Autor Wątek: Podniesiony stan oleju ponad max  (Przeczytany 151004 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
Odp: Podniesiony stan oleju ponad max
« Odpowiedź #375 dnia: 30 Lipca 2023, 00:55:07 »
skoro Toyota oficjalnie oraz na piśmie nakreśliła swoje stanowisko, potencjalne problemy biorą na klatę. proponuję przestać jęczeć i zacząć cieszyć się autami..

Przez 3 lata (na gwarancji) olej zmieniony przez benzynę nie spowoduje zarżnięcia silnika. Potem wezmą "na klatę" ale chyba nie za darmo.

Jeśli problem będzie powszechny, to straty wizerunkowe dla producenta ogromne.

Offline MB-benz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: rav4 hybrid
« Odpowiedź #376 dnia: 30 Lipca 2023, 08:10:36 »
Nie będą bo Polacy kochają toyotę , w innej marce w podobnej sytuacji z nadwyżką oleju w silniku , silnik już byłby do naprawy jak np. u mojej znajomej w 4 letnim audi a4. Widocznie toyota wie że silniki przez nich produkowane silniki są pancerne.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #377 dnia: 30 Lipca 2023, 10:07:36 »
Uważasz, że problem z olejem występuje tylko w Polsce?

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #378 dnia: 30 Lipca 2023, 10:14:32 »
5ta gen jest już 5 rok na rynku, a o zatartych silnikach nie słychać, więc można spać spokojnie.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Offline endiak

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CHR 2,0 2023
« Odpowiedź #379 dnia: 27 Stycznia 2024, 22:58:31 »
Cześć
Jak myślicie czy jest szansa na uruchomienie procedury odstąpienia od umowy rękojmia. Ja mam auto od września 2023 i w grudniu stan oleju to ponad 1,5cm. Byłem w ASO, diagnoza ok wymiana oleju oczywiście na swój koszt. Po przejechaniu ok 400 km już ok 5mm ponad max. Moje trasy to ok .17km do pracy i to samo z powrotem. Moim zdaniem to już chyba jest wada. Nic nie pisze i nic mi nie komunikowano abym jeździł po 100 km aby było ok.
Czy w waszych samochodach się unormowało czy dalej jest źle. Jak sobie poradziliście.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #380 dnia: 27 Stycznia 2024, 23:11:11 »
Cześć
Jak myślicie czy jest szansa na uruchomienie procedury odstąpienia od umowy rękojmia. Ja mam auto od września 2023 i w grudniu stan oleju to ponad 1,5cm. Byłem w ASO, diagnoza ok wymiana oleju oczywiście na swój koszt. Po przejechaniu ok 400 km już ok 5mm ponad max. Moje trasy to ok .17km do pracy i to samo z powrotem. Moim zdaniem to już chyba jest wada. Nic nie pisze i nic mi nie komunikowano abym jeździł po 100 km aby było ok.
Czy w waszych samochodach się unormowało czy dalej jest źle. Jak sobie poradziliście.
Kolega rekordowo miał 3cm ponad stan zimą. Latem norma...i tak już 4 lata a auto jeździ jak jeździło. RAW4 hybryda 2019/AWDi.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline endiak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #381 dnia: 28 Stycznia 2024, 08:43:10 »
Martwię się tylko o to że po 400km po wymianie oleju mam już 5mm ponad, to jeśli to miało by tak wyglądać przy stanie 4kkm było by już ok 5cm

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #382 dnia: 28 Stycznia 2024, 13:04:34 »
A nie czytałeś o tym przed zakupem…
Ale jak kupiłeś priv to próbuj reklamować, jak Ci się uda, a z dobrym prawnikiem powinno, to narobisz niezłego zamieszania. :)

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #383 dnia: 28 Stycznia 2024, 14:12:22 »
Pytanie jaki przebieg. U mnie w pierwszym roku / pierwszej zimy było MAX około 1 cm ponad MAX (przebieg wtedy był około 5000km), poziom sprawdzałem zawsze na zimnym silniku. Potem jak już kilometrów przybyło problem nie występuje. Obecnie 55.000 km i czy zimą, czy lato dystanse 2-3km dziennie czy 40km, olej utrzymuje się na poziomie pod MAX. Zawsze po przeglądzie olej nalewają na 3/4 stanu. Auto stoi w garażu podziemnym, może to ma wpływ. Obstawiam że być może pierścienie się ułożyły. Wiem że jak zgłaszałem problem w ASO w 2020 to powiedzieli abym przyjechał zostanie pobrany olej do analizy, sprawdza stan i zaplanują silnik, aby po m-c lub po iluś tam km przyjechał w celu ponownego sprawdzenia w celu weryfikacji czy problem nie jest we wtryskiwaczach ( podają zbyt dużo paliwa). Natomiast tak jak pisałem problem zniknął samoistnie, więc nic z tym nie robiłem.
Jeszcze jedna rada pojeździj trochę na trybie SPORT i zobacz co się dzieje. Na SPORT silnik będzie bardziej dogrzany więc ryzyko skraplania Bp na ścinkach cylindrów mniejsze.

Offline endiak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #384 dnia: 28 Stycznia 2024, 14:33:14 »
Dzięki za rady.Tak kupiłem priv. Po wymianie oleju tak jak napisałem z początkiem stycznia po przebiegu 2500 km mam znowu do nich przyjechać po takim samym przebiegu. Spróbuję jeszcze pojeździć na sport i zobaczę. Jeżeli po przejechaniu jeszcze ok.2000 km i wizycie u nich przyrost będzie znaczny na pewno będę reklamował i uniewaznial umowę oczywiście jestem przygotowany na wojnę i bez pomocy prawnika się nie obejdzie.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #385 dnia: 28 Stycznia 2024, 14:41:08 »
Teraz mam 3 lata i 57 tys km.
W pierwszym roku w zimie przybywało, już nie pamiętam ile było ponad max.
U mnie ASO ściągnęło nadmiar i tyle, mieli dać do analizy ale zapomniałem i się nie upomniałem.  W kolejne zimy już nie miałem przyrostów. To by potwierdzało słowa kolegi @Skonka, że po jakimś czasie temat znika. Robisz trasy po 17 km to już nie jest źle. Ja robiłem takie po 5 km. Myślę że będzie dobrze.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Offline wpisdu

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Plug-in
« Odpowiedź #386 dnia: 28 Stycznia 2024, 14:42:08 »
Proponuję dla własnego zdrowia psychicznego i dobrego snu odpuścić ten temat (sam się nim przez chwilę jarałem). Temat umarł, co widać nawet po aktywności w tym wątku, nie ma ani jednego przypadku na tym i innych 3 forach które śledzę aby występowały jakieś problemy z układem napędowym, nic się z tymi silnikami nie dzieje. Jak jeździsz po 10km dziennie w koło komina, to przegoń auto w trasie raz na jakiś czas, a jak nie masz takiej możliwości, to częściej zmieniaj olej. Nie ma opcji aby po 2.5k urosły ci 4cm.

Popatrz sobie na takie przykłady co te auta potrafią, a nie czy masz 0.5cm powyżej stanu czy nie.

« Ostatnia zmiana: 28 Stycznia 2024, 14:44:14 wysłana przez wpisdu »

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #387 dnia: 28 Stycznia 2024, 15:26:44 »
A mnie w ASO przy wymianie nalali 3cm ponad max. Więc kontrolujcie sobie stan tuż po wizycie w serwisie, bo może to nie tyle efekt przybywania lecz nalania zbyt dużo w serwisie.  I to nie było pierwszy raz. Poprzednim razem chlupnęli 0,5cm ponad max więc machnąłem ręką, do kolejnej wymiany wzrosło do 1cm. Tym razem zareklamowałem usługę.

Offline endiak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #388 dnia: 28 Stycznia 2024, 16:02:05 »
Pewnie że chciał bym sobie dac spokój ale nadmiar ok 2 cm ponad po 2,5k i 5mm po 400 to jest za dużo. Jeśli by to było po ok 10k dałbym na luz bo wiem o przypadłości. Mam jechać do ASO jak będzie 2,5k i mnie to boli że przy 400 po wymianie już 0,5 cm. Zobaczymy jeśli po 2.5 k po wymianie będzie znowu ok 2 cm to nie odpuszczę. Średnio ok 35 km nie jest dużo ale też nie jest to 5km. Dan na pewno znać co dalej. Sprawdzałem po wymianie oleju stan max.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #389 dnia: 28 Stycznia 2024, 16:35:24 »
Przybywa w zimie gdy zimno i krótkie dystanse. Nie jest to proces liniowo rozłożony w ciągu roku.

https://www.youtube.com/watch?v=sKFO5p5RmEg
« Ostatnia zmiana: 28 Stycznia 2024, 16:37:19 wysłana przez wszim »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl