UPX z tego co wcześniej pisałeś - dużo jeździsz - a więc hybryda u Ciebie by się nie sprawdziła - ja na Twoim miejscu bym się zastanawiał czy nie lepszy byłby diesel zamiast benzyny.
Moje ostatnie 2 auta to były diesle i mnie generalnie się dobrze nimi jeździło, tyle że wtedy miałem pracę w której dużo jeździłem - ok 35...40 k km rocznie.
Ale to się zmieniło i od ok 3 lat jeżdżę znacznie mniej (ok 15 k km / rok) w tym 80% po mieście i podmiejsko, reszta to 1..2 w miesiącu wyjazdy do Wawy, 2 x w roku jakieś dłuższe wakacyjne typu 3 k km.
W tym układzie przy zmianie auta miałem zamiar kupić benzynę ale hybryda również nabrała sensu, choć wcześniej zupełnie nie brałem jej pod uwagę.
Parę lat temu nie interesowałem się też SUVami ale żona kupiła sobie Opla Mokkę (taki miejski SUVik) i powiem, spodobało mi się wyższe siedzenie, wygodne wsiadanie itp.
... a zapomniałem że było o 4x4 - no tak 4x4 są różne i do różnych zadań przeznaczone, ja kupiłem akurat RAV2

i trochę po czasie żałuję bo ten tylny silniczek jednak dużo daje podczas zwykłej drogowej jazdy