Na początku trzeba zaopatrzyć się w zestaw naprawczy spryskiwacza tylnej szyby od Niemca a dokładniej to od golfa IV lub Seata Leona 1M albo Audi S3 8P (fot.1), wężyk igielitowy lub jakikolwiek nadający się do układu spryskiwacza o długości ok 1,5m fi 5mm oraz złącze wężyka wersji Y nie T 5mm.
Pierwsza czynność to ściągamy tapicerkę wewnętrzną, która jest na plastikowych spinkach i schodzi dosyć łatwo oraz górną zaślepkę na tapicerce nad szybą.
Na początku trzeba zaznaczyć miejsce przy kamerce w osłonie lampki i kamerki gdzie ma być zamocowana dysza spryskiwacza i wywiercić dziurkę o średnicy 5mm dokładnie idealnie równolegle tak jak jest zamontowana kamerka, następnie trzeba przewiercić się przez wzmocnienie klapy i części mocującej kamerkę do klapy. Spokojnie nie uszkodzimy niczego co mogło by potem nie działać. To tylko kawałek cienkiej blaszki i kawałek podstawy plastikowej w której zamontowana jest kamerka. Montujemy rurkę spryskiwacza od środka natomiast samą dyszę montujemy od zewnętrznej strony i wszystko ustawiamy. Po tym musimy sprawdzić poprawność ustawienia podpinając do rurki wężyk i puszczeniu przez strzykawkę trochę płynu czy dysza jest prawidłowo ustawiona. I gdy mamy już wszystko gotowe musimy użyć kleju do plastiku. Nie polecam żadnej kropelki itp bo one może i są mocne ale bardzo twardnieją i przy zamykanu klapy może klej pękać i potem będzie trzeba ponownie posklejać rurkę do obudowy kamerki. Ja użyłem kleju do klejenia twardych plastików taki jak skleja się rurki wodne. Delikatnie użyłem primera w miejscu łączenia a po odparowany nałożyłem niewielką ilość kleju i tak zostawiłem do wyschnięcia. Oczywiście ten zabieg wykonałem od środka klapy. Daje nam pewność że rurka się nie obróci i nie przestawi dysza. (fot.2)
Następna czynności to przeprowadzenie wężyka od złączki węża która znajduje się w górnej części klapy czyli tam gdzie jest spryskiwacz szyby tylnej. Niestety ta czynność już nie jest tak prosta, gdyż nie da się ściągnąć tego plastiku, który jest wokół szyby bo to jest chyba integralna część klapy. Ja posłużyłem się grubszym przewodem dokładnie jedną żyłą przewodu 2,5mm2 miedzianego, ponieważ jest on na tyle sztywny żeby można było go przepchać przez szczeliny i na tyle elastyczny żeby się poddawał zacięciom. Zaczynałem od części gdzie jest lampa lewa i wpychając przewód szukałem miejsca gdzie przejdzie drut a potem wężyk. Gdy już przewód ukazał się w okolicach spryskiwacza nałożyłem na niego wężyk oklejając do okoła taśmą żeby nie spadł wyciągając przewód. (fot. 3, fot.4, fot.5, fot.6)
Na końcu trzeba rozłączyć przewód spryskiwacza, który połączony jest białym plastikowym elementem przed gumową harmonijką i tam należy wpiąć trójnik tzn złączkę Y tak żeby doprowadzić płyn do spryskiwacza do kamerki. (fot. 7)
Na koniec składamy wszystko i cieszymy się małym bajerkiem, który choć trochę nam ułatwi korzystanie z kamerki wstecznej podczas trudnych warunków itp.

Wysłane z mojego MI 9 Transparent Edition przy użyciu Tapatalka