Autor Wątek: Kupno zimowych opon  (Przeczytany 65390 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline topoll

• Toyot Spamer
Odp: Kupno zimowych opon
« Odpowiedź #255 dnia: 27 Września 2025, 20:26:57 »
Każda wersja RAV4 ma homologację na 1 rozmiar kół.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 MY25 EXE
« Odpowiedź #256 dnia: 28 Września 2025, 20:10:30 »
Hmm, OK, ale to w takim razie czy mamy założyć, że Toyota zabrania korzystania z łańcuchów dla wszystkich użytkowników wersji z oponami 19, ale już dla właścicieli takiego Comforta, który wyjeżdża na 17 lub 18 (w zależności od pakietu jak zauważyłeś) aktualnie to już jest spoko? Co w takim razie jest bardziej ryzykowne (w przypadku wersji Executive) dla auta, gwarancji, leasingu - jazda z łańcuchami na 19 czy jazda z łańcuchami na 18?
« Ostatnia zmiana: 28 Września 2025, 20:33:13 wysłana przez jakubsiemaszko »

Offline topoll

• Toyot Spamer
Kupno zimowych opon
« Odpowiedź #257 dnia: 28 Września 2025, 20:19:19 »
Comfort z pakietem Style ma 18”. Ja rozumiem że zakaz dotyczy łańcuchów przy kołach 19”. Niezależnie od wersji.
Felgi 19” mają większy offset i ciut szersze opony. A przez to mniej miejsca od wewnętrznej strony koła.
« Ostatnia zmiana: 28 Września 2025, 20:22:39 wysłana przez topoll »

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #258 dnia: 28 Września 2025, 20:32:10 »
Ja też to tak rozumiem, dlatego przewidując, że może mi się zdarzyć jazda z łańcuchami kupiłem koła zimowe 18, żeby w razie co nie mieć problemu. Z tego co czytam w Świadectwie Zgodności WE (CoC) Toyoty dla RAV4 homologowane są dla RAV4 3 rozmiary - 17, 18, 19, bo inaczej zakaz łańcuchów dla 19 i zakaz założenia jakichkolwiek innych opon od 19 byłyby razem raczej bezsensu, ale potwierdzę to jeszcze jutro rano u dealera.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #259 dnia: 28 Września 2025, 20:42:52 »
W warunkach dopuszczenia pojazdów do ruchu nie ma zakazu stosowania kół w innych rozmiarach niż w świadectwie homologacyjnym (co jest w Niemczech). Pod warunkiem zachowania średnicy, schowania czoła bieżnika pod błotnikiem i nie obcieranie o nadkole czy elementy zawieszenia.
Leasingodawca może stosować własne klauzule w tej materii. 

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #260 dnia: 29 Września 2025, 11:53:56 »
Powiem Wam, że jestem niezmiernie wdzięczny za to forum i Wasze wypowiedzi, bo okazuje się, że wg Toyoty Polska i ANWY w Krakowie RAV4 EXE 2025 jest faktycznie homologowana tylko na 19 (podobno każda wersja jest homologowana tylko na jeden rozmiar), co wyklucza je teoretycznie z korzystania z łańcuchów (w Comforcie na 17 czy 18 już można XD)... Dla mnie jest to szczyt biurokracji i absurdu, ale biorąc pod uwagę, że auto jest w leasingu będą najprawdopodobniej zmuszony zwrócić felgi 18 (na szczęście nieodpakowane) i zmontować sobie koła zimowe 19, licząc na to, że nie będę potrzebował łańcuchów.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #261 dnia: 29 Września 2025, 13:00:37 »
Jak nie jeździsz w konkretne góry - mam na myśli podjazdy lokalnymi dróżkami to raczej nie bedą potrzebne. Jak jeździsz zimą do Austrii to powinieneś łańcuchy mieć. Homologowane, a nie jakieś plastikowo szmaciane nakładki na koła. Policja może chcieć to sprawdzić i akurat guzik ich będzie obchodzić co tam w instrukcji auta jest napisane. A skoro już trzeba by mieć to kup łańcuchy z małymi oczkami (9mm). W razie czego je założysz i jak dobrze napniesz to nic się nie stanie. Osobiście sie tez zastanawiam (nie jest to porada) czy nie mozna ich założyc na tył (oczywiście przy AWDi) - tam jest więcej miejsca. Wiem, że w instrukcji piszą, że na przód itd ale generalnie tylnymi kołami auto też sie odpycha i przy ciężkim podjeździe na pewno by pomogło.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #262 dnia: 29 Września 2025, 13:24:24 »
Dzięki za radę, tak pewnie zrobię, bo planuję w góry jeździć zimą, ale faktycznie mniejszym przypałem będzie założenie łańcuchów na 19 niż jazda na niehomologowanych bezsensownie 18.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #263 dnia: 29 Września 2025, 13:28:46 »
Teraz mi sie jeszcze przypomniało, że ktoś tu kiedys pisal, że wydębił z TCE naklejkę z homologacja róznież na 18" ale nie znam detali. Mozesz poszukac lupką
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #265 dnia: 29 Września 2025, 14:40:27 »
OK, dzięki wielkie za info i linki, nie sądziłem, że to będzie aż tak skomplikowane... Poczytam, ale chyba jednak wymienię na 19, bo oprócz naklejki coś mi się wydaje, że musiałbym się pałować jeszcze z leasingiem (PKO BP), przerabiał może ktoś taki scenariusz?

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
« Odpowiedź #266 dnia: 29 Września 2025, 14:48:47 »
List polecony odebrano w TCE w godzinach porannych i już po 5 godzinach dzwonił do mnie specjalista ds. kontaktów z klientami (autor maili) tłumacząc się za swoje postępowanie.

Wniosek z całej sprawy jest jeden - jak toczycie bezskuteczne boje z dealerem czy przedstawicielem TCE nie bójcie się prosić o interwencję samego zarządu.

Ooo to nic się podejście nie zmieniło

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #267 dnia: 29 Września 2025, 18:54:13 »
Nie sądziłem, że doświadczę takiego aksurdu z Toyotą i aktualnie zastanawiam się czy prosić o pozwolenie na korzystanie z tych 18, bo zależy mi na bezproblemowy i legalnym korzystaniu z łańcuchów. Czy ktoś przerabiał może jakoś niedawno kwestię kontaktu z nimi i czy oprócz wysyłania listów poleconych do zarządu (sic!), jest jakaś skuteczna metoda?

Offline Walianders

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #268 dnia: 30 Września 2025, 08:12:57 »
Dobre opony zimowe (mam blizzak 6) i napęd AWDi a łańcuchy nie są potrzebne w górach. Jak Austracy wymagają to można wozić w bagażniku

Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #269 dnia: 30 Września 2025, 08:21:56 »
No niestety nie do końca się z Tobą zgodzę, bo zdarzają się w Alpach drogi gdzie musisz mieć te łańcuchy fizycznie na oponach, chyba, że chcesz dostać mandat 5000 euro.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl