Autor Wątek: Nowa Toyota HIGHLANDER hybrid 2021  (Przeczytany 129776 razy)

Offline Tomasz44

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Nowa Toyota HIGHLANDER hybrid 2021
« Odpowiedź #30 dnia: 27 Listopada 2021, 21:28:19 »
Czyli jednak coś nie tak.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #31 dnia: 27 Listopada 2021, 23:00:15 »
To znaczy że jak dobrze to źle?

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #32 dnia: 28 Listopada 2021, 11:07:55 »
Pamięć foteli nie działała od początku. Mam jeszcze zgłoszone spryskiwacze przedniej szyby. Czekam tylko na informację czy dostępne są - w języku serwisowym toyoty "dwójki"  czy jakoś tak. Różnica polega na koncie spryskiwaniu szyby. Mi przeszkadza, że jadąc powyżej 100km pryskają mi po spodzie. Dodatkowo słabo podają ze względu na wadę dyszy wylotowej.

Co do wyciszenia samochód będę miał po niedzieli. Montaż trwa. Napisze jaka mata i gąbki. A z ciekawości każdy z posiadaczy teraz pójdzie do swojego Higlandera i postuka w nadkola. To nawet nie plastiki  :shock: :shock: :shock:. Beke mieli z tego na warsztacie jak zobaczyli z czego to zrobione. W większości przypadków wyciszenie montuje się do nadkola ale tu nie ma do czego bo tektura  :|
To samo jest w Camry z tyłu. Nalezy zakupic nowe twarde nadkola. Dla Highlandera na pewno tez dostepne.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline lapa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: 11 Grudnia 2021, 11:04:17 »
Witam. Odebrałem samochód po wyciszeniu przedniej maski i wnęk nadkoli (nadkola miękkie dlatego wyciszone całe wnęki kół). Całość wykonana zestawem bitmat STP Gold.
Po tygodniu jazdy i porównaniu decybelomierzem Mojego Higlandera z testówką z salonu wyszło podczas jazdy 0-80km 51-54dB (51db poza miastem)/Testowy 54-57dB.
Wyciszenie nadkoli -10dB w przypadku stuku w dziurach, studzienkach i jeździe po kruszywie. Najlepszy efekt jest poza miastem stałe 51-52 dB. Pomiar dźwięku nie nie widział różnicy w przyspieszaniu na baterii/bateria+silnik/silnik+ładowanie przy 0-80km wszystkie dźwięki powyżej 56dB to dźwięki z zewnątrz przez szyby samochodu.
Samochód posiada seryjne szyby laminowane więc aby wykrzesać coś więcej dB z tego to chyba skórka za wyprawkę.
Czy polecił bym wyciszenie maski? Tak! W przypadku samego przyspieszania 0-80 średnia różnica to 7-8dB (utrzymując wskazówkę obrotów na godz. 12tej czyli koniec zielonego pola na obrotomierz), powyżej około 10dB. Ja należę do tych po środku co lubią tą skrzynię biegów i jej jęki.
Czy polecił bym wyciszenie nadkoli? Efekt znikomy na normalnych drogach niezauważany. Ja jeżdżę tym samochodem również w terenie więc dla takich użytkowników Tak.
Czy wyciszać Higlandera innym materiałem? NIE:) to najgrubsza mata a efekty jak widać wyżej nie powalają. Tylko w przypadku maski tłumimy mocno naszą "skrzynie".

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #34 dnia: 11 Grudnia 2021, 11:29:10 »
Szok i niedowierzanie. 10dB to przepaść. Czym robiłeś pomiary?

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #35 dnia: 11 Grudnia 2021, 11:58:27 »
Witam. Odebrałem samochód po wyciszeniu przedniej maski i wnęk nadkoli (nadkola miękkie dlatego wyciszone całe wnęki kół). Całość wykonana zestawem bitmat STP Gold.
Po tygodniu jazdy i porównaniu decybelomierzem Mojego Higlandera z testówką z salonu wyszło podczas jazdy 0-80km 51-54dB (51db poza miastem)/Testowy 54-57dB.
Wyciszenie nadkoli -10dB w przypadku stuku w dziurach, studzienkach i jeździe po kruszywie. Najlepszy efekt jest poza miastem stałe 51-52 dB. Pomiar dźwięku nie nie widział różnicy w przyspieszaniu na baterii/bateria+silnik/silnik+ładowanie przy 0-80km wszystkie dźwięki powyżej 56dB to dźwięki z zewnątrz przez szyby samochodu.
Samochód posiada seryjne szyby laminowane więc aby wykrzesać coś więcej dB z tego to chyba skórka za wyprawkę.
Czy polecił bym wyciszenie maski? Tak! W przypadku samego przyspieszania 0-80 średnia różnica to 7-8dB (utrzymując wskazówkę obrotów na godz. 12tej czyli koniec zielonego pola na obrotomierz), powyżej około 10dB. Ja należę do tych po środku co lubią tą skrzynię biegów i jej jęki.
Czy polecił bym wyciszenie nadkoli? Efekt znikomy na normalnych drogach niezauważany. Ja jeżdżę tym samochodem również w terenie więc dla takich użytkowników Tak.
Czy wyciszać Higlandera innym materiałem? NIE:) to najgrubsza mata a efekty jak widać wyżej nie powalają. Tylko w przypadku maski tłumimy mocno naszą "skrzynie".

Takich bajek dawno nie czytałem - nawet w pełni elektryczny samochód klasy premium (z dźwiękochłonnymi szybami) nie są wstanie realnie zejść poniżej 60 dB (generują hałas 60-68 dB) przy prędkościach 80 km/h o wyższych prędkościach już nie wspomnę

A tutaj hybryda z pracującym silnikiem - chyba że na postoju  :grin:
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline lapa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: 11 Grudnia 2021, 12:17:21 »
W kabinie miałem umieszczony Decybelomierz miernik natężenia dźwięku SL-10. tak wskazywał. Pomiar w środku kabiny pomiędzy kierowcą a pasażerem. Wyniki podałem takie jak mi pokazywał. Nie chcę nikogo wprowadzać w błąd. Opony Pirelki zimowe z Toyoty w celu uściślenia szumu koła. Nie posiadam innego urządzenia. Nawet jeśli ktoś uważa, że jest słabej jakości miernik to tak czy inaczej podałem różnice pomiędzy samochodami. A szyby masz laminowane A30 dźwiękochłonne.

Ps. jeśli uważasz za wyznacznik wyciszenie elektryków to powodzenia:) brat ma Q5 z grubszą szybą i elektrykom sporo brakuje.
« Ostatnia zmiana: 11 Grudnia 2021, 12:24:15 wysłana przez lapa »

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #37 dnia: 11 Grudnia 2021, 12:54:48 »
O to bardzo ciekawe - które to szyby w Highlanderze mają parametry "A30 dzwiękochłonne" - można prosić źródło ?

Po drugie grubość szyby nie jest wyznacznikiem jego dźwiękochłonności, ale jak widać jaka wiedza takie ......  :grin:
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline lapa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #38 dnia: 11 Grudnia 2021, 16:45:34 »
Grubość nie jest wyznacznikiem ale dopłata za takie a takie posiada już tak. Mo błąd w opisie z tym A30. Tak czy inaczej nie będę się tu sprzeczał o Twój komentarz. Przykładów modyfikacji na forum jest tyle co kot napłakał. Ja opisałem jak to wygląda u mnie - po modyfikacji i w Higlanderze bez modyfikacji. Jeśli ktoś z czytających jest takim czymś zainteresowany to i tak swoją drogą popyta a materiału lepszego do wyciszenia nie ma. Przyrząd pomiarowy podałem. I tyle co ty się doktoryzować. Mało osób robi cokolwiek w nowych Toyotach.
« Ostatnia zmiana: 11 Grudnia 2021, 16:57:03 wysłana przez lapa »

Offline lapa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: 12 Grudnia 2021, 16:40:44 »
Co do opisanych moich pomiarów proszę porównać z danymi testu serwisu Auto Świat. Pomiar przy 50km =56dB. To tyle w temacie moich pomiarów i szyderczego podejścia dla wykonanego prze zemnie wyciszenia. Highlander jest dobrze wyciszony sam w sobie. A podane pomiary na modelu z salonu nie odbiegają od tege z serwisu Auto Świat.

Offline Tomasz44

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #40 dnia: 12 Grudnia 2021, 20:03:05 »
Nie dyskutuj z nim. Sprowadzi cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem.

Offline ks1509

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Highlander
« Odpowiedź #41 dnia: 14 Stycznia 2022, 23:23:50 »
Ja odebrałem swojego Higlandera na początku grudnia (zamówiony pod koniec sierpnia 2021). Na razie przejechałem około 3 tys. km w tym dwa razy wycieczka w góry. Napęd sprawdził się w górach w momencie wyjazdów z posesji "pod górkę" czy stromych podjazdów na ośnieżonych drogach. Czuć minimalną zwłokę przy załączaniu, ale nie ma u mnie efektu buksowania kół.

Jeżeli chodzi o spalanie to u mnie jazda autostradą 130-150 km/h skutkuje spalaniem 9-9,5 l/100km. Lokalne wąskie drogi małopolski i przejechane 87 km przy średnim spalaniu 5,4 l/100 km - rewelacja. W mieście widzę, że sporo zależy od temperatury zewnętrznej i silnika, dopóki się nie nagrzeje to wychodzi 8 l/100 km, jak jest nieco cieplej albo jest już nagrzany to da się zejść do 6,5 l/100 km.

Z wad - Toyota oszczędziła na wyłożeniu filcem wszystkich schowków (w drzwiach, po lewej stronie kierownicy, pod podłokietnikiem, przed pasażerem). Wszystko mi tam grzechotało, więc sam wykleiłem czarnym filcem i jest dużo ciszej we wnętrzu. Zastanawiam się też nad wyklejeniem schowka pod podłogą bagażnika, bo mam wrażenie, że stamtąd też słychać rzeczy przesuwające się na zakrętach. Brak schowka na okulary to kolejna wada wnętrza. Jeżeli chodzi o karoserię - denerwuje mnie brud zbierający się na dolnych uszczelkach drzwi - trudno go wyczyścić, ale przynajmniej nie brudzą się progi i nie ma się brudnych nogawek przy wysiadaniu.

Zalety - dla mnie dobre wyciszenie (po przesiadce z Avensisa T27), dobra elastyczność silnika (znowu porównując do Avensisa, który o elastyczności to słyszał "od kolegów na parkingu"), pomimo dużych wymiarów - dosyć łatwo się manewruje używając czujników i kamer, spalanie nie licząc prędkości autostradowych jest bardzo dobre, ogromna przestrzeń w środku (nie mówię o ostatnim rzędzie siedzeń, bo tam jeszcze nikogo nie sadzałem).

Ogólnie jestem bardzo zadowolony z wyboru jak na razie i polecam.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #42 dnia: 15 Stycznia 2022, 10:41:56 »
Z tym spalaniem autostradowym, to też jest super jak widzę,  bo to jednak kiosk na kołach. Tyle co napisałeś,  to mi paliła honda 1.8 sedan przy 140, więc bym nie narzekał.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Sir_Blade

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #43 dnia: 16 Stycznia 2022, 01:53:33 »
Poniżej moje spostrzeżenia po pierwszych przejechanych 3,3k.

Zamówiony w lipcu 2021, odebrany w pierwszych dniach grudnia 2021.

Spalanie:
1. S7 na dystansach ok 300 km (max przelot 130-140km/h) i avg 105 km/h (według komputera) : 10,1L
2. W mieście na dystansach avg 25km (pierwsze 5km na zimnym z garażu, wąskie ulice, potem ok 15 km "ring" warszawski do maks 100 km/h, potem delikatne korki na dwupasmówkach, czas jazdy ok 35 min : 7,5 L
3. Nagrzany i mało dynamiczny po mieście (jeden pas) : 5,9 L (SZOK!!!) :)

Co denerwuje:
1. Przy wietrze, od lusterek dochodzi świst
2. Nonstop coś stuka. Albo pasy z tyłu albo coś w okolicy drzwi
3. W nocy odbijają się w lewej szybie podświetlenia odo/regulacja podświetlania
4.  Z poziomu kierownicy nie ma? możliwości zmiany katalogów z muzyką?

Obserwacje:
1. Dynamiczne ruszanie (spotęgowane na śliskim), najpierw przednia ośka mieli zauważalnie a potem tył się budzi.
2. Jak na budę i zawieszenie to na "serpentynach" w okolicy Chabówki, kierunek na Zakopane, trzymają przyzwoity poziom (Subaru to to nie jest ale jest więcej niż dobrze)
3. CVT jest inne niż w Subaru i to kwestia przyzwyczajenia ale daje radę. Trochę wyje ale wymaga to lepszego planowania niż but w podłogę. Niemniej  but w podłodze i swoje robi i nie czuć przyśpieszenia
4.  Pusty bak przy odbiorze od Dealera to pewnego znak rozpoznawczy naszych Dealerów (chodź są wyjątki) ale minimalny poziom płynu w spryskiwaczach? 
5. Manewrowanie na parkingu bez problemów. Duże wymiary ale kamery i dźwięki wystarczają
6. Zamówiłem m.in. z hakiem -> zdemontowano otwieranie bagażnika ruchem nogi. Najwyraźniej w Japonii inżynierowie musza jeszcze poterminować. Wycięta dolna część zderzaka to tylko szczegół
7. Kontrolka rezerwy zapala się mając benzyny ok 12-15 l w baku. Według mnie trochę za wcześnie.
8. Muzyka via .flac gra poprawnie. Po JBL ciężko oczekiwać czegokolwiek.

Reasumując, tyłka nie urywa ale robi swoje za te pieniądze, jest pojemny i sprawnie się porusza, bez kompleksów. Kwestia kto czego potrzebuje, na co kogo stać i jak podchodzi do oczekiwań. Przy wyborze brałem pod uwagę m.in. Tiguan R (aspekt li wyłącznie dynamiki), Stelvio 280 (dynamika i wygląd) no i Highlander (pojemność, spalanie). Tym razem rozum wybrał. Następnym razem będzie pewnie serce ale już elektryczne? :)

« Ostatnia zmiana: 16 Stycznia 2022, 02:37:13 wysłana przez Sir_Blade »
Pzdr,

Sir_Blade

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #44 dnia: 16 Stycznia 2022, 09:49:04 »
Jaki bak ma Hoghlander? 70litrow?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl