Poniżej moje spostrzeżenia po pierwszych przejechanych 3,3k.
Zamówiony w lipcu 2021, odebrany w pierwszych dniach grudnia 2021.
Spalanie:
1. S7 na dystansach ok 300 km (max przelot 130-140km/h) i avg 105 km/h (według komputera) : 10,1L
2. W mieście na dystansach avg 25km (pierwsze 5km na zimnym z garażu, wąskie ulice, potem ok 15 km "ring" warszawski do maks 100 km/h, potem delikatne korki na dwupasmówkach, czas jazdy ok 35 min : 7,5 L
3. Nagrzany i mało dynamiczny po mieście (jeden pas) : 5,9 L (SZOK!!!)

Co denerwuje:
1. Przy wietrze, od lusterek dochodzi świst
2. Nonstop coś stuka. Albo pasy z tyłu albo coś w okolicy drzwi
3. W nocy odbijają się w lewej szybie podświetlenia odo/regulacja podświetlania
4. Z poziomu kierownicy nie ma? możliwości zmiany katalogów z muzyką?
Obserwacje:
1. Dynamiczne ruszanie (spotęgowane na śliskim), najpierw przednia ośka mieli zauważalnie a potem tył się budzi.
2. Jak na budę i zawieszenie to na "serpentynach" w okolicy Chabówki, kierunek na Zakopane, trzymają przyzwoity poziom (Subaru to to nie jest ale jest więcej niż dobrze)
3. CVT jest inne niż w Subaru i to kwestia przyzwyczajenia ale daje radę. Trochę wyje ale wymaga to lepszego planowania niż but w podłogę. Niemniej but w podłodze i swoje robi i nie czuć przyśpieszenia
4. Pusty bak przy odbiorze od Dealera to pewnego znak rozpoznawczy naszych Dealerów (chodź są wyjątki) ale minimalny poziom płynu w spryskiwaczach?
5. Manewrowanie na parkingu bez problemów. Duże wymiary ale kamery i dźwięki wystarczają
6. Zamówiłem m.in. z hakiem -> zdemontowano otwieranie bagażnika ruchem nogi. Najwyraźniej w Japonii inżynierowie musza jeszcze poterminować. Wycięta dolna część zderzaka to tylko szczegół
7. Kontrolka rezerwy zapala się mając benzyny ok 12-15 l w baku. Według mnie trochę za wcześnie.
8. Muzyka via .flac gra poprawnie. Po JBL ciężko oczekiwać czegokolwiek.
Reasumując, tyłka nie urywa ale robi swoje za te pieniądze, jest pojemny i sprawnie się porusza, bez kompleksów. Kwestia kto czego potrzebuje, na co kogo stać i jak podchodzi do oczekiwań. Przy wyborze brałem pod uwagę m.in. Tiguan R (aspekt li wyłącznie dynamiki), Stelvio 280 (dynamika i wygląd) no i Highlander (pojemność, spalanie). Tym razem rozum wybrał. Następnym razem będzie pewnie serce ale już elektryczne?