Autor Wątek: Przed wizytą u dealera. Selection? Black JBL? i inne wątpliwości  (Przeczytany 29227 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
Odp: Przed wizytą u dealera. Selection? Black JBL? i inne wątpliwości
« Odpowiedź #105 dnia: 07 Grudnia 2021, 23:40:19 »
Przy montażu haka ASO standardowo proponuje usunięcie anteny od otwierania klapy gestem ale można się na to nie zgodzić i wtedy przesuwają antenę tak by nie kolidowała z hakiem i to działa, przynajmniej u mnie.
Większy problem jest (zwłaszcza w exe) z powodu braku blokady czujników tylnych oraz mechanizmu automatycznego hamowania - po podpięciu przyczepy.
U mnie w C+S objawia się to tylko w postaci piszczenia czujników podczas cofania - co jest do wytrzymania.
W przypadku wersji Exe z hamowaniem automatycznym, bez wyłączenia tego mechanizmu, cofanie z przyczepą jest praktycznie nie możliwe bo hamulec co chwilę łapie.
Powinna też być możliwa blokada otwierania klapy gestem oraz z przycisku w kabinie po podłączeniu przyczepy ale jak dotąd to chyba tego nie ma, przynajmniej u mnie tak to nie działa - trzeba po prostu bardziej uważać na to co się robi po podpięciu przyczepy.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #106 dnia: 07 Grudnia 2021, 23:50:51 »
czujnik jest standardowo na środku i wystarczy go przekleić bardziej w bok, że y zachować funkcjonalność...
Raczej do tyłu (tak mi to zrobiło pierwotnie ASO), a nie w bok
lub wcale - wtedy trzeba wyciąć otwór w antenie tak by hak przeszedł przez środek - tak mam obecnie, po małej poprawce.
Antena działała w obu wariantach.

Offline krzysp3

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #107 dnia: 08 Grudnia 2021, 08:23:42 »
czy to nie jest czasem tak, że dopłacasz za każde dwukolorowe malowanie oprócz Urban Khaki? Byłoby ciekawie.
Dach w kolorze Dynamic Grey masz w OPCJI w cenniku. zobacz.
Następna sprawa.
Executive potaniała?
Tydzień temu była różnica 6000 zł między Adventure.
Teraz jest 2000 zł.
Wg cennika dwukolorowe malowanie ma wersja Selection i w przeciwieństwie do Adventure jest ono w cenie. Co więcej w Adventure wychodzi, że za zwykły, niemetalizowany ani perłowy lakier płaci się ponad 6 tys zł. Skoro Tokyo Red (normalnie w cenie 4400 zł) w Adventure jest bez dopłaty a za Bitone płaci się dodatkowe 2000 zł to wynik jest oczywisty. Jest to po prostu sposób na wyciągnięcie dodatkowej kasy od klienta bez podnoszenia ceny startowej samochodu.
A różnica ceny Adveture vs Executive była i jest 3000 zł (bez uwzględnienia ceny lakieru). Jeśli komuś nie zależy na RAV4 z "szyderczym uśmiechem" (Adventure) w dwukolorowym malowaniu a chce mieć wszystko co Toyota oferuje w RAV4, to wybór Executive może okazać się znacznie sensowniejszym wyborem. Za 5900 zł (3000 zł różnicy w cenie ADV. vs EXEC. + 2900 za lakier metalik w  EXEC.) otrzymuje się m. in. elektrycznie regulowany fotel pasażera (w pełni regulowany), częściowo podgrzewaną tylną kanapę, wentylowane fotele przednie, pamięć ustawień foteli, system ICS oraz możliwość wyboru jednej z 3 tapicerek.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #108 dnia: 08 Grudnia 2021, 09:09:07 »
W przypadku wersji Exe z hamowaniem automatycznym, bez wyłączenia tego mechanizmu, cofanie z przyczepą jest praktycznie nie możliwe bo hamulec co chwilę łapie.
Powinna też być możliwa blokada otwierania klapy gestem oraz z przycisku w kabinie po podłączeniu przyczepy ale jak dotąd to chyba tego nie ma, przynajmniej u mnie tak to nie działa - trzeba po prostu bardziej uważać na to co się robi po podpięciu przyczepy.
Wydaje mi się, że automatyczne hamowanie jest wyłączane z poziomu komputera samochodu. Czujniki parkowania na pewno są, bo mam tak w samochodzie z 2013 roku. Jak zapinam przyczepę czy rowery, wyłączam czujniki, jak odpinam, włączam.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #109 dnia: 08 Grudnia 2021, 09:31:24 »
Wydaje mi się, że automatyczne hamowanie jest wyłączane z poziomu komputera samochodu. Czujniki parkowania na pewno są, bo mam tak w samochodzie z 2013 roku. Jak zapinam przyczepę czy rowery, wyłączam czujniki, jak odpinam, włączam.
O tym pisałem, że trzeba wyłączyć automatyczne hamowanie po zapięciu przyczepy, a po odpięciu włączyć - chyba, że się zapomni, a do dobrego człowiek szybko się przyzwyczaja i może być niespodzianka.

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #110 dnia: 08 Grudnia 2021, 10:48:05 »
O tym pisałem, że trzeba wyłączyć automatyczne hamowanie po zapięciu przyczepy, a po odpięciu włączyć - chyba, że się zapomni, a do dobrego człowiek szybko się przyzwyczaja i może być niespodzianka.
tez to automatycznie hamowanie musze deaktywowac.....a to jest wielki badziew....bo jak nie deaktywujesz i gdzies na drodze w jakiejs podbramkowej sytucaji chialbys szybko wycofac zeby np. uniknac kolizji to juz sie zrobi niebezpiecznie bo automatyczne hamowanie nie pozwoli tobie tego manewru zrobic (nie wiem czy po pelnym wcisnieciu pedalu gazu w podloge mimo automatycznego hamowania jednak nie pojedzie...nie probowalem).... mamy po kilka inteligentynch urzadzen przy sobie, inteligentne lodowki, mikrofalowki, zamrazarki a Toyota nie radzi sobie z rozpoznaniem, ze ma hak  :shock:
« Ostatnia zmiana: 08 Grudnia 2021, 10:53:26 wysłana przez strzmiele »
Pozdrawiam

PS. Nie mam polskich znakow na klawiaturze
Toyota RAV 4 Hybrid (5.gen - XA5)
http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/1070196.html

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #111 dnia: 08 Grudnia 2021, 12:08:11 »
Fakt. Toyota jest w Europie postrzegana z perspektywy Europejczyka. Materiały muszą być miękkie, multimedia nowoczesne, rozwiązania techniczne jak w BMW czy Audi. Ale powiem szczerze, że ja świadomie zdecydowałem się na Toyotę a nie BMW z prostych powodów:
1. Mniej możliwości zaprzyjaźnienia się z mechanikami w ASO, bo samochód się nie psuje.
2. Technologia hybrydowa Toyoty z silnikiem wolnossącym 2,5 l to kosmos w stosunku do 2 litrowych wysilonych silników z grupy VAG, czy diesli TDI.
3. Mniejsze spalanie w cyklu mieszanym, w mieście można przez 70% czasu jechać na samym prądzie.
4. Samochód bardzo pojemny w środku, zarówno w kabinie, jak i bagażnik.
5. Koszty serwisu mniejsze niż w markach premium, tam płaci się nie za części i usługę, a za znaczek( wiem, bo żona ma Audi i wymiana klocków z przodu 1500 zł netto). Oczywiście zaprzyjaźniony mechanik zrobił za 500 zł brutto razem z klockami.
6. Audi w identycznej kompletacji do mojego egzemplarza to koszt ponad 300 tys. i silnik nadal 2.0 o mocy 265 kM. Zrozumiałbym, żeby to było 3.0 V6.
Dlatego zaakceptowałem te niedostatki i radzę sobie z nimi. A Toyota jednak z roku na rok coś poprawia, czego przykładem jest właśnie rocznik 2022.

Offline krzysp3

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #112 dnia: 08 Grudnia 2021, 12:11:24 »
tez to automatycznie hamowanie musze deaktywowac
Być może dlatego w RAV4 ADVENTURE,  której benzynowy odpowiednik jest przeznaczony do jazdy w terenie, często z przyczepą, nie będzie funkcji automatycznego hamowania przy RCTA. Wrzucam wsteczny bieg przy założonym bagażniku na hak to tylko sygnalizuje przeszkodę ale pozwoli normalnie wycofać.

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #113 dnia: 08 Grudnia 2021, 12:41:43 »
sam
Być może dlatego w RAV4 ADVENTURE,  której benzynowy odpowiednik jest przeznaczony do jazdy w terenie, często z przyczepą, nie będzie funkcji automatycznego hamowania przy RCTA. Wrzucam wsteczny bieg przy założonym bagażniku na hak to tylko sygnalizuje przeszkodę ale pozwoli normalnie wycofać.
Sam system nie jest w sobie zly...poprawia w jakims sensie bezpieczenstwo...ale sposob obchodzenia sie nim aktywacja/deaktywacja przy podpinaniu haka przerzucona na uzytkownika jest bez sensu przeciez to niezaawansowana elektronika powinna robic...czy ja naprawde za wiele wymagam ? Sam mocno sie zdziwilem jak pierwszy raz zalozylem bagaznik na rowery na hak i samo "deplo po hamulcach" chociaz puste podworko z tylu bylo a co byloby jakbym o tym nie wiedzial i chcial gdzies tylem szybko cofnac jakby bylo niebiezpiecznie...wole nie myslec...i tak system ktory ma poprawiac bezpieczenstwo moglby uniemozliwic unikniecie kolizji bo zle dziala.

Tak jak mi zalozyli hak i nie powiedzieli, ze jakis tam sygnal dzwiekowy bedzie przy kazdym wlaczeniu kierunkowskazu....i pierwsze 400km z bagaznikiem na haku tak mnie wkur.....lo ze kazalem im to odpinac...
« Ostatnia zmiana: 08 Grudnia 2021, 12:46:02 wysłana przez strzmiele »
Pozdrawiam

PS. Nie mam polskich znakow na klawiaturze
Toyota RAV 4 Hybrid (5.gen - XA5)
http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/1070196.html

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #114 dnia: 08 Grudnia 2021, 13:23:31 »
Co do opłaty za kolor w Adventure nie zgadzam się z kolegą krzysp3. Kolory bez dopłaty w Adventure to 6X3, 1G3, 3T3, 218,. Z pakietem Bitone jest 2QU. To jak w Selection, te bez dopłaty są wyraźnie opisane.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline krzysp3

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #115 dnia: 08 Grudnia 2021, 14:48:04 »
Co do opłaty za kolor w Adventure nie zgadzam się z kolegą krzysp3. Kolory bez dopłaty w Adventure to 6X3, 1G3, 3T3, 218,. Z pakietem Bitone jest 2QU. To jak w Selection, te bez dopłaty są wyraźnie opisane.
Pozostaje jeszcze możliwość (być może rozumuję na wyrost), że kolory oznaczone jako bez dopłaty w Adventure są jedynymi dostępnymi w tej wersji. Przykładem niech będzie wersja Selection, w której przykładowy kolor Tokyo Red jest niedostępny.  Wystarczy bezskutecznie spróbować wybrać go w konfiguratorze. Zamieszania z kolorami jest więcej. Opcja montażu szyberdachu w Adventure jest dostępna ale tylko w malowaniu Bitone, które kosztuje dodatkowe 2000 zł.
BTW: mam już potwierdzenie od handlowca, że fotele w Adventure mają siedziska ze skóry naturalnej a boki z Softexu (jak w Executive). Czyli informacje w mediach, że w Adventure Hybrid fotele całe będą ze skóry syntetycznej są nieprawdziwe. Przynajmniej w Polsce.
« Ostatnia zmiana: 08 Grudnia 2021, 14:50:50 wysłana przez krzysp3 »

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #116 dnia: 08 Grudnia 2021, 14:56:47 »
czy ja naprawde za wiele wymagam
Oczywiście :)
Najpierw trzeba wymagać aby Toyota fabrycznie montowała haki, a nie robi to serwis. Jeden czujnik otwierania nogą wywala, drugi przenosi, a trzeci oddaje klientowi do rąk. To jest słabe.
Tak jak słabe jest to o czym piszesz. Niestety szkoda, że to nie gra.
Nie wiem na ile macie pojęcie jeżeli chodzi o przyczepy kempingowe.
Sporo moverów ma odchylanie rolek automatycznie po wpięciu wiązki. Dlaczego właśnie po wpięciu wiązki Toyota nie mogłaby dezaktywować niektórych systemów?

Co do Adventure vs Executive i wyglądu.
Nie wiem jak Wam, ale mi w Executive trochę przeszkadza ta ilość chromu i robienie z tego auta takiej limuzyny. Oczywiście kwestia gustu.
Do Adventure przekonuje mnie mniej lakierowanych elementów (mniej orania się o rysy) i właśnie taki drapieżny terenowy pazur. Grill? Kwestia gustu. Oba mi się podobają.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #117 dnia: 08 Grudnia 2021, 16:11:17 »
Koszty serwisu mniejsze niż w markach premium, tam płaci się nie za części i usługę, a za znaczek
No , nie wiem, czy tak jest do końca. Mając Mitsubishi Lancera, w ASO płaciłem więcej niż za Audi A5. Japończycy potrafią się cenić.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #118 dnia: 08 Grudnia 2021, 16:11:41 »
Co do Adventure vs Executive i wyglądu.
Nie wiem jak Wam, ale mi w Executive trochę przeszkadza ta ilość chromu i robienie z tego auta takiej limuzyny. Oczywiście kwestia gustu.
Do Adventure przekonuje mnie mniej lakierowanych elementów (mniej orania się o rysy) i właśnie taki drapieżny terenowy pazur. Grill? Kwestia gustu. Oba mi się podobają.
Zgadzam się z Tobą. Zamiast chromów w mojej Executive białej perle wolałbym białe i czarne dodatki, w szczególności czarne felgi jak w Black Edition( w Selection mi się nie podobają) i czarny dach. Ale Executive brałem w szczególności dla wyposażenia, a te chromy są i tyle. Muszę się przyzwyczaić. A dach mam szklany, więc zobaczę, jak wygląda. Może przyciemnię sobie folią górne elementy dachu przy relingach, żeby wyglądały jak w selection z czarnym dachem?

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #119 dnia: 08 Grudnia 2021, 16:13:42 »
Koszty serwisu mniejsze niż w markach premium, tam płaci się nie za części i usługę, a za znaczek
No , nie wiem, czy tak jest do końca. Mając Mitsubishi Lancera, w ASO płaciłem więcej niż za Audi A5. Japończycy potrafią się cenić.
Ale raczej nie życzą sobie 1500 zł netto za przednie klocki bez tarcz. Ja w rav4 płaciłem 1200 zł za cały przegląd po 60 tys km.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl