na pewno już o tym pisałem w tym wątku, jednak powtórzę: sterowniki maja diody zenera 27V w obwodach wejściowych zasilania oraz sieci. jeśli dopuścicie do nadmiernego rozładowania baterii 12, chiński jumpstarter bez trudu spowoduje ich przebicie.
OK. To dlaczego w instrukcji piszą, że można zrobić jump start hybrydy używając innego samochodu? Przecież prąd akumulatora diesla może być dużo większy. Jednak prąd zależy od zapotrzebowania, podaż go tylko limituje, że nie będie więcej niż....
Myślę, że zakładasz, że napięcie z takiego jump startera może być znacznie większe niż 12V, ale to jest zwykły power bank o małej pojemności. Skąd miałoby się wziąć tak duże napięcie? Najczęściej są dwa wyjścia.
1. 5V, 1-2A do ładowania telefonów.
2. 12V i wysoki amperaż do startu samochodu, ważne gdy jest rozrusznik, bo do hybrydy wystarczy 1A.
czasami są też inne wyjścia:
3. do laptopa 15V lub 19V
4. 12V z gniazdem zapalniczki
Wiele lat jeździłem Priusem i raz miałem rozładowany akumulator. Wystarczyło uruchomić od innego samochodu (C-HR). Podładował się bez żadnych problemów i podłączania do prostowników. Przez kolejne dwa lata (do sprzedaży) nie sprawiał problemów.
Tak więc okazjonalne rozładowanie nie stanowi problemu.
Problemem jest wielokrotne głębokie rozładowanie akumulatora, a wtedy pozostaje tylko wymiana na nowy.