Autor Wątek: Porównanie z Astrą G  (Przeczytany 9345 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Fate91

• Toyot Leżący
  • *
Porównanie z Astrą G
« dnia: 16 Listopada 2020, 23:14:01 »
Cześć,
zastanawiam się nad zakupem nowej Corolli TS/Sedan. Obecnie jeżdżę Astrą II 1.8 125KM HatchBack.
Mam zamontowane LPG, dynamika auta w zupełności mnie zadowala - na dobrą sprawę gdyby auto się nie sypało to pewnie jeszcze chwilę bym go nie zmieniał.
Planuję zakup auta na lata, najlepiej na około 10.
Przeczytałem wszystkie istotne tematy ale nie bardzo mogłem wyciągnąć z nich wnioski samodzielnie - za dużo skrajnych opinii. Odnośnie jazdy - generalnie rocznie około 15 000km, raz na miesiąc dłuższe trasy 300-600km. Generalnie główną bolączką mojej Astry jest jej wygłuszenie przy prędkościach autostradowych, tutaj chciałbym aby było dużo ciszej.
W sobotę mam umówione jazdy testowe silnikami 1.2 i 1.8 Hybrid, więc dowiem się co nieco :)

Natomiast mam następujące pytania:
- Jak wpływa napęd hybrydowy na możliwość załadunku? Czytałem, że ładowność to około 400kg, więc przy 4 osobach 80kg średnio zostaje 80kg na bagaże - czy ktokolwiek miał z tym problem?
- Z racji że chcę aby był to zakup na lata chciałbym też zwiększyć ekonomie rozważam w silniku 1.2 albo 1.6 zamontować instalacje LPG. Jak oceniacie wytrzymałość silnika 1.2 i jego podatność na LPG? Nie słyszałem o większych akcjach serwisowych lub jego awaryjności
- Które z konstrukcji 1.2T, 1.6, 1.8H będą najbardziej trwałe? Osobiście rozważam zakup hybrydy ze względu na mniejszą ilość elementów do zepsucia - mam na myśli skrzynię biegów uważaną, za niezniszczalną :P
- Może dziwne pytanie, ale... Samochód miałby być trzymany pod chmurką - czy Toyota dobrze znosi takie warunki? Czy ma to jakiś negatywny wpływ np. na napęd hybrydowy? Jak wygląda kwestia korozji?

Może ktoś z Was użytkował wcześniej Astrę II i mógłby podać jakiś punkt odniesienia?

Z góry dzięki za pomoc :)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Porównanie z Astrą G
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Listopada 2020, 23:30:27 »
Mogę Ci tylko napisać, że biorąc pod uwagę opla, bierz toyotę. Pomijam spasowanie opla(tragedia),  toyota to jednak lepsze auto.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Listopada 2020, 23:31:56 »
Bierz hybryde 1.8 i pakuj gaz do tego. Ewentualnie 1.6. 1.2t sobie odpusc. Powoli zaczynaja sie niepochlebne opinie o tym silniku. Szczegolnie w chr.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline lukikow

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla e21 1.8
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Listopada 2020, 08:04:25 »
Też robię 15k rocznie i czasem dłuższy wyjazd. Na necie znalazłem fajny kalkulator do opłacalności LPG.
Biorąc pod uwagę cenę instalacji i jej serwis, w ciągu 10 lat w portfelu zostanie około 5 tysięcy (to dla wersji 1.8). Tak więc ja nie widzę sensu. Jeśli chcesz sedana to proponuję 1.8 albo 1.6 z LPG.
Corolla TS 1.8 HSD, 2021, Executive, Manhattan Grey

Offline Fifek64

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Listopada 2020, 08:22:32 »
Bierz hybryde 1.8 i pakuj gaz do tego. Ewentualnie 1.6. 1.2t sobie odpusc. Powoli zaczynaja sie niepochlebne opinie o tym silniku. Szczegolnie w chr.

Jakieś konkrety, czy tylko tak, że słyszałeś , że inni słyszeli?
C-HR II Executive  2.0 Hybrid Dynamic Force 197 + Tech

Była Corolla B21 Comfort 1.2 Turbo HB
Style + Tech

Offline gogolec

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 AWD
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Listopada 2020, 08:22:37 »
Moim poprzednim autem była Honda Civic VII w wersji 2,0 (spalanie w mieście około 11-12 litrów) więc założenie LPG było naturalną konsekwencją i przez 5 lat eksploatacji byłem bardzo zadowolony (to samo mniej więcej spalanie, a koszty około połowę niższe - trzeba wziąć pod uwagę dodatkowy koszt przeglądu, mniejsza przestrzeń załadunkowa, no i podczas rozruchu i rozgrzewania silnika jednak trochę tej benzyny w skali miesiąca też spalił)
teraz w wersji 1,8 nie widzę sensu spalanie jak dla mnie rewelacja średnio 5,2 l /100km a więc ponad połowę mniej niż w Hondzie a jazda całkiem normalna bez jakiegoś specjalnego ECO.
Wiele lat musiałbym czekać na potencjalny zwrot a robię około 20k/rok.
Ale przy założeniu wieloletniej eksploatacji jakiś sens to ma.
Corolla XII 2019 Hybrid, RAV 4 2021 AWD Hybrid

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Listopada 2020, 09:23:38 »
Zapewne chodzi m. in. o temat z naszego forum https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,49563.0.html

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Listopada 2020, 10:09:40 »

Przejrzyj forum CHR. Sa problemy z nagarem. ASO nie chce naprawic lub nie potrafi.

b5tc

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Listopada 2020, 12:00:22 »
Nie wiem jak tam w astrze, ale corolla jest słabo wyciszona. Na autostradzie jest głośno.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Listopada 2020, 17:45:10 »
Nie wiem jak tam w astrze, ale corolla jest słabo wyciszona. Na autostradzie jest głośno.
Ople były zasadniczo lepiej wyciszone od Toyot.

Offline Fate91

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Listopada 2020, 12:07:13 »
Troszkę mnie zmartwiliście, że silnik 1.2T może generować problemy :(.
Generalnie Sedana rozważam jedynie dlatego, że ma silnik 1.6, a kombi niestety nie ma.
A czy ktoś z Was kto posiada kombi 1.8H zauważył jakieś problemy z ładownością ze względu na większą mase pojazdu?
No i czy trzymacie auto pod chmurką? Jeśli tak, to czy zalecacie jakieś działania prewencyjne, aby któregoś pięknego dnia ruda go nie zaczęła zjadać? Nie wiem jaka jest jakość blach Toyoty.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Listopada 2020, 13:06:16 »
Generalnie Sedana rozważam jedynie dlatego, że ma silnik 1.6, a kombi niestety nie ma.
A czy ktoś z Was kto posiada kombi 1.8H zauważył jakieś problemy z ładownością ze względu na większą mase pojazdu?
No i czy trzymacie auto pod chmurką? Jeśli tak, to czy zalecacie jakieś działania prewencyjne, aby któregoś pięknego dnia ruda go nie zaczęła zjadać? Nie wiem jaka jest jakość blach Toyoty.
Na pewno dla blachy zdrowiej parkowac na dworzu niz wilgotnym garazu. I to jeszcze ogrzewanym.

Offline peterbilt2k

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Listopada 2020, 14:15:31 »

Może generować problemy jak każdy sprzęt mechaniczny. Na przeglądzie rozmawiałem z gościem, który ma c-hr 1.2T (z napędem 4x4) i zrobił już samochodem 160 tys. i jedyne co mu naprawili/wymienili do tej pory w ASO (bodaj w trakcie akcji serwisowej), to zawór podciśnienia turbiny. Problem nagaru występuje przy silnikach z wtryskiem bezpośrednim, a silnik 1.2T nie jest wcale w tym aspekcie bardziej na to podatny niż silniki konkurencji. Na podforum c-hr jest jeden większy temat dot. nagaru (liczący raptem 4 strony). Nie przekonuje do zakupu tej wersji, bo sam ją mam, ale też nie lubię jak ktoś wprowadza zamieszanie. Najlepiej kupić wersję 2.0 i cieszyć się jako takimi osiągami.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Listopada 2020, 15:12:44 »
Ople były zasadniczo lepiej wyciszone od Toyot.
Słowo klucz "były".
Pamietajmy że teraz to peugeoty - ostatnio wyciszałem insignie - nie maiała nawet pianek głuszących w przednich błotnikach.
Takie pianki są nawet w yarisach.

Oczywiście to nie świadczy że toyota jest cichsza - trzeba to samemu porównac.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 18 Listopada 2020, 17:45:40 »
Rozważ jeszcze  Golfa kombi ,

https://www.otomoto.pl/oferta/volkswagen-golf-1-5-tsi-130km-highline-aso-od-dealera-fv23-ID6Dj1t2.html#b94f21bb07

albo zamiast Golfa ,Sportsvana , miejsca mnóstwo wyżej sie siedzi , i jak sie będzie olej zmieniało co 10tys , to nic nie powinno sie wydarzyć.

https://www.otomoto.pl/oferta/volkswagen-golf-sportsvan-comfortline-1-5-tsi-act-130-km-vw-zasada-warszawa-ID6D2rBX.html#c27c5ce16d
RAV4 2.5 hybrid

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl