Autor Wątek: Samodzielna wymiana oleju w skrzyni automatycznej Auris TS hybryda 2017 r.  (Przeczytany 17814 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
Odp: Samodzielna wymiana oleju w skrzyni automatycznej Auris TS hybryda 2017 r.
« Odpowiedź #15 dnia: 05 Stycznia 2021, 21:42:51 »
Lałem Millersa z normą Toyoty

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #16 dnia: 05 Stycznia 2021, 22:28:06 »
wpisuje na klawiaturze "wymiana oleju w skrzyni biegów...", bo się nie zastanawia, co to jest to coś pomiędzy silnikiem a kołami..
W sumie masz rację.
Już za późno na edukację - przyjęło się że to skrzynia.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #17 dnia: 05 Stycznia 2021, 22:48:16 »
Wymiana jest prosta i w miarę tania.
Tylko bardziej bym to nazwał wymianą w zespole napędowym a nie skrzyni - której tu właściwie nie ma.

Planetarny rozdzielacz mocy, albo po prostu przekładnia napędowa, ale nie żadna skrzynia biegów z prostej przyczyny że nie ma tam biegów.  A ile razy musiałem tłumaczyć, że to coś na zdjęciu to nie sprzęgło tylko tłumik momentu...

Offline michal.iwanicki

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 06 Stycznia 2021, 01:54:49 »
Już wiem Panowie dlaczego na tym forum Toyoty nie powstał dział z takimi właśnie manualami do samodzielnej roboty! Bo za dużo tu ekspertów! Napisałem nt. użytej nazwy CVT a nie e-CVT, źle. Napisałem wymiana oleju w skrzyni,  znowu źle... Polecam każdemu z tych ekspertów odpiąć się od wątku. Nie pomagacie, to nie róbcie sztucznego tłoku. Dziękuję.

Offline sas

• Toyot Leżący
  • *
    • Motostat.pl
  • Samochód:: Auris II HSD
« Odpowiedź #19 dnia: 06 Stycznia 2021, 10:19:45 »
Już wiem Panowie dlaczego na tym forum Toyoty nie powstał dział z takimi właśnie manualami do samodzielnej roboty! Bo za dużo tu ekspertów! Napisałem nt. użytej nazwy CVT a nie e-CVT, źle. Napisałem wymiana oleju w skrzyni,  znowu źle... Polecam każdemu z tych ekspertów odpiąć się od wątku. Nie pomagacie, to nie róbcie sztucznego tłoku. Dziękuję.
Zgadzam się w 100% Ktoś się postarał, zrobił zdjęcia,wytłumaczył krok po kroku jak samodzielnie wymienić olej w skrzyni,poświęcił swój czas..i zawsze znajdzie się grono ekspertów,które tylko czeka do czego tu się przyczepić.Ludzie!!! to nie jest jakaś wyższa uczelnia żeby opisywać proces technologiczny każdej czynności z katalogowymi nazwami części.To jest forum "użytkowników" a nie inżynierów. Tutaj na każdym wątku kłócą się te same osoby. 

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #20 dnia: 06 Stycznia 2021, 10:43:11 »
pozwolę sobie tak poza tematem wtrącić...
Każdy "profesor" niech odpowie sobie na jedno zasadnicze pytanie:
1. Czy olej w cyklu pracy się nie zużywa? No chyba odpowiedź jest jasna.
Nie jasną sprawą za to jest to, po jakim przebiegu taki olej w skrzyni się zużywa, bo o ile w silniku mamy podawane jakieś interwały, mniejsze większe, o tyle dziś coraz częściej mamy do czynienia z terminem "oleju w skrzyni się nie wymienia" co jest dla mnie totalną bzdurą...
Ciekawostka... Miałem Corolle E12 1.6 z końca produkcji, w instrukcji obsługi auta było wyraźnie napisane, że olej w skrzyni podlega wymianie co 60 (albo 80) tys. km i nawet były podane parametry oleju jaki powinien zostać zalany.
Druga ciekawostka, dzisiaj w nowej Corolli w instrukcji obsługi nie ma nawet zdania o wymianie oleju w skrzyni... a serwisy wciskają kit, że nie trzeba wymieniać...
To zadam pytanie: Czy to jakaś kosmiczna technologia, że w nowej Corolli 1.6 Valvematic jest jakaś niesamowita skrzynia, w której oleju się nie wymienia????
A czym do cholery "mechanicznie" różni się taka skrzynia z nowej Corolli porównując ją do tej ze starej?

Kończąc temat, można się tylko zastanawiać co ile wymieniać olej w skrzyni a zakładając, że CVT czy e-CVT nie jest bardzo "skomplikowaną" mechanicznie skrzynią, można założyć, że tam olej wytrzyma dłużej... ale wymienić prędzej czy później taki olej się powinno !
Wniosek? Jeśli wymieniasz olej w e-CVT po 60 tys. to w żaden sposób nie szkodzisz skrzyni i jak to mówią "może pomoże ale na pewno nie zaszkodzi".

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #21 dnia: 06 Stycznia 2021, 12:50:07 »
pozwolę sobie tak poza tematem wtrącić.......
Wniosek? Jeśli wymieniasz olej w e-CVT po 60 tys. to w żaden sposób nie szkodzisz skrzyni i jak to mówią "może pomoże ale na pewno nie zaszkodzi".

Nie jestem przeciwny wymiany oleju w skrzyni manualnej ani w CVT ani w eCVT.
Napisz mi tylko co się może stać i przy jakim przebiegu jeśli w przekładni eCVT nie wymienię oleju i będę jeździł na fabrycznym i czy słyszałeś już o jakimś przypadku że ktoś nie wymieniał i skrzynia mu padła np. przy przebiegu 270 tyś km czy innym.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #22 dnia: 06 Stycznia 2021, 13:06:52 »
Nissan Almera N15 1999r.pierwsze nowe auto jakie kupiłem, w instrukcji był wpis :wymiana po 60kkm, po drugiej  wymianie w ASO skrzynia się wysrxła przy 122kkm. (zaczęła wyć)
Nissan micra żony, 2005r od nowości nie zmieniony olej, ani sprzęgło. 187kkm w tej chwili, zero problemów.
Rodzaj /jakość oleju kiedyś i później? Nie mam pojęcia, ale zdrowy rozsądek mówi zmieniać, życie w moim przypadku - nie.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 06 Stycznia 2021, 13:08:40 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #23 dnia: 06 Stycznia 2021, 13:10:46 »
Wozy na taxi jeżdżą po 500 000 km bez wymiany oleju w skrzyni hybrydowej. Jeszcze żadna nie padla
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline michal.iwanicki

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 06 Stycznia 2021, 13:14:35 »
Widzę pomimo, że post był typowo bezdyskusyjny, to się filozofy zbiegły. Tak gwoli ścisłości, aby zaburzyć wasza filozofię 'nie-zasadnosci-wymieniania', to jaką pracę wykonuje płyn hamulcowy (co w nim pracuje?), że jednak się go wymienia co jakiś czas?

Wysłane z mojego Mi MIX 2S przy użyciu Tapatalka

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #25 dnia: 06 Stycznia 2021, 13:17:40 »
A jak myślisz czy świat techniczny na równi traktuje olej skrzyni biegów i płyn hamulcowy w kwestii parametrów, warunków pracy etc?
W tym momencie sklasyfikowałes je do jednego wora choć różnią się wszystkim oprócz stanu skupienia
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #26 dnia: 06 Stycznia 2021, 13:19:29 »
Widzę pomimo, że post był typowo bezdyskusyjny, to się filozofy zbiegły. Tak gwoli ścisłości, aby zaburzyć wasza filozofię 'nie-zasadnosci-wymieniania', to jaką pracę wykonuje płyn hamulcowy (co w nim pracuje?), że jednak się go wymienia co jakiś czas?

Porównanie mega nie trafione. Płyny hamulcowe są mocno higroskopijne, czyli wchłaniają wilgoć z otoczenia, i to nawet wtedy, kiedy znajdują się wewnątrz układu. Im więcej wody w płynie, tym ma on niższą temperaturę wrzenia.

Offline michal.iwanicki

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 06 Stycznia 2021, 13:27:04 »
Ja znam auta co całe swoje życie przejeżdżały bez wymiany. Wydaje mi się, że w tej dywagacji chyba akurat trafiony.

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 06 Stycznia 2021, 15:37:47 »

Napisz mi tylko co się może stać i przy jakim przebiegu jeśli w przekładni eCVT nie wymienię oleju i będę jeździł na fabrycznym i czy słyszałeś już o jakimś przypadku że ktoś nie wymieniał i skrzynia mu padła np. przy przebiegu 270 tyś km czy innym.

Do wałka przekładni planetarnej wchodzi rurka z małą dziurką z boku z której olej rozpływa się po wewnętrznych trybach bo olejowi ciężko tam dotrzeć z zewnątrz czytaj obudowy przekładni. Chyba nie muszę mówić, że szlam i opiłki mogą zatkać ten otwór i przegrzać lub zatrzeć tryby. Osobiście nie znam takiego przypadku no ale nie pracuję w warsztacie toyoty. O turbinach z zatkanymi kanalikami smarowania raczej już wszyscy tu słyszeli z historii o dieslach.
W USA Toyota zaleca wymianę co 90 000km, ja mam 73 000 i w tym roku z pewnością wymienię mimo że przez pandemię auto więcej stoi.
Brawo dla autora za fajny tutorial jak zrobić wymianę, powinno tu być więcej takich materiałów a nie filozofii, nikt tu do niczego nikogo nie zmusza, a autor zadał sobie trud aby jeszcze porównać nowy i zlany olej...

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #29 dnia: 06 Stycznia 2021, 16:03:45 »

Do wałka przekładni planetarnej wchodzi rurka z małą dziurką z boku z której olej rozpływa się po wewnętrznych trybach bo olejowi ciężko tam dotrzeć z zewnątrz czytaj obudowy przekładni. Chyba nie muszę mówić, że szlam i opiłki mogą zatkać ten otwór i przegrzać lub zatrzeć tryby. Osobiście nie znam takiego przypadku no ale nie pracuję w warsztacie toyoty. O turbinach z zatkanymi kanalikami smarowania raczej już wszyscy tu słyszeli z historii o dieslach.
W USA Toyota zaleca wymianę co 90 000km, ja mam 73 000 i w tym roku z pewnością wymienię mimo że przez pandemię auto więcej stoi.
Brawo dla autora za fajny tutorial jak zrobić wymianę, powinno tu być więcej takich materiałów a nie filozofii, nikt tu do niczego nikogo nie zmusza, a autor zadał sobie trud aby jeszcze porównać nowy i zlany olej...

Proponuję zakończyć tą jałową dyskusję.
Nikt do autora instruktarzu wymiany oleju nie ma pretensji za umieszczenie go na forum. Wręcz przeciwnie - sam pochwaliłem.
A forum jest do wymiany wiedzy i swojego zdania na dany temat. Ja mam taką że w 2 serwisach ASO pytałem i powiedzieli że w E-CVT nie wymienia się oleju i nie mieli ani jednego przypadku uszkodzonej skrzyni. Obstawiam że jak by taryfiarzy popytać to też większość nie wymieniała i bez awarii przejechali grube kilkaset tyś km. A jeśli ktoś dla lepszego samopoczucia chce sobie wymienić olej w e-CVT to jego sprawa.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl