Witajcie
Mam taki problem jak w tytule postu. Silnik 1.3 2E-E pełen wtrysk.
Już wyjaśniam o co mi chodzi. Mam obrotomierz i widze jak silnik ma obroty gdy go zapalam (przy temp. na dworzu ok. 25 stopni) ok. 2200 i wolno spadają , gdy wskazówka temp. na tablicy wskażników jest na poziomie 1/3 skali to obroty sa ok. 1400-1600. W połowie skali jak silnik sięrozgrzeje do załaczenia sięwentylatora na chłodnicy obroty są dopiero wtedy prawidłowe ok. 800.
Zimą jest jeszcze gorzej gdy zapalam przy temp. ok. -10 - 0 stopni to obroty wachają sięw granicach 2400-3000
Dlaczego tak długo trzyma tzw."ssanie", skoro latem nie powinien przy tej temp. Jest to upierdliwe ponieważ w mieście spala mi 10l. Ale w trasie w granicy ok. 5-6l.
Czujniki temperatury (powietrza, na wskażnik w desce, urządzenia rozruchowego, i podający temp. do komputera oraz wentylatora) są sprawne i mają parametry w normie (opory prawidłowe).
Termostat sprawny i silnik sięw miare szybko nagrzewa.
Jak mu zmniejszyłem obroty na biegu jałowym (odpowiednią śrubką) żeby w okolicy 1/3 skali miał ok. 1000 obrotów to po rozgrzaniu sięobroty spadły do ok.400 i silnik sięcały trząsł ale nie gasł, a na ssaniu miał ok. 1600 obrotów.
Może ktoś sięz was spotkał z takim problemem i mam nadzieje, że to nie wina komputera silnika.
Pozdrawiam.
Marcin