Autor Wątek: Kupno zimowych opon  (Przeczytany 65401 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
Odp: Kupno zimowych opon
« Odpowiedź #315 dnia: 02 Października 2025, 12:55:13 »
No temat sie mocno rozjechał. Jeśli tak jak piszesz masz konkretne obawy co do jazdy w ciężkich warunkach to wydaje sie że opcja z uzyskaniem zgody na 18" jest najlepsza. A nawet bez tej zgody to w sumie nie wiem gdzie jest problem. Ubezpieczenia? Czy na pewno ktoś się gapi w homologacje? Opony sa zimowe, są w stanie dobrym i chyba tyle. A instrukacja nie ma listy wszystkich rozmiarów opon stosowanych w RAV4? Ale ok. Skoro paru sie udało to myśle że mozesz tez spróbować. BTW nie wiem co leasing ma do tego. Na pewno ich bym sie nie pytał.

Z kolei przy 19" gdy łańcuch coś tam by poobijał to i tak gwarnacja nic nie ma do rzeczy. Jak na 18" go luźno założysz i poobija Ci nadkole to też na gwarancji nie zrobią. A co innego może się zdarzyć z powodu łańcuchów?
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #316 dnia: 02 Października 2025, 12:58:11 »
Nie, akurat leasingodawca ma dużo do powiedzenia - samochód jest jego i on stawia warunki na jakich go użycza.
Koniecznie trzeba uzyskać jego zgodę na piśmie.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 MY25 EXE
« Odpowiedź #317 dnia: 02 Października 2025, 13:13:43 »
No temat sie mocno rozjechał. Jeśli tak jak piszesz masz konkretne obawy co do jazdy w ciężkich warunkach to wydaje sie że opcja z uzyskaniem zgody na 18" jest najlepsza. A nawet bez tej zgody to w sumie nie wiem gdzie jest problem. Ubezpieczenia? Czy na pewno ktoś się gapi w homologacje? Opony sa zimowe, są w stanie dobrym i chyba tyle. A instrukacja nie ma listy wszystkich rozmiarów opon stosowanych w RAV4? Ale ok. Skoro paru sie udało to myśle że mozesz tez spróbować. BTW nie wiem co leasing ma do tego. Na pewno ich bym sie nie pytał.

Z kolei przy 19" gdy łańcuch coś tam by poobijał to i tak gwarnacja nic nie ma do rzeczy. Jak na 18" go luźno założysz i poobija Ci nadkole to też na gwarancji nie zrobią. A co innego może się zdarzyć z powodu łańcuchów?
To prawda, rozjechał się dosyć mocno, sam nie sądziłem, że szukając polecajki opon zimowych spotkam się z takim absurdem. Co do tych 19 to nie chciałbym ryzykować i faktycznie, być może gdyby na 18 też łańcuch poobijał podwozie to zrzuciliby winę na mnie, ale nadal wolałbym mieć 18 ze względu na komfort, mniejszą cenę felg, opon czy większą dostępność łańcuchów. Wysłałem do TCE maila we wtorek strasząc ich trochę ew. pismem do zarządu i też od razu zadzwoniłem, niby ktoś jest przypisany i czeka na opinię osób decyzyjnych.
« Ostatnia zmiana: 02 Października 2025, 13:23:19 wysłana przez jakubsiemaszko »

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #318 dnia: 02 Października 2025, 13:17:33 »
Nie, akurat leasingodawca ma dużo do powiedzenia - samochód jest jego i on stawia warunki na jakich go użycza.
Koniecznie trzeba uzyskać jego zgodę na piśmie.
Do PKO BP zadzwoniłem we wtorek i byli w szoku, że taka sytuacja ma miejsce i nie za bardzo wiedzili co w ogóle z tym można zrobić, a bez zgody TCE raczej nie mają się jak do tego odnieść, tak że czekam sobie...
« Ostatnia zmiana: 02 Października 2025, 13:20:11 wysłana przez jakubsiemaszko »

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23
« Odpowiedź #319 dnia: 02 Października 2025, 13:23:41 »
czy wszyscy mają takie problemy, czy po prostu zakładają 18?

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #320 dnia: 02 Października 2025, 13:33:13 »
czy wszyscy mają takie problemy, czy po prostu zakładają 18?
W zależności od tego co się ma na naklejce homologacyjnej na słupku B, jak 19 i chcesz założyć 18/17 to teoretycznie masz problem, absurdalnie do rozwiązania jedynie poprzez indywidualną zgodę TCE popartą naklejką homologacyjną na inny rozmiar.

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23
« Odpowiedź #321 dnia: 02 Października 2025, 13:34:09 »
zobacz, że nie o to pytałem

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #322 dnia: 02 Października 2025, 13:34:52 »
Część zakłada, część nie.

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
« Odpowiedź #323 dnia: 02 Października 2025, 14:27:33 »
Fajna ta dyskusja, ale macie rację że powinny byc 2 rozmiary w homologacji bo tak te auta sami sprzedają!
Sprawdziłem teraz w Certyfikacie z tesli, kupiłem ją na 19" a jest wyszczególnione że dopuszcza sie 20" i różne offsety
Od razu, bez proszenia...
Cóż szkodzi napisać :)

« Ostatnia zmiana: 02 Października 2025, 14:39:01 wysłana przez SNCF »

Offline z1000

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: cztery zera
« Odpowiedź #324 dnia: 02 Października 2025, 14:39:33 »
taką Teslę jak Twoja można skonfigurować na ileś wersji? Pytam bo nie wiem, nigdy nie klikałem tego auta.

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #325 dnia: 02 Października 2025, 14:44:18 »
Fajna ta dyskusja, ale macie rację że powinny byc 2 rozmiary w homologacji bo tak te auta sami sprzedają!
Sprawdziłem teraz w Certyfikacie z tesli, kupiłem ją na 19" a jest wyszczególnione że dopuszcza sie 20" i różne offsety

Toyota powinna homolować RAV4 na 3 rozmiary - 17,18,19, bo na tych wychodzą, ale po co, lepiej mieć to gdzieś, żeby się właściciel musiał pałować.

Offline z1000

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: cztery zera
« Odpowiedź #326 dnia: 02 Października 2025, 14:47:32 »
Toyota powinna homolować RAV4 na 3 rozmiary - 17,18,19, bo na tych wychodzą, ale po co, lepiej mieć to gdzieś, żeby się właściciel musiał pałować.
homologują, ale każdą konfigurację z jednym rozmiarem opon, wychodzi taniej...

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #327 dnia: 02 Października 2025, 14:49:43 »

Zmiana rozmiaru kół to oddzielna homologacja CAŁEGO samochodu. A to nie są tanie rzeczy…

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #328 dnia: 02 Października 2025, 14:54:28 »
Przynajmniej mogli nie wykluczać użycia łańcuchów na 19 to nie byłoby tej całej chorej sytuacji, chociaż fajnie byłoby móc sobie też założyć mniejsze koła, zwłaszcza na zimę.

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
« Odpowiedź #329 dnia: 02 Października 2025, 14:55:17 »
taką Teslę jak Twoja można skonfigurować na ileś wersji? Pytam bo nie wiem, nigdy nie klikałem tego auta

Są 3 wersje napędowe i 19 lub 20" koła no i 5 kolorów i to tyle
Wszystko inne jest wyposażenie max nawet autonomiczna jazda jest już wbudowana w każdym.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl