Autor Wątek: Nowa Toyota HIGHLANDER hybrid 2021  (Przeczytany 129823 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline JawkaM

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Highlander
Odp: Nowa Toyota HIGHLANDER hybrid 2021
« Odpowiedź #75 dnia: 21 Kwietnia 2022, 11:18:19 »
Czy miał już ktoś z Was "przyjemność" doprowadzić Highlandera do sytuacji, że posuwając się bardzo wolno w korku, nagle przestaje działać padał gazu?  NA elektryku.
Zdarzyło mi się to już dwa razy. But w podłogę nic nie daje (w pierwszej chwili).
A i przy okazji, do projektanta co tak zaprojektował tylne pasy, że non stop dudnią jak się ich odpowiednio nie odczepi, karny kaktus!!!

Mi się też tak kiedyś zdarzyło, a co gorsza - przy lewoskręcie kiedy z naprzeciwka już zbliżało się auto. Myślę, że to efekt jazdy w trybie ECO, kiedy resaponsywność na pedał gazu jest inna niż w trybie NORMAL albo 'SPORT' :).

Offline JawkaM

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #76 dnia: 21 Kwietnia 2022, 11:47:55 »
Cześć, zaglądam na to forum okazjonalnie i wydaje mi się że już najwyższy czas stworzyć dla Highlandera XU70 jakieś podkategorie w drzewku forum :).

Przy okazji podzielę się pomysłem jak w prosty sposób pozbyć się denerwującego skrzypienia dochodzącego z okolicy ekranu multimediów.
Auto jest generalnie dobrze wyciszone, do tego stopnia że jadąc z wyłączonym radiem i gdy nawiew pracuje cicho, można usłyszeć wiele innych upierdliwych dźwięków.
Jednym z nich który pojawił się u mnie już przy przebiegu ~2000km było denerwujące skrzypienie dobiegające z okolicy ekranu na środku deski rozdzielczej .. a raczej zza ekranu. Myślałem że to kwestia jakichś źle zamontowanych kabelków w środku (za ekranem) albo miejsc mocowania całego systemu multimedialnego. Skrzypienie było słyszalne szczególnie jadąc powoli po nierównej drodze.
Sięgnąłem znowu do amerykańskiego forum i jak się okazuje nie jestem jedyny któremu to przeszkadza https://www.toyotanation.com/threads/2020-highlander-squeaks-and-rattles.1682786/#post-14281684

Tutaj jakiś człowiek opisał to tak:
I’m pretty certain I know what noise you have because mine has the same noise and I figured out what it is. If you press on the dash all the way in the front near the windshield you’ll notice it’s a thin piece of plastic and it’s unsupported. When you hit a bump it vibrates and creates that rattle noise. If you hold it down while driving over bumps and the noise goes away that’s your problem. The solution is to buy some weather strip foam and tuck it in the gap between the windshield and the dash.

I potwierdzam, że to skrzypienie dochodzi z miejsca styku deski rozdzielczej z przednią szybą, która podczas jazdy po nierównym terenie wchodzi w jakieś takie drgania.
Żeby się tego pozbyć, wyciąłem z czarnego kawałka gumy malutki klin (~1cm) i wcisnąłem go centralnie między szybę i deskę rozdzielczą tak że go praktycznie nie widać. Dzięki temu skrzypienie ustało na dobre.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #77 dnia: 21 Kwietnia 2022, 12:16:06 »
Bardzo mi sie highlander podoba ,ale to trochę chore ,że w aucie  w cenie prawie 300tys , trzeba wciskać gumowe kliniki żeby coś nie trzeszczało!!! Przecież to nowa konstrukcja Toyoty , a jak będzie w aucie wyglądało po przebiegu np.300tys ,  klinik , tam podkładka , tu plasterek............itd??
RAV4 2.5 hybrid

Offline JawkaM

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #78 dnia: 21 Kwietnia 2022, 14:28:15 »
W każdym aucie znajdziesz coś do czego się można przyp...dolić. To o czym pisałem na pewno nie zniechęciło by mnie przed kupnem bo jestem z auta bardzo zadowolony. Wcześniej jeździłem Mazdą CX-9 i tamtem samochód tez miał swoje wady.
Myślę że przy najbliższej wizycie w serwisie zgłoszę to, bo może mają jakiś firmowy patent ... ale nie chce mi się jechać specjalnie z taką rzeczą.

Offline ma_kraj

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Highlander 2022
« Odpowiedź #79 dnia: 21 Kwietnia 2022, 15:38:31 »
Czy miał już ktoś z Was "przyjemność" doprowadzić Highlandera do sytuacji, że posuwając się bardzo wolno w korku, nagle przestaje działać padał gazu?  NA elektryku.

Zdarzyło mi się to już dwa razy. But w podłogę nic nie daje (w pierwszej chwili).
Na forum Toyotanation też kilka osób wspominało o takim zachowaniu. Jako wyjaśnienie pojawiało się albo lekkie przypadkowe muśnięcie pedału hamulca (wspominali, że przez dość blisko położone pedały), albo awaria lub rozregulowanie czujnika położenia pedału hamulca, który odpowiada miedzy innymi za włączanie świateł stopu. Mogło to powodować, że komputer wyłapywał hamowanie jednocześnie z dodawaniem gazu i preferował hamowanie.

Offline Wasunio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #80 dnia: 22 Kwietnia 2022, 22:41:50 »
Podrzucam jeżeli ktoś potrzebuje listwy na zderzak. Potwierdzam-oryginał (sam kupiłem) i w dobrej cenie.
https://www.olx.pl/d/oferta/toyota-highlander-listwa-na-zderzak-tyl-CID5-IDOt3Wc.html

Offline daniel36

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #81 dnia: 24 Kwietnia 2022, 14:57:38 »
Hej,

Pytanko mam do nabywców nowych Hihglanderów. Jaki mieliście orientacyjnie czas etapu zamówienia: "produkcja w toku"? Od 1 marca tak wisi.

Offline JawkaM

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #82 dnia: 25 Kwietnia 2022, 10:58:47 »
Hej,

Pytanko mam do nabywców nowych Hihglanderów. Jaki mieliście orientacyjnie czas etapu zamówienia: "produkcja w toku"? Od 1 marca tak wisi.
U mnie było tak, że auto zamówiłem 23.08.2021, a później:
24.08.2021 - przetwarzanie zamówienia
03.10.2021 - produkcja w toku
11.12.2021 - pojazd opuścił fabrykę
12.01.2022 - w transporcie
07.02.2022 - pojazd dostarczony do dealera

Offline JawkaM

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #83 dnia: 25 Kwietnia 2022, 11:10:44 »
Podrzucam jeżeli ktoś potrzebuje listwy na zderzak. Potwierdzam-oryginał (sam kupiłem) i w dobrej cenie.
https://www.olx.pl/d/oferta/toyota-highlander-listwa-na-zderzak-tyl-CID5-IDOt3Wc.html
Super info, dobra cena. Chciałem to zamówić w ASO ale 848zł za coś takiego ... to gruba przesada. Zamówiłem u tego faceta z OLX.
Dzięki za wiadomość!

Offline sconn

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #84 dnia: 25 Kwietnia 2022, 19:22:00 »
Hej,

U mnie wisi od 15 marca (wersja exe), dodatkowo lokalizacja pokazuje jakieś miasteczko w Pensylwanii, zamiast fabryki w Indianie. W kwietniu były przestoje, brakuje części: https://apnews.com/article/business-indiana-north-america-toyota-motor-corp-princeton-f3d349414a081e849001be17e7cb470d

Offline Tomasz44

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #85 dnia: 29 Kwietnia 2022, 09:30:51 »
Cześć. Niedawno odebrałem swojego.
Jeżeli chodzi o produkcję to zamówiłem pod koniec listopada 21. "W produkcji" wisiał jakieś 1,5 m-ca. W ASO wylądował pod koniec marca gdzie stał do końca kwietnia (bez komentarza).
Dokupiłem pakiety z boxem, bocznymi stopniami i hakiem. Tak jak już ktoś wspominał jest opcja z hakiem bez wycinania zderzaka (13pin).
Nie brałem Cobry, dokupiłem GAP.
A teraz plusy ujemne:
- dopiero na parkingu przed salonem zauważyłem, że lakier jest delikatnie porysowany. Odpuściłem bo po 2 myjkach byłoby to samo.
- trzeszczy lewy wewnętrzny uchwyt drzwi kierowcy. Delikatnie podczas jazdy i masakrycznie przy dotknięciu. Zaatakuje go sylikonem.
- rozczarowuje bas w JBL. Nie mogę dogrzebać się do jakiś poszerzonych ustawień audio albo ich nie ma. Widzę tylko 3 podstawowe regulacje niskie/wysokie i coś tam jeszcze. W ostateczności zerknę do instrukcji hehe.
- brak wykończenia materiałowego/gumowego w schowkach. Telepią się różne pierdoły w środku i bagażniku. Kupię filc samoprzylepny i jakoś to zabezpieczę.
Poza tym super. Zawieszenie idealne dla mnie czyli miękkie i ciche. Wyciszenie też na plus. Spalanie w mieście 8l, jak dla mnie może tak zostać. CVT już na jazdach próbnych pozytywnie zaskoczył - jest wycie ale nie jakoś strasznie natarczywe.
Muszę się przestawić na inny styl jazdy bo całe życie kopciuchami.
Pozdrawiam.

Offline lapa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #86 dnia: 29 Kwietnia 2022, 18:12:27 »
Wymieniłem spryskiwacze przedniej szyby z "0" zerówek na 2+ polecam każdemu (salon toyota). Nie pryska na dach a jak jedziesz 100+ nie pryska na wycieraczki tylko szybę czyli tam gdzie trzeba.

Offline Tomasz44

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #87 dnia: 13 Maja 2022, 15:50:56 »
Jeszcze w temacie niedziałającej pamięci foteli o której było wspominane. U mnie też to było ale działa procedura aktywacji pamięci opisana w dziale RAV4.

Offline JawkaM

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #88 dnia: 17 Maja 2022, 10:05:45 »
Cześć, czy wymienialiście olej w samochodzie jakoś dodatkowo, przy przebiegu powiedzmy ~4..5tys km ?
Ile ludzi tyle opinii, ale nie miałem wcześniej hybrydy i nie wiem czy w ogóle praktykuje się takie coś jeszcze.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #89 dnia: 17 Maja 2022, 10:16:47 »
Cześć, czy wymienialiście olej w samochodzie jakoś dodatkowo, przy przebiegu powiedzmy ~4..5tys km ?
Ile ludzi tyle opinii, ale nie miałem wcześniej hybrydy i nie wiem czy w ogóle praktykuje się takie coś jeszcze.
kupiłeś hybryde ,a nie ufo . Masz silnik spalinowy , i dodatkowo ,,trochę prądu,, Silnik spalinowy , jest głównym napędem i powinno sie o niego zadbać i to od samego początku. Jeżeli wymiana oleju kosztuje ok. 500zł to nie ma sie nad czym zastanawiać .
RAV4 2.5 hybrid

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl