Autor Wątek: kamera cofania  (Przeczytany 27078 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: kamera cofania
« Odpowiedź #30 dnia: 23 Grudnia 2020, 21:51:38 »
Moim zdaniem to nawet te same kamery nie tylko podobne, tylko soft inny. U mnie (rav4) są linie i statyczne i ruchome i obraz 120 i 160 stopni regulacja ostrości i jasności...spryskiwacz  trzeba zamontować samemu, jak na razie ;)
« Ostatnia zmiana: 23 Grudnia 2020, 21:53:16 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline ZiE_MiA

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #31 dnia: 03 Czerwca 2021, 00:37:34 »
No to dziś do mojej corolli wleciał mały modzik ułatwiający czyszczenie kamery wstecznej bez wysiadania z auta

Wysłane z mojego MI 9 Transparent Edition przy użyciu Tapatalka

Offline Portowiec

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #32 dnia: 03 Czerwca 2021, 06:11:54 »
No to dziś do mojej corolli wleciał mały modzik ułatwiający czyszczenie kamery wstecznej bez wysiadania z auta

Fajna opcja. Podziel się montażem i może jakiś filmik jak to działa  :cool:

Offline ZiE_MiA

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #33 dnia: 03 Czerwca 2021, 07:37:23 »
Montaż jest banalnie prosty jak tylko znajdę chwilkę to opiszę krok po kroku co i jak oraz czego użyłem. Koszt??? Na pewno 2550 rubli jak to ma miejsce u wschodnich sąsiadów i do tego jeszcze nie ma i nie będzie do corolli bo jak to gość mi odpisał:
"Hello, we do not make a camera washer for Toyota Corolla due to low demand" - org. pisownia.

Offline lukikow

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla e21 1.8
« Odpowiedź #34 dnia: 05 Czerwca 2021, 07:55:41 »
Świetna sprawa. Czekamy na twoją instrukcję.
Corolla TS 1.8 HSD, 2021, Executive, Manhattan Grey

Offline ZiE_MiA

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #35 dnia: 05 Czerwca 2021, 23:20:46 »
Na początku trzeba zaopatrzyć się w zestaw naprawczy spryskiwacza tylnej szyby od Niemca a dokładniej to od golfa IV lub Seata Leona 1M albo Audi S3 8P (fot.1), wężyk igielitowy lub jakikolwiek nadający się do układu spryskiwacza o długości ok 1,5m fi 5mm oraz złącze wężyka wersji Y nie T 5mm.

Pierwsza czynność to ściągamy tapicerkę wewnętrzną, która jest na plastikowych spinkach i schodzi dosyć łatwo oraz górną zaślepkę na tapicerce nad szybą.

Na początku trzeba zaznaczyć miejsce przy kamerce w osłonie lampki i kamerki gdzie ma być zamocowana dysza spryskiwacza i wywiercić dziurkę o średnicy 5mm dokładnie idealnie równolegle tak jak jest zamontowana kamerka, następnie trzeba przewiercić się przez wzmocnienie klapy i części mocującej kamerkę do klapy. Spokojnie nie uszkodzimy niczego co mogło by potem nie działać. To tylko kawałek cienkiej blaszki i kawałek podstawy plastikowej w której zamontowana jest kamerka. Montujemy rurkę spryskiwacza od środka natomiast samą dyszę montujemy od zewnętrznej strony i wszystko ustawiamy. Po tym musimy sprawdzić poprawność ustawienia podpinając do rurki wężyk i puszczeniu przez strzykawkę trochę płynu czy dysza jest prawidłowo ustawiona. I gdy mamy już wszystko gotowe musimy użyć kleju do plastiku. Nie polecam żadnej kropelki itp bo one może i są mocne ale bardzo twardnieją i przy zamykanu klapy może klej pękać i potem będzie trzeba ponownie posklejać rurkę do obudowy kamerki. Ja użyłem kleju do klejenia twardych plastików taki jak skleja się rurki wodne. Delikatnie użyłem primera w miejscu łączenia a po odparowany nałożyłem niewielką ilość kleju i tak zostawiłem do wyschnięcia. Oczywiście ten zabieg wykonałem od środka klapy. Daje nam pewność że rurka się nie obróci i nie przestawi dysza. (fot.2)

Następna czynności to przeprowadzenie wężyka od złączki węża która znajduje się w górnej części klapy czyli tam gdzie jest spryskiwacz szyby tylnej. Niestety ta czynność już nie jest tak prosta, gdyż nie da się ściągnąć tego plastiku, który jest wokół szyby bo to jest chyba integralna część klapy. Ja posłużyłem się grubszym przewodem dokładnie jedną żyłą przewodu 2,5mm2 miedzianego, ponieważ jest on na tyle sztywny żeby można było go przepchać przez szczeliny i na tyle elastyczny żeby się poddawał zacięciom. Zaczynałem od części gdzie jest lampa lewa i wpychając przewód szukałem miejsca gdzie przejdzie drut a potem wężyk. Gdy już przewód ukazał się w okolicach spryskiwacza nałożyłem na niego wężyk oklejając do okoła taśmą żeby nie spadł wyciągając przewód. (fot. 3, fot.4, fot.5, fot.6)

Na końcu trzeba rozłączyć przewód spryskiwacza, który połączony jest białym plastikowym elementem przed gumową harmonijką i tam należy wpiąć trójnik tzn złączkę Y tak żeby doprowadzić płyn do spryskiwacza do kamerki. (fot. 7)

Na koniec składamy wszystko i cieszymy się małym bajerkiem, który choć trochę nam ułatwi korzystanie z kamerki wstecznej podczas trudnych warunków itp.

Offline ZiE_MiA

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #36 dnia: 05 Czerwca 2021, 23:26:31 »
I jeszcze filmik choć kiepsko widać bo nagrywane telefonem a kamerka w naszych pojazdach kiepska i częstotliwość wyłapywana była przez telefon ale widać conieco.

https://youtu.be/90MrTABqrsg

Offline patkaz91

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla E21 2.0
« Odpowiedź #37 dnia: 24 Maja 2024, 12:49:44 »
Ja użyłem kleju do klejenia twardych plastików taki jak skleja się rurki wodne.

Możesz napisać jakiego kleju dokładnie użyłeś? Czy spryskiwacz nadal się trzyma bez problemu? I jakbyc mógł jeszcze zrobić fotkę w którym miejscu dokładnie wierciłeś w tej obudowie lampki/kamery.
Corolla GR Sport TS 2.0 Hybrid
Abarth 500

Offline dariolee

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #38 dnia: 24 Maja 2024, 13:39:31 »
Moim zdaniem to nawet te same kamery nie tylko podobne, tylko soft inny. U mnie (rav4) są linie i statyczne i ruchome i obraz 120 i 160 stopni regulacja ostrości i jasności...spryskiwacz  trzeba zamontować samemu, jak na razie ;)

Ciekawe czy z NX albo UX pasuje do corolli, tam chyba powinna być lepsza rozdzielczość.
Corolla 2.0 196 GR Sport + Dynamic TS

Offline ZiE_MiA

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #39 dnia: 27 Maja 2024, 09:41:04 »

Ja użyłem kleju do klejenia twardych plastików taki jak skleja się rurki wodne.

Możesz napisać jakiego kleju dokładnie użyłeś? Czy spryskiwacz nadal się trzyma bez problemu? I jakbyc mógł jeszcze zrobić fotkę w którym miejscu dokładnie wierciłeś w tej obudowie lampki/kamery.

Użyłem kleju do twardych plastików od techniqll, spryskiwacz do dnia dzisiejszego się trzyma działa i ma się wyśmienicie, jedynie co dołożyłem to zaworek zwrotny bo mi płyn się cofał do zbiornika.

Offline ZiE_MiA

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #40 dnia: 27 Maja 2024, 09:41:57 »

Ciekawe czy z NX albo UX pasuje do corolli, tam chyba powinna być lepsza rozdzielczość.
Pytanie czy nie jest taka sama, aż z ciekawości sprawdzę bo koleżanka ma ux-a i jak będę miał możliwość to zobaczę

Offline ZiE_MiA

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #41 dnia: 06 Czerwca 2024, 16:38:01 »
Właśnie sprawdziłem jakość kamerki i niestety muszę stwierdzić że jakość obrazu jest taka sama jak w corolii więc śmie stwierdzić że kamerki z jakości są montowane wszędzie takie same. Jedynie system na monitorze jest inny bo kamerka pokazuje panoramę i rybie oko przełączając na monitorze opcje obrazu oraz kilka opcji linii skrętnych ale to już chyba z samego systemu nie kamerki zależne.

Offline dariolee

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #42 dnia: 06 Czerwca 2024, 16:39:57 »
Skończą się zapasy w magazynie to może w nowej generacji tj. 2025/2026 zamontują lepszą kamerę :)
Corolla 2.0 196 GR Sport + Dynamic TS

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #43 dnia: 06 Czerwca 2024, 17:14:54 »
Skończą się zapasy to...
... To będą montować kamerki tylko do najwyższych wersji a do najnizszych(choć jest w specyfikacji że ma być) to "nie mamy Pana płaszcza i co nam Pan zrobisz?" i to właśnie obecnie praktykują w Proace-ach
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23
« Odpowiedź #44 dnia: 06 Czerwca 2024, 18:09:02 »
co wy z tymi zapasami, jak Toyota jest liderem w JIT?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl