Autor Wątek: Nowa Toyota HIGHLANDER hybrid 2021  (Przeczytany 129855 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Konrado76

• Prawie Toyot
Odp: Nowa Toyota HIGHLANDER hybrid 2021
« Odpowiedź #255 dnia: 25 Marca 2023, 08:42:35 »
PZU dawalo mi od 7200 do 8500. Ergo Hestia 7500. Alianz jak w/w. Rok temu Alianz jak nowka byla z 28 marca 2022 to 7000, ale Hestia wtedy nawet 5800 tyle ze ubezpieczyli jak przyplynela juz toyota. Teraz z Toyota Gorzow w alianzie mi taka cene dali 7300 dwa dni temu.

Offline Tomasz44

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #256 dnia: 25 Marca 2023, 14:38:01 »
Racja, zapomniałem o salonie. Dzięki.

Offline micrus

• Początkujący
  • Samochód:: Highlander 2022
« Odpowiedź #257 dnia: 28 Marca 2023, 13:29:06 »
Witam wszystkich,
Pierwszy raz pojawiam się na tym forum, więc pozdrawiam wszystkich posiadaczy Highlanderów. Sam jeżdżę egzemplarzem z 2022 roku w wersji Executive. Generalnie auto jest ok, ale kilka "drobiazgów" mnie denerwuje. Może dacie mi jakieś rady, a może was też to spotkało.
1. System audio - mam ten duży wyświetlacz 12,3" i nie sposób wyłączyć podziału ekranu na 2/3-1/3. Mam podłączony do USB zewnętrzny system umożliwiający korzystanie z bezprzewodowego CarPlay'a i przy okazji mogę puszczać na ekranie Netflixa, YouTuba itd. Trochę to męczące, że film odtwarzany jest tylko na części ekranu (żeby było jasne tylko na postoju takie rozrywki). Komuś udało się to obejść?
2. System audio - kilka tygodni temu jeździłem zastępczą CHR. Ku mojemu zdziwieniu jest tam zupełnie nowy system audio, pięknie rozbudowany graficznie (np. ikonki stacji radiowych). Gdy oddawałem samochód, Pan w serwisie blacharskim (Toyoty) był zdziwiony, że w Highlanderze jest takie badziewie, zwłaszcza że mój Highlander jest znacznie młodszy od tej CHR, którą dostałem. I tu pytanie - jak zaktualizować system audio? Wg instrukcji jest to możliwe poprzez pobranie (po zalogowaniu) z e-Sklepu odpowiedniej aktualizacji (o ile jakaś jest). Problem w tym, że od wielu miesięcy jest tam komunikat "W związku z pracami związanymi z aktualizacją strony, informujemy o czasowej jej niedostępności. Do czasu ponownego jej uruchomienia, w przypadku jakichkolwiek zapytań, zapraszamy do ASO". A ASO nic mi nie odpisuje. Jest jakaś możliwość zaktualizowania? Po zalogowaniu na toyota.pl widzę, że chyba mam wersję ToyotaTouch2 MM19.
3. I znowu system audio - słuchając radia DAB, gdy włączam wsteczny przestaje grać. I tylko na DAB, pozostałe źródła dźwięku działają ok.
4. Siedzenie kierowcy - piszę o siedzeniu kierowcy, bo jest najbardziej użytkowane, ale pewnie dotyczy to całej tapicerki. Sporo jeżdżę (mam jakieś 23.000 km w 7 m-cy), ale to chyba nie może być powodem, że czarna tapicerka traci kolor. A już zwłaszcza w tych dziurkach potrzebnych do wentylacji - tam już po prostu widać biały kolor. I nie żebym jakoś masakrycznie dużo ważył - mam 90 kg przy 185 cm, co z pewnością dalekie jest od średniej amerykańskiej  :-). Macie może też takie problemy z tapicerką?

Offline Tomasz44

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #258 dnia: 29 Marca 2023, 10:42:05 »
Cześć.
1. Raczej nie. W roku modelowym 2023 widać na prospektach że już tak ale nie wypuścili żadnego update dla starszych. Nie wiem czy to zrobią, czy to ta sama architektura.
2. Jest coś takiego jak https://www.toyota-tech.eu/ Załóż konto. Nawet jak nie opłacisz abonamentu to w sekcji płatnej masz dostęp do najnowszych aktualizacji map + akcje serwisowe itp. Jak opłacisz abonament to masz dostęp do aktualizacji oprogramowania radio/nawigacja. Sprawdź jaki masz nr. DCU i MEU i przejrzyj ten wątek https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,47458.0.html  będziesz widział jak jesteś do tyłu. Ja robiłem update audio i nawigacji z plików które oni podają a mapy z toyota tech. Będą to jakieś wewnętrzne poprawki błędów zabezpieczeń, komunikacji ale szaty graficznej wyświetlacza ci to nie zmieni, no mapy będą zaktualizowane. ASO olej.
3. Sprawdzę z ciekawości.
4. Mam te szare, one bardziej na czarno mi się przebarwiają. Fakt słabej jakości. Ktoś tu pisał że to wszystko to eko skóra.

Offline szarlih

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Highlander
« Odpowiedź #259 dnia: 10 Maja 2023, 15:19:07 »
Ktoś próbował wymieniać oświetlenie wnętrza w Highlanderze na ledy?

Offline Grzegorzz

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Highlander 2021
« Odpowiedź #260 dnia: 13 Maja 2023, 20:55:34 »
Ja to zrobiłem, nie ma problemu i świecą dużo lepiej. Nie udało mi się tylko w górnej konsoli z przodu, nie wiem jak ją zdemontować i nie chcę kombinować. Wymieniłem też kierunki przód i tył na ledy, zwykłe żarówki są po prostu żałosne.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #261 dnia: 13 Maja 2023, 23:22:54 »
Konsola jest na kołkach, ściąga się ją w dół
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline szarlih

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #262 dnia: 15 Maja 2023, 20:23:30 »
Ja to zrobiłem, nie ma problemu i świecą dużo lepiej.

polecasz jakieś konkretne?

Offline ma_kraj

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Highlander 2022
« Odpowiedź #263 dnia: 20 Maja 2023, 17:49:22 »
Nie udało mi się tylko w górnej konsoli z przodu, nie wiem jak ją zdemontować i nie chcę kombinować.
Z oświetleniem nad głową kierowcy jest ten problem, że to już są LEDy, tylko "ciepłe/żółte" i dodatkowo są wlutowane prosto w płytę konsoli. Jeśli w inne  miejsca włoży się "zimne/białe" LEDy i chce się zachować spójność, to trzeba zdemontować konsolę i wylutować stare LEDy, a wstawić nowe "zimne/białe".

Offline Grzegorzz

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Highlander 2021
« Odpowiedź #264 dnia: 25 Maja 2023, 19:22:07 »
polecasz jakieś konkretne?

Kupiłem na Ali Express, jest tam tego mnóstwo, wszystkie pasują.

Offline daniel36

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #265 dnia: 09 Czerwca 2023, 12:43:09 »
Ile oleju potrzeba na wymianę? Czy zdajecie się na serwis czy wybieracie własny (np. rekomendowany Motul 0-20W)?
Osobiście skłaniam się do 2 wersji.

Offline Wasunio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #266 dnia: 14 Sierpnia 2023, 14:20:40 »
Czółko,

A ja mam pytanie czy Wam tez tak rdzewieją hamulce z tylu? Zaciski i tarcze?

Offline Wasunio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #267 dnia: 14 Sierpnia 2023, 14:27:01 »
Dodał bym zdjęcia ale nie wiem jak :).

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #268 dnia: 14 Sierpnia 2023, 14:27:33 »
Zapodaj.net
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
Nowa Toyota HIGHLANDER hybrid 2021
« Odpowiedź #269 dnia: 22 Sierpnia 2023, 03:46:17 »
Przymierzam się do zmiany Corolli Cross na highlandera, i mam tu kilka pytań:
1. czy koś już z tu obecnych posiada ten samochód z nowymi multimediami?
2.  Czy hardwerowo też ten samochód został zoptymalizowany- mam na myśli lepsze kamery i utrzymanie na pasie ruchu.
3 Jak jest z możliwością przewozu 7 osób - mieśccie się?

Jak dynamika tego auta po zapakowaniu pasażerami na 7 stołkach? Da się wyprzedzać ciężarówki?

Generalnie szukam czegoś dla dużej rodziny, co braliście pod uwagę rozważając ten model?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
« Ostatnia zmiana: 22 Sierpnia 2023, 03:51:20 wysłana przez KLP89 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl