Autor Wątek: RAV-4 - ładowanie akumulatora  (Przeczytany 111979 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
Odp: RAV-4 - ładowanie akumulatora
« Odpowiedź #45 dnia: 18 Października 2021, 09:19:36 »
Cytat: Markid w Wczoraj o 23:17:16

A podczas ładowania akumulatora nie powinno się odpinać minusa ?

W serwisie też mi tak mòwili. Ponoć ze względu na elektronikę.

Pamiętam, że przed obiorem, jak przyjechał nowy do salonu, też go ładowali i jakoś nie mieli oporów żeby robić to z podłączonym aku.
Jeżeli masz dobry elektroniczny prostownik, przy którym nie będzie skoków napięcia, wtedy nie trzeba odłączać aku.
I przy kwasiakach dobrze by było odkręcić kurki, żeby wodór się ulotnił.
Po tym jak mi kilka razy zdechł, podładowali mi przy przeglądzie i temat znikł. dwa/trzy razy w roku podładowuję Cetekiem z "odbudową" pojemności.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #46 dnia: 18 Października 2021, 12:09:09 »
W sumie podczas każdej wizyty w salonie widziałem, że zawsze któreś z wystawowych aut miało podłączoną ładowarkę, więc to standard.
Tym niemniej w instrukcji piszą aby odpinać masę od akumulatora podczas ładowania.
Z uwagi na wydzielający się wodór dobrze by klapa i drzwi były uchylone, a pokrywa przestrzeni akumulatora zdjęta i poluzowane kurki.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #47 dnia: 18 Października 2021, 12:32:02 »
Wodór to nie LPG które lubi zalegać. Wodór bardzo szybko się ulatnia bo jest bardzo lekki.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #48 dnia: 18 Października 2021, 13:04:40 »
Rozumiem ale pewnie nie bez przyczyny w instrukcjach ładowarek do akumulatorów kwasowych piszą o dobrej wentylacji pomieszczenia gdzie odbywa się ładowanie.
Jeśli jest możliwość to lepiej uchylić klapę i drzwi, poluzować kurki i odpiąć masę, a to ciężko zagwarantować ładując od strony silnika zamknięty pojazd.
To trochę dmuchanie na zimne, bo podczas jazdy następuje ładowanie, z tym, że wtedy jest dobry przepływ powietrza, a wnęka w której jest zamocowany akumulator nie jest szczelna.
« Ostatnia zmiana: 18 Października 2021, 13:06:44 wysłana przez Markid »

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #49 dnia: 18 Października 2021, 13:31:31 »
Dokładnie wnęka nie jest szczelna a wodór ucieknie z auta na zewnątrz szczelinami bardzo szybko. Dodatkowo z tak małego akumulatora wiele go nie będzie. Dmuchać na zimne zawsze można, jak ktoś się poczuje przez to bezpieczniej, to czemu nie.

Offline neevor

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 , VERSO
« Odpowiedź #50 dnia: 18 Października 2021, 20:02:43 »
To pod maska służy do awaryjnego uruchamiania samochodu. Nie mam pewności czy da sie z tego miejsca naładować akumulator 12V

Możne służyć także do ładowania - sprawdzone kilka razy. Widziałem też w ten sam sposób ładowane akumulatory w salonie (Toyoty i Lexusy).
Ostatnio w ten sposób "ratowałem" rozładowany aku AGM w Rav4 IV (2018) - ładowarka zeznała, że przekazała 40Ah.
Auto stało 3 tygodnie w garażu, a wcześniej jeździło średnio raz na dwa tygodniu tygodnie na trasie 10km.

Jedynym problemem jest odległość pomiędzy oboma biegunami - nie każda ładowarka posiada klemy umożliwiające skorzystanie z tego przyłącza.
« Ostatnia zmiana: 18 Października 2021, 20:10:44 wysłana przez neevor »

Offline neevor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #51 dnia: 18 Października 2021, 20:06:47 »
z ciekawostek między dokumentami załączonymi z nowym RAV4 V była instrukcja ładowania akumulatora w przypadku dłuższego postoju samochodu na placu.
Zaleceniem było odpalenie samochodu w trybie P (dla automatów) na co najmniej 30 minut - w przypadku benzyny raz w miesiącu, zaś w przypadku hybryd raz w tygodniu.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #52 dnia: 18 Października 2021, 20:31:49 »
Moja benzyna (jak każda do tej pory) jest kompletnie niewrażliwa na postoje, czy to ostatnio 2 tyg. na lotnisku, czy też inne. Hybryda ma małą tą "bateryjkę" i pewnie tu siedzi przyczyna, a jakby poszli drogą Koreańskich aut i doładowanie było by w razie problemu z trakcji, to prostowniki nie byłyby potrzebne.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline neevor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #53 dnia: 18 Października 2021, 20:41:44 »
Czyli potwierdza się to co znalazłem w dokumencie nt. ładowania w przypadku dłuższego postoju - benzyna raz na miesiąc, hybryda raz na tydzień.
Co do pomysłu Koreańczyków - pewnie by był w Toyotach, gdyby księgowi za bardzo kosztów nie cieli ... skoro skasowali zegarek z 1$ to niby dlaczego mieli by montować coś co kosztuje więcej...

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #54 dnia: 18 Października 2021, 21:53:56 »
Czyli potwierdza się to co znalazłem w dokumencie nt. ładowania w przypadku dłuższego postoju - benzyna raz na miesiąc, hybryda raz na tydzień.
Co do pomysłu Koreańczyków - pewnie by był w Toyotach, gdyby księgowi za bardzo kosztów nie cieli ... skoro skasowali zegarek z 1$ to niby dlaczego mieli by montować coś co kosztuje więcej...
Ciekawe czy w Plug-In też trzeba uruchomić spalinówkę żeby doładować akumulator

Gesendet von meinem Pixel 4a mit Tapatalk

Pozdrawiam

PS. Nie mam polskich znakow na klawiaturze
Toyota RAV 4 Hybrid (5.gen - XA5)
http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/1070196.html

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #55 dnia: 18 Października 2021, 21:53:58 »
W hybrydzie Toyoty nie trzeba uruchamiać silnika spalinowego żeby naładować akumulator 12V. Wystarczy, że auto jest na "P" włączone jak do jazdy. Spalinowy uruchomi się samoczynnie i zgaśnie kiedy braknie energii w baterii trakcyjnej.

Co do podtrzymania zasilania z baterii trakcyjnej to łatwiej poradzić sobie z rozładowanym akumulatorem 12V niż rozładowaną baterią trakcyjną. Znajomy zostawił Aurisa na 2 tygodnie podczas styczniowych mrozów i już auta nie uruchomił. Skończyło się na wymianie baterii trakcyjnej bo ASO nie dysponowało odpowiednią ładowarką.
« Ostatnia zmiana: 18 Października 2021, 21:56:22 wysłana przez przmor »

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #56 dnia: 18 Października 2021, 22:07:13 »
A czy nie dało by rady do RAV4 hybryd zamiast tego aku 45Ah wstawić większego….tam przecież jest wystarczająco miejsca.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #57 dnia: 18 Października 2021, 22:11:47 »
Tylko czy elektronika auta ten większy doładuje? Wątpię,  to wszystko teraz jest precyzyjnie dopasowane i w niektórych autach nawet benzynowych trzeba sztuczek by system oszukać (np. QQ J11 z początków produkcji)

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #58 dnia: 19 Października 2021, 09:48:11 »
Tylko czy elektronika auta ten większy doładuje?
Myślę, że problem jest właśnie w elektronice. Akumulator jest mały (45Ah) ale bez przesady - on ma tylko elektronikę auta do zasilania, nie musi kręcić rozrusznikiem bo to hybryda.
Dla przykładu - w USA był montowany moduł komunikacyjny który wykańczał baterię - była na to akcja serwisowa - aktualizacja softu lub wymiana modułu.
Wersji europejskich to nie dotyczyło ale widać, że system jest bardzo podatny na niewielkie stałe obciążenia przy dłuższych postojach, np. kamerki aktywujące się na postoju, może niektóre dodatkowe moduły z Ali... lub niektóre modyfikacje oświetlenia ? Można by to spróbować namierzyć mierząc prądy pobierane przez poszczególne moduły w stanie spoczynku - no taki temat na pracę dyplomową w Technikum Samochodowym ;)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #59 dnia: 19 Października 2021, 09:58:57 »
Sąsiadka w ciągu 2 miesięcy w swoim Yaris musiała już 3 razy korzystać z assistance toyoty. Nie ma absolutnie żadnych modyfikacji poza założonym alarmem w ASO.
Kolega 100% bez zmian Auris, też z alarmem, w ciągu 2 lat tez kilkukrotna pomoc. Coś jest nie tak i powinni się nad tym pochylić. Moze to te Cobry tak drenują aku hybryd?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl