Autor Wątek: Przybywanie oleju - ważna informacja.  (Przeczytany 84295 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline topoll

• Toyot Spamer
Odp: Przybywanie oleju - ważna informacja.
« Odpowiedź #60 dnia: 06 Kwietnia 2024, 22:32:10 »
Jednak podczas
kolejnej wymiany oleju silnikowego
powinien zostać zastąpiony olejem
SAE 0W-16.

coś to zmienia?
Nie zalecają a dopuszczają. Chwilowo.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #61 dnia: 07 Kwietnia 2024, 10:16:32 »
Tak serio. Zdajecie sobie sprawę, że te wszystkie zalecane wartości mają tylko i wyłącznie na względzie intetes producenta ( homologacjia i normy), nic ponadto? Czy ktoś z Was serio myśli, że wysokiej klasy olej 0w20 jest gorszy dla silnika niż 0W16, lub 0W8?
Ja leję 0w16, ale gdybym śmigał 50% na trasach, na 100% przeszedł bym na w20 lub nawet w30.
« Ostatnia zmiana: 07 Kwietnia 2024, 10:18:33 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #62 dnia: 07 Kwietnia 2024, 11:35:49 »
Zdaję sobie sprawę dlatego do Auris HSD leję taki olej jaki początkowo nakazano mi lać czyli 5w30 i nie chodziło tu o to, że ten olej był tańszy niż 0w20.

Offline aks

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry XV70
« Odpowiedź #63 dnia: 07 Kwietnia 2024, 11:51:08 »
Tak serio. Zdajecie sobie sprawę, że te wszystkie zalecane wartości mają tylko i wyłącznie na względzie intetes producenta ( homologacjia i normy), nic ponadto? Czy ktoś z Was serio myśli, że wysokiej klasy olej 0w20 jest gorszy dla silnika niż 0W16, lub 0W8?
Ja leję 0w16, ale gdybym śmigał 50% na trasach, na 100% przeszedł bym na w20 lub nawet w30.

bardziej przekonuje mnie argumentacja z filmu:
https://youtu.be/9GWKBbEMCC4?t=394

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy

Offline aks

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry XV70
« Odpowiedź #66 dnia: 05 Września 2024, 19:18:40 »
https://www.youtube.com/watch?v=zTgAC7bzfZU
może nie mieć zupełnie związku z olejem. Znane są przypadki, że silniki mają problem z pompą cieczy chłodzącej. Wirnik staje, silnik przegrzewa się na skutek czego płyn chłodzący przedostaje się do cylindrów.

Offline Michalsad

• Początkujący
  • Samochód:: Toyota corolla
« Odpowiedź #67 dnia: 04 Grudnia 2024, 15:17:59 »
Cześć,

byłem parę dni temu w Centrali i poruszyłem temat przybywającego oleju w silnikach M20 i A25.

Nie zostałem upoważniony do podawania nazwisk, jednak informacja jest taka, że ASO i TMP mają związane ręce, bo TMC (póki co) zamiata sprawę pod dywan, twierdząc, że problem jest marginalny i nie warto się nad tym pochylać.

To jest informacja z góry, bardzo z góry, a nie od człowieka, który otwiera szlaban i ma smycz z napisem Dynamic Force.

Od tej samej osoby wyszła prośba, żeby to użytkownicy wzięli się w garść i KAŻDY jeden przypadek zgłaszali do ASO jako usterkę (musi być otwarte zlecenie).

O co chodzi: dopóki TMC nie zostanie dosłownie zalana zgłoszeniami, dotąd nikt i nic z tym nie zrobi. Nikt Wam nie wypuści biuletynu z informacją, że 13% benzyny w oleju to jest jeszcze OK, a 14,2% już zatrze silnik. Nikt nie kiwnie palcem póki tych zgłoszeń nie będzie tyle, że TMC w ogóle zauważy problem.

Dlatego jeśli chcecie cokolwiek ze sprawą zrobić - działajcie. Sprawdzajcie stan, zgłaszajcie ile się da i za każdym razem, kiedy jedziecie do ASO z jakąś pierdołą.

Jeśli kogoś może to dodatkowo zmotywować, to mam również informację, że nie było jeszcze przypadku zatarcia silnika w tym kraju. Każdy z Was ma okazję być pierwszy i zapisać się w historii  :grin:

Witam!
Czy ten problem dotyczy także innych silników?
Ja mam corollę 1.8 hybryd z 2021 roku. Ostatnio przy sprawdzaniu poziomu oleju zwróciłem uwagę, że olej ma zapach benzyny. Czy to to samo zjawisko, czy chodzi o coś innego?

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #68 dnia: 04 Grudnia 2024, 21:45:08 »
Jednak 3 lata od postu Marcina minęło, a od premiery różnych modeli Toyot (Camry, RAV4, ...) z tymi silnikami drugie tyle i o zatarciach dalej nie słychać.

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #69 dnia: 12 Grudnia 2024, 12:51:41 »
i raczej juz nie uslyszymy. jakby wychodzily cyrki z panewkami jak np w bmw to wychodziloby to praiwe kazdemu po 100tys km jak w bmw a tego nie ma. mozna rzec ze problem oleju nie wystepuje bo nie prowadzi do awarii.

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #71 dnia: 13 Maja 2026, 20:11:24 »
i raczej juz nie uslyszymy. jakby wychodzily cyrki z panewkami jak np w bmw to wychodziloby to praiwe kazdemu po 100tys km jak w bmw a tego nie ma. mozna rzec ze problem oleju nie wystepuje bo nie prowadzi do awarii.
BMW to obecnie bardzo dobre samochody. Mialy swoje problemy ale od serii B a szczególnie od 2022 roku. Jest ok. Zarówno wszystkie benzynowe jak i diesle.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #72 dnia: 13 Maja 2026, 20:59:15 »
BMW to obecnie bardzo dobre samochody. Mialy swoje problemy ale od serii B a szczególnie od 2022 roku. Jest ok. Zarówno wszystkie benzynowe jak i diesle
Niestety nie zgodzę się. Na tą chwilę jest źle albo bardzo źle. Chociaż wiadomo natłok technologii i ekologia dokucza wszystkim markom. Oczywiście są  silniki typu b58 w których nie lecą panewki i trzeba tylko wymienić wadliwą pompę oleju ale wiadomo nawet najlepszy silnik musi być "przyodziany" .   Zresztą amatorzy Toyot z silnikami diesla  BMW mogli doświadczyć w pigułce dobroci tej technologii.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #73 dnia: 13 Maja 2026, 21:00:00 »
Mam akurat B58 z poprawioną pompą oleju.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #74 dnia: 13 Maja 2026, 22:11:36 »
Mam akurat B58 z poprawioną pompą oleju.
Chodzi mi mocno po głowie b58  :-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl