Autor Wątek: Test RAV4 na YouTube - Pertyn ględzi  (Przeczytany 28958 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Test RAV4 na YouTube - Pertyn ględzi
« Odpowiedź #30 dnia: 23 Marca 2021, 13:23:56 »
Grzałki biorą prąd z trakcyjnych, nie z tej mini bateryjki do odpalania.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #31 dnia: 23 Marca 2021, 17:36:25 »
Oszczędności w hybrydzie są wtedy ale jak się jeździ jak sierota
Nie wszyscy kupują hybrydę dla oszczędności. Ja np. kupiłem ze względu na przyzwoitą dynamikę oraz przyjemną jazdę w ruchu miejskim. Dla oszczędności - gdy ktoś jeździ na TAXI - to wybiera Priusa i montuje instalację gazową.

Offline UPX

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #32 dnia: 23 Marca 2021, 18:29:41 »
Oki. Twój świadomy wybór.
Kiedyś tu na forum pytałem jak jest różnica pomiędzy 4×4 benzyna automat  a 4×4 hybryda cała dyskusja sprowadziła się praktycznie do oszczednosci
które dla mnie tez nie są argumentem.
Teraz potwierdziła się że jest jeszcze jedna zasadnicza różnica napęd : napęd 4×4
w hybrydach jest to pseudo napęd 4x4
(czysto marketingowy chwyt), w benzynie to chociaż jest prawie 4x4
Nie oceniam zakupu hybrydy tylko
chcę poznać uzasadnienie Użytkownikow wydawania dodatkowo ca 16 tys zł  na hybryde +10 tys na psedo napęd 4 x4 w hybrydach
Ja wybrałem benzynę manual FWD
bo taki samochód był mi potrzeby
(samochod dla mnie to tylko narzędzie do szybkiego przemieszczania się z punktu A do B) pomimo że mogłem bez spiny finansowej kupić Supre ale po co?
Użyteczność dla mnie zerowa, szczęki "somsiadow" mnie nie interesują a wyrywanie  "blachar" też nie
« Ostatnia zmiana: 23 Marca 2021, 18:32:16 wysłana przez UPX »

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #33 dnia: 23 Marca 2021, 21:04:46 »
Brawo!
Pytanie co lepsze - pseudo 4x4 napęd elenktyczny czy pseudo 4x4 napęd nieeklektyczny do pseudo terenowego auta. W środku są też pseudo skóry i pseudo system multimedialny. Pseudo podświetlone przyciski, pseudo mażąca wycieraczka i pseudo wygłuszenie. A może to nie jest pseudo, tylko tak ma być.
To jest SUV, który ma się dobrze zbierać, pomagać na śliskiej nawierzchni i w zakrętach.

Mi hybryda była potrzebna bo lubię zwinną i cichą jazdę w mieście. Ile będzie mnie kosztować hybryda z, wg Ciebie pseudo, 4x4, to się okaże przy sprzedaży auta, jak już podsumuję koszty eksploatacji i utratę wartości.
Na trasy mam A4 2019.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #34 dnia: 23 Marca 2021, 23:47:39 »
UPX z tego co wcześniej pisałeś - dużo jeździsz - a więc hybryda u Ciebie by się nie sprawdziła - ja na Twoim miejscu bym się zastanawiał czy nie lepszy byłby diesel zamiast benzyny.
Moje ostatnie 2 auta to były diesle i mnie generalnie się dobrze nimi jeździło, tyle że wtedy miałem pracę w której dużo jeździłem - ok 35...40 k km rocznie.
Ale to się zmieniło i od ok 3 lat jeżdżę znacznie mniej (ok 15 k km / rok) w tym 80% po mieście i podmiejsko, reszta to 1..2 w miesiącu wyjazdy do Wawy, 2 x w roku jakieś dłuższe wakacyjne typu 3 k km.
W tym układzie przy zmianie auta miałem zamiar kupić benzynę ale hybryda również nabrała sensu, choć wcześniej zupełnie nie brałem jej pod uwagę.
Parę lat temu nie interesowałem się też SUVami ale żona kupiła sobie Opla Mokkę (taki miejski SUVik) i powiem, spodobało mi się wyższe siedzenie, wygodne wsiadanie itp.

... a zapomniałem że było o 4x4 - no tak 4x4 są różne i do różnych zadań przeznaczone, ja kupiłem akurat RAV2 ;) i trochę po czasie żałuję bo ten tylny silniczek jednak dużo daje podczas zwykłej drogowej jazdy
« Ostatnia zmiana: 23 Marca 2021, 23:52:00 wysłana przez Markid »

Offline UPX

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #35 dnia: 24 Marca 2021, 12:05:19 »
Ja kupiłem FWD  nie AWD  z prostego powodu dla mnie napęd 4x4 skończył się w chwili gdy tylko elektronika decyduje kiedy ma być zalaczony i nie ma w nowych RAV nawet przycisku do ręcznego zapięcia.4x4. to zdecydowało o rezygnacji z AWD. I nie piszę tu o hybrydach bo to przekręt marketingowy bo to  napęd na dwie osie "po kabelku" a nie funkcjonalne 4x4 .Dlatego też napęd 4x4 nazywam pseudo 4x4 ale nie krytykuje jego przydatności dla niektórych osób z forum
Dla mnie jest to wyciąganie kasy
Chodzi mi  o uczciwość Toyoty i ASO w nazywaniu rzeczy po imieniu a nie wciskania kitu o napędzie 4x4
(bo nie każdy ma czas i ochotę na doktoryzowanie się z napędu w Rav)
Dodanie do tego literki "i" tłumaczy Toyotę ze nie jest to funkcjonalny napęd 4x4 i to powinno dać to myślenia kypujacym
Ja dziękuję bardzo Panu w ASO który mi powiedział głównie o wadach tego napędu
w nowych toyotach bo zalety to wszyscy mniej więcej znają

Do disla nigdy jakoś nie miałem przekonania  dla mnie ta jakąś mulowatosc disla przy depnieciu była nie do przyjęcia ale jak się rozbujał to jechało sie ok.
Może to też moje uprzedzenie do disla
Jak pisałem jeżdżę duzo, ostro i szybko
i nie patrze na spalanie i oszczędzanie
Jedyna jak dla mnie zaletą disla jest zasięg bez tankowania

Offline thomas25

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: 24 Marca 2021, 12:20:32 »
Jak pisałem jeżdżę duzo, ostro i szybko
i nie patrze na spalanie i oszczędzanie
Kilka osób (w tym ja), pisało, że hybryda właśnie jest szybsza od nie-hybrydy, a Ty się uparłeś na to spalanie ;)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #37 dnia: 24 Marca 2021, 12:23:17 »
Kiedy Ty jeździłeś ostatnio dieslem, że piszesz o "mułowatości" samemu jeżdżąc wolnossącą benzyną
Nowoczesne diesle to RAKIETY  w stosunku do naszych 2 litrówek, ba, w mazdzie mam wolnossącą 2.5/192KM a to i tak muł w stosunku do diesli i podobnych a nawet mniejszych pojemnościach. Tam jest Moment obrotowy dwa, trzy razy większy niż w naszych benzynach   więc please

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline UPX

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #38 dnia: 24 Marca 2021, 12:41:22 »
Ostatnio jechałem passerati znajomego ( ma najechane ok 500 tys) jako zmiennik i przy wyprzedaniu mogłem tylko krzyczeć "mocy przybywaj" ze ściśnięta d...pa czy się zmieszczę .
Wiem że to prawie jest 6letni disel  i technika idzie do przodu.
Ale weź tu kup disla jak ze wszystkich stron krzyczą o zakazach wjazdu, normach, strefach (zadroszcze amerykańcom tej ichniej wolności wyboru)

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #39 dnia: 24 Marca 2021, 13:03:57 »
Tak, tak, czasy gdy diesele były mułowate dawno odeszły. Jeżdżąc dieslami właśnie doświadczałem mułowatości wsiadając od czasu do czasu do auta z benzyną. No i ten zasieg - spokojnie 1000 km w trasie na jednym tankowaniu.

Offline UPX

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #40 dnia: 24 Marca 2021, 14:28:16 »
Jeździłem 6 letnim dislem więc można powiedzieć że ostatni raz jechałem dislem 6 lat temu

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #41 dnia: 24 Marca 2021, 14:41:54 »
Konkretnym Dieslem (jak i benzyną) trzeba trochę pojeździć aby przestawić się na jego odmienną charakterystykę.

Offline UPX

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #42 dnia: 24 Marca 2021, 15:27:28 »
Thomas25
Szybsza tylko o ile  i za ile?
Od 0 do 100 o 2 sekundy szybciej  i za to mam dać ok 16 tys
Sorry ale kasę wolę wydać na coś innego

Offline Piotr Jacek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #43 dnia: 24 Marca 2021, 15:46:49 »

Thomas25
Szybsza tylko o ile  i za ile?
Od 0 do 100 o 2 sekundy szybciej  i za to mam dać ok 16 tys
Sorry ale kasę wolę wydać na coś innego

Takie czasy. Auto z przyśpieszeniem 10 s. do setki uważane jest za zagrażające bezpieczeństwu kierowcy.
Ja latam codziennie do miasta i spowrotem Verso 1.8, nigdy nie przekraczam 3 tys obrotów a i tak wszyscy zostają z tyłu gdy ruszam ze skrzyżowania. Nie dlatego, że mam szybkie auto, po prostu w ruchu miejskim ludzie tak jeżdżą.
Na trasie też nigdy nie miałem problemu z wyprzedzeniem ciężarówki przy prędkości 100 km/h.
No ale magia liczb. Liczy się każda sekunda, bo czas to pieniądz

Offline UPX

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #44 dnia: 24 Marca 2021, 16:18:36 »
Jak pisałem jeżdżę szybko i ostro ale to nie znaczy że muszę być zawsze i wszędzie pierwszy
Śmieszą mnie te wiesniackie wyścigi spod świateł i takie wyprzedzanie dla pokazania co to ja mam tzn jedziesz rowno te 160 na autostradzie burak dojeżdża i wyprzedza ciebie i za chwilę zwalnia i jedzie wolniej niż Ty i musisz go wyprzedzac
Chcesz buraku  jechać szybciej to jedź
Kiedys się wkur... na takiego buraka który tak mnie woził ze 3 razy  I o mało co wsadziłem buraka pod zadek tira jadąc równolegle z nim ok 180 i nie wpuszczając go na lewy pas ale w porę odpuściłem
Może to chamstwo ale jak się bronić przed chamami jak nie tylko w ich metodami

Nie znoszę donosicieli i ormowcow z kamerkami w samochodach  więc rady w stylu nakręć i wyślij na policję to sobie darujcie
« Ostatnia zmiana: 24 Marca 2021, 16:39:38 wysłana przez UPX »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl