Pytanie jaki przebieg. U mnie w pierwszym roku / pierwszej zimy było MAX około 1 cm ponad MAX (przebieg wtedy był około 5000km), poziom sprawdzałem zawsze na zimnym silniku. Potem jak już kilometrów przybyło problem nie występuje. Obecnie 55.000 km i czy zimą, czy lato dystanse 2-3km dziennie czy 40km, olej utrzymuje się na poziomie pod MAX. Zawsze po przeglądzie olej nalewają na 3/4 stanu. Auto stoi w garażu podziemnym, może to ma wpływ. Obstawiam że być może pierścienie się ułożyły. Wiem że jak zgłaszałem problem w ASO w 2020 to powiedzieli abym przyjechał zostanie pobrany olej do analizy, sprawdza stan i zaplanują silnik, aby po m-c lub po iluś tam km przyjechał w celu ponownego sprawdzenia w celu weryfikacji czy problem nie jest we wtryskiwaczach ( podają zbyt dużo paliwa). Natomiast tak jak pisałem problem zniknął samoistnie, więc nic z tym nie robiłem.
Jeszcze jedna rada pojeździj trochę na trybie SPORT i zobacz co się dzieje. Na SPORT silnik będzie bardziej dogrzany więc ryzyko skraplania Bp na ścinkach cylindrów mniejsze.