z RU były najbardziej polecane

Nie wiem gdzie były polecane bo w prywatnej rozmowie z właścicielem hurtowni po sezonie użerania się nie były polecane a potem zrezygnowano ze sprzedaży tych opon.
« Ostatnia zmiana: 05 Września 2023, 21:31:45 wysłana przez ledziu »

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #158 dnia: 05 Września 2023, 21:36:36 »
To może Ci naświetle trochę więcej. Nokiany z RU miały dwa podstawowe problemy.
1) mieszanki, po 3 latach wyglądały jak miałby 15lat. Czyli popękane przy podstawach lamelek.

OK. Moje maja dwa lata i wyglądają jak nowe. Zobaczymy zatem za rok.
Cytuj (zaznaczone)
2) wariacje czyli nie można ich skutecznie wyważyć na wyważarce drogowej. Pół biedy jak pójdzie tylko w odgłos (decybele) gorzej jak dołączy do tego drżenie auta.

Nie jest to odosobniony przypadek bo w tamtym roku miałem styczność z kilkoma kompletami tak samo wyglądającymi a w tym roku ostatni komplet sprawdziłem i niestety to samo.
Nic nie wibruje, nic nie hałasuje więc chyba mam szczęście.

Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
« Odpowiedź #159 dnia: 05 Września 2023, 21:50:30 »

Ja już rozeznałem rynek i biorę pod uwagę Continental 870p lub Michelin Pilot 5 Sport. Za Continental przemawia, że są to najlepsze opony zimowe, zaś za Michelin poziom głośności 68 decybeli

Też rozważam głównie te dwa modele, czy 71db z Continental 870p nie będą zbyt głośne?

Jeśli jesteś audiofilem, który "slyszy" złocone wtyczki do kabli glosnikowych, to może zauważysz różnicę :grin:

3 decybele to 2 razy głośniej. Nie trzeba być audiofilem żeby usłyszeć różnicę,  tylko trzeba mieć choć raz w życiu porządne opony. Wtedy czuć,  że warto zapłacić za komfort

Wyobraź sobie Kolego, że mam porządne opony.
Od wielu lat.
Teraz letnie Continental PremiumContact 7, a zimowe Continental WinterContact TS 870.
Miałem też Micheliny i wcale cichsze nie były.
No tak, ale nigdy dodatkowo nie wygłuszałem auta...

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #160 dnia: 06 Września 2023, 07:47:28 »
Do japońskiego auta założyłeś niemieckie gumy z BMW/Audi?
I to w dodatku dwa komplety (letnie i zimowe)?
:)

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
« Odpowiedź #161 dnia: 06 Września 2023, 10:20:27 »
Tak, wiem, że tamta koalicja się nie sprawdziła, ale postanowiłem zaryzykować : -)

Offline topoll

• Toyot Spamer
Kupno zimowych opon
« Odpowiedź #162 dnia: 06 Września 2023, 10:21:02 »
To bardzo dobre opony.
Sam planuję Continentale zakupić do RAV4. Tylko wielosezonowe.

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V MY22
« Odpowiedź #163 dnia: 06 Września 2023, 15:11:50 »
Jak już jesteśmy przy oponach to zapytam, przy jakim ciśnieniu w oponie czujniki pokażą usterkę ogumienia czy tam sprawdź ciśnienie czy coś takiego? W poprzednim wozie miałem odczyt ciśnienia a tu nie mam i troche mnie to denerwuje.
Selection FWD Skyview. Odebrany po 9 mies. 3 tyg.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #164 dnia: 06 Września 2023, 15:12:45 »
W instrukcji nie piszą?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl