Witam wszystkich,
Pierwszy raz pojawiam się na tym forum, więc pozdrawiam wszystkich posiadaczy Highlanderów. Sam jeżdżę egzemplarzem z 2022 roku w wersji Executive. Generalnie auto jest ok, ale kilka "drobiazgów" mnie denerwuje. Może dacie mi jakieś rady, a może was też to spotkało.
1. System audio - mam ten duży wyświetlacz 12,3" i nie sposób wyłączyć podziału ekranu na 2/3-1/3. Mam podłączony do USB zewnętrzny system umożliwiający korzystanie z bezprzewodowego CarPlay'a i przy okazji mogę puszczać na ekranie Netflixa, YouTuba itd. Trochę to męczące, że film odtwarzany jest tylko na części ekranu (żeby było jasne tylko na postoju takie rozrywki). Komuś udało się to obejść?
2. System audio - kilka tygodni temu jeździłem zastępczą CHR. Ku mojemu zdziwieniu jest tam zupełnie nowy system audio, pięknie rozbudowany graficznie (np. ikonki stacji radiowych). Gdy oddawałem samochód, Pan w serwisie blacharskim (Toyoty) był zdziwiony, że w Highlanderze jest takie badziewie, zwłaszcza że mój Highlander jest znacznie młodszy od tej CHR, którą dostałem. I tu pytanie - jak zaktualizować system audio? Wg instrukcji jest to możliwe poprzez pobranie (po zalogowaniu) z e-Sklepu odpowiedniej aktualizacji (o ile jakaś jest). Problem w tym, że od wielu miesięcy jest tam komunikat "W związku z pracami związanymi z aktualizacją strony, informujemy o czasowej jej niedostępności. Do czasu ponownego jej uruchomienia, w przypadku jakichkolwiek zapytań, zapraszamy do ASO". A ASO nic mi nie odpisuje. Jest jakaś możliwość zaktualizowania? Po zalogowaniu na toyota.pl widzę, że chyba mam wersję ToyotaTouch2 MM19.
3. I znowu system audio - słuchając radia DAB, gdy włączam wsteczny przestaje grać. I tylko na DAB, pozostałe źródła dźwięku działają ok.
4. Siedzenie kierowcy - piszę o siedzeniu kierowcy, bo jest najbardziej użytkowane, ale pewnie dotyczy to całej tapicerki. Sporo jeżdżę (mam jakieś 23.000 km w 7 m-cy), ale to chyba nie może być powodem, że czarna tapicerka traci kolor. A już zwłaszcza w tych dziurkach potrzebnych do wentylacji - tam już po prostu widać biały kolor. I nie żebym jakoś masakrycznie dużo ważył - mam 90 kg przy 185 cm, co z pewnością dalekie jest od średniej amerykańskiej

. Macie może też takie problemy z tapicerką?