Autor Wątek: Toyota Auris HSD 16' światła stopu  (Przeczytany 19811 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Odp: Toyota Auris HSD 16' światła stopu
« Odpowiedź #15 dnia: 26 Stycznia 2021, 07:35:21 »
W hybrydzie stopy będą przepalać się trochę częściej bo to automat.

Offline bmichal039

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #16 dnia: 26 Stycznia 2021, 08:17:44 »
Piszesz na podstawie jakiś badań czy to Twoje prywatne wydajemisię?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Aktualnie:
Corolla HB 1.8 HSD, 2024, Executive, Imperial Red
Było:
Corolla HB 1.8 HSD, 2020, Executive+VIP, Precious Silver
Auris HB 1.8 HSD, 2017, Premium+Comfort, Manhattan Grey

Offline baNDiT

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 26 Stycznia 2021, 10:45:02 »

Znam kilku innych właścicieli Aurisów z 2016 i niemal we wszystkich żarówki stopu przepaliły się w ciągu 3 lat. Mój serwis traktuje to tak: jak się żarówka przepali to trzeba ją zmienić. Może i racja. Może i nia ma co robić wielkiego halo, tyle że np. kiedyś w mojej Maździe 626, potem Maździe 2 i Premacy żarówki od świateł stop wytrzymywały 10 lat (bezcokołowe). Toyota stosuje kiepskie żarówki, to widać na ulicach. Inna sprawa to to, że je w ogóle stosuje, kiedy inni producenci już dawno przeszli na diody. Klasyczne żarówki np. w takiej nowej Camry to dla mnie obciach na maksa, a wersje najniższe wciąż je mają.

Pzdr bNDT 

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #18 dnia: 26 Stycznia 2021, 12:13:11 »

Na podstawie badań

Offline bmichal039

• Toyot Pełzający
  • **
Toyota Auris HSD 16' światła stopu
« Odpowiedź #19 dnia: 26 Stycznia 2021, 12:13:49 »
Mnie bardziej zainteresowało  stwierdzenie, iż w hybrydzie żarówki stop mają się spalać częściej niż w nie hybrydach. Tylko tyle
@Zbig wrzucaj dane bo ciekawym proszę

« Ostatnia zmiana: 26 Stycznia 2021, 12:15:37 wysłana przez bmichal039 »
Aktualnie:
Było:

Offline HybriAuri

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 26 Stycznia 2021, 12:17:06 »
Ostatnio mi nie świecił stop, po wyjęciu klosza, kilku wstrząsach, bez wyciągania żarówki, sie naprawiło samo, więc tylko skręciłem wszystko z powrotem.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #21 dnia: 26 Stycznia 2021, 12:29:26 »
Mnie bardziej zainteresowało  stwierdzenie, iż w hybrydzie żarówki stop mają się spalać częściej niż w nie hybrydach. Tylko tyle
@Zbig wrzucaj dane bo ciekawym proszę

Przecież wyraźnie napisałem - bo to automat.  W automacie znacznie częściej podczas jazdy używasz pedału hamulca niż w manualu, a przy każdym naciśnięciu zapalają się światła stopu.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #22 dnia: 26 Stycznia 2021, 13:03:01 »
kiedyś w mojej Maździe 626, potem Maździe 2 i Premacy żarówki od świateł stop wytrzymywały 10 lat (bezcokołowe)
Z moich doświadczeń długotrwałej eksploatacji aut kilku marek na dystansie prawie 600 kkm nie stwierdziłem rzucających się w oczy różnic.  Dokładnie nie mierzyłem ale wymiana co około 30 tys km.  Oczywiście to nie dystans się liczy ale czas i warunki pracy żarówki.  W moim przypadku, dość typowym, to jest przewaga jazdy miejskiej, tak około 3/4, ze średnią prędkością 30-35 km/h czyli wytrzymują 800-1000 godzin jazdy. Ale jakbym jeździł głównie po trasie to być może wytrzymywały by i ze 3 razy większe przebiegi.

Offline baNDiT

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 26 Stycznia 2021, 14:00:14 »
Z moich doświadczeń długotrwałej eksploatacji aut kilku marek na dystansie prawie 600 kkm nie stwierdziłem rzucających się w oczy różnic.

Nie mam najmniejszego zamiaru negować Twoich doświadczeń, mogę jedynie ubolewać, że tak źle było w każdym przypadku :-) Ja już mam ponad 700 kkm przejechane i miałem: PF126, Citroena AX, Mazdę 626, Focusa, C-maxa, Mazdę 2, Mazdę Premacy i moje doświadczenia "żarówkowe" mogę porównać tylko do tych dwóch pierwszych samochodów. W Fordach był problem tylko z przodu, H7, wiadomo. Moje przebiegi ~90% trasa. Nie jestem też entuzjastą Toyoty, czyli jak to mówią "nie ssę im pałki", ale oczywiście nikomu nie bronię przesadnie subiektywnego podejścia do własnego samochodu, tym bardziej facetom takim jak ja, którzy nie mogą żyć bez samochodu. Niewątpliwą zaletą Toyoty jest napęd hybrydowy i wszystko co z niego wynika, choćby to, że klocki po 108 kkm mam prawie jak nowe. Szkoda tylko, że Toyota wkłada tak fenomenalny napęd to tak tandetnego pod wieloma względami opakowania i bardzo żałuję, że zajrzałem na to forum, bo zaraz lecę sprawdzać czy nie mam wody w bagażniku, albo niedomalowanych od spodu drzwi. Kolejną sprawą jest podejście TMP do klienta, kto z nimi cokolwiek miał do czynienia ten wie, co mówię, oraz w ogóle podejście japończyków do rynku Europejskiego. Ale to już temat na inną dyskusję.

Pzdr bNDT 

Offline bmichal039

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 26 Stycznia 2021, 14:16:00 »
baNDiT spokojnie
99% pojawi się na tym forum bo ma konkretny problem z Toyotą. Więc tu będzie wszystko najgorsze Pochwały też są... i ta pieprzona przepalona żarówka

Aktualnie:
Było:

Offline baNDiT

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 26 Stycznia 2021, 18:34:26 »
Spokój spokojem, a drzwi od spodu niepomalowane, masa bitumiczna na wierzchu (to nie szpachla jak ktoś pisał). Na szczęście sucho w bagażniku.

Mam wrażenie, że te Toyoty nie były produkowane w Anglii tylko w Szkocji. Nie dość, że skąpo lakieru wszędzie (max 40-50 mikronów) to jeszcze niedomalowane drzwi...

Ale tak jak mówisz, za układ jezdny, za ekonomię, za to jak ten samochód trzyma się na drodze, za zerową awaryjność (nie licząc niedokręconych półosi na piastach) postanowiłem go wykupić z leasingu. W lepszych czasach bym go oddał i wziął RAV4.

Pzdr bNDT
« Ostatnia zmiana: 26 Stycznia 2021, 18:37:59 wysłana przez baNDiT »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #26 dnia: 26 Stycznia 2021, 19:15:54 »
Moje przebiegi ~90% trasa. Nie jestem też entuzjastą Toyoty, czyli jak to mówią "nie ssę im pałki", ale oczywiście nikomu nie bronię przesadnie subiektywnego podejścia do własnego samochodu, tym bardziej facetom takim jak ja, którzy nie mogą żyć bez samochodu. Niewątpliwą zaletą Toyoty jest napęd hybrydowy i wszystko co z niego wynika, choćby to, że klocki po 108 kkm mam prawie jak nowe. Szkoda tylko, że Toyota wkłada tak fenomenalny napęd to tak tandetnego pod wieloma względami opakowania
Jak już napisałem, jestem przekonany że gdybym jeździł w większości po trasie, to trwałość tych żarówek była by znacznie wyższa.  Podobnie jak klocków.   Żarówki to chyba mają nie za wiele wspólnego z Toyotą, bo ona raczej ich sama nie produkuje.  Co do wykończenia, to ponoć Japończycy mają taką filozofię, że ma się nie odkształcać i nie pękać, a wygląd ma drugorzędne znaczenie.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #27 dnia: 26 Stycznia 2021, 19:18:17 »
99% pojawi się na tym forum bo ma konkretny problem z Toyotą.
I jak porównasz z forami innych marek, to ruch jest tu niewielki.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #28 dnia: 26 Stycznia 2021, 19:43:46 »
Ja mam model przedliftowy HSD i zarówno pozycyjne jak i stop są na ledach. Ciekawe dlaczego Toyota w modelach poliftowych wycofała się z tego rozwiązania.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #29 dnia: 26 Stycznia 2021, 19:48:35 »
Ja mam model przedliftowy HSD i zarówno pozycyjne jak i stop są na ledach. Ciekawe dlaczego Toyota w modelach poliftowych wycofała się z tego rozwiązania.
Auto z polskiego salonu?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl