Autor Wątek: RAV-4 - ładowanie akumulatora  (Przeczytany 111996 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
Odp: RAV-4 - ładowanie akumulatora
« Odpowiedź #300 dnia: 06 Lutego 2024, 18:42:12 »
Jak chcesz to zrobić właściwie to odepnij akumulator i naładuj go normalnie (przy małym prądzie do napięcia 16,2V) prostownikiem. Bo ładowarka jedynie wymiesza Ci elektrolit. Nie słuchaj znawców co to ładowarką ładują akumulatory.
Jak będziesz odpinał to pamiętaj, że w hybrydzie będziesz miał problem z zamknięciem bagażnika. Tzn. nie zamykaj go do końca.

Offline neevor

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 , VERSO
« Odpowiedź #301 dnia: 06 Lutego 2024, 19:11:31 »
W dokumentacji do samochodu jest informacja nt. maksymalnego prądu ładowania.
Używam produktu firmy victron energy z prądem ładowania dobranym do zalecanego.

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V hybrid
« Odpowiedź #302 dnia: 06 Lutego 2024, 23:37:12 »
Jak chcesz to zrobić właściwie to odepnij akumulator i naładuj go normalnie (przy małym prądzie do napięcia 16,2V) prostownikiem. Bo ładowarka jedynie wymiesza Ci elektrolit. Nie słuchaj znawców co to ładowarką ładują akumulatory.

Chyba zapomniałeś jeszcze dodać o obowiązkowym pomiarze gęstości elektrolitu.

Offline tycjan

• Prawie Toyot
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #303 dnia: 07 Lutego 2024, 09:25:15 »
Jak będziesz odpinał to pamiętaj, że w hybrydzie będziesz miał problem z zamknięciem bagażnika. Tzn. nie zamykaj go do końca.

No właśnie całkowitego odpinania i wyjmowania akumulatora chcę uniknąć nie mam nic co potrzyma wszystkie informacje.

Tak wiem to dla normalnego ładowania jest to 5A

Offline neevor

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 , VERSO
« Odpowiedź #304 dnia: 07 Lutego 2024, 09:51:41 »
Zapomniałem napisać,
Używałem zawsze poprzez złącze z przodu, podłączając się w miejsca podane w instrukcji.
Wielokrotnie używałem jej do doładowania akumulatora w przypadku dłuższych okresów jazd na krótkich odcinkach.
Ładowarka ma możliwość po bluetooth monitorowania jej parametrów pracy zdalnie więc zawsze można sprawdzić czy i ile "doładowała". 
W zestawie jest też złącze do ładowania do instalacji na stałe do akumulatora, umożliwiające wyprowadzenie tego złącza poza komorę akumulatora. Producent ma w swojej ofercie również takie złącza z wskaźnikiem stanu akumulatora - ale tego nie testowałem. 

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #305 dnia: 07 Lutego 2024, 10:08:02 »
Chyba zapomniałeś jeszcze dodać o obowiązkowym pomiarze gęstości elektrolitu.

Już tego nie piszę, bo Polak wie najlepiej jak to się powinno ładować akumulator.

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #306 dnia: 07 Lutego 2024, 10:10:03 »

No właśnie całkowitego odpinania i wyjmowania akumulatora chcę uniknąć nie mam nic co potrzyma wszystkie informacje.

Tym podtrzymaniem się nie przejmuj. Nie stracisz żadnych cennych informacji. Co do prądu ładowania to tak max. 1A.

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #307 dnia: 07 Lutego 2024, 10:40:31 »
Zapomniałem dodać cenną informację, która się może przydać, że kropla drąży skałę - i tej zasady przy ładowaniu akumulatora należy się trzymać.

Offline tycjan

• Prawie Toyot
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #308 dnia: 07 Lutego 2024, 11:12:29 »
Zapomniałem napisać,
Używałem zawsze poprzez złącze z przodu, podłączając się w miejsca podane w instrukcji.
Wielokrotnie używałem jej do doładowania akumulatora w przypadku dłuższych okresów jazd na krótkich odcinkach.
Ładowarka ma możliwość po bluetooth monitorowania jej parametrów pracy zdalnie więc zawsze można sprawdzić czy i ile "doładowała". 
W zestawie jest też złącze do ładowania do instalacji na stałe do akumulatora, umożliwiające wyprowadzenie tego złącza poza komorę akumulatora. Producent ma w swojej ofercie również takie złącza z wskaźnikiem stanu akumulatora - ale tego nie testowałem.

Zaraz zerknę w instrukcję ale nie wpadło mi w oczy ładowanie aku od przodu.

Tym podtrzymaniem się nie przejmuj. Nie stracisz żadnych cennych informacji. Co do prądu ładowania to tak max. 1A.

To akurat w instrukcji widzę, że max 5A.

EDIT:
Znalazłem
« Ostatnia zmiana: 07 Lutego 2024, 11:19:06 wysłana przez tycjan »

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
« Odpowiedź #309 dnia: 07 Lutego 2024, 11:32:05 »
na pewno już o tym pisałem w tym wątku, jednak powtórzę: sterowniki maja diody zenera 27V w obwodach wejściowych zasilania oraz sieci. jeśli dopuścicie do nadmiernego rozładowania baterii 12, chiński jumpstarter bez trudu spowoduje ich przebicie.

OK. To dlaczego w instrukcji piszą, że można zrobić jump start hybrydy używając innego samochodu? Przecież prąd akumulatora diesla może być dużo większy. Jednak prąd zależy od zapotrzebowania, podaż go tylko limituje, że nie będie więcej niż....
Myślę, że zakładasz, że napięcie z takiego jump startera może być znacznie większe niż 12V, ale to jest zwykły power bank o małej pojemności. Skąd miałoby się wziąć tak duże napięcie? Najczęściej są dwa wyjścia.
1. 5V, 1-2A do ładowania telefonów.
2. 12V i wysoki amperaż do startu samochodu, ważne gdy jest rozrusznik, bo do hybrydy wystarczy 1A.
czasami są też inne wyjścia:
3. do laptopa 15V lub 19V
4. 12V z gniazdem zapalniczki

Wiele lat jeździłem Priusem i raz miałem rozładowany akumulator. Wystarczyło uruchomić od innego samochodu (C-HR). Podładował się bez żadnych problemów i podłączania do prostowników. Przez kolejne dwa lata (do sprzedaży) nie sprawiał problemów.
Tak więc okazjonalne rozładowanie nie stanowi problemu.

Problemem jest wielokrotne głębokie rozładowanie akumulatora, a wtedy pozostaje tylko wymiana na nowy.

Offline lukasztech

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav 4
« Odpowiedź #310 dnia: 05 Kwietnia 2024, 01:41:23 »
Witam

Jako , że muszę podładować akumulator mam pytanie. Wersja benzynowa  aku 65AH EFB.  Ładowarka do tego akumulatora 5A wystarczy czy np. brać cteka 7A?. Drugie pytanie, czy muszę do ładowarki ctek lub noco (elektronicznej) odłączać klemy do ładowania?. Trzecie pytanie,  czy minus do  specjalnego uchwytu przy silniku, czy  do akumulatora się podłączyć.  W instrukcji nic nie znalazłem  :shock:.

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 hybrid
« Odpowiedź #311 dnia: 05 Kwietnia 2024, 07:29:06 »
Prąd ładowania w pierwszej fazie powinien optymalnie wynosić 1/10 pojemności, więc w tym przypadku 6,5A. Ctek 5-amperowy też naładuje aku tylko trochę wolniej. Oficjalnie do ładowania należy odłączyć klemę minusową, ale nieoficjalnie przy sprawdzonej ładowarce dobrej jakości nie trzeba tego robić. Ctek z pewnością do takich należy. Minusa nie trzeba podłączać do uchwytu przy silniku, pewniejszy kontakt i tak jest na klemie aku.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #312 dnia: 05 Kwietnia 2024, 10:24:40 »
Ja mam Ctek i ostatnio ładując odłączałem masę. Jest to trochę niewygodne, ze względu na blokadę klapy bagażnika i konieczność pierwszego zamknięcia ręcznie. No i potem komputer się resetuje. Następnym razem spróbuję bez odłączania.

Offline lukasztech

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav 4
« Odpowiedź #313 dnia: 05 Kwietnia 2024, 20:57:42 »
Prąd ładowania w pierwszej fazie powinien optymalnie wynosić 1/10 pojemności, więc w tym przypadku 6,5A. Ctek 5-amperowy też naładuje aku tylko trochę wolniej. Oficjalnie do ładowania należy odłączyć klemę minusową, ale nieoficjalnie przy sprawdzonej ładowarce dobrej jakości nie trzeba tego robić. Ctek z pewnością do takich należy. Minusa nie trzeba podłączać do uchwytu przy silniku, pewniejszy kontakt i tak jest na klemie aku.

To jaką ładowarkę lepiej kupić, może propozycja z Twojej strony?

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 hybrid
« Odpowiedź #314 dnia: 05 Kwietnia 2024, 21:42:39 »
Dobrą - nowoczesną elektroniczną z kilkoma programami. Chodzi o to by nie był to już selenowy prostownik z PRLu. Każdy ma tu swojego faworyta, ja mam Victrona ale czy to Ctek, Noco, to praktycznie jeden pies dla standardowego doładowywania.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl