Autor Wątek: RAV-4 - ładowanie akumulatora  (Przeczytany 112189 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
Odp: RAV-4 - ładowanie akumulatora
« Odpowiedź #105 dnia: 04 Listopada 2021, 19:24:31 »
specjalną mieszanką 78% azotu, 20% tlenu + trochę szlachetnych gazów ;).
Poprzednie całoroczne wyważałem raz na 3-4 lata... nic nie biło.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #106 dnia: 04 Listopada 2021, 22:01:04 »
Tylne całoroczne mam od ponad 100tys.km i również nic nie bije.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #107 dnia: 04 Listopada 2021, 22:28:16 »
Pewnie wyjdę na głupka, ale zapytam... (Nigdy nie miałem hybrydy ani nawet automatu)... Czemu na N akumulator może się rozładować, a na P nie?

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #108 dnia: 04 Listopada 2021, 22:56:48 »
Gdy napęd jest uruchomiony to w położeniu N moim zdaniem akumulator 12V (oraz trakcyjny) jest ładowany (gdy potrzeba to załącza się też silnik spalinowy), tak jak i w pozostałych P, R, D, S.
Natomiast gdy wyłączymy napęd w położeniu N, a nie P, to napęd przejdzie w tryb ACC, a nie OFF i wtedy akumulator 12V może po pewnym czasie się wyładować.
Podobnie gdy włączymy napęd ale w tryb ACC (by np. na postoju słuchać radia), a nie READY to też jest ryzyko rozładowania akumulatora 12V.
« Ostatnia zmiana: 04 Listopada 2021, 23:40:36 wysłana przez Markid »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #109 dnia: 05 Listopada 2021, 09:47:33 »
Dzięki. Czyli wynika, że w N po prostu nie da się wyłączyć auta... Dopiero zaczynam czytać instrukcję:-)

Offline ArtFoto

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #110 dnia: 07 Listopada 2021, 17:02:32 »
Panowie, pomijając fakt rozładowania akumulatora, czy w w przypadku totalnego braku pradu (czy zdjecia klemy) giną jakieś ustawienia w infotainment np godzina czy cos więcej?

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #111 dnia: 22 Listopada 2021, 23:01:03 »
To pod maska służy do awaryjnego uruchamiania samochodu. Nie mam pewności czy da sie z tego miejsca naładować akumulator 12V

Możne służyć także do ładowania - sprawdzone kilka razy. Widziałem też w ten sam sposób ładowane akumulatory w salonie (Toyoty i Lexusy).
Ostatnio w ten sposób "ratowałem" rozładowany aku AGM w Rav4 IV (2018) - ładowarka zeznała, że przekazała 40Ah.
Auto stało 3 tygodnie w garażu, a wcześniej jeździło średnio raz na dwa tygodniu tygodnie na trasie 10km.

Jedynym problemem jest odległość pomiędzy oboma biegunami - nie każda ładowarka posiada klemy umożliwiające skorzystanie z tego przyłącza.

No właśnie odległość jest problemem i czy są w ogóle z długimi kablami? Miałem taką przygodę i to już 2 raz rozładował po 5-10 min jak wtedy kompresorem do opon napompowałem.

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #112 dnia: 22 Listopada 2021, 23:31:28 »
Chyba znalazłem coś co może okazać ,że kabel nie musi być długi i jak inaczej podłączyć minusa to śrub. 
https://www.youtube.com/watch?v=yE_r5hxDd5s

zorian

• Gość
« Odpowiedź #113 dnia: 30 Stycznia 2022, 15:48:31 »
Dokładnie wnęka nie jest szczelna a wodór ucieknie z auta na zewnątrz szczelinami bardzo szybko. Dodatkowo z tak małego akumulatora wiele go nie będzie. Dmuchać na zimne zawsze można, jak ktoś się poczuje przez to bezpieczniej, to czemu nie.

Zdaje się, że chodzi raczej o to, żeby wodór nie gromadził się pod maską bo byle iskra może go wysadzić (razem z maską) w powietrze. A wentylacja pomieszczenia pomoże ten wodór szybciej stamtąd wygonić.

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #114 dnia: 30 Stycznia 2022, 18:16:30 »
W hybrydzie akumulator jest w bagażniku. Ilość uwolnionej mieszanki wodór + tlen (bo w baterii mamy anodę i katodę) = uwalnia sie mieszanina której jest na tyle mało że sie nic nie stanie. Rozumiem ze gdyby ktoś lądował akumulator od wózka widłowego w pomieszczeniu 1x2m to wtedy zagrożenie wybuchem by było….ale przy ładowaniu aku 45Ah ?. Ciekawe czy przez zdały cykl ładowania z 1L tej mieszaniny wodór + tlen sie uwolni.

Offline ZiE_MiA

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #115 dnia: 31 Stycznia 2022, 21:52:53 »
W hybrydzie akumulator jest w bagażniku. Ilość uwolnionej mieszanki wodór + tlen (bo w baterii mamy anodę i katodę) = uwalnia sie mieszanina której jest na tyle mało że sie nic nie stanie. Rozumiem ze gdyby ktoś lądował akumulator od wózka widłowego w pomieszczeniu 1x2m to wtedy zagrożenie wybuchem by było….ale przy ładowaniu aku 45Ah ?. Ciekawe czy przez zdały cykl ładowania z 1L tej mieszaniny wodór + tlen sie uwolni.
To zależy w której bo w corolli 1.8 jest przy silniku w 2.0 już w bagażniku

Wysłane z mojego LE2123 przy użyciu Tapatalka

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #116 dnia: 01 Lutego 2022, 09:17:36 »
Czytam wasze wpisy odnośnie rozładowywania się akumulatora startowego i szukam w tym jakiejś logiki i nauki na przyszłość. Hybrydy nigdy jeszcze nie miałem, ta będzie pierwsza. Analizując to co piszecie, jest w RAV4 V generacji Hybryda problem techniczny, a w zasadzie wada produkcyjna, która powoduje, że z samochodu nie da się normalnie korzystać. Nie wyobrażam sobie, żebym musiał przy wymianie opon wzywać assistance, żeby czekali, aż wulkanizator skończy pracę i będę musiał uruchomić samochód. Albo zastanawiać się, czy mogę na godzinę zostawić samochód w pozycji N, jak chce wulkanizator. Tym bardziej, że często oddaję mu kluczyki i idę na kawę.  Jeżeli tak rzeczywiście jest, to oznaczałoby, że komputer sterujący ładowaniem akumulatora startowego ma coś nie tak z oprogramowaniem. Stopień naładowania tego małego akumulatorka powinien być monitorowany i w razie braku energii powinien być doładowany. Jeżeli tak nie jest, to coś jest skopane. Albo jest zapis w instrukcji użytkownika, co trzeba robić, żeby do takiej sytuacji nie doszło. Przy odbiorze samochodu zapytam o to dealera.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #117 dnia: 01 Lutego 2022, 10:06:17 »
Zapobiegawczo zanim będę miał hybrydę to już kupiłem NOCO BOOST GBX55 jump startera to jak mały aku padnie to się go szybko podładuje (aby tylko uruchomić)  i się pojedzie.  Trochę będzie obciach ale co zrobić :(

No nawet tu na forum jest opisanych mnóstwo różnych hybryd Toyoty, którym z różnych zapewne przyczyn te małe akumulatorki padały nagminnie lub co jakiś czas, a nawet jakiś gościu sprzedał swoją hybrydę bo miał dość !.   

Ciągle mam nadzieję, że producent jakoś ten problem naprawi lub przynajmniej zrobi awaryjny przycisk (tak jak konkurencja), który pozwala na natychmiastowe doładowanie z akumulatora trakcyjnego tego małego aku jak padnie - no ale Toyota jest w niektórych sprawa uparta to nie wiadomo co z tego wyniknie !

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #118 dnia: 01 Lutego 2022, 10:08:30 »
Pomyłka - ustawienie w N nie powoduje brak ładowania aku 12V, a jedynie brak ładowania z ICE tego trakcyjnego.
Ponadto zauważyłem, że nawet bez odpalania napędu, po wejściu do auta niekiedy ledy jaśniej rozświetalają się, czyli przetwornica ładująca 12V włączyć się potrafi niezależnie, wystarczy tylko, by ktoś otworzył auto, zareagował.

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #119 dnia: 01 Lutego 2022, 12:27:53 »
Moja RAV4 hybryd ma już prawie 2-a lata, czasem stoi po 2-a tygodnie nieodpalana i nie ma żadnych problemów z aku 12V. Dodam ze niem mam poinstalowanych żadnych chiński gratów + brak kamery z trybem parkingowym. Obecnie robię krótkie trasy po 10-15km raz na kilka dni. Na przeglądzie na początku grudnia 2021 powiedzieli mi ze stan naładowania aku 12V był 80% wiec jest git. Kamera z trybem parkingowym na 100% drenuje aku, kumplowi w Octavii lll kilka razy wydoili go do 0 mimo zabezpieczenia przed drenowanie aku…..a moze chińskie graty w jakieś magiczny sposób doją aku 12V ?. U mnie póki co problemu nie stwierdzam.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl