Autor Wątek: RAV-4 - ładowanie akumulatora  (Przeczytany 111956 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
Odp: RAV-4 - ładowanie akumulatora
« Odpowiedź #195 dnia: 14 Lutego 2022, 09:19:52 »
Kupiłem  tak jak tu kolega na forum https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,45038.msg733440.html#msg733440 ładowarkę CTEK MXS 5.0 i ona ma  w zestawie dodatkowy przewód ( złączkę M6 ), który można na stałe podpiąć do akumulatora i w razie potrzeby podpinamy się tylko do wtyczki i akumulator doładujemy :)

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
« Odpowiedź #196 dnia: 24 Maja 2022, 21:52:26 »
Ok moje fopa bo ja piszę o corolli a tu wątek o RAV4

Wysłane z mojego LE2123 przy użyciu Tapatalka
ii co… nie spamujesz………………

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline ZiE_MiA

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #197 dnia: 24 Maja 2022, 22:38:29 »
Ok moje fopa bo ja piszę o corolli a tu wątek o RAV4

Wysłane z mojego LE2123 przy użyciu Tapatalka
ii co… nie spamujesz………………

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Stary odpal wroty i se poszukaj zajęcia bo widać nudzi Ci się strasznie czyli własne życie masz bardzo nunde

Wysłane z mojego One+ 9 Pro przy użyciu Tapatalka

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #198 dnia: 25 Maja 2022, 13:25:39 »
Serwisant z Semeco, który robił mi aktualizację firmware BLE42, w rozmowie na temat ładowania aku w hybrydach wspominał, że używanie tanich jump starterów do odpalenia napędu gdy padnie aku jest mocno ryzykowne ponieważ niektóre modele generują impulsowe napięcia zasilania znacznie przekraczające maksymalne dopuszczalne napięcie w układzie niskonapięciowym auta, tj. ok 16V. Ponoć badali ten temat laboratoryjnie i też ponoć zdarzyły się już przypadki uszkodzenia elektroniki po takich akcjach. Podobno robili szkolenia dla Toyoty na ten temat. Bezpieczniej - do awaryjnego odpalenia - jest użyć drugiego akumulatora (inne auto) i przewodów rozruchowych.
« Ostatnia zmiana: 25 Maja 2022, 13:31:48 wysłana przez Markid »

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #199 dnia: 25 Maja 2022, 18:55:30 »
Wczoraj byłem u dealera, porozmawiałem chwilę o samochodzie. Dowiedziałem się, że akumulatory w Ravkach padają im najczęściej zimą, kiedy samochody stoją na placu tydzień, dwa tygodnie nie ruszane. Ponieważ nie są w stanie podłączyć do wszystkich prostowników, raz na dwa dni zostawiają je na zamkniętym placu w trybie READY i same się doładowują.

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V hybrid
« Odpowiedź #200 dnia: 25 Maja 2022, 19:38:26 »
No super, jakby tak trzymać RAVKE pod oknem ciągle w trybie READY to możemy zasilać całą zimę za darmo np. ogrzewanie podłogowe.

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #202 dnia: 26 Maja 2022, 08:59:58 »
Jest tam też link do strony o ładowaniu 12V akumulatorów między innymi też w samochodach. Nie jestem specem w tej dziedzinie a ta stronka pojaśniła mi dlaczego zimą mój aku 12V jest częściej ładowany a sam aku miał wyższe napięcia w spoczynku. Teraz przy wyższych temperaturach otoczenia ładowanie jest ograniczane, w przypadku mojej RAV być może za bardzo, bo aku teraz ciągle w niskich stanach naładowania. Ciekawe jak to wpłynie na żywotność tego kwasiaka.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #203 dnia: 26 Maja 2022, 09:44:13 »
Im mniej cykli tym lepiej, utrzymywanie akumulatora po środku - lepiej, nie robienie mu pełnych cykli rozładowany/naładowany - też dłużej żyje.

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #204 dnia: 26 Maja 2022, 10:09:21 »
Masz rację, tylko mnie martwi to że przy obecnych temperaturach stan aku jest najczęściej poniżej środka, a nie mam żadnych dodatkowych odbiorników. Przez pierwszy rok nie miałem z tym problemu bo nigdy nie zaglądałem do aku 12V (nie mierzyłem napięć). Teraz znowu trzeba robić tak samo, czyli nic nie robić  :cool:

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #205 dnia: 27 Maja 2022, 08:15:16 »
Dokładnie, jeździć i nie obserwować. Jak odpala z rana jest ok. U mnie jeszcze wyznacznikiem trupa 12 V jest poranne wejście do auta, gdzie ledy w suficie ledwo świecą. Wtedy wiem, że oho - działo się. Poza tym tylko raz uziemiłem auto (w czasie odkurzania). Nigdy później nie stanęło, a bywało, że w czasie covida stało ponad tydzień i też nic nie było. Cały czas się zbieram, by zrobić własnego celllinka, ale czasu brakuje i chęci. Balansery mam, ogniwa wybrane, obudowę wydrukować (no może jeszcze projekt, ale to moment), do tego jakieś przetworniczki dorzucić, bezpieczniki i złącza...

Offline parasite85

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris I, RAV4 V
« Odpowiedź #206 dnia: 27 Maja 2022, 21:56:29 »
Ja w poniedziałek odebrałem auto - okazało się, że spieprzyli podłączenie powerbanka. Od poniedziałku nie było problemu z aku (odpukać)

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #207 dnia: 28 Maja 2022, 22:06:49 »
Tak mi się po cichu wydawało...

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #208 dnia: 22 Czerwca 2022, 12:41:24 »
Gdzieś w instrukcji czytałem, że żeby sprawdzić poziom naładowania aku. 12V trzeba w pozycji zapłonu OFF włączyć światła drogowe na 30s. Ma się wyświetlić naładowanie aku. Ktoś to ćwiczył, bo mi nie wychodzi. Nie wiem, czy światła drogowe trzeba włączyć tak aby świeciły(czyli najpierw mijania a potem drogowe), czy po prostu przycisnąć dźwignię świateł drogowych do przodu i czekać 30s?

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #209 dnia: 22 Czerwca 2022, 14:02:46 »
Gdzieś w instrukcji czytałem, że żeby sprawdzić poziom naładowania aku. 12V trzeba w pozycji zapłonu OFF włączyć światła drogowe na 30s. Ma się wyświetlić naładowanie aku. Ktoś to ćwiczył, bo mi nie wychodzi. Nie wiem, czy światła drogowe trzeba włączyć tak aby świeciły(czyli najpierw mijania a potem drogowe), czy po prostu przycisnąć dźwignię świateł drogowych do przodu i czekać 30s?

Jak chcesz to prawidłowo zrobić to najpierw kup areometr (może być z Castoramy-pokazuje prawidłowo) odkręć poszczególne korki w celach akumulatora i sprawdź gęstość elektrolitu. Powinno być w pobliżu 1,28 g/cm3. A jeśli nie masz możliwości otwarcia cel to sprawdź napięcie na akumulatorze powinno wynosić 12,8V (100% naładowania). Po jeździe dziennej samochodem, następnego dnia rankiem jak do niego wsiadasz możesz tą czynność wykonać.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl