Cześć,
zastanawiam się nad zakupem nowej Corolli TS/Sedan. Obecnie jeżdżę Astrą II 1.8 125KM HatchBack.
Mam zamontowane LPG, dynamika auta w zupełności mnie zadowala - na dobrą sprawę gdyby auto się nie sypało to pewnie jeszcze chwilę bym go nie zmieniał.
Planuję zakup auta na lata, najlepiej na około 10.
Przeczytałem wszystkie istotne tematy ale nie bardzo mogłem wyciągnąć z nich wnioski samodzielnie - za dużo skrajnych opinii. Odnośnie jazdy - generalnie rocznie około 15 000km, raz na miesiąc dłuższe trasy 300-600km. Generalnie główną bolączką mojej Astry jest jej wygłuszenie przy prędkościach autostradowych, tutaj chciałbym aby było dużo ciszej.
W sobotę mam umówione jazdy testowe silnikami 1.2 i 1.8 Hybrid, więc dowiem się co nieco

Natomiast mam następujące pytania:
- Jak wpływa napęd hybrydowy na możliwość załadunku? Czytałem, że ładowność to około 400kg, więc przy 4 osobach 80kg średnio zostaje 80kg na bagaże - czy ktokolwiek miał z tym problem?
- Z racji że chcę aby był to zakup na lata chciałbym też zwiększyć ekonomie rozważam w silniku 1.2 albo 1.6 zamontować instalacje LPG. Jak oceniacie wytrzymałość silnika 1.2 i jego podatność na LPG? Nie słyszałem o większych akcjach serwisowych lub jego awaryjności
- Które z konstrukcji 1.2T, 1.6, 1.8H będą najbardziej trwałe? Osobiście rozważam zakup hybrydy ze względu na mniejszą ilość elementów do zepsucia - mam na myśli skrzynię biegów uważaną, za niezniszczalną :P
- Może dziwne pytanie, ale... Samochód miałby być trzymany pod chmurką - czy Toyota dobrze znosi takie warunki? Czy ma to jakiś negatywny wpływ np. na napęd hybrydowy? Jak wygląda kwestia korozji?
Może ktoś z Was użytkował wcześniej Astrę II i mógłby podać jakiś punkt odniesienia?
Z góry dzięki za pomoc