No temat sie mocno rozjechał. Jeśli tak jak piszesz masz konkretne obawy co do jazdy w ciężkich warunkach to wydaje sie że opcja z uzyskaniem zgody na 18" jest najlepsza. A nawet bez tej zgody to w sumie nie wiem gdzie jest problem. Ubezpieczenia? Czy na pewno ktoś się gapi w homologacje? Opony sa zimowe, są w stanie dobrym i chyba tyle. A instrukacja nie ma listy wszystkich rozmiarów opon stosowanych w RAV4? Ale ok. Skoro paru sie udało to myśle że mozesz tez spróbować. BTW nie wiem co leasing ma do tego. Na pewno ich bym sie nie pytał.
Z kolei przy 19" gdy łańcuch coś tam by poobijał to i tak gwarnacja nic nie ma do rzeczy. Jak na 18" go luźno założysz i poobija Ci nadkole to też na gwarancji nie zrobią. A co innego może się zdarzyć z powodu łańcuchów?
To prawda, rozjechał się dosyć mocno, sam nie sądziłem, że szukając polecajki opon zimowych spotkam się z takim absurdem. Co do tych 19 to nie chciałbym ryzykować i faktycznie, być może gdyby na 18 też łańcuch poobijał podwozie to zrzuciliby winę na mnie, ale nadal wolałbym mieć 18 ze względu na komfort, mniejszą cenę felg, opon czy większą dostępność łańcuchów. Wysłałem do TCE maila we wtorek strasząc ich trochę ew. pismem do zarządu i też od razu zadzwoniłem, niby ktoś jest przypisany i czeka na opinię osób decyzyjnych.