Autor Wątek: Nowa Toyota HIGHLANDER hybrid 2021  (Przeczytany 129934 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline szarlih

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Highlander
Odp: Nowa Toyota HIGHLANDER hybrid 2021
« Odpowiedź #106 dnia: 06 Czerwca 2022, 17:58:44 »
szukając nowej zaślepki znalazłem takie coś dla tych co mają wycięty tylni zderzak

dobra opcja

https://postimg.cc/sB0D1hzq
https://postimg.cc/mzbNZKb8
« Ostatnia zmiana: 06 Czerwca 2022, 18:01:44 wysłana przez szarlih »

Offline michu69

• Początkujący
« Odpowiedź #107 dnia: 06 Czerwca 2022, 22:08:24 »
Hej,

Pytanko mam do nabywców nowych Hihglanderów. Jaki mieliście orientacyjnie czas etapu zamówienia: "produkcja w toku"? Od 1 marca tak wisi.
U mnie było tak, że auto zamówiłem 23.08.2021, a później:
24.08.2021 - przetwarzanie zamówienia
03.10.2021 - produkcja w toku
11.12.2021 - pojazd opuścił fabrykę
12.01.2022 - w transporcie
07.02.2022 - pojazd dostarczony do dealera
A gdzie można śledzić etapy zamówienia ?

pireus

• Gość
« Odpowiedź #108 dnia: 07 Czerwca 2022, 09:33:22 »
dobra opcja
Szczerze mówiąc, to straszne dziadostwo, żeby do takiego samochodu, szukać jakiś zaślepek, żeby wyglądało to estetycznie. Przecież to wszystko powinno być w zestawie montażowym, jeżeli konfigurujemy sobie samochód z hakiem

Offline JawkaM

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #109 dnia: 07 Czerwca 2022, 15:53:13 »
Hej,

Pytanko mam do nabywców nowych Hihglanderów. Jaki mieliście orientacyjnie czas etapu zamówienia: "produkcja w toku"? Od 1 marca tak wisi.
U mnie było tak, że auto zamówiłem 23.08.2021, a później:
24.08.2021 - przetwarzanie zamówienia
03.10.2021 - produkcja w toku
11.12.2021 - pojazd opuścił fabrykę
12.01.2022 - w transporcie
07.02.2022 - pojazd dostarczony do dealera
A gdzie można śledzić etapy zamówienia ?
Na przykład w aplikacji MyT na telefonie iOS/Android ale wcześniej musisz być zarejestrowany w systemie Toyoty. W moim przypadku rejestracji dokonałem w salonie w dniu rezerwacji auta kiedy wpłacałem zaliczkę. Skontaktuj się ze sprzedawcą żeby zrobił co trzeba zrobić po stronie ASO, ponieważ nie wiem czy sam jesteś w stanie to zrobić online.
Jak już będziesz zarejestrowany to możesz też podglądać status zamówienia online na stronie Toyoty i każdorazowo dostajesz notyfikację e-mail albo przez appkę na telefonie jeśli status zamówienia się zmienia.

Offline Grzegorzz

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Highlander 2021
« Odpowiedź #110 dnia: 17 Czerwca 2022, 18:25:59 »
Dzień dobry wszystkim!

Panowie, gdyby ktoś chciał się bawić w "usprawnienia"
Highlandera to zajrzyjcie na profil gościa- https://youtu.be/9epSUfAua4U.
Z niektórym rzeczami to moim zdaniem przesadza ale
np. wymiana żałosnych halogenów na Ledy czy hydrauliczne
siłowniki przy masce to można a nawet trzeba zrobić! Ktoś wcześniej pisał że mu przeszkadzają schowki bez wyłożenia i słusznie ale to też łatwo można zrobić samemu małym kosztem. Ja polecam zrobienie siłowników, wymiana żarówek na Ledy i wymiana kierunkowskazów w lusterkach na dynamiczne. Niech ta nasz fura się prezentuje trochę bardziej premium chociaż tak naprawdę do premium niestety mu daleko.

Pozdrawiam

Offline Grzegorzz

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Highlander 2021
« Odpowiedź #111 dnia: 17 Czerwca 2022, 20:54:15 »
Kilka ciekawostek jak chodzi o Highlander 2023 https://pressroom.toyota.com/2023-toyota-highlander-revs-up-driving-with-new-turbocharged-engine/
Silnik turbo zamiast V6 (ciekawe czy będzie dostępny w Europie), zmiana systemu multimedialnego na wersję z Lexusa NX, wyświetlacz zamiast analogowych zegarów, wireless AppleCarplay/Android Auto, zmienione miejsce ładowarki indukcyjnej :). Nice.

Kurczę, szkoda, że na takie "podstawowe" rzeczy wpadli tak późno. Aż chciałoby się to mieć a najbardziej to chyba multimedia bo za tą kasę to jest trochę słabo;(

Offline Tomasz44

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #112 dnia: 22 Czerwca 2022, 19:26:03 »
No właśnie on prezentuje się premium. Gorzej kiedy zaczyna to jechać, czar pryska. Zrobiłem ostatnio 8 tyś po Europie i niestety włoskie drogi trochę go dojechały. Wnętrze tak się rozklekotało, że zaprzyjaźniłem się z silikonem w sprayu. Jeszcze 2 miejscach zrobiłem takie druciarstwo, że żona przysiadła jak to zobaczyła hehe. Na razie powiedzmy cisza ale smród pozostał. Za to jestem dumny że się nie rozkraczył w trasie dzięki słynnej japońskiej niezawodności.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #113 dnia: 24 Czerwca 2022, 08:37:28 »
No właśnie on prezentuje się premium. Gorzej kiedy zaczyna to jechać, czar pryska. Zrobiłem ostatnio 8 tyś po Europie i niestety włoskie drogi trochę go dojechały. Wnętrze tak się rozklekotało, że zaprzyjaźniłem się z silikonem w sprayu. Jeszcze 2 miejscach zrobiłem takie druciarstwo, że żona przysiadła jak to zobaczyła hehe. Na razie powiedzmy cisza ale smród pozostał. Za to jestem dumny że się nie rozkraczył w trasie dzięki słynnej japońskiej niezawodności.
Trochę sie napaliłem na highlandera , możesz napisać co podklejałeś i co jeszcze cie wkurza w aucie?
RAV4 2.5 hybrid

Offline szarlih

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #114 dnia: 24 Czerwca 2022, 11:00:43 »
Gorzej kiedy zaczyna to jechać, czar pryska. Zrobiłem ostatnio 8 tyś po Europie i niestety włoskie drogi trochę go dojechały. Wnętrze tak się rozklekotało, że zaprzyjaźniłem się z silikonem w sprayu.

jakieś wyjątkowo słabe te drogi mają? pytam z ciekawości, bo po roku dobiłem do 20k i poza tym cholernym pasem z tyłu nic nie puka ani nie trzeszczy. jakieś konkretne miejsca obserwować czy się nie rozlezą? ostatnio była grana trasa ponad 2 tysiace km i też wszystko na miejscu.

Offline Tomasz44

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #115 dnia: 25 Czerwca 2022, 21:37:33 »
Trochę sie napaliłem na highlandera , możesz napisać co podklejałeś i co jeszcze cie wkurza w aucie?
Obiektywnie pojazd jest ok, ale jeżeli ktoś nie lubi niedopracowanego wnętrza, które po pewnym czasie da o sobie znać kakofonią dźwięków to będzie się męczył. Chyba, że wejdzie w tryb "zrób to sam" - nie każdy ma czas i to lubi.
Mi fabrycznie trzeszczał uchwyt drzwi kierowcy - cały czas. Dodatkowo wyjazd spowodował że spasowanie wszystkich elementów plastikowych w tylnych drzwiach P i L nabrało luzów i tarabaniło na nierównościach. Kilka punktowych miejsc trzeszczało w konsoli centralnej.
Kupiłem takie https://polgum.sklep.pl/pl/p/Uszczelka-gumowa-niezbrojona-na-rant-1-1%2C5mm-GW74/47
profile gumowe różnych rozmiarów i powpychałem w luzy/szczeliny pomiędzy plastikami w drzwiach + Wurth sylikon. Na razie działa ale spaliłem się ze wstydu jak to robiłem na posesji pod czujnym okiem sąsiadów :). Hałasowały oparcia tylnej kanapy ale ogarnąłem - kanapa była przekoszona na prowadnicach. Trochę aut miałem i faktycznie niektóre zaczynały trzeszczeć ale przy 150 tyś przebiegu.
Jeżeli komuś to nie przeszkadza to reszta jest ok. Mnie to osobiście trochę irytuje.

jakieś wyjątkowo słabe te drogi mają? pytam z ciekawości, bo po roku dobiłem do 20k i poza tym cholernym pasem z tyłu nic nie puka ani nie trzeszczy. jakieś konkretne miejsca obserwować czy się nie rozlezą? ostatnio była grana trasa ponad 2 tysiace km i też wszystko na miejscu.

Jest taki wredny odcinek dwupasmowy pomiędzy Piza i Rzym. Prawy pas jest poharatany na odcinku ok 150 km. Zrobiliśmy go kilka razy i tam się zaczęło.  No i często drogi lokalne. We Francji zresztą bywało podobnie.
Swoje pewnie też zrobiło podbicie ciśnienia z tyłu do 2,8 gdzie przy ich temperaturach rosło do 3,2. Był wyraźnie twardszy, gorzej wybierał to wszystko. 

Offline daniel36

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #116 dnia: 25 Czerwca 2022, 23:42:52 »
Masz auto za ok 250 tyś i do tego gabarytami znacznie przewyższające wszystko co nowe w tej klasie, nie za milion (choć polecam filmik z kłopotami S-klasy, właśnie w tej cenie.) Nie ma ideału. Inna sprawa, że takie duperele o których piszesz zgłasza się w ASO (kiedyś w Nissanie dopiero za 3 razem znaleziono przyczynę pohukiwania przy zapalaniu silnika).

Przed zakupem nowego auta zawsze staram się wypożyczyć demo na weekend lub chociaż dzień, tu niestety takiej możliwości nie miałem. Ale zrobiłem ponad 100km, 3 egzemplarzami z różnymi przebiegami. W żadnym nie dosłyszałem w/w trzasków czy skrzypień. Jedyne co mi nie spodobało się, to miękkie zawieszenie i średnia dynamika. Za to cała masa innych plusów

BTW do dealera dojechał i mój egzemplarz, po niecałych 6 miesiącach. Jedyne czego się obawiam... to kradzieży. Aktualnie czas oczekiwania to minimum 10 miesięcy, bez gwarancji ceny, i pewności czy dojedzie. Podobno od marca były sytuacje, że anulowano zamówienia.

Offline grzesboy

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Highlander 2022
« Odpowiedź #117 dnia: 27 Czerwca 2022, 12:18:30 »
Witam,

Mam pytanie do tych, którzy aktualizowali nawigację w swoich autach. U mnie po wpisaniu kodu żądania na stronie toyota-tech.eu wyświetla się błąd:
Błąd
IE4110-Value is invalid for deviceid
Kod wpisywałem poprawnie kilka razy, za każdym razem to samo. Macie jakiś pomysł?
Dzięki

Offline grzesboy

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Highlander 2022
« Odpowiedź #118 dnia: 27 Czerwca 2022, 14:09:55 »
Ok, już sobie poradziłem. Jednak jest niewidoczna różnica między dużym i i małym l :)

Offline JawkaM

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #119 dnia: 28 Czerwca 2022, 18:53:28 »
Cześć, czy miał ktoś z Was problem z wibrującymi tarczami na dohamowaniach z prędkości 'autostradowych', powiedzmy z 140km/h nagłe hamowanie do 40km/h?
Zastanawiam się czy przy przebiegu ~4900km takie coś nie powinno się kwalifikować do wymiany tarcz w ASO w ramach gwarancji.

W moim poprzednim aucie Mazda CX-9 (2014) to był standardowy problem, ponieważ stockowe tarcze były zbyt małe do tak ciężkiego auta i bardzo szybko przegrzewały .. i w efekcie krzywiły, co później powodowało drgania kierownicy podczas hamowania. Po wymianie fabrycznych tarcz na EBC Ultimax (wentylowane i nacinane) problem zniknął całkowicie i w połączeniu z klockami Hawk Performance HPS również poprawiła się znacznie siła hamowania. 

Czy do Highlandera Hybrid (XU70) są w ogóle jakieś zamienniki w Polsce? Ktoś coś próbował lepszego niż fabryczne?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl