Autor Wątek: Nowa Toyota HIGHLANDER hybrid 2021  (Przeczytany 129852 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Wladek

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Toyota
Odp: Nowa Toyota HIGHLANDER hybrid 2021
« Odpowiedź #120 dnia: 28 Czerwca 2022, 20:25:25 »
Witam,

Mam zamówionego Higlandera i zastanawiam się czy warto montować akcesoryjne progi-stopnie boczne, czy ktoś ma coś takiego i może się wypowiedzieć.
Ktoś też wspomniał na forum o kołach zimowych z innymi, mniejszymi felgami - sprzedawca przekazał mi że do Highlander ma homologację tylko na koła/ opony w jednym rozmiarze - 20"
Zastanawiam się też dlaczego Highlader ma wpisany w dowód, że może ciągnąć lekką przyczepę o wadze do 700kg, gdzie większość ma 750kg i nie wiem co mam zrobić ze swoją przyczepą która jest do 750kg   

Offline szarlih

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Highlander
« Odpowiedź #121 dnia: 29 Czerwca 2022, 11:40:45 »
Cytuj (zaznaczone)
Mam zamówionego Higlandera i zastanawiam się czy warto montować akcesoryjne progi-stopnie boczne, czy ktoś ma coś takiego i może się wypowiedzieć.

Ja mam. Dla mnie mało wygodne, mam 190cm, zdarza się nogawki brudzić. Ale dla dzieci wręcz niezbędne, żona w sumie też chwali (170cm). Plus, dobrze mi się relingi montuje albo szklany dach myje z takiego progu. Dodam, że to była świadoma decyzja, zauważyłem już na jeździe próbnej, ale dla niższych osób są potrzebne.

Offline Tomasz44

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #122 dnia: 29 Czerwca 2022, 19:03:48 »
Cześć, czy miał ktoś z Was problem z wibrującymi tarczami na dohamowaniach z prędkości 'autostradowych', powiedzmy z 140km/h nagłe hamowanie do 40km/h?
Zastanawiam się czy przy przebiegu ~4900km takie coś nie powinno się kwalifikować do wymiany tarcz w ASO w ramach gwarancji.

Na 4 str. staggy pisał, że tarcze wymieniali na gwarancji.

Czy do Highlandera Hybrid (XU70) są w ogóle jakieś zamienniki w Polsce? Ktoś coś próbował lepszego niż fabryczne?
Jest problem. Nawet na https://sklep.toyota.pl/ highlander nie istnieje.

Offline JawkaM

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #123 dnia: 30 Czerwca 2022, 15:26:05 »
Cześć, czy miał ktoś z Was problem z wibrującymi tarczami na dohamowaniach z prędkości 'autostradowych', powiedzmy z 140km/h nagłe hamowanie do 40km/h?
Zastanawiam się czy przy przebiegu ~4900km takie coś nie powinno się kwalifikować do wymiany tarcz w ASO w ramach gwarancji.

Na 4 str. staggy pisał, że tarcze wymieniali na gwarancji.

Czy do Highlandera Hybrid (XU70) są w ogóle jakieś zamienniki w Polsce? Ktoś coś próbował lepszego niż fabryczne?
Jest problem. Nawet na https://sklep.toyota.pl/ highlander nie istnieje.

Zostawiłem dziś auto w serwisie na 'pomiary'. Dzięki za info.

Offline JawkaM

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #124 dnia: 30 Czerwca 2022, 15:27:40 »
Cytuj (zaznaczone)

Ja mam. Dla mnie mało wygodne, mam 190cm, zdarza się nogawki brudzić. Ale dla dzieci wręcz niezbędne, żona w sumie też chwali (170cm). Plus, dobrze mi się relingi montuje albo szklany dach myje z takiego progu. Dodam, że to była świadoma decyzja, zauważyłem już na jeździe próbnej, ale dla niższych osób są potrzebne.

Ja też założyłem (skorzystałem do zakupu z tych punktów Toyota More które dostałem po kupnie auta, chyba 2000zł) i progi się przydają dla dzieci oraz do wkładania rzeczy na dach (box, rowery itp). Te stopnie boczne też dodają autu taki offroadowy look :), ale potwierdzam, trzeba się nauczyć wsiadać żeby nie brudzić sobie spodni.

Offline ma_kraj

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Highlander 2022
« Odpowiedź #125 dnia: 30 Czerwca 2022, 22:47:37 »
Cytuj (zaznaczone)

Ja też założyłem (skorzystałem do zakupu z tych punktów Toyota More które dostałem po kupnie auta, chyba 2000zł) i progi się przydają dla dzieci oraz do wkładania rzeczy na dach (box, rowery itp). Te stopnie boczne też dodają autu taki offroadowy look :), ale potwierdzam, trzeba się nauczyć wsiadać żeby nie brudzić sobie spodni.

Też mam założone i podobnie jak przedmówcy widzę, że dla niższych albo starszych osób są bardzo pomocne. Da się jakoś wdrapać do środka bez progów, ale dostojniej :) się to robi z progami. No chyba że się ma powyżej 1,85 m wzrostu, to wtedy próg jest mniej potrzebny, ale po pewnym czasie można sobie wygnieść bok siedziska, zdarzyło mi się w innym samochodzie, jak się człowiek zsuwa z fotela na ziemię. Więc w sumie wg mnie progi są przydatne. I do tego moim zdaniem nieźle wyglądają i dodatkowo dają dobry dostęp do boxa dachowego.

Offline ma_kraj

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #126 dnia: 30 Czerwca 2022, 22:53:23 »
Ktoś też wspomniał na forum o kołach zimowych z innymi, mniejszymi felgami - sprzedawca przekazał mi że do Highlander ma homologację tylko na koła/ opony w jednym rozmiarze - 20"
Też zastanawiam się nad 18'' kołami na zimę. W Stanach Highlander w niższych wersjach jest sprzedawany na 18'' więc nie powinno być problemów ze zmieszczeniem takich felg. Jeśli chodzi o homologację, czy ma ona jakiś wpływ na to co się dzieje z samochodem po sprzedaży? Może ktoś wie jak to jest pod względem prawnym? Czy koła spoza homologacji mogą być problemem na przykład przy wypłacie odszkodowania?

Offline Grzegorzz

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Highlander 2021
« Odpowiedź #127 dnia: 30 Czerwca 2022, 23:08:28 »
Dla dzieci to hast have ale dla samego wyglądu też warto. Szczerze to nawet trochę się dziwię, że są klienci którzy kupują to auto w pierwszej wersji wyposażenia. Różnica nie jest wielka a jak już wydaje się ponad 200tys to wypada mieć jak najwięcej. Tym bardziej że tu praktycznie nie ma możliwości żadnej konfiguracji z bajerami jak w marcu, audi czy bmw. I tak moim zdaniem cena jest za wysoka ale .... duster kosztuje już prawie 100tys!;)

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #128 dnia: 30 Czerwca 2022, 23:08:51 »
Też zastanawiam się nad 18'' kołami na zimę. W Stanach Highlander w niższych wersjach jest sprzedawany na 18'' więc nie powinno być problemów ze zmieszczeniem takich felg. Jeśli chodzi o homologację, czy ma ona jakiś wpływ na to co się dzieje z samochodem po sprzedaży? Może ktoś wie jak to jest pod względem prawnym? Czy koła spoza homologacji mogą być problemem na przykład przy wypłacie odszkodowania?
przeczytaj to;

https://autokult.pl/39691,klopoty-z-ubezpieczeniem-przez-niewlasciwe-opony-prawo-po-stronie-kierowcow
RAV4 2.5 hybrid

Offline ma_kraj

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #129 dnia: 01 Lipca 2022, 01:25:27 »
przeczytaj to;

https://autokult.pl/39691,klopoty-z-ubezpieczeniem-przez-niewlasciwe-opony-prawo-po-stronie-kierowcow

Dzięki za link. Dodatkowo znalazłem w instrukcji obsługi informacje o kołach 18'' (235/65 R18 106V) wiec zakładam, że skoro producent sam wspomina o takim rozmiarze, to nie powinno być problemów. A homologują z jednym rozmiarem (20'') raczej ze względu na koszty - korporacja wszędzie szuka oszczędności, a i tak sprzedają tylko z 20''.
Jakby ktoś był zainteresowany, to fragment w instrukcji wygląda tak:

« Ostatnia zmiana: 01 Lipca 2022, 01:27:34 wysłana przez ma_kraj »

Offline daniel36

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #130 dnia: 02 Lipca 2022, 10:11:17 »
Polecam progi, przydatne dla dzieci i efektownie wyglądają.
Z bonusem 2000 dopłaciłem 1800zł.

Offline daniel36

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #131 dnia: 02 Lipca 2022, 10:19:32 »

Ale do 18 dokupić trzeba jeszcze felgi a to przy 18"" minimum 3000.

Offline ma_kraj

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #132 dnia: 03 Lipca 2022, 09:17:17 »
Ale do 18 dokupić trzeba jeszcze felgi a to przy 18"" minimum 3000.
Zgadza się. I jeszcze czujniki TPMS, ale wg mnie zawsze bezpieczniej i wygodniej jest mieć drugi komplet kół na zimę o wyższym profilu, bo jest mniejsze ryzyko uszkodzenie felgi podczas poślizgu czy wjazdu w dziurę, lub wymiany opon w warsztacie. A do tego, przy odrobinie umiejętności technicznych można sobie samemu w garażu te koła przełożyć, nie stojąc w kolejkach, jak spadnie pierwszy śnieg i zima swoim zwyczajem zaskoczy wszystkich :). Jeśli chodzi o koszty, to cena opony 20'' to jakieś 1200 zł (pomijam ewidentną "chińszczyznę"), a cena za koło 18'' z czujnikiem to około 1400-1600 zł. Czyli mamy min. 4800 zł za komplet opon lub 6200 za komplet kół. Przy samochodzie za ćwierć miliona te 1400 różnicy wg mnie można znieść. A poza tym 1400 to teraz "tylko" dwa (może trzy) tankowania do pełna ;)
« Ostatnia zmiana: 03 Lipca 2022, 10:16:29 wysłana przez ma_kraj »

Offline Tomasz44

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #133 dnia: 03 Lipca 2022, 21:48:15 »
Drugi komplet na felgach jak najbardziej ok. Nie schodził bym do 18 bo .... będzie słabo wyglądał ;). Toyota ma w dobrej cenie komplet 20 + Nokian + czujniki.

Offline Wladek

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Toyota
« Odpowiedź #134 dnia: 04 Lipca 2022, 10:43:22 »
Dziękuję za opinie, chyba się zdecyduje na te progi, jedyny minus jaki dostrzegam to zmniejszenie prześwitu auta - przynajmniej tak mi powiedział sprzedawca w salonie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl