Autor Wątek: Przyrost oleju na miarce.  (Przeczytany 68234 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MateuszWwa

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Przyrost oleju na miarce.
« Odpowiedź #150 dnia: 03 Maja 2021, 10:45:04 »
Jak mozna zatrzec panewke majac full oleju? Nawet jak to rozrzedzony olej.. Oczywiście nie jestem mechanikiem. Mysle ze problem jest troche na wyrost, mam nadzieje bo specjalnie zmienilem markę na bezobsługową. W skodzie tez delikatnie olej traci benzyna jak powachalem (nowe 1.0tsi)
Natomiast w subaru ktore mialem niejedno, olej zawsze pachnial tylko olejem a problem panewek to akurat normalne jak na ta marke jesli chodzi o mocne silniki.
Na otomoto tez bylo pare sztuk camry w okolicach 100tys i działały.

Offline emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Yaris HSD 2015
« Odpowiedź #151 dnia: 03 Maja 2021, 11:17:51 »
Nowy Yaris HSD ma wtrysk pośredni, zawsze lepiej coś sprawdzić przed napisaniem głupoty.
Jesteś pewien? Nawet w katalogach jest napisane wtrysk bezpośredni(direct injection). Wystraczy też zajrzeć pod maskę(wystarczą filmiki na YT)  i widać 3 wtryski bezpośrednie - ta ich charakterystyczna górna części obudowy plastikowej. 

Offline trepek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #152 dnia: 03 Maja 2021, 11:45:48 »
Kolega pisze by doczytac zanim sie palnie głupote a tymczase sam nie doczytał bo to jasna sprawa ze nowy Yaris jest wlasnie na wtrysku bezposrednim.Troche pokory!!
https://toyota-club.net/files/faq/20-08-01_faq_df_r3_en.htm
Yaris HSD jest na wtrysku pośrednim, teraz kolega może okazać pokorę o której pisal.

Zgodnie z informacjami z Twojego linka wynika, ze hybrydowy Yaris IV gen ma tylko i wylacznie wtrysk bezposredni. Jest to pokazane na schemacie ukladu paliwowego oraz napisane tutaj:
"Fuel injection - direct, into the combustion chamber."

Offline trepek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #153 dnia: 03 Maja 2021, 11:46:45 »
HEHE.Kolega wie co oznacza z angielskiego Direct Injection???Jeśli nie zapraszam na stronę toyota.pl i ma po polsku napisane jak byk WTRYSK BEZPOSREDNI!!!!!Cala rodzina dynamic force jest na bezpośrednim.O rany ręce opadają.
Dynamic Force ma dwa wtryski na cylinder. Zarowno posredni jak o bezposredni.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Dane techniczne producenta mowia, ze hybrydowy Yaris IV Gen ma tylko i wylacznie jeden rodzaj wtryskiwaczy - bezposrednie.

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #154 dnia: 03 Maja 2021, 12:10:56 »
Panowie bo prawie spadłem z krzesła ze śmiechu, naprawdę nie widzicie w podanym linku wtrysku pośredniego? Nie wiem czy to śmieszne czy smutne abym musiał tłumaczyć dorosłym tak proste rzeczy. Wystarczyło przeczytać kilka akapitów w podanym linku.
"M15A-FXE (1.5 EFI DVVT-iE) - for hybrids, transverse layout, multipoint injection, DVVT-iE, Miller cycle operation mode. Applications: Toyota Yaris 210 Hybrid, Yaris Cross Hybrid"
Czy skrót D-4 i EFI niczego wam nie mówi? Porównajcie listwy wtryskowe tą od D-4 "Fuel rail (high pressure)...Injectors (high pressure) - inject fuel into the cylinders as complex shape torch for maximum atomization of gasoline." i tą z EFi "Fuel rail (low pressure)...Injectors - with a long 10-point nozzle that delivers fuel into the air stream."

"For the first time, the particulate filter used for Toyota engine with multipoint injection (which was recently required only for D-4 engines to comply Euro-6)."

https://www.grange.co.uk/technical-data/toyota/yaris/1.5-hybrid-icon-5dr-cvt
https://listers.co.uk/new/toyota/yaris/1.5_hybrid_design/035-n3168
« Ostatnia zmiana: 03 Maja 2021, 12:15:16 wysłana przez Gawel89 »

Offline emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Yaris HSD 2015
« Odpowiedź #155 dnia: 03 Maja 2021, 12:20:28 »
Toyota to nazywa bezpośredni wtrysk wielopunktowy - cokolowiek to znaczy. To jest to samo co klasyczny wtrysk pośredni jaki jest np. w starym Yarisie?

Offline Marwei

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #156 dnia: 03 Maja 2021, 12:28:07 »
Otwieram katalog po raz kolejny i patrze.Kazda wersja HSD ma opis bezposredni wtrysk wielopunktowy.To moze w Camry tez jednak mamy wszyscy posredni zgodnie z teorią kolegi?? :grin: :song:
To wszystko nieistotne.Wazne by cos Toyota w temacie w koncu zadziałała.

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #157 dnia: 03 Maja 2021, 13:31:52 »
Panowie jeżeli nie rozumiecie różnicy pomiędzy wtryskiem bezpośrednim, a wielopunktowym to przeczytajcie kilka książek. Czerpanie wiedzy z katalogów jest kiepskim pomysłem.
Wtrysk bezpośredni wymaga bardzo dużego ciśnienia paliwa 100-250 bar (zależnie od producenta), które będzie przewyższało ciśnienie wewnątrz komory spalania (znaczna różnica w wytrzymałości i budowie wtryskiwaczy oraz szyny paliwowej), wtrysk wielopunktowy w kolektorze ma ciśnienie rzędu 3-6 bar, a to oznacza że gdyby był zamontowany w komorze spalania to gazy z jej wnętrza przedostały by się do szyny paliwowej przy otwarciu wtryskiwaczy.
Nawet japońska Wikipadia podaje że hybryda ma wtrysk pośredni (https://ja.wikipedia.org/wiki/%E3%83%88%E3%83%A8%E3%82%BF%E3%83%BBM15A-FXE), tu ktoś dodał słowo pośredni (https://www.auto-data.net/en/toyota-yaris-cross-1.5-91-80-5hp-hybrid-e-four-ecvt-41332).

https://motor-fan.jp/article/10014540
"Podczas gdy M20A wykorzystuje wtrysk bezpośredni + wtrysk portowy D-4S do urządzenia wtryskowego paliwa, M15A-FKS wykorzystuje tylko wtrysk bezpośredni / M15A-FXE wykorzystuje tylko wtrysk do portu." Przetłumaczone z j. japońskiego.
Polecam czerpać wiedzę również z innych źródeł niż katalogi https://www.youtube.com/watch?v=zQxr4sUfE4g.
« Ostatnia zmiana: 03 Maja 2021, 13:36:27 wysłana przez Gawel89 »

Offline Marwei

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #158 dnia: 03 Maja 2021, 13:58:19 »
Ok.Wiec wracajac do samego poczatku.Yaris HSD to zupelnie inna konstrukcja nie narazona na problem wystepujacy w 2.0 oraz 2.5 a tym samym idealna na warunki miejskie bez zadnego ryzyka rozcienczania oleju benzyną tak?Bo o to chcial zapytac kolega ktory mial watpliwosci z tym zwiazane.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
Przyrost oleju na miarce.
« Odpowiedź #159 dnia: 03 Maja 2021, 14:15:49 »
Ok.Wiec wracajac do samego poczatku.Yaris HSD to zupelnie inna konstrukcja nie narazona na problem wystepujacy w 2.0 oraz 2.5 a tym samym idealna na warunki miejskie bez zadnego ryzyka rozcienczania oleju benzyną tak?Bo o to chcial zapytac kolega ktory mial watpliwosci z tym zwiazane.
Dlaczego nie narazony? Problem wystepuje rowniez w Corolli 1.8 ale MY2021 z GPF.

Offline PABLO7777

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #160 dnia: 03 Maja 2021, 14:16:14 »
Panowie ja po wymianie oleju ok. 1200 km i jak na razie olej w normie. Ufff.

Offline PABLO7777

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #161 dnia: 03 Maja 2021, 14:16:35 »
Panowie ja po wymianie oleju ok. 1200 km temu i jak na razie olej w normie. Ufff.

Offline Marwei

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #162 dnia: 03 Maja 2021, 14:45:39 »
Coraz wiecej osob w pewnym momencie mowi o normowaniu sie tego zjawiska.Jestem powoli sklonny przyjac do wiadomosci ze tak moze sie zdarzyc,pilnowac poziomu i ewentualnie zglaszac do Aso.Natomiast nie jest to raczej juz cos co dyskwalifikuje ten naped ktory gdyby nie temat olejowy uznalbym za idealny.

Offline trepek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #163 dnia: 03 Maja 2021, 18:52:59 »
A dobra, zle sobie spojrzalem. Faktycznie hybryda ma silnik M15A-FXE a tutaj faktycznie napisane jest:
"Injectors - with a long 10-point nozzle that delivers fuel into the air stream."

Zwracam honor.

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #164 dnia: 03 Maja 2021, 19:58:22 »
Coraz wiecej osob w pewnym momencie mowi o normowaniu sie tego zjawiska.Jestem powoli sklonny przyjac do wiadomosci ze tak moze sie zdarzyc,pilnowac poziomu i ewentualnie zglaszac do Aso.Natomiast nie jest to raczej juz cos co dyskwalifikuje ten naped ktory gdyby nie temat olejowy uznalbym za idealny.

Dokładnie tak. Poza tym, myślę, że to nie jest jakaś wada nie do usunięcia. Zapewne albo oprogramowanie map wtrysków, albo kwestie GDF'a robią złą robotę. U mnie po przejechaniu ok. 2kkm, bardzo delikatnie stan oleju w górę (jazda 95% miasto, hybrydowo). Miałem 80% stanu, teraz bliżej 90%. Obserwuję i czekam jak Toyota podejdzie do innych i wtedy zgłoszę. Ew. dla bezpieczeństwa wymienię olej końcem lata...
SAP ABAP Certified Developer

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl