Autor Wątek: Spalanie hybrydy  (Przeczytany 212246 razy)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
Odp: Spalanie hybrydy
« Odpowiedź #630 dnia: 03 Sierpnia 2023, 17:41:56 »
No to już jesteśmy trochę bliżej:) też raczej nie jechałbym do Hiszpanii, czy Grecji autem. Myślałem bardziej o Bałkanach czy Włochach.

Też uważam, że elektryki albo napędy wodorowe w przyszłości będą pewnie fajne, ale póki co, to nie jest ich czas. Na razie są dla wąskiej grupy odbiorców (mających dom i nie jeżdżących daleko), kiedyś pewnie się to zmieni, ale pracować trzeba nie tylko nad wydłużeniem zasięgu, a przede wszystkim nad czasem ładowania.

Nie do końca wierzę natomiast w te zerowe koszty eksploatacji. Jesteś w stanie wytworzyć tyle energii, żeby zasilić dom i ładować auto? Przez cały rok, nie tylko w lecie? A nawet gdybyś był, to musisz odjąć utratę wartości auta przez te lata, która będzie znacznie większą, niż w przypadku silnika spalinowego. 5-cio czy 10-letnia spalinowka to wciąż dobre auto, natomiast elektryk w tym wieku będzie miał wyeksploatowaną baterię i będzie po prostu przestarzały (bo na topie będą takie z 1400km.zasiegu, a nie z 200).

Jak to podsumujesz, to wyjdzie ci, że całkowity koszt użytkowania elektryka przez kilka lat jest znacząco wyższy, niż spalinowego (i tak pewnie będzie jeszcze przez dłuższy czas ), a wygoda dużo mniejsza (przy dalszych wyjazdach), więc dla mnie wybór też jest oczywisty:)

PS: pisząc o "dalszych wyjazdach" tak naprawdę mam na myśli też te średnie. Powiedzmy, że masz coś załatwić w mieście oddalonym o 220km. Masz zasięg na 400, ale to nie wystarczy na 2 strony. Jedziesz, odbywasz jakieś spotkanie, coś robisz... Kończysz i zamiast wracać do.domu szukasz ładowarki.... Alternatywnie po przyjeździe do tego miasta zostawiasz gdzieś podłączone auto i dalej jedziesz taksówką - obie wersje bardzo słabe

EDIT: dopiszę jeszcze anegdotę sprzed około miesiąca. Wracałem z dalszej trasy trochę na oparach. Do stacji miałem jeszcze kawałek, a biedak wyglądał już z baku. Jechałem sobie więc emerycko 90-100 po autostradzie. Wyprzedziłem wtedy na odcinku ~30km jedno auto. Zgadniesz jakie?:)
« Ostatnia zmiana: 03 Sierpnia 2023, 17:55:16 wysłana przez firek »

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #631 dnia: 03 Sierpnia 2023, 17:52:02 »
Nie takie zerowe. Elektryk jest droższy od hybrydy czy ICE. Fotowoltaika nie jest za darmo. Aktualne przepisy też nie są takie fajne dla prosumenta. Jak nie masz własnej instalacji PV to robi się drogo. Tankowanie na publicznych sieciach też już nie jest tanie. A jak mieszkasz w bloku to już abstrakcja.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

pireus

• Gość
« Odpowiedź #632 dnia: 03 Sierpnia 2023, 19:34:10 »
Wyprzedziłem wtedy na odcinku ~30km jedno auto. Zgadniesz jakie?:)
Toyotę w hybrydzie? Też takie wyprzedzam,, jadące między Tirami.  :grin:

Offline Nimrod-PW

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #633 dnia: 03 Sierpnia 2023, 20:16:29 »
To ja podpowiem że min. Toyota pracuje nad silnikiem w którym spalany będzie mocznik i zanieczyszczenie spalin generowanych w takim silniku w porównaniu do obecnych silników benzynowych jest o 90% mniejsze. https://wrc.net.pl/is-japonczycy-wymyslili-silnik-spalajacy-zupelnie-nowe-paliwo-zmniejsza-emisje-co2-az-o-90

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #634 dnia: 03 Sierpnia 2023, 20:23:27 »
Wyprzedziłem wtedy na odcinku ~30km jedno auto. Zgadniesz jakie?:)
Toyotę w hybrydzie? Też takie wyprzedzam,, jadące między Tirami.  :grin:

Nie, Teslę. Ciekawe dlaczego, nie?:)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #635 dnia: 04 Sierpnia 2023, 13:09:37 »
Trasa do Chorwacji i z powrotem - całość 2863 km, spalanie wg tankowania 7,64 l / 100 km.
Obciążenie: 4 osoby dorosłe, pełny bagażnik i box na dachu, 3 rowery na haku.
Prędkości przez Słowację i Węgry wg ograniczeń na trasie (130 maks), 3 krótkie, kilkuminutowe spowolnienia po drodze.
Średnia prędkość na trasie wyszła ok 87 km/h (1300km - 15h (6-21), 3 kierowców, 5 krótkich postojów - tankowanie, WC).
Większość trasy to autostrady i S-ki, pokonana w większości na tempomacie i asystencie pasa ruchu.
Trasa przez Słowację i Węgry dobrze się do tego nadaje gdyż ruch jest niewielki.

ps.
prędkościomierz w RAVce pokazuje prawie dokładnie - ustawione na tempomacie 130 km/h, wg GPS - 128 km/h,
dobiłem do 48 tys. przegląd po 45 tys. miałem przed wyjazdem, po powrocie stan oleju na max tak jak po przeglądzie, benzyny w oleju węchowo prawie się nie wyczuwa
« Ostatnia zmiana: 04 Sierpnia 2023, 13:22:24 wysłana przez Markid »

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #636 dnia: 04 Sierpnia 2023, 19:46:21 »
Jak na razie, Toyota z elektrykami jest daleko za konkurencją…
bZ4X okazał się totalną porażką, akcja serwisowa goni akcję serwisową. Zasięg masakrycznie niski, odpadające koła itp.
Namówiłem w końcu żonę na elektryka, bZ4X oczywiście nie był brany pod uwagę. Lexus UX 300e… szkoda pisać, gniazdo ładowania CHAdeMO (wycofywane z Europy), bateria chłodzona powietrzem… kto to kupi?
Toyota poza hybrydą nie ma nic do pokazania…

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #637 dnia: 05 Sierpnia 2023, 13:12:02 »
Żona ma Teslę, ładuje ją w garażu (ja PHEV), na dachu jest 25kW PV, w domu PC,  koszt eksploatacji wszystkiego mamy 0zł. Oj boli dupsko wieśniaków, boliiii...

A ile zainwestowałeś by mieć zerowe koszty? Oj bardziej boli dupsko  :grin:

Tak naprawdę dostałem wycenę koszt instalacji PV, PC i dodatkowo magazyn energii 10,4KW oceniono na aż 63000zł i mam możliwość "mój prąd 5.0" (niestety nie ma gwarancji że dostaniesz kasy na ten czas , bo strasznie są kolejki oczekujących nawet 2 lata) na kwotę 23000zł i możliwością ulgi termomodernizacyjnej niecałe 5-6 tys.zł. Z tego wszystkich korzyści muszę wyłożyć 35-40 tys.zł z kieszeni i pytanie kiedy to mi zwróci????? Ano po 12 latach  <zalamka> Gdyby rząd pomyślał większe dofinansowanie tak żebym tylko ja wyłożył 10 tys.zł to już byłby sens, a tak naprawdę w tej chwili żadna atrakcja dla każdego.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #638 dnia: 05 Sierpnia 2023, 13:31:19 »
A dla czego rząd, czyli inni podatnicy, mają się dokładać do Twoich paneli fotowoltaicznych?
Rozwala mnie taka mentalność…

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #639 dnia: 05 Sierpnia 2023, 13:43:46 »
A dla czego rząd, czyli inni podatnicy, mają się dokładać do Twoich paneli fotowoltaicznych?
Rozwala mnie taka mentalność…
Do elektryków dokłada z podatków, bardziej racjonalne (jak już mówimy o dopłacaniu) jest dopłacania do PV. Dlaczego? Ponieważ instalacja PV może polepszyć bilans energetyczny kraju a elektryk go pogarsza.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #640 dnia: 07 Sierpnia 2023, 00:58:34 »
spalanie z przyczepą kempingową DMC 1.3 tony:
9-10L.
Jest dobrze

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #641 dnia: 14 Sierpnia 2023, 11:28:33 »
Wrocław - Makarska w jedną stronę. Średnia 5.3 z 1240 km , dwa postoje po 10 po drodze i jedno tankowanie.
Zobaczymy jak będzie w drodze powrotnej.  Prędkości przeważnie 115-120 całą drogę.

Offline Roe

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #642 dnia: 14 Sierpnia 2023, 12:49:18 »
Ty to masz nogę :-)
Udanego urlopu  :cool:

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #643 dnia: 14 Sierpnia 2023, 13:00:59 »
Moim zdaniem bez tempomatu uzyskuje się na tej samej trasie i przy podobnym czasie przejazdu niższe spalanie ale trzeba samemu kontrolować prędkość.
Coś za coś.
Mnie się zwykle nie chce i jak tylko jest możliwość to jadę na tempomacie.

ps. a ogólnie to Bartek szacun za wyniki.

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #644 dnia: 14 Sierpnia 2023, 14:21:53 »
Przewidywanie drogi i warunków na niej, to podstawa do dobrych wyników na trasie , takie jest moje zdanie. Czasami tempomat pod spore i długie wzniesienia nie jest wskazany, bo obroty piłuje na maksa, lepiej samemu wtedy operować gazem

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl