Autor Wątek: Kupno zimowych opon  (Przeczytany 65382 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline topoll

• Toyot Spamer
Odp: Kupno zimowych opon
« Odpowiedź #180 dnia: 18 Września 2023, 19:22:52 »
Ja jeszcze nie jechałem. ;)
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Roe

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #181 dnia: 18 Września 2023, 19:40:28 »
Topoll nie zauważyłam, żeby były hałaśliwe, a jechałam i autostrada i po mieście z różnymi prędkościami. Ogólnie już chyba pisałam, że auto jest nadwyraz ciche.
Czyli kluczem do pozytywnych doznań akustycznych jest wcześniejsze użytkowanie toyot:)
Napawa to mnie optymizmem po corolli i verso, gdzie powyżej 120km/h robi się głośno.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #182 dnia: 18 Września 2023, 21:06:23 »
Topoll nie zauważyłam, żeby były hałaśliwe, a jechałam i autostrada i po mieście z różnymi prędkościami. Ogólnie już chyba pisałam, że auto jest nadwyraz ciche.
Czyli kluczem do pozytywnych doznań akustycznych jest wcześniejsze użytkowanie toyot:)
Napawa to mnie optymizmem po corolli i verso, gdzie powyżej 120km/h robi się głośno.

Albo starego Jeepa V8... ;)

Offline Ruda Wredna

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V EXE AWDi
« Odpowiedź #183 dnia: 18 Września 2023, 22:47:23 »

Roe ja od 4 lat jeżdżę służbowymi yarisami 1.0. Jeszcze przerobionymi na van z kratka za przednimi fotelami. Powyżej 80 km/h silnik wyje, ale jeszcze daje się zagłuszyć Rammsteinem na maxa rozkręconym na głośnikach. Niestety na autostradach powyżej 120 nic nie pomaga. Jeżdżę trasy 200-300 km autostrada. W jedna stronę idzie przerzuć, ale do domu wracam z bólem głowy(na powrocie nawet rammsteina wyłączam). RAV4 jest cicha, jest bardzo cicha, jest tak cicha, ze mi na to skali brakuje.

Oczywiście jeśli ktoś przesiądzie się w nią z BMW mercedesa volvo czy audi to mogą mu hałasować opony, czy tam przeszkadzać inne dźwięki, jakby duch na rozżarzone węgle d**ą usiadł. Dla mnie jest cicho.

Dodam jeszcze czasem podróżuje aurisem 1.6 benzyna. Powyżej 120 na autostradzie jest głośno, ale jeszcze nie hałas i radio słuchać.

Wiec reasumując sadze, że będziesz zadowolony i nie będzie Ci głośno.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #184 dnia: 18 Września 2023, 23:26:21 »
Niestety na autostradach powyżej 120 nic nie pomaga. Jeżdżę trasy 200-300 km autostrada. W jedna stronę idzie przerzuć, ale do domu wracam z bólem głowy(na powrocie nawet rammsteina wyłączam). RAV4 jest cicha, jest bardzo cicha, jest tak cicha, ze mi na to skali brakuje.
Jest na to sposób stopery do uszu :-) ostatnio tak zrobiłem traskę i efekt piorunujący.
Nawet rammstein się nie obrazi :-) notabene którego też lubię słuchać.

Offline Ruda Wredna

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V EXE AWDi
« Odpowiedź #185 dnia: 18 Września 2023, 23:33:33 »
Niestety na autostradach powyżej 120 nic nie pomaga. Jeżdżę trasy 200-300 km autostrada. W jedna stronę idzie przerzuć, ale do domu wracam z bólem głowy(na powrocie nawet rammsteina wyłączam). RAV4 jest cicha, jest bardzo cicha, jest tak cicha, ze mi na to skali brakuje.
Jest na to sposób stopery do uszu :-) ostatnio tak zrobiłem traskę i efekt piorunujący.
Nawet rammstein się nie obrazi :-) notabene którego też lubię słuchać.

Że też nigdy mi to nie przyszło do głowy. Przy najbliższej okazji wypróbuje.

A Rammstein dobry na wszystko, ale najlepszy na autostrady, jakoś tak noga sama w podłogę wpada.

A i przy okazji, głośniki w RAVce tez bez porównania lepsze niż yarisce :-)

Offline LEBIK

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4HEV2,5 C+S
« Odpowiedź #186 dnia: 02 Października 2023, 12:33:06 »
Te Alenza podobno hałaśliwe, znajomy dojechał do siebie i od razu zrobił im weg.
Witam , zgadza się przejechałem 600 km wczoraj po autostradzie i s-kach ,hałas w porównaniu do poprzednika RAV 4 2,0 Z 2019 r, znacznie mniejszy , nie słychać wiatru od słupków , ale opony Alenza tragedia , kupuję zimowe Michelin 68 dB , to będę miał porównanie hałasu , jak założę to opiszę na forum .
Wrażenia z pierwszej jazdy , to zupełnie nie działający system odczytu ograniczeń prędkości , a na s-ce pokazuje ograniczenia 40 km/h ,ani razu 120 km/h !!
zam. 4.01.23  RAV IV Hybryda FWD C+S termin odbioru sierpień 23 ??

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #187 dnia: 02 Października 2023, 13:17:26 »
Wrażenia z pierwszej jazdy , to zupełnie nie działający system odczytu ograniczeń prędkości , a na s-ce pokazuje ograniczenia 40 km/h ,ani razu 120 km/h !!
Na Sce czy autostradzie RSA nie pokaże ci ograniczenia do 120 czy 140 bo nie stawiają takich znaków. Takie ograniczenia (i ogólnie bieżące ograniczenia) pokaże ci spora część nawigacji.
Natomiast system ten podczas jazdy drogami szybkiego ruchu nagminnie łapie znaki na zjazdach lub drogach lokalnych (a nawet naklejki z aut ciężarowych lub znaki określające max ciężar na oś stawiane przed mostami). Dobrze że sam nie zmniejsza wtedy szybkości tempomatu.
Ogólnie RSA jest do rozbicia o kant stołu.
« Ostatnia zmiana: 02 Października 2023, 13:21:00 wysłana przez Markid »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #188 dnia: 02 Października 2023, 13:59:25 »
Dziwne rzeczy piszesz, u mnie jak najbardziej pokazuje zarówno 120 na S-kach, jsk i 140 na Autostradach (może wpływ na to ma wbudowany moduł navi?). Jednak faktycznie czasem złapie znak np. dla zjazdu.
Między zegarami w menu  wszystko ok zaznaczone?
« Ostatnia zmiana: 02 Października 2023, 14:01:36 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #189 dnia: 02 Października 2023, 14:28:00 »
Prawdopodobnie navi to wyświetla, u mnie nie ma navi fabrycznego i nigdy nie widziałem 120 na Sce czy 140 na autostradzie na ikonce RSA - przy braku ograniczeń.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #190 dnia: 02 Października 2023, 14:29:10 »
RSA nie może pokazać znaku, którego nie ma fizycznie…

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #191 dnia: 02 Października 2023, 14:37:44 »
Co masz na myśli ?

Offline Emerceen

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 GR Sport
« Odpowiedź #192 dnia: 02 Października 2023, 14:45:12 »
RSA wykrywa znak autostrady lub drogi ekspresowej i wyświetla odpowiednie ograniczenie.
Dodatkowo też może sugerować dostosowanie aktualnej ustawionej wartości tempomatu do ograniczenia, fajna funkcja ale przy odbiorze samochodu u mnie była wyłączona, włączyłem ją gdy bawiłem się ustawieniami w dniu odbioru.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #193 dnia: 02 Października 2023, 17:00:43 »
Co masz na myśli ?
W nowym aucie miałem wyłączoną jedną z tych opcji (bez "ptaszka") w menu auta między zegarami.
No właśnie, j/w - pokazuje znaki trasy szybkiego ruchu lub autostrady i ustawia prędkość ograniczenia.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #194 dnia: 02 Października 2023, 17:01:14 »
Sprawdzę.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl