Autor Wątek: Toyota Auris HSD 16' światła stopu  (Przeczytany 19871 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Toyota Auris HSD 16' światła stopu
« Odpowiedź #45 dnia: 01 Lutego 2021, 07:57:47 »
Na żywo naturalnie światła są o wiele jaśniejsze
Jeśli wyraźnie jaśniejsze od oryginalnych, to jest niedobrze. Możesz oślepiać innych jadących z tyłu... Zauważ, jak niektórzy nadgorliwi kierowcy włączają tylne przeciwmgłowe światła bez potrzeby - przeszkadza to.
Właściwie wszystkie zewnętrzne światła powinny być homologowane. Emitowany strumień światła jest określony w normach. Pewnie nikt poza reflektorami głównymi nie będzie zwracał na to uwagi, ale jak przesadzisz to może już tak. 

Jestem zafascynowany technologią świecących diod oraz ich trwałością
Teoretycznie powinny być wieczne, ale z tym też jest różnie, zależy jak trafisz- pewnie marka producenta ma znaczenie - niektóre LED-y żyją dużo krócej od zwykłych żarówek...

żarówki w aucie z 2015 roku to taki oldshool
No tak, zgoda, ja mam auto odebrane w 2019 i też żarówki, to żenujące...
Pozdrawiam
AURIS II FL, 2018, 1,8 HSD

Offline Rauxel

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #46 dnia: 01 Lutego 2021, 12:05:36 »
Grzeto, swieca na poziomie zarowek. Zobacze, ile pozyja :)

Offline Rauxel

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #47 dnia: 02 Lutego 2021, 14:40:10 »
Pojawiła się prośba od kolegi z forum, stąd napiszę, co zrobiłem u siebie, jakby ktoś także chciał.

Kupiłem żarówki : na STOP czerwone LED https://allegro.pl/oferta/led-zarowka-p21w-ba15s-w-swiatlo-stopu-czerwona-7528867906?snapshot=MjAyMS0wMS0yOFQxMTowNjo1My4wMjFaO2J1eWVyOzI4ZDFjZjQzN2NkZmRjNWFkNGE2YTJjOTNjM2RhMWQ1MDQ5YjIyNTlkYzVhZmFjYmJjYjc5ZGI1ZmI3NjNiMDk%3D

Muszą być czerwone, bo białe LED świecą na pomarańczowo, dodatkowo myślę, że mocne, białe światło może z czasem wypalić odbłyśnik. Przy czerwonym problem jest mniejszy, do tego kolor świateł STOP jest identyczny jak pozycyjnych w pasku LED.

Dodatkowo do światła wstecznego : https://allegro.pl/oferta/ledowa-zarowka-w16w-canbus-cob-6500k-biale-swiatlo-9060638858?snapshot=MjAyMS0wMS0yOFQxMTowNjo1My4wMjJaO2J1eWVyOzA4YTFiZmUxZWE0MTYyYzQ2Mjc0ZjE4ZTdiMzdkYWNkZjRjODU0YzJhMzZmYWRjMjVmMzJkYzQ5NTcxMDE4YzQ%3D

Zacznę od wstecznego, bo wymiana trwa 30 sekund. Otwieramy bagażnik, po prawej stronie jest klapka. Śrubokrętem oklejonym taśmą podważamy klapkę. Wyciągamy żarówkę poprzez przekręcenie oprawki. Wymiana polega na przekręceniu i wyjęciu żarówki. LED montujemy tak samo, składamy w odwrotnej kolejności.

Teraz zabieramy się za lampy STOP. Otwieramy klapę bagażnika. Wykręcamy śruby mocujące lampę, po dwie z każdej strony, śrubokrętem krzyżakowym. Potem należy złapać lampę, najlepiej za listwę, którą odkręciliśmy i z boku. Z wyczuciem, kołysząc, wyjąć lampę. W moim przypadku siedziały dosyć sztywno, bo prócz ślizgów na dole, jest bolec w kształcie grzybka, który musi wyjść z karoserii. Żeby wymienić żarówkę STOP, należy : wyjąć wiązkę elektryczną z mocowania na dole lampy, wypiąć szare zasilanie paska LED od pozycji. Nie ma innej możliwości, bo bez tego nie ma szans na wyjęcie żarówki, kabel, który ją zasila, jest tak krótki, że nie będziecie w stanie wyjąć żarówki z klosza. Polecam położyć we wnękę po lampie szmatę, żeby nie uszkodzić karoserii i lampy. Mając obie ręce wolne, z wyczuciem wypiąć wiązkę kabla z mocowania dwoma rękoma. Za pomocą śrubokręta, podważyć listki, którymi trzyma się zasilanie paska LED, od góry i od dołu. Wypiąć zasilanie i wtedy mamy dość manewru, żeby wyjąć żarówkę z klosza. Wykręcamy oprawkę i wyjmujemy żarówkę analogicznie jak światło wsteczne. Po montażu, wkładamy żarówkę, zasilanie paska LED oraz wiązkę kablową w uchwyt.

Zostało najgorsze, czyli mocowanie lampy... Nie wiem, czy to dobrze zrobiłem - zdjęcia kilka postów wyżej. Trzeba jednocześnie trafić w dwa ślizgi na dole lampy, bolec - grzybek i zaczep z boku karoserii, zeby się spasowało. Potem przykręcić śruby we wnęce klapy bagażnika.

Voila :)

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #48 dnia: 08 Lutego 2021, 10:25:40 »
Też myśle o zmianie świateł STOP i cofania na LED ale obawiam się tych chińskich LEDów z Allegro. Mogą miec krótką żywotność i/lub za monco świecić. Może lepiej kupic coś markowego co może być bardziej bezpieczne np.:
NARVA: https://allegro.pl/oferta/zarowka-led-p21-narva-nie-philips-osram-2-szt-10189226361
OSRAM: https://allegro.pl/oferta/zarowka-led-osram-ledriving-red-p21w-ba15s-8520228893
PHILIPS: https://allegro.pl/oferta/zarowka-philips-led-ultinon-pro3000-p21w-10100025515
Są to europejskie firmy więc na pewno spełniają jakieś europejskie normy.

Chciałbym uniknąc efektu jaki jest pokazany na zdjęciu nr 6 z aukcji, którą podaje Rauxel:
https://allegro.pl/oferta/ledowa-zarowka-w16w-canbus-cob-6500k-biale-swiatlo-9060638858

pireus

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 08 Lutego 2021, 12:18:54 »
Ja mam jedno pytanie. Jaki jest sens wymieniania oświetlenia zewnętrznego na Ledy? Jakie to ma zalety dla Was jako kierowcy? Bo te wymiany nie są zgodne z homologacją, i mogą być w przyszłości tylko źródłem kłopotów. Jakie są zalety tych wymian, w kierunkowskazach, światłach stop, oświetleniu tablicy rejestracyjnej? Bo w kabinie i bagażniku jeszcze jestem w stanie to zrozumieć, jak komuś jest zbyt ciemno.  :o

Offline Rauxel

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #50 dnia: 08 Lutego 2021, 12:45:16 »
Ja odpowiem za siebie. Po pierwsze, trochę słaba opcja, że auto, które ma pięć lat, z przodu światła LED, ma z tyłu zwyczajne żarówki. Po drugie, w HSD te żarówki od stop trochę pracują, bo stojąc, trzyma się hamulec. Po trzecie, wobec braku jakiegokolwiek układu informowania o spalonej żarówce, ze spalonym stopem jednym bądź dwoma można jeździć i jeździć, co jest bardziej niebezpieczne niż LED, który wytrzyma dużo dłużej, niż żarówka. Dodatkowo, jak się trafi nadgorliwy policjant to wpakuje mandat za brak światła stop a wymiana tej żarówki na drodze to nie robota na chwilę, bo trzeba się naprawdę namęczyć i ubrudzić, nie wspomnę robić to przy takiej pogodzie albo w deszcz. W razie kolizji zaś prędzej będą się czepiać braku żarówki w ogóle niż żarówki LED, bo w takich tematach policjant musiałby być specjalistą. Bardzo dużo osób w autach z grupy VAG ma zakodowane światła dzienne w przygaszonych przeciwmgłowych z przodu do 50%, też tak miałem. Auto przechodziło normalnie przeglądy, miałem kilkanaście razy do czynienia z policją i nikt nie zwrócił uwagi na brak homologacji DRL.

Przy obecnej motoryzacji bardziej rzucałby się w oczy Seicento z HID albo Golf II z LED na stopach niż kilkuletni Auris.

PS te światło wsteczne nie jest wcale takie jasne, przekolorowali ten obrazek. Ma za to świetną, białą barwę :)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #51 dnia: 08 Lutego 2021, 12:53:16 »
Ja mam jedno pytanie. Jaki jest sens wymieniania oświetlenia zewnętrznego na Ledy? Jakie to ma zalety dla Was jako kierowcy? Bo te wymiany nie są zgodne z homologacją, i mogą być w przyszłości tylko źródłem kłopotów. Jakie są zalety tych wymian, w kierunkowskazach, światłach stop, oświetleniu tablicy rejestracyjnej? Bo w kabinie i bagażniku jeszcze jestem w stanie to zrozumieć, jak komuś jest zbyt ciemno.  :o
Większość ludzi kompletnie nie zdaje sobie sprawy z takich zmian, a robi to z owczego pędu i mody :)
Mój kolega dobitnie się przekonał jakie mogą być tego skutki podczas zwykłej kolizji gdzie on teoretycznie był poszkodowany, a teraz buja się po sądach, bo pani która "wjechała" na skrzyżowaniu w niego, stwierdziła że ją oślepił i okazało się, że ma jakieś tam pseudo ledy wsadzone zamiast h7 (o czym nawet nie wiedział, tak kupił)
Ludzie zapominają, ze homologacja źródła światła dotyczy zarówno samej żarówki/diody, jak i klosza lampy.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 08 Lutego 2021, 13:29:25 »
Ja odpowiem za siebie. Po pierwsze, trochę słaba opcja, że auto, które ma pięć lat, z przodu światła LED, ma z tyłu zwyczajne żarówki. Po drugie, w HSD te żarówki od stop trochę pracują, bo stojąc, trzyma się hamulec. Po trzecie, wobec braku jakiegokolwiek układu informowania o spalonej żarówce, ze spalonym stopem jednym bądź dwoma można jeździć i jeździć, co jest bardziej niebezpieczne niż LED, który wytrzyma dużo dłużej, niż żarówka.
Nie przekonałeś mnie. Trochę naciągana teoria, np. w Niemczech nikt takich rzeczy nie zrobi a żywotność żarówek jest tam taka sama jak w Polsce, a policja bardziej restrykcyjna. Ale jeżeli masz lęki, że Ci się przepalą to wymieniaj np. co 3 lata w komfortowych garażowych warunkach, a koszty są tak minimalne że nawet możesz to robić nawet częściej.

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #53 dnia: 08 Lutego 2021, 15:14:50 »
Brak informacji o spalonej żarówce to mega słaba opcja z takim samochodzie. W mojej poprzedniej Astrze III (rocznik 2004) maiłem taką informację na konsoli środkowej.

W przypadku przepalenia żarówki nie boję się o nadgorliwego policjanta ale raczej o bezpieczeństwo jazdy bo o przepalonej żarówce dowiadujemy się najcześciej przypadkowo jak ktoś nam o tym powie. Cholara wie ile z tym tak jeździmy. Ja po mieście czasem widzę przepalone stopy w Aurisach. A najlepszy to był Auris jaki widziałem w Mediolanie jesienią 2019, który miał przepalone stopy po obu stronach. Dobrze ze ktoś kiedyś wpadł na pomysł 3. światła stop bo bez tego to była by bieda i więcej wypadków. Więc w wymianie swiateł stop nie chodzi o tunning czy zeby mocniej swiecic ale o to aby było bezpieczeniej.

Wsteczne światło chyba sobie odpuszcze bo dziś sprawdzałem i dośc mocno świeci bo jest tam spory rozbłyśnik. Ale do bagażnika dam jakiś LED bo nic tam nie widać po zmroku i trzeba posiłkowac się LEDem z telefonu :)

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #54 dnia: 15 Lutego 2021, 12:50:13 »
Kupiłem więc LEDy Philips (https://www.philips.pl/c-p/11498U30RB2/ultinon-pro3000-si-samochodowa-zarowka-sygnalizacyjna) i niestety porażka. Świecą dużo gorzej niż tradycyjne żarówki dlatego, że rzucają światło to przodu i przez to bardzo mało go trafia do tylnej części odbłyśnika. Poniżej porównanie:
Tradycyjna żarówka: https://ibb.co/VN3FKH7
Philips LED: https://ibb.co/zZGPzMf
Widok auta (po lewej tradycyjna żarówka a po prawej LED): https://ibb.co/rm3pW9w

:thumbdown:

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #55 dnia: 17 Lutego 2021, 17:56:30 »
Takie mam pozycję i stop w 2014 Auris HSD
Zrób proszę foto tego co jest w lampie na wyłączonych światłach (w sensie to samo ujęcie ale z wyłączonymi światłami). Ciekawe jak wygląda ten LED.

Sent from my SM-G960F using Tapatalk

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #56 dnia: 18 Lutego 2021, 14:20:20 »
Proszę

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #57 dnia: 18 Lutego 2021, 14:33:34 »
Faktycznie chyba jakieś LEDy w środku sa. 6 sztuk nawet, nieźle.

Sent from my SM-G960F using Tapatalk

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #58 dnia: 18 Lutego 2021, 19:09:18 »
LED na 100% wczoraj zdejmowałem lampę żeby wymienić żarówkę kierunkowskazu i na 100% nie ma tam ani żarówki STOP ani pozycyjnych.

Offline Rauxel

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #59 dnia: 19 Lutego 2021, 17:51:02 »
Wrzucam zdjęcie światła wstecznego. Na zdjęciu wyszło, że trochę w niebieski wpada ale w rzeczywistości jest białe. I bardzo jasne, doskonale oświetla drogę za pojazdem.

https://ibb.co/6thF6LJ

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl