Cześć, zaglądam na to forum okazjonalnie i wydaje mi się że już najwyższy czas stworzyć dla Highlandera XU70 jakieś podkategorie w drzewku forum

.
Przy okazji podzielę się pomysłem jak w prosty sposób pozbyć się denerwującego skrzypienia dochodzącego z okolicy ekranu multimediów.
Auto jest generalnie dobrze wyciszone, do tego stopnia że jadąc z wyłączonym radiem i gdy nawiew pracuje cicho, można usłyszeć wiele innych upierdliwych dźwięków.
Jednym z nich który pojawił się u mnie już przy przebiegu ~2000km było denerwujące skrzypienie dobiegające z okolicy ekranu na środku deski rozdzielczej .. a raczej zza ekranu. Myślałem że to kwestia jakichś źle zamontowanych kabelków w środku (za ekranem) albo miejsc mocowania całego systemu multimedialnego. Skrzypienie było słyszalne szczególnie jadąc powoli po nierównej drodze.
Sięgnąłem znowu do amerykańskiego forum i jak się okazuje nie jestem jedyny któremu to przeszkadza
https://www.toyotanation.com/threads/2020-highlander-squeaks-and-rattles.1682786/#post-14281684 Tutaj jakiś człowiek opisał to tak:
I’m pretty certain I know what noise you have because mine has the same noise and I figured out what it is. If you press on the dash all the way in the front near the windshield you’ll notice it’s a thin piece of plastic and it’s unsupported. When you hit a bump it vibrates and creates that rattle noise. If you hold it down while driving over bumps and the noise goes away that’s your problem. The solution is to buy some weather strip foam and tuck it in the gap between the windshield and the dash.
I potwierdzam, że to skrzypienie dochodzi z miejsca styku deski rozdzielczej z przednią szybą, która podczas jazdy po nierównym terenie wchodzi w jakieś takie drgania.
Żeby się tego pozbyć, wyciąłem z czarnego kawałka gumy malutki klin (~1cm) i wcisnąłem go centralnie między szybę i deskę rozdzielczą tak że go praktycznie nie widać. Dzięki temu skrzypienie ustało na dobre.